• WEST
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΤΟ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου και η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Ε.Ε.Β.Ε.Π.) συνδιοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών, με θέμα: «Η Προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Τοπική Κοινωνία, εν μέσω Οικονομικής Κρίσης και Διοικητικών Αλλαγών: Πρόκληση για Δημιουργικές Λύσεις».

Το Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου, θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του νέου Δημαρχείου Περιστερίου (Καραθεοδωρή & Εθν. Αντιστάσεως) στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2011.

Σχετικά με το θέμα αυτό, η αντ/ρχος Πολιτισμού κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, μας είπε τα εξής:

«Η διοργάνωση του 3ου Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου στο Δήμο Περιστερίου είναι μια τιμητική ανάθεση από την Ε.Ε.Β.Ε.Π., το Δ.Σ. της οποίας έχει ενθουσιαστεί από την εν γένει οργάνωση και λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Περιστερίου. Το 4ο Συνέδριο, που θα γίνει το επόμενο χρόνο, διεκδίκησε η Θεσσαλονίκη και έλαβε ήδη τη σχετική έγκριση.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Στο Συνέδριο θα μετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι βιβλιοθηκονόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και συγγραφείς προσκεκλημένοι του Εκδοτικού Οίκου Γκοβόστη, όπως η Αμερικανίδα συγγραφέας κα Θέα Χάλοου, τα βιβλία της οποίας σπάνε ρεκόρ πωλήσεων στην Αμερική. Με την ευκαιρία του Συνεδρίου η κα Χάλοου θα έρθει στο Συνέδριό μας στο Περιστέρι και θα παραμείνει στη χώρα μας για λίγες ημέρες, για να κάνει παρουσιάσεις των βιβλίων της.

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο εκτός από το θέμα των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, θα περιλαμβάνει και υποπρογράμματα, σχετικά με τις λέσχες ανάγνωσης, τη λογοτεχνία κ.λπ. και όλα μαζί, με τη συμμετοχή και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θα αποτελέσουν μια άρτια και σφαιρική προσέγγιση. Οι κεντρικές εισηγήσεις θα γίνονται στο Συνεδριακό Κέντρο και τα υποπρογράμματα θα φιλοξενούνται στις άλλες αίθουσες συσκέψεων του Δημαρχιακού μεγάρου.

Από τις συζητήσεις γύρω από τις βιβλιοθήκες κ.λπ., θα βγουν κάποια συμπεράσματα, για τα οποία θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Εξυπακούεται, ότι όλη αυτή η διαδικασία ευνοεί το Δήμο Περιστερίου, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, διότι σκοπός μας είναι να κάνουμε ευρέως γνωστές τις πάρα πολλές δράσεις, που έλαβαν χώρα στον ένα χρόνο λειτουργίας της, να την εμπλουτίσουμε με τίτλους βιβλίων κ.λπ.

Θα σημειώσω, ότι ήδη η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη είναι γνωστή στο Πανελλήνιο, λόγω και του πλέον σύγχρονου και πρότυπου διαδικτυακού συστήματος «ΚΟΧΑ», που χρησιμοποιούμε, ο χειρισμός του οποίου μας δίνει την ευκαιρία σύνδεσης με τις άλλες βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, που έχουν παρόμοιο σύστημα.

«ΓΕΦΥΡΑ» ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Θα προσθέσω, ότι έχουμε δημιουργήσει και μια «γέφυρα» με όλα τα σχολεία της πόλης. Όσοι τίτλοι βιβλίων μάς έρχονται διπλοί ή τριπλοί, το περίσσευμα το διοχετεύουμε και εμπλουτίζουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες του Δήμου μας.

Χωλαίνουμε, όσον αφορά στη δημιουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Η λειτουργία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί ζητήσαμε την πρόσληψη βιβλιοθηκονόμων με σύμβαση έργου, αλλά δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο, ούτε μας ενέκριναν την βοήθεια με βιβλιοθηκονόμους των ΤΕΙ, για να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση. Μέσω αυτών των ειδικών στελεχών θα προχωρούσαμε στην καταγραφή και ταξινόμηση των βιβλίων και θα οργανώναμε την Δανειστική Βιβλιοθήκη. Το μεταθέσαμε για το επόμενο 6μηνο, σε μια προσπάθεια να εκπαιδευτεί το υπάρχον δυναμικό, μέσω του συστήματος «ΚΟΧΑ» και να κάνουμε μόνοι μας αυτή τη διενέργεια.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

Παράλληλα μέσα από αυτή τη διαδικασία αναπτύσσουμε εκ νέου το αίσθημα του Εθελοντισμού. Οι διδάσκοντες στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο είναι εθελοντές, οι εκπαιδευτικοί που διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά είναι εθελοντές, οι συντελεστές των μουσικών δράσεων είναι εθελοντές. Όλοι είναι εθελοντές. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί από ένα ολόκληρο επιτελείο εθελοντών. Η συντονιστική επιτροπή με επί κεφαλής την κα Νικολίτσα Καρκούλια που κάνει κατάθεση ψυχής, είναι εθελοντές.

Όλα αυτά γίνονται με ελάχιστα χρήματα. Αυτό το θεωρούμε κατάκτηση και το αποδεικνύουμε.

Τελικά το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, που κάνει ευρέως γνωστή τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, δίνει το μήνυμα ότι ο Δήμος Περιστερίου έχει κατευθύνσεις προς το βιβλίο και προσπαθεί να φέρει τους πολίτες του Περιστερίου πιο κοντά στο βιβλίο. Όταν δίνεις σε μια διαδικασία έμφαση, θεωρώ, ότι την κάνεις και πρώτο μέλημά σου. Εμείς αυτό το στίγμα δίνουμε: Επιδιώκουμε με κάθε τρόπο το όφελος της πόλης και των δημοτών.

Και βέβαια αυτό είναι εμφανές και αποδεικνύεται καθημερινά. Είτε με το Δημοτικό Πανεπιστήμιο, είτε με τις Λέσχες Ανάγνωσης, είτε με το διάβασμα των παιδικών παραμυθιών, είτε με τις μουσικές εκδηλώσεις, η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι σε καθημερινή δράση.

Είμαστε ανοικτοί στις προκλήσεις και πιστεύω, ότι θα διοργανώσουμε το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών με επιτυχία και όσο πιο καλύτερα γίνεται».

*

Στην ιστοσελίδα http://www.publibconf.gr μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται σχετικά με τα νέα και τις ανακοινώσεις του Συνεδρίου.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • IMNOI
  • MOURIES
  • DADES
  • GAVRAS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ