ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • ANAKYKLWSI
  • NITSA
  • ALEXANDRAKIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΔΙΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΜΕ «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΚΡΗΤΕΣ – ΑΚΡΙΤΕΣ» ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ ΤΟΥ Ι.Ν. ΠΑΜ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (ΠΑΛΑΙΩΝ)

Η κοπή της βασιλόπιτας του ι.ν. Παμ. Ταξιαρχών (Παλαιών) ήταν φέτος ίσως η μόνη που διανθίστηκε με μουσική πληρότητα της δημοτικής παράδοσης, χάρη στην πολυμελή παρουσία του Ομίλου Παραδοσιακών Τραγουδιών «Κρήτες - Ακρίτες».

Κατάμεστο από επίσημους και κοινό το Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Περιστερίου απόλαυσε ένα ονειρεμένο παραδοσιακό μουσικό ταξίδι σε φημισμένους ελληνικούς τόπους με πλοηγό την 44μελή χορωδία και 8μελή ορχήστρα του Ομίλου.

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ

Χαιρετισμό απηύθυνε στην αρχή, ο αιδ. πρωτοπ. π. Ελευθέριος Κουναλάκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ότι: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να εμβαθύνουμε στο νόημα των παραδοσιακών τραγουδιών είναι να γνωρίσουμε το πέρασμά τους διαχρονικά από τη γέννησή τους μέχρι σήμερα.

Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι δημιουργήθηκε μέσα από την προφορική λογοτεχνική παράδοση. Το υλικό του αντλείται και αναπτύσσεται από την ανάγκη που έχει ο λαός μας να εκφράσει τα συναισθήματα, την ψυχική του φόρτιση τα ιδανικά του, τους πόνους, τις λύπες και τις χαρές του. Γι’ αυτό διακρίνουμε στοιχεία που σχετίζονται με την κοινωνική, θρησκευτική κ.ά. ζωή των Ελλήνων.

Το δημοτικό τραγούδι είναι αλληλένδετο με τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου και η καταγραφή και ταξινόμησή του άρχισε το 19ο έως αρχές του 20ου αιώνα σε τραγούδια ακριτικά, κλέφτικα, περιγελαστικά κ.ά.

Μέσα από αυτά τα τραγούδια αναζητούμε πρότυπα και αξίες που έχουμε ανάγκη για να αντισταθούμε στην πολιτιστική αλλοτρίωση, που δυστυχώς καλλιεργείται μέσα από το φαινόμενο της πολτοποιημένης κοινωνίας, που κάποιοι δήθεν νεωτεριστές θέλουν να επιβάλλουν, μέσα και έξω από την πατρίδα μας.

Ο Όμιλος «Κρήτες Ακρίτες» μέσα από μουσικές παραδοσιακές διαδρομές θα μας ξεναγήσουν στις αλησμόνητες πατρίδες, τον Πόντο, την Καππαδοκία, τη Μακεδονία, την Κωνσταντινούπολη κ.ά., με επικεφαλής τον χοράρχη κ. Κων. Σταυρουλάκη, πιστό θεματοφύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο οποίος έχει καταγράψει 1.500 ριζίτικα τραγούδια της Κρητικής μουσικής παράδοσης, Είναι ένας από τους γρανιτένιους συνεχιστές του παραδοσιακού τραγουδιού και αντιστέκεται πεισματικά σε όλους αυτούς τους ξενόφερτους μηχανισμούς που επιδιώκουν την αλλοτρίωση και αλλοίωση της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης.

Μην ξεχνάμε ότι το φως πηγάζει από την Ελλάδα! Την Ελλάδα που το διέσπειρε παντού»!

ΓΙΑ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 200 ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΑ!

Ο χοράρχης και καθηγητής Βυζαντικής μουσικής κ. Κων. Σταυρουλάκης ευχαρίστησε τους χορωδούς, τονίζοντας χαρακτηριστικά το μέγεθος της ποιοτικής προσπάθειας, ότι για 2 ώρες συναυλίας κάνουν 200 ώρες πρόβα!

Ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και επίσης το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού που στηρίζει τον Όμιλο και είναι ο μοναδικός φορέας που οργανώνει συναυλίες και αξιοποιεί και αναδεικνύει την αξία του συνόλου των 100 περίπου μελών του.

ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ακολούθησαν: η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας από τον ιερατ. προϊστάμενο του Ναού π. Σεραφείμ Φαράσογλου την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Περιστερίου και οι χαιρετισμοί από τους επισήμους και ευχές.

Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης είπε, ότι πρέπει να υποδεχθούμε τη νέα χρονιά με χαμόγελο και αισιοδοξία, με το δεδομένο, ότι το DNA των Περιστεριωτών συνθέτουν η αγάπη, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη κ.ά. Ευχήθηκε καλή χρονιά συστήνοντας αποφυγή των λαθών του παρελθόντος για να γίνουμε καλύτεροι.

Στη συνέχεια ο Όμιλος Παραδοσιακών Τραγουδιών «Κρήτες- Ακρίτες» απέδωσε άψογα 16 παραδοσιακά τραγούδια και δύο συνθέσεις του κ. Κων. Σταυρουλάκη, την προέλευση και ανάλυση των οποίων έκανε στην αρχή κάθε τραγουδιού η αφηγήτρια κα Σοφία Τριανταφυλλοπούλου.

ΑΓΓΙΞΕ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΟΛΩΝ

Τον επίλογο της εκδήλωσης έκανε ο π. Σεραφείμ Φαράσογλου, ο οποίος απαρίθμησε τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην επιτυχία της συναυλίας:

Στον σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου, που αγκαλιάζει κάθε πολιτιστική προσπάθεια και την φιλοξενεί πρόθυμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης.

Στους χορηγούς που στηρίζουν το έργο της Εκκλησίας να προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες στο ποίμνιό της.

Στους παρόντες επίσημους -που τους κατονόμασε έναν έναν- και στους πιστούς που πάντα συμμετέχουν και συνεορτάζουν. Και,

Στον Όμιλο «Κρήτες Ακρίτες» και ιδιαίτερα στον χοράρχη κ. Κ. Σταυρουλάκη που άγγιξε τις χορδές της ψυχής όλων, συνδέοντάς τις με τις ρίζες και την παράδοση των περιοχών της Ελλάδας που τους ταξίδεψε.

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΚΡΕΜΟ

Ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τη χαρά του, γιατί: «Ο ι.ν. Παμ. Ταξιαρχών διαθέτει έναν σπουδαίο Όμιλο παραδοσιακών τραγουδιών, που αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της ελληνικής παράδοσης, σε αντίθεση με άλλους που καλούν χορωδίες και συγκροτήματα από την Κίνα και άλλα κράτη για να δικαιολογήσουν διάφορα ποσά.

Η λαϊκή μας παράδοση είναι συνυφασμένη με την ενότητα του λαού και τους γένους των Ελλήνων και χωρίς αυτήν σαν έθνος θα εκλείψουμε. Γιατί είναι παραδεκτό, ότι οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία και την παράδοσή τους, που πάσχουν από αμνησία, αργά ή γρήγορα θα χαθούν».

Επισήμανε, ότι: «Βαδίζουμε προς το γκρεμό και σε λίγα χρόνια με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, τα προβλήματα δεν θα είναι αναστρέψιμα και θα κατεβαίνουμε, όπως κάνουν τώρα στη Γαλλία και αλλού, στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Συνεχάρη τον χοράρχη κ. Σταυρουλάκη και τόνισε με έμφαση, ότι: «Η Μητρόπολη Περιστερίου γράφει ιστορία, η οποία θα έχει πολλές αποκαλύψεις! Γιατί όπως έλεγε και ο Χαρ. Τρικούπης, η ιστορία είναι όχι για να θωπεύει τον έναν και τον άλλον, αλλά για να καταγράφει και τις διαφορές που προέκυψαν και την στιγματίζουν».

Ευχήθηκε: «Ο Νέος χρόνος να φωτίσει όλους αυτούς που μας κυβερνούν, να αλλάξουν πορεία στο σκάφος του Έθνους και να ανταποκριθούν σε αυτό που ζητά ο λαός: την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας».

ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕΤΑ ΠΑΠΥΡΟΥ

Στο τέλος ο χοράρχης κ. Κων. Σταυρουλάκης αφιέρωσε ένα ριζίτικο τραγούδι στον Μητροπολίτη Περιστερίου και σε όλους, αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης που τον έχουν τιμήσει κατ΄ επανάληψη.

Και γνωστοποίησε, ότι πρόσφατα η Ιεραρχία και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αποφάσισαν ομόφωνα -αναγνωρίζοντας το ερευνητικό έργο του στο παραδοσιακό τραγούδι και την προσπάθειά του να το διασώσει και να το διαδώσει- να απονείμουν στον ίδιο και στον Μουσικό του Όμιλο, τον Χρυσό Σταυρό μετά Παπύρου του Αποστόλου Παύλου- ιδρυτή της Εκκλησίας της Κρήτης και του Αποστόλου Τιμοθέου- πρώτου αρχιεπισκόπου Κρήτης!

*

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων: Κληρικοί, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ . Β. Λώλος, οι αντ/ρχοι κ.κ. Μ. Τσιώτα Μάρκου, Α. Θεοδωράκος, Π. Λύκος κ.ά., οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ξ. Κορόγιαννη, Α. Αϊβάτογλου, Γ. Αυγουστίδης, Θ. Δημητρίου, Α. Καλλιάφας, Η. Κυρίτσης, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Πλέστης, Α. Τσερούλα κ.ά., πολλοί κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος.

Δ.Λ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2017