ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • ANAKYKLWSI
  • NITSA
  • ALEXANDRAKIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΨΑΛΤΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ -ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ- ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ ΤΟΥ

AK2PSALT

Ένας από τους βασικούς παράγοντες της θείας λατρείας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα του, παρουσία και διακεκριμένων Ιεροψαλτών- χοραρχών, το βράδυ της 16.2.2017 σε κοσμικό κέντρο, όπου επακολούθησε συνεστίαση.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Περιστεριώτισσα κα Γλυκερία Μπεκιάρη είπε στην ομιλία της, κόβοντας την πίττα:

«Εκ μέρους του Δ.Σ του Πανελληνίου Συνδέσμου ψαλτριών Ελλάδος, απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό,σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, τους Ιεροψάλτες και τους φίλους μας που συμμετέχουν στην σημερινή εκδήλωση. Είθε το νέο έτος 2017 να είναι ευλογημένο πλουσίως απο τον Κύριο και Θεό μας, όλοι δε μαζί " εν ενί στόματι και μια καρδία " με ευλάβεια και υπευθυνότητα να υμνούμε το παντοτεινό όνομα του. Στόχος και φιλοσοφία μας είναι, ο εκκλησιαστικός χορός των ιεροψαλτριών του Συνδέσμου μας,μαζί με τους ιεροψάλτες, να καταστεί συνεχιστής και φορέας της ψαλτικής παράδοσης της ορθοδόξου εκκλησίας. Τα μέλη του Συνδέσμου μας προσπαθούν να είναι φυσικοί θεράποντες της Βυζαντινής Μουσικής και να ποτίζουν κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή, όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς, με το ζωντανό νερό της αστείρευτης πηγής της υμνολογίας της Εκκλησίας μας. Να αποδεικνύουν,με τη σωστή παραδοσιακή εκτέλεση της Βυζαντινής Μουσικής " χωρίς ατάκτους βοάς και εκβεβιασμένας κραυγάς" οτι η ιερά Εκκλησιαστική Μουσική αποτελεί ηχητική έκφραση του βιώματος της προσομιλίας των πιστών με τον Θεό και τους Αγίους.

Η Βυζαντινή Μουσική είναι η ψαλτική τέχνη της ορθοδόξου λατρείας μας, όπως αυτή παραδόθηκε απο τους μεγάλους Βυζαντινούς μελουργούς και όπως έφτασε σε μας εξελιγμένη και επεξηγημένη απο τους Μεταβυζαντινούς δασκάλους και μουσικολογιοτάτους πρωτοψάλτες μας. Η Εκκλησιαστική Μουσική έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα,βοηθά στο"φιλοσοφείν"όπως έλεγε ο Ιερός Χρυσόστομος. Αποτελεί το μέσον για την επίτευξη ενός μεγάλου σκοπού,της διευκολυνσης των πιστών,να μεταρσιωθούν δια της προσευχής προς τα ουράνια κα να ενωθούν με τον Θεό.                                        

Δια της Βυζαντινής Μουσικής δημιουργείται ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, κατανύξεως και ψυχικής ανατάσεως,προς κάθε πνευματικό,ηθικο και υψηλό συναισθημα. Δεν είναι Μουσική ακροάματος "ουκ εστι θέατρον η Εκκλησία,ινα τέρψιν ακούωμεν" παρατηρεί ο Ιερός Χρυσόστομος,αλλά λειτουργική Μουσική.Για τον λόγο αυτό δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ μουσικά οργανα. Κατά τον Μέγα Αθανάσιο, στις ορθόδοξες Εκκλησίες,όργανο γλυκύφθογγο του Αγίου Πνεύματος γίνεται ο πιστός"αυτός ο άνθρωπος ψαλτήριον γευόμενος".Με την Βυζαντινή Μουσική υποβοηθείται ο λόγος να διεισδύσει στα βάθη της ύπαρξης δημιουργώντας διάθεση προσευχητική,κατάνυξη και αυτομεμψία" ψαλμός γαρ και εκ λιθίνης καρδίας δάκρυον εκκαλείται"κατά τον Μέγα Βασίλειον. Ο πατερικός λόγος των ύμνων της ορθοδόξου εκκλησίας μας,περιβεβλημένος τον μανδύα της μελωδίας,διεισδύει ευχάριστα στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης,φωτίζοντας και ζεσταίνοντας την ψυχή των πιστών με τρόπο μυστικό "Το πνεύμα το Αγιον" τονίζει σοφά ο Μέγας Βασίλειος,"ανεμειξε με τας αληθείας της πίστεως την τέρψιν της μελωδίας,ώστε να δεχώμεθα χωρίς αντίδρασιν την ωφέλειαν των λόγων,που θα ακούωνται γλυκά και απαλα".                      

Αποστολή των Ιεροψαλτριών και των Ιεροψαλτών είναι να λατρεύουν τον Θεό,αναπέμποντας προς αυτόν,εξ ονόματος των χριστιανών,τους ύμνους της Εκκλησίας. Ο Απόστολος Παύλος θέλοντας να επισημάνει τον πνευματικό χαρακτήρα έλεγε:"Λατρεύομεν ευαρέστως τω Θεώ,μετα αιδούς και ευλαβείας". Δηλαδή λατρεύομεν με τρόπον που να είναι δεκτός απο τον Θεόν και με διάθεση ταπεινή. Εμείς οι ψάλτες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ασκούμε Ιερό λειτούργημα και όχι απλώς ένα καλλιτεχνικό και κοσμικό έργο. Δεν είμαστε καλλιτέχνες του άσματος,αλλά οι βασικοί παράγοντες της Θείας Λατρείας,αντιπροσωπεύοντας το λαό στην προσφορά των ύμνων, ανταποκρινόμενοι και στην διακεκριμένη οπτικά και ουσιαστικά θέση που μας έχει παραχωρηθεί μέσα στον Ναό.   Η Αγία Στ´ οικουμενική Σύνοδος,με τον Ε'κανόνα της,αξιώνει απο τους Ιεροψάλτες να ψάλλουν με σεμνότητα,χωρίς υπερβολικές φωνασκίες και να μη εισάγουν ξένα ήθη δια της ψαλμωδίας στην Εκκλησία μας,αλλά να παραμένουν μέσα στα πλαίσια των πνευματικών προδιαγραφών που έχουν καθιερωθεί για τον τρόπον του ψάλλειν. Ο Διονύσιος Κοζάνης επισημαίνει:"Στην εκκλησιαστική Σύναξη δεν ψάλλομεν δια να νοιώσουμε μέσα μας αυτό που λεγεται καλλιτεχνική συγκίνηση,αλλά για να ζήσουμε την Ιερά κατάνυξη που γεννά στην ψυχή μας".Ο λόγος και η μουσική είναι σφικτά δεμένα,σε ένα σύνολο.Οχι μια μουσική που ευχαριστεί την ακοή,αλλά ένας μουσικά τονισμένος λόγος που μας διδάσκει.Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω τα λόγια που είπε ο Μουσοτραφής Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος:"Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στον αρχαίο τρόπο ψαλμωδίας,να ξεκαθαρισθούν οι Εκκλησιαστικές μελωδίες απο τα πολλά στολίσματα και τους "Καλωπισμούς" να λείψη το λεγόμενο" ύφος"και να ξαναβρούν οι Εκκλησιαστικοί ύμνοι την παλιά απλή και δωρική μουσική τους μορφής εκείνη που συμπίπτει με το "ήθος"της Βυζαντινής Μουσικής,ώστε να μπορούν έτσι οι Χριστιανοί να τους μαθαίνουν εύκολα και να τους ψάλλουν όλοι μαζί στην Εκκλησία.».

Ακολούθησε συνεστίαση, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία ανταλλάξουν τις ψαλτικές τους εμπειρίες και απόψεις.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Σύνδεσμο Ψαλτριών Ελλάδος όσες κυρίες επιθυμούν να ενταχθούν σαν μέλη του, μπορούν να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο κα Γλυκερία Μπεκιάρη στο τηλέφωνο 6947608832.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2017