ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΣΟΥΓΙΟΥΛ ΤΟΥ 3ου ΚΕ.ΦΙ.

 Εκείνο που διακρίνει τα μέλη των ΚΕ.ΦΙ. είναι το πάθος για δημιουργία, αλλά και η ποιότητα. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται στις Εκθέσεις ζωγραφικής, χειροτεχνίας, μουσικής, χορού, θεάτρου κ.ά. που γίνονται στο τέλος της κάθε σαιζόν και στις οποίες τα μέλη των ΚΕ.ΦΙ. παρουσιάζουν την ετήσια δράση τους.

 Όμως εκεί που φαίνεται ζωντανά η εκτόνωση των καλλιτεχνικών ανησυχιών είναι το θέατρο. Η όποια παράσταση δεν είναι μεν όπως ένα έργο ζωγραφικής που εκτίθεται, εκθειάζεται και προσπερνιέται, η παράσταση κερδίζει εντυπώσεις, χάρη στο μεράκι, τη σκληρή προετοιμασία, το ταλέντο και το συνολικό αποτέλεσμα και μένει άφθαρτο στο υποσυνείδητο, παίρνει διαχρονική υπόσταση.

 Στο 3ο ΚΕ.ΦΙ. (Κ. Βάρναλη) οργανώθηκε μια τέτοια θεατρική παράσταση, με την ολοκλήρωση της περιόδου, που οι προετοιμασίες και οι πρόβες διήρκεσαν πέντε ολόκληρους μήνες! Με την επιμέλεια, τη σκηνοθεσία και το ζήλο για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, της κοινωνικής λειτουργού κας Χαράς Θεοδωρακάκη με βοηθό και συνεργάτιδα το μέλος του ΚΕ.ΦΙ. κα Σούλα Κωσταρά, το αποτέλεσμα έλαμψε!

 Το θέμα ήταν ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του συνθέτη Μιχάλη Συγιούλ, που υπήρξε η αρχοντορεμπέτικη «γέφυρα» από το ελαφρύ στο λαϊκό τραγούδι, με βάση το βιβλίο του Γιώργου Τσάμπρα.

 Η μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στις 23.6.2017 ήταν εκπληκτική και οι πενήντα (!) συντελεστές της -μέλη του ΚΕ.ΦΙ.- έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους για ένα ανεπανάληπτο αποτέλεσμα.

 Από τα μάτια των θεατών- ακροατών πέρασε η ζωή του Μιχάλη Σουγιούλ που πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τα θεία του, που διέγνωσε το ταλέντο του. Μετά την Ανωτάτη Εμπορική που σπούδασε, τον έστειλε για μουσικές σπουδές στο Παρίσι και τη Μασσαλία.

 Σε ένα χρόνο επέστρεψε και συγκρότησε δική του ορχήστρα και εμφανιζόταν σε κοσμικά κέντρα όπου έπαιζε πιάνο.

 Παράλληλα συνέθετε δικά του τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχίες όπως «Δεν σε πιστεύω δεν σ’ αγαπώ», «Ας ερχόσουν για λίγο» κ.ά., που περιείχαν τον πόνο ψυχής του από το χωρισμό του με τη γυναίκα του.

 Στο επόμενο διάστημα γνώρισε και έγινε φίλος με τον Μωράκη, τον Σπάρτακο, τον Παπαδόπουλο, το ντουέτο Σακελλάριου- Γιαννακόπουλου κ.ά,, από τη συνεργασία των οποίων πήγασαν αξέχαστες επιτυχίες, που τραγουδήθηκαν σε θεατρικές επιθεωρήσεις, σε εκδηλώσεις μέχρι και τα οικογενειακά γλέντια της μεταπολεμικής Αθήνας.

 Η ολοκλήρωση των γιορτών ήταν το τραγούδι και ο χορός με τις αρχοντορεμπέτικες επιτυχίες, όπως «Άστα τα μαλλάκια σου», «Το τραμ το τελευταίο», «Ο μήνας έχει εννιά» κ.ά., για να εξελιχθεί η διασκέδαση των Ελλήνων από το ταγκό και το βαλς στο λαϊκό και το ρεμπέτικο, με τη «σκυτάλη» να περνάει στον Β. Τσιτσάνη, στον Μ. Χατζηδάκι και τον Μ. Θεοδωράκη.

 Οι συντελεστές της παράστασης πήραν πολλά συγχαρητήρια και θερμό χειροκρότημα από το κοινό, με πρώτο το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έξοχο αποτέλεσμα, Όλοι καθώς και οι αντ/ρχοι κ.κ. Π. Λύκος και Β. Μπέτσης έδωσαν εύσημα στην κα Χαρά Θεοδωρακάκη και στους συντελεστές του αφιερώματος.

 Ήταν μια σπουδαία εκδήλωση, που ξεπέρασε ποιοτικά, χάρη στην απλότητα, την απέριττη ερασιτεχνική δημιουργία και την τεχνική της πλοκής, ακόμη και μια τηλεοπτική παρόμοια εκπομπή για το Σουγιούλ, που προβλήθηκε λίγες μέρες πριν.

 Όπως είπαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του ΚΕ.ΦΙ., το «Μπράβο» ήταν πολύ λίγο για να εκφράσει την πιστότητα και την ποιότητα που μπορούσε να αντικατοπτρίζει ένα αφιέρωμα για μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα όπως ο Μιχάλης Σουγιούλ.

 Βασ. Αλεξανδροπούλου ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017