ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • ANAKYKLWSI
  • NITSA
  • ALEXANDRAKIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΤΣΟΣ: ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ.ΤZΟΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

zoutsosΗ ίδρυση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Περιστέρι είναι γεγονός, μετά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Νίκος Ζούτσος, που πρώτος ανακίνησε το ζήτημα, μας είπε ενημερωτικά, τα εξής:

«Με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου το Καλλιτεχνικού Σχολείου αποκτά υπόσταση και η έδρα του μεταφέρεται από το Αιγάλεω στο Περιστέρι.

Το Σχολείο θα λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά 2017 - 2018 σαν τριτάξιο Γυμνάσιο, στο νέο σχολικό κτίριο που κτίσθηκε δίπλα στον ι.ν. του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου. Θα είναι τιμή για το Περιστέρι που θα στεγάσει ένα σχολείο- πολιτιστική όαση, σε ένα χώρο βέβαια που δεν μπορεί να διεκδικήσει και ιδιαίτερες δάφνες.

Στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο θα μπορέσουν να εγγραφούν παιδιά, όχι μόνο από το Περιστέρι, αλλά και από την ευρύτερη Δυτική Αττική, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, το κέντρο της Αθήνας κ.ά. Καταλαβαίνετε ότι το σχολείο θα λειτουργήσει σαν διαπολιτισμικό διατοπικό κέντρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα παιδιά που θα επιλέγουν να πάνε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο θα δίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις και η επιλογή τους θα γίνεται βάση του καλλιτεχνικού τους αισθητήριου κ.λπ.

Το Γυμνάσιο θα λειτουργήσει με καθηγητές του καλλιτεχνικού φάσματος, μουσικής κ.λπ., οι οποίοι ήδη υπηρετούν στην Δευτ/θμια Διεύθυνση Γ΄ Αθήνας, Οπότε φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά και στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει προσωπικό, εμείς σαν εκπαιδευτικοί θα διεκδικήσουμε να προσληφθεί εγκαίρως αυτό το προσωπικό για να λειτουργήσει το Γυμνάσιο.

Το Γυμνάσιο θα λειτουργεί κανονικά όπως τα υπόλοιπα Γυμνάσια μέχρι τις 2.00 μ.μ. και θα υπάρχει και ένα δίωρο καθημερινά επιπλέον, με καλλιτεχνικά μαθήματα.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο τα παιδιά θα εγγράφονται στο τριτάξιο Καλλιτεχνικό Λύκειο, που θα λειτουργήσει στη συνέχεια και όταν τελειώνουν και αυτό θα έχουν προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Σχολές Εικαστικών κ.λπ.

Η πρόβλεψη είναι ότι σε βάθος τριετίας θα δημιουργηθεί και το Καλλιτεχνικό Λύκειο, οπότε τελικά το Σχολείο θα λειτουργεί σε 18 τμήματα.

Για την ίδρυση του Καλλιτεχνικού Σχολείου απευθυνθήκαμε σαν ΕΛΜΕ στον αντιπεριφερειάρχη κ. Τζόκα, ο οποίος έδωσε τελικά λύση, γιατί ο Δήμος παρουσίαζε μια δυστοκία με πρόσχημα τα οικονομικά. Ο κ. Τζόκας προ τιμήν του εισηγήθηκε να γίνει μια προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Περιστερίου και να υποβληθεί μια ΣΔΙΤ, ώστε η σχετική μελέτη να καλύπτει ό,τι χρειάζεται το συγκεκριμένο σχολείο για να λειτουργήσει.

Προβλέπεται να γίνει μια μεγάλη αίθουσα 100 τ.μ., η οποία θα χωρίζεται σε 2 – 3 τμήματα και θα υπάρχουν επίσης και υποδομές για τα παιδιά που θα κάνουν αγγειοπλαστική, γλυπτική ή ζωγραφική. Την κάλυψη των εξόδων θα αναλάβει η Περιφέρεια.

Τη χρηματοδότηση θα αναλάβει το Υπ. Εσωτερικών και εμείς σαν εκπαιδευτικοί θα διεκδικήσουμε στο Περιστέρι να έλθουν και το Αθλητικό σχολείο που καταργήθηκε, και το Μουσικό σχολείο που πήγε στο Ίλιον και τα Ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες που λειτουργούν στο Αιγάλεω και Ίλιο σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Θέλουμε το Περιστέρι να είναι, όχι μόνο κεντρικός Δήμος της Δυτικής Αθήνας, αλλά και Δήμος που θα έχει αναπτυγμένες όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Ουσιαστικά να είναι μια εκπαιδευτική πρωτεύουσα.

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο δεν προχώρησε στο Δήμο Αιγάλεω γιατί το 2007 έπρεπε ο Δήμος να πληρώνει τα έξοδα μεταφοράς των παιδιών από τις διάφορες περιοχές. Σήμερα άλλαξαν τα πράγματα και αυτά τα έξοδα θα τα αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής. Εξ άλλου υπήρξε και πρόβλημα στέγασης, γιατί το κτίριο που προοριζόταν για το Καλλιτεχνικό Σχολείο δόθηκε για τη στέγαση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τζόκα που έδειξε μια ευρύτητα και απέδειξε ότι δεν είναι μόνο πολιτικό όν και αυτοδιοικητικό ον, αλλά ένας σκεπτόμενος πανεπιστημιακός δάσκαλος και έδωσε άμεση λύση.

Δεν θέλω να πιστεύω, ότι ο Δήμαρχος Περιστερίου δεν ήθελε το Καλλιτεχνικό Σχολείο, αλλά αυτός που έδωσε λύση είναι ο αντιπεριφερειάρχης και τον συγχαίρω. Χαίρομαι γιατί η εκπαιδευτική κοινότητα, το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά και με ομόφωνη απόφαση θα λειτουργήσει επιτέλους το Καλλιτεχνικό Σχολείο στο Περιστέρι»

(Ο κ. Νίκος Ζούτσος είναι ο ένας εκ των δύο αιρετών εκπροσώπων των καθηγητών στο ΠΥΣΔΕ Γ΄Αθήνας, μέλος της ΕΛΜΕ και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου).

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΜΑΪΟΣ 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ