ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ» ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Η «ΑΜΚΕ Με Οδηγό τον Διαβήτη» και ο Δήμος Περιστερίου (ΚΕΠ Υγείας) συvδιοργάνωσαν μια εξαιρετική ενημερωτική εκδήλωση, στις 11.11.2023 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, με θέμα την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη».
Σύντομο χαιρετισμό έκανε στην αρχή η πρόεδρος της «ΑΜΚΕ Με Οδηγό τον Διαβήτη» κα Αναστασία Καβούση.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο αντ/ρχος Υγείας- καρδιολόγος κ. Γεώργιος Μπεκιάρης, ο οποίος και άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών για το εξαιρετικά κρίσιμο για την υγεία μας αυτό θέμα.
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ
«Διαβήτης και καρδιά» ήταν το αντικείμενο της διάλεξης του κ. Μπεκιάρη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:
-Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα τη συχνότερη και κύρια αιτία θανάτου στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Στερούν τη ζωή σε 20.000.000 ανθρώπους ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τo 2025 οι θάνατοι απο καρδιά θα ανέλθουν στα 25.000.000 το χρόνο. Ένας στους 3 θανάτους αποδίδεται σε στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αναφέρθηκε:
-Στις Διαγνωστικές εξετάσεις,
- Τους σημαντικότερους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων που είναι τροποποιήσιμοι και μη τροποποιήσιμοι.
-Τους νέους δείκτες για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού και πώς προσδιορίζονται και ανέφερε επίσης ότι:
«Η εξατομικευμένη προσέγγιση με αλλαγή του τρόπου ζωής και η πιθανή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την καρδιαγγειακή νόσο και να ελαττώσει το μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, χειρουργείου αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή αγγειoπλαστικής στεφανιαίων αρτηριών».
Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι:
«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένας ισχυρός και ανεξάρτητος παράγοντας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Από καρδιαγγειακά νοσήματα καταλήγει το 70% των διαβητικών.
Οι άντρες που πάσχουν από διαβήτη, εμφανίζουν 3 φορές μεγαλύτερη θνητότητα εξ αιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με τους μη πάσχοντες. Η αναλογία αυτή στις γυναίκες είναι αισθητά μεγαλύτερη.
Η ουσιαστική ωφέλεια και η αποφυγή επιπλοκών επιτυγχάνεται με την σχολαστική εφαρμογή των πρωτοκόλλων του προληπτικού ελέγχου, με τα οποία θα έχουμε διάγνωση του Διαβήτη σε πρώιμα στάδια και την έγκαιρη εφαρμογή των κατάλληλων παρεμβάσεων θεραπευτικής αντιμετώπισης».
(Την πλήρη και εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία του κ. Γ. Μπεκιάρη παραθέτουμε στο τέλος της περιγραφής μας).
**
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΣ
Ακολούθησε η ομιλία με θέμα «Διαβήτης & Κάπνισμα» από τον κ. Παναγιώτη Μπεχράκη- πνευμονολόγο - εντατικολόγο, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος.
Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στη σχέση του καπνίσματος με τον διαβήτη και δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις του καπνίσματος στους διαβητικούς που επιδεινώνουν τις επιπλοκές, αλλά και η αιτιολογική συσχέτιση ανάμεσα στον ζαχαρώδη διαβήτη και το κάπνισμα.
Τόνισε κατηγορηματικά ότι η νικοτίνη αυξάνει το ζάχαρο του αίματος. Ο φυσιολογικός μη διαβητικός άνθρωπος που καπνίζει έχει μια αύξηση του σακχάρου του αίματός του κατά 30 – 40%.
Ο κάθε καπνιστής πρέπει να γνωρίζει ότι το κάπνισμα δεν είναι συνήθεια, είναι μια βαριά εξάρτηση, μια νόσος, η οποία βάπτει ανεπανόρθωτα τον οργανισμό.
Όποιος καπνίζει να ξέρει ότι έχει πολύ αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, ανεξάρτητα από τη σωματική του άσκηση, ανεξάρτητα από την κατανάλωση αλκοόλ και την κακή διατροφή που και αυτή παίζει ρόλο.
Όποιος έχει διαβήτη και καπνίζει, η στεφανιαία νόσος και το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι πολύ πιο συχνά.
Στον όρο κάπνισμα περιλαμβάνεται η χρήση κάθε καπνικού προϊόντος.
Η διάκριση ότι κάποιο προϊόν καπνού είναι καλύτερο από κάποιο άλλο, αυτό είναι απάτη! Και τα δύο είναι κακά και έχουν επιπτώσεις. Όταν λένε ότι ένα προϊόν είναι ασφαλέστερο από ένα άλλο, αυτό είναι ψέμα και απάτη!
Η πρόληψη και διακοπή προϊόντων καπνού είναι σημαντικά στοιχεία της κλινικής φροντίδας κάθε γιατρού. Οι καπνιστές δεν είναι ενημερωμένοι και προσπαθούμε να διαδώσουμε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος.
Όλοι οι νέοι πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους του καπνίσματος, το οποίο είναι εξάρτηση, δεν είναι συνήθεια και δύσκολα διακόπτεται.
Πριν 8 χρόνια η Ελλάδα εκπόνησε ένα διεθνές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα -του οποίου είχα την τιμή να ηγούμαι- και υποβάλλαμε ένα πρόγραμμα στην Ευρώπη με σαφές περιεχόμενο για τους διαβητικούς. Αναφέραμε, ότι δεν μπορούμε να ακολουθούμε ενιαία στρατηγική για όλους τους ανθρώπους. Χωρίσαμε τις πέντε πρώτες κατηγορίες: Τους έφηβους, τους καρδιακούς ασθενείς, τους διαβητικούς ασθενείς, τις έγκυες γυναίκες και τους ασθενείς με Χ.Α.Π.
Οι προτάσεις μας με οδηγίες είναι ανηρτημένες και μπορεί να τις βρεί κάθε ενδιαφερόμενος. Εκεί περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες και οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματος.
Στους διαβητικούς ασθενείς που διακόπτουν το κάπνισμα παρατηρείται ένα φαινόμενο αύξησης του σακχάρου, που κλονίζει τον διαβητικό, και αυτό είναι ότι για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια μετά, θα έχει δυσκολία στη ρύθμιση του σακχάρου, που έχει να κάνει με την ευρύτερη επίδραση της νικοτίνης στον μεταβολισμό του σακχάρου, και τούτο προκειμένου να βρει μια ισορροπία ο οργανισμός στο μη κάπνισμα. Για τα λόγο αυτό απαιτείται ένα χρονικό διάστημα 2 – 3 ετών.
Τα προϊόντα χρήσης καπνού που θεωρούνται καλά, ασφαλή ή ασφαλέστερα, όλα σκοτώνουν!
Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και θνησιμότητας.
Ο ρόλος της πρόληψης για το κάπνισμα σημαίνει ότι αν δεν σβήσουμε το κάπνισμα από τη ζωή των παιδιών μας, τότε δεν θα φύγει ποτέ από την ζωή του η επίδρασή του.
Η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να αποτελεί μια κλινική προτεραιότητα.
Συμπερασματικά η νικοτίνη αυξάνει το ζάχαρο του αίματος, προκαλεί και επιδεινώνει τον σακχαρώδη διαβήτη.
Η ενημέρωση του διαβητικού ασθενή είναι ελλιπής και πρέπει να ενισχυθεί.
Η διακοπή της χρήσης προϊόντων καπνού συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης και στην πορεία του σακχαρώδη διαβήτη ακόμη και μετά τη διακοπή του καπνίσματος, παραμένει ένας κίνδυνος εμφάνισης των επιπλοκών στους διαβητικούς ασθενείς.
Στη συνέχεια μίλησε με θέμα «Διαβητικό Πόδι», ο διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής, διευθυντής Ιατρείου «Διαβητικού Ποδιού» του Τζάνειου Γ.Ν. Πειραιά, dr Αλέξανδρος Καμαράτος
Ο κ. Καμαράτος υπογράμμισε, ότι η μέτρητη του σακχάρου με μετρητή σακχάρου επ΄ ουδενί τρόπω μπορεί να αντικαταστήσει την εξέταση αίματος. ΄Αρα δεν μπορούμε να διαγνώσουμε ένα άτομο με διαβήτη με τη λειτουργία ενός μετρητή σακχάρου.
΄Οταν μιλάμε για διαβήτη, μιλάμε για αύξηση του σακχάρου. Ο διαβήτης προκαλείται από μια συνάρτηση πολλών παραγόντων, αλλά οι κύριες αιτίες είναι: η αυξημένη λήψη τροφής, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα κ.ά. ΄Ετσι διαταράσσεται η μεταβολική ισορροπία στον οργανισμό μας, με αύξηση όλων των καρδιομεταβολικών παραμέτρων.
΄Εχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό παχύσαρκων παιδιών σε αναλογία στην Ευρώπη, τα οποία καπνίζουν και έξω από τα σχολεία, κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους τους τοπικούς φορείς υγείας σε όλη την Ελλάδα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι παγκόσμιο φαινόμενο που ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια και θα αυξηθεί στα 600 εκατομμύρια το 2030.
Ο διαβήτης και η παχυσαρκία δεν μεταδίδονται αλλά αποτελούν πανδημία. Στην Ελλάδα το ποσοστό των διαβητικών είναι 14% και όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται ο πληθυσμός με διαβήτη. Περίπου 1,5 εκατομμύριο είναι διαβητικοί. Το πιο λυπηρό είναι ότι περίπου οι μισοί δεν γνωρίζουν την νόσο και όταν την ανακαλύψουν την ανακαλύπτουν λόγω κάποιας επιπλοκής,
΄Αρα χρειάζεται πρώιμη διάγνωση της νόσου, όπως ένα ετήσιο τσεκ απ.
Όποιαδήποτε τιμή σακχάρου πάνω από 100 μιλιγκράμ θεωρείται προδιαβήτης και πρέπει να γίνεται καμπύλη για να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι διαβητικός.
Μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να πολεμάμε και την παχυσαρκία, διότι τα παχύσαρκα άτομα συνήθως έχουν και διαβήτη.
Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να κόψουμε το κάπνισμα, να ασκούμεθα, να καθιερώσουμε έναν άλλο τρόπο διατροφής.
Πρέπει να αντιμετωπίζουμε συνολικά: διαβήτη, παχυσαρκία, κάπνισμα για να έχουμε επιτυχία.
Εάν ρίξουμε σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρό μας, όλες οι άλλες αιτίες εξαφανίζονται.
Οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν υποχρεωτικά τα κάτω άκρα των ασθενών, γιατί ο ακρωτηριασμός και η τύφλωση είναι η πιο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη.
Τα μηνύματα που θέλω να στείλω είναι: Έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη, όχι εξ αιτίας των επιπλοκών. Και,
Η σωστή αντιμετώπιση και παρακολούθηση. Έτσι διασφαλίζεται μια φυσιολογική ζωή.
Τέλος μίλησε ο ειδικός πνευμονολόγος- εντατικολόγος κ. Νικόλαος Μπαρούχας, συνεργάτης του Νοσοκομείου «Μητέρα», με θέμα «Διαβήτης, Λοιμώξεις και εμβολιασμός».
Αναφέρθηκε στον πνευμονιόκκοκο, τον εμβολιασμό του και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να προκαλέσει εκτός από πνευμονία και ωτίτιδα, ρινοκολπίτιδα και μηνιγγίτιδα.
Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου είναι αναγκαίο γιατί έχει μεγάλη αντοχή στα αντιβιοτικά,
Δεν πρέπει χωρίς αιτία να λαμβάνουμε αντιβιοτικά. Χρειάζονται, μέτρα πρόληψης και βελτιστοποίηση στη λήψη φαρμάκων.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός, γίνεται στην αρχή του χειμώνα, ώστε να στοχεύει στα στελέχη της γρίπης που έχει προσδιορίσει ο ΠΟΥ για εκείνη τη χρονιά.
Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές, κλινικά δοκιμασμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
Όσον αφορά τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο, μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν το 13δύναμο εμβόλιο (το λεγόμενο εφ όρου ζωής). Και είχαμε και το 23δύναμο που το κάναμε κάθε 5 χρόνια.
Στο προσκήνιο έρχεται το 20δύναμο, το οποίο καλύπτει και τα δύο προηγούμενα εμβόλια. Είναι για την προστασία των ενηλίκων από την πνευμονία και τις διεισδυτικές νόσους.
Η ταυτόχρονη δόση των εμβολίων του εχινιοκκόκου και της γρίπης, μπορεί να γίνει στην ίδια επίσκεψη στο γιατρό, είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
Όσοι έχουν το 20δύναμο δεν συνιστάται να κάνουν και το 23δύναμο. Όσοι έχουν κάνει μία δόση με το 13δύναμο συνιτάται να κάνουν μια δόση με το 20δύναμο ένα χρόνο μετά. Όσοι έχουν κάνει το 23δύναμο συνιστάται να κάνουν και το 20δύναμο ένα χρόνο μετά.
Τα άτομα που έχουν λάβει και το 13δύναμο και το 23δύναμο δεν χρειάζεται να κάνουν και το 20δύναμο. Είναι πλήρως καλυμμένα.
**
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ψυχαγωγική παράσταση από τον Mind Magician Skyman.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Υγείας κα Νεκταρία Καρακώστα.
**
Πρίν την εκδήλωση, επιστημονική ομάδα της «ΑΜΚΕ Με Οδηγό τον Διαβήτη» έκαναν σε ενδιαφερόμενους δημότες, δωρεάν εξετάσεις μέτρησης σακχάρου, εξετάσεις διαβητικού ποδιού και λιπομετρήσεις.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντ/ρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας κ. Γεώργιος Τσίνας, η δημοτική σύμβουλος κα Παρασκευή Αρσενοπούλου, η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος κα Δήμητρα Κατσανού, η εκπρόσωπος της Τοπικής Επιτροπής του Ε,Ε.Σ. Περιστερίου κα Φωτεινή Αναγνωστάκη, εκπρόσωποι φορέων και δημότες.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΕΚΙΑΡΗ: «ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ- ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ»
«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα τη συχνότερη και κύρια αιτία θανάτου στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Στερούν τη ζωή σε 20.000.000 ανθρώπους ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τo 2025 οι θάνατοι από καρδιά θα ανέλθουν στα 25.000.000 το χρόνο. Ένας στους 3 θανάτους αποδίδεται σε στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά κυρίως τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Σχετίζεται άμεσα με τη καθιστική ζωή, την ανθυγιεινή διατροφή, την ανυπαρξία σωματικής άσκησης και το έντονο ψυχικό stress.
Σημαντικό είναι και το ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν στρατηγικά εθνικά σχέδια πρόληψης των παραγόντων κινδύνου.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι Διαγνωστικές εξετάσεις είναι:
Εξέταση από καρδιολόγο, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Triplex καρδίας, Holter ρυθμού καρδιάς, Τest κοπώσεως, Stress echo, Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, Μαγνητική τομογραφία, Αξονική στεφανιογραφία, Καθετηριασμός καρδίας και Στεφανιογραφία.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι:
Α΄ Οι τροποποιήσιμοι: Κάπνισμα, Υπέρταση, Δυσλιπιδαιμία, Σακχαρώδης διαβήτης, Υπερτροφία αριστερής κοιλίας, Αυξημένα επίπεδα ινωδογόνο και Lp(a, Υπερομοκυστειναιμία, Παχυσαρκία, Ψυχικό stress.
B. Μη τροποποιήσιμοι: Ηλικία, Φύλο, Οικογενειακό ιστορικό και Φυλή.
Σε ειδικές ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητο να προσδιορίζουμε και άλλους «νέους» δείκτες, όπως:
CT score ασβεστίου στεφανιαίων αρτηριών, Σφυροβραχιόνιο δείκτη, Υψηλής ευαισθησίας CRP (φλεγμονές), Πάχος έσω-μέσου χιτώνα καρωτίδων και ύπαρξη αθηρωματικών πλακών, Ταχύτητα σφυγμικού κύματος καρωτίδας- μηριαίας αρτηρίας (σκληρότητα αορτής), Μικροαλβουμίνη δείγματος ούρων ή ούρων 24ώρου, Ινωδογόνο, και
μέτρηση αρτηριακής πιέσεως εκτός ιατρείου.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ
Η μέτρηση της αγγειακής φλεγμονής με τον προσδιορισμό της CRP υψηλής ευαισθησίας, ο προσδιορισμός γενετικών πολυμορφισμών (LpPLA2), η μέτρηση της ποσότητας του ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης, η υπερηχογραφική μέτρηση του πάχους του έσω-μέσου χιτώνα και η ανίχνευση αθηρωματικών πλακών στις καρωτίδες, η μέτρηση της σκληρότητας της θωρακικής αορτής, η μικροαλβουμίνη των ούρων ή ο προσδιορισμός του σφυροβραχιονίου δείκτη, είναι μερικές από τις εξετάσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε για να αναδείξουμε τα άτομα με υψηλότερο αθηρωματικό φορτίο, τα οποία θα ωφεληθούν από επιθετικότερη τροποποίηση παραγόντων κινδύνου τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με αλλαγή του τρόπου ζωής.
Χρησιμοποιώντας τις τιμές όλων των δεικτών που αναφέραμε και τις σχετικές οδηγίες των Ευρωπαϊκών Καρδιολογικών Εταιρειών, έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίζουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και να θεραπεύουμε το κάθε άτομο ξεχωριστά, σύμφωνα με το δικό του κίνδυνο που αυτό διατρέχει.
ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ- ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η εξατομικευμένη προσέγγιση με αλλαγή του τρόπου ζωής και πιθανή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την καρδιαγγειακή νόσο και να ελαττώσει το μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, χειρουργείου αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή αγγειoπλαστικής στεφανιαίων αρτηριών.
Τα νοσήματα αυτά στους καπνιστές είναι 4 φορές συχνότερα, το ίδιο και σε όσους έχουν χοληστερίνη πάνω από 260 mg/dl. Όσοι έχουν πίεση μεγαλύτερη από 160 mmHg έχουν 2 έως 3 φορές πιθανότητες να νοσήσουν.
Μέτριες μειώσεις της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης είναι αρκετές να σταματήσουν τον καλπασμό της επιδημίας των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο συνδυασμός περισσότερων του ενός επιβαρυντικών παραγόντων γίνεται πολλαπλασίως επικίνδυνος.
Η προσπάθεια ελέγχου και τροποποίησης των παραγόντων που αναφέραμε είναι σημαντική όχι μόνο για τους ανθρώπους χωρίς νόσο αλλά και για εκείνους που πάσχουν απο στεφανιαία νόσο και θεραπεύονται ή έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση bypass.
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα υγειονομικά προβλήματα του πληθυσμού του Δυτικού Κόσμου.
Τα τελευταία 70 Χρόνια, παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση της παχυσαρκίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη, του αριθμού των διαβητικών καθώς και της εκδήλωσης όλων εκείνων των μεταβολικών διαταραχών, που σχετίζονται και περιλαμβάνονται στο γενικό όρο: Μεταβολικό Σύνδρομο.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένας ισχυρός και ανεξάρτητος παράγοντας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Από καρδιαγγειακά νοσήματα καταλήγει το 70% των διαβητικών.
Οι άντρες που πάσχουν από διαβήτη, εμφανίζουν 3 φορές μεγαλύτερη θνητότητα εξ αιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με τους μη πάσχοντες.
Η αναλογία αυτή στις γυναίκες είναι αισθητά μεγαλύτερη.
Πολλές επιδημιολογικές μελέτες, συσχετίζουν τον βαθμό της δυσγλυκαιμίας, με την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Από την άλλη μεριά όμως, πολλές νεότερες ερευνητικές αναλύσεις, έχουν αποτύχει να αποδείξουν ότι ο σχολαστικός γλυκαιμικός έλεγχος, μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Εάν όμως μαζί με την ρύθμιση του σακχάρου επιτυγχάνουμε και σωστή ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης τότε προλαμβάνουμε καλύτερα τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.
Συμπερασματικά και στους δυο τύπους του Διαβήτη (1 και 2), πρέπει να αντιμετωπίζουμε συγχρόνως, όλες τις μεταβολικές και αιμοδυναμικές διαταραχές που χαρακτηρίζουν την νόσο.
ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Η σωστή διατροφή, η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση, αποτελούν το κλειδί της πρόληψης και της βελτίωσης της νόσου.
Η ουσιαστική ωφέλεια και η αποφυγή επιπλοκών επιτυγχάνεται με την σχολαστική εφαρμογή των πρωτοκόλλων του προληπτικού ελέγχου, με τα οποία θα έχουμε διάγνωση του Διαβήτη σε πρώιμα στάδια και την έγκαιρη εφαρμογή των κατάλληλων παρεμβάσεων θεραπευτικής αντιμετώπισης».
ΔΛ
(ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023)