ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΝΑΞΙΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗ FACEBOOK
Είναι μερικές φορές κάποια γεγονότα που τιμούν και χαροποιούν την ηλεκτρονική μας παρουσία, το διαδίκτυο και το Περιστέρι γενικότερα, όταν έχουν να κάνουν με διακεκριμένες παρουσίες, όπως η συγκεκριμένη του Παύλου Αποστολόπουλου, που αυτή τη στιγμή διαπρέπει στη Facebook.
Ο Παύλος Αποστολόπουλος είναι γιος της δημοτικής συμβούλου Περιστερίου κας Ειρήνης Τσάκα Αποστολοπούλου.
Η πλούσια μορφωτική δράση, η υψηλή νοημοσύνη και οι ικανότητές του Παύλου θα απαιτούσαν πάρα πολύ χώρο, εμείς όμως θα αναφερθούμε περιληπτικά στην επιτυχημένη διαδρομή του, με περίβλημα την μέγιστη ικανοποίηση και υπερηφάνεια μας για την καταξίωση ενός νέου επιστήμονα που μεγάλωσε στο Περιστέρι.
Η διαδρομή των σπουδών του έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς είναι ένα κράμα σκληρής δουλειάς και απίστευτων συγκυριών.
Στις Πανελλήνιες εξετάσεις εισήχθη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Αθήνα. Στο τελευταίο έτος και ενώ εκπονεί τη διπλωματική του, με προτροπή του καθηγητού του κ. Συμεών Παπαβασιλείου, που διαβλέπει τη λαμπρή προοπτική του, συνεργάζεται με την καθηγήτρια κα Ειρήνη Ελένη Τσιροπούλου, που εργάζεται για το Πανεπιστήμιο του New Mexico. Ο Παύλος ολοκληρώνει τη διπλωματική του, με θέμα: «Βέλτιστη Επιλογή Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Διαχείριση της Απόκρισης της Ζήτησης, βασισμένη στη Μηχανική Μάθηση και στη Θεωρία Παιγνίων» (Demand response management in smart grid networks: A two-stage game-theoretic learning-based approach», που αναφέρεται στα έξυπνα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη.
Το 2017 η καθηγήτρια κα Τσιροπούλου, εκτιμώντας τις ικανότητες του Παύλου, του προτείνει να κάνει το διδακτορικό του σε θέση επί πληρωμή στο Πανεπιστήμιο του New Mexico. Η ευκαιρία είναι μοναδική, αλλά τα πρώτα έξοδα είναι πολλά. Γιατί χρειάζεται να δώσει εξετάσεις πιστοποίησης GRE -ζητούν από το Πανεπιστήμιο IELTS στα αγγλικά- και επιπλέον είναι τα εισιτήρια και ο πρώτος καιρός της διαμονής εκεί.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΝΕΙ ΤΡΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ!
Έχει την στήριξη των γονιών του, αλλά για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα και να αντεπεξέλθει τον πρώτο καιρό στην Αμερική, αναγκάζεται να κάνει τρεις δουλειές ταυτόχρονα, στην Κω, σαν σερβιτόρος σε ταβέρνα και μπαρ και βοηθός σε μεταφορική επιχείρηση!
Η προσπάθειά του στον οικονομικό τομέα ευοδώνεται και το «αμερικάνικο όνειρο» του Παύλου ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2018, στο Πανεπιστήμιο του New Mexico.
Το διδακτορικό είναι πάνω στον τομέα που αγαπά, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Δίκτυα, οπότε δίνεται ολοκληρωτικά και πιο συγκεκριμένα στο θέμα του διδακτορικού: «Artificial Intelligent Risk-Aware Autonomous Decision-Making in Resource-Constrained Computing Systems», που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.
Στο 2ο έτος του διδακτορικού, κάνει μία πρακτική στα εθνικά εργαστήρια της Αμερικής, τα Sandia National Laboratories, ως ερευνητής πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πρακτική είναι 6μηνη αλλά η συνεργασία και η απόδοση του πάει τόσο καλά, που του ζητούν να μείνει σαν συνεργάτης. Με την άδεια του Πανεπιστημίου και της καθηγήτριάς του, στα δύο από τα τέσσερα χρόνια εκπονεί το διδακτορικό του μέσα από τα Sandia National Laboratories.
ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΣΤΗΝ FACEBOOK
Το καλοκαίρι του 2020, σε μια εκδήλωση, συναντά τυχαία έναν εκπρόσωπο της Facebook, με τον οποίο συνδέεται φιλικά και εκείνος του προτείνει να καταθέσει ένα βιογραφικό για μία θέση πρακτικής (internship). Και -ω, του θαύματος!- σε λίγες ημέρες τον καλούν για μια πρώτη συνέντευξη. Μετά από ενάμιση μήνα διαδικασιών και μέσα από επτά (!) κύκλους συνεντεύξεων, έρχεται η έγκριση για ένα τρίμηνο καλοκαιρινό internship στην Facebook.
Επειδή, όμως, δεν έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό του, η Facebook του προτείνει μόνιμη εργασία μετά τη λήξη της τρίμηνης πρακτικής. και του γνωστοποιεί ότι θα τον… περιμένει έναν χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει το διδακτορικό του.
Η Facebook περιμένει έναν χρόνο τον Παύλο! Εκπληκτικό!
Όντως ο Παύλος ολοκληρώνει το καλοκαίρι του 2021 το διδακτορικό του και μετά από 4 χρόνια αποχαιρετά το New Mexico για San Francisco στην Καλιφόρνια, όπου προσλαμβάνεται ως Ερευνητής Επιστήμονας (Research Scientist) στη Facebook.
Εκεί στα κεντρικά της Meta, στο κτήριο της Facebook, όπου απασχολούνται περίπου 30.000 υπάλληλοι, δουλεύει με την ομάδα του πάνω στο Πρόγραμμα «Ενίσχυση/ διέγερση Μάθησης» (Reinforcement Learning), μία μέθοδο μηχανικής μάθησης όπου ένα υπολογιστικό πρόγραμμα μαθαίνει να έχει διάδραση με το περιβάλλον, με πολύ προγραμματισμό πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, πολλή έρευνα και πολλά meetings. Στόχος είναι οι βελτιστοποιήσεις στην απόδοση της πλατφόρμας, η αύξηση της ταχύτητας, η μείωση του κόστους, και οι βελτιώσεις στη «Facebookική» ζωή του χρήστη.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στα κεντρικά της Facebook, ο Παύλος δουλεύει σκληρά, η Facebook έχει μετονομαστεί σε Meta και περιλαμβάνει το Facebook, το Messenger, το Instagram και το What’s Up, ανάμεσα σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες και πιο σημαντικό τον τελευταίο καιρό το Metaverse.
Ο ίδιος θεωρεί το επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών πολύ υψηλό -γι’ αυτό και διαπρέπουν στο εξωτερικό- και επίσης θεωρεί πολύ λυπηρό το ότι χρειάζεται να φεύγουν οι νέοι από την Ελλάδα.
Θεωρεί επίσης πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει «δωρεάν» πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα, τη στιγμή που στην Αμερική για να πάρει ένας φοιτητής πτυχίο, μπορεί να του στοιχίσει έως και 100.000 δολάρια!
ΚΕΡΔΙΣΕ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ
Ο Παύλος είναι ένα πολύ σεμνό, απλό, γλυκό και χαμογελαστό παιδί.
Στο ενεργητικό του είναι το απολυτήριο με τον καλύτερο βαθμό στο σχολείο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις πανελλήνιες εξετάσεις. Επίσης: Κέρδισε το βραβείο καλύτερης εργασίας στο 12th Wireless and Mobile Networking Conference (WMNC) για την εργασία "Redesigning Resource Management in Wireless Networks based on Games in Satisfaction Form". Πήρε υποτροφία τον Απρίλιο του 2019 λόγω εξαιρετικής ακαδημαϊκής απόδοσης από το Ίδρυμα Gerondelis. Ήταν επίσης υποψήφιος για το βραβείο Susan Dees- Roberts, που απονέμεται σε εξαιρετικούς λέκτορες (βοηθούς καθηγητή).
*
Αυτός είναι ο Περιστεριώτης Παύλος Αποστολόπουλος που παρουσιάσαμε με αδρές γραμμές, που είναι ένας επιτυχημένος Περιστεριώτης, ένας ΄Ελληνας που μας κάνει υπερήφανους γιατί διακρίνεται ανάμεσα στους κολοσσούς της επιστήμης, χάρη στην νοημοσύνη, την αξιοσύνη και την σκληρή του προσπάθεια.
Και ο οποίος δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι βαδίζει στα χνάρια της νοοτροπίας του Αϊνστάιν, ο οποίος όταν του εκθείασαν τις ικανότητες και την υψηλή νοημοσύνη του, αυτός απάντησε:
«Η ικανότητα και η τύχη μου είναι το 10% , το υπόλοιπο 90% είναι…ιδρώτας»!
Ωραία ιδέα θα ήταν μια βράβευση από το Δήμαρχό μας…
Δ.Λ.
(ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023)