ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ: Ο ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΑΝ» Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΝΤΑΣ – ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Διανύουμε μήνα Σεπτέμβρη, κοιτάμε μπροστά με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και μία ματιά πίσω, ειδικά σε αυτούς που σημάδεψαν την τύχη του Περιστερίου δεν βλάπτει.
Μήνα Σεπτέμβρη, λοιπόν το Περιστέρι έχασε δύο προσωπικότητες του, που για τους παλιούς Περιστεριώτες θεωρούνται σαν οι πιο σημαντικές σελίδες στον τόμο της ιστορίας του Δήμου μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1995, απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, ο θρυλικός δήμαρχος Δημήτρης Φωλόπουλος, που για μισό αιώνα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα. Εξελέγη τέσσερις φορές δήμαρχος και θήτευσε 25 χρόνια δημοτικός σύμβουλος.
Γεννήθηκε το 1925 στα Πετράλωνα και όταν η εμπορική επιχείρηση του πατέρα του Κωνσταντίνου έπεσε έξω, εκείνος τοποθέτησε στο Περιστέρι τα λιγοστά χρήματα του το 1932, αγοράζοντας ένα οικόπεδο στην Κολοκυνθού.
Μέχρι 25 χρόνων ο Δημήτρης Φωλόπουλος έκανε διάφορες δουλειές: εργάτης, φαρμακοποιός, μαραγκός, σιδηρουργός και υποδηματοποιός.
Το 1951 έβαλε υποψηφιότητα με το "Δημοκρατικό Συναγερμό" και εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος.
Εξελέγη δήμαρχος το 1964, το 1975, του 1978 και το 1986.
Ήταν ο πρώτος δήμαρχος που τέλεσε στο Δημαρχείο πολιτικό γάμο, όταν καθιερώθηκε με νόμο, και έμεινε παροιμιώδης η πρώτη φράση του: «Όλα τα περίμενα, αλλά να γίνω και παπάς να παντρεύω συμπολίτες μου, ποτέ δεν το φανταζόμουνα»…
Συνελήφθη από τους πρώτους κατά τη δικτατορία και εξορίστηκε στη Γυάρο. Ήταν ο πιο βασανισμένος δήμαρχος από τους διώκτες του. Πολλές φορές μισοπεθαμένος σωνόταν από προσφορά αίματος των πολιτικών συγκρατουμένων του!
Χαρακτήρας ασυμβίβαστος, είχε καταδικαστεί σε 3.500 ημέρες φυλάκιση!
Σαν δήμαρχος είχε πάει κατηγορούμενος στα δικαστήρια περίπου 600 φορές, από τις διαμάχες του με τους οικοπεδοφάγους του Περιστερίου και είχε αναδειχθεί πρωταθλητής στις... αθωωτικές αποφάσεις. Είχε αθωωθεί σε όλες!
Κηδεύτηκε με δαπάνες του Δήμου, με τη συνοδεία χιλιάδων λαού και την ηχηρή απουσία του κομματικού φορέα, στον οποίο είχε αφιερωθεί.
Την ημέρα που απεβίωσε (5.9.1995), συνήλθε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου, το οποίο εκτός από το συλλυπητήριο ψήφισμα, αποφάσισε να δοθεί το όνομά του στην πλατεία Γρηγορίου του Ε' στο Μπουρνάζι!
(Έ, όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο και εμείς. Ούτε το όνομά του σε ένα δρόμο δεν δόθηκε!
Για το Δημήτρη Φωλόπουλο θα κάνουμε ειδικό αφιέρωμα σε λίγο καιρό, με λεπτομέρειες συγκλονιστικές και φωτογραφικό υλικό, μέρος του οποίου δανείσαμε και στο Δήμο Περιστερίου).
ΘΑΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΝΤΑΣ
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, ο μοναδικός Περιστεριώτης που έφτασε στο αξίωμα του Υφυπουργού, ο Θάνος Τσουκαντάς.
Γεννήθηκε το 1937 στη Λύρκεια Αργολίδας. Το 1954 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθήνας, την οποία τελείωσε το 1961. Το 1966 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με "άριστα" και το 1968 έγινε πανεπιστημιακός επιμελητής.
Για 35 χρόνια ήταν στο δημοτικό προσκήνιο και απολάμβανε της αγάπης και της εκτίμησης των Περιστεριωτών, που τον αποκαλούσαν... "Στρατηγό"!
Διετέλεσε αρχηγός δημοτικής παράταξης. Το 1974 εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα της "Νέας Δημοκρατίας" και αργότερα έγινε Υφυπουργός Υγείας, μία θέση από την οποία βοήθησε, τόσο το Δήμο, όσο και τους Περιστεριώτες και σε θέσεις εργασίας και σε θέματα υγείας.
Η συγκίνηση στη νεκρώσιμη ακολουθία, που έγινε στον ι.ν. Παμ. Ταξιαρχών (Νέο) ήταν απερίγραπτη.
Μίλησαν για τον σπουδαίο άντρα και επιστήμονα, που ήταν γιατρός όλων σχεδόν των καλλιτεχνών και πλήθους πολιτικών, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας, ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο π. διευθυντής του ΙΚΑ κ. Γεωρ. Μπεκιάρης, ο τ. Δήμαρχος κ. Θεοδ. Δημητρακόπουλος κ.ά.
Παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της Βουλής, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και πολλές εκατοντάδες πολίτες του Περιστερίου.
Θάνος Τσουκαντάς ζούσε το τελευταίο διάστημα της ζωής του σε ένα απλό εξοχικό σπιτάκι στην Κορινθία, με διαλείμματα της μονοτονίας του, πού και πού το τηλεφώνημα κάποιου από αυτούς που έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους τη λέξη: αχαριστία!
(Στην κηδεία και των δύο πιο πάνω προσωπικοτήτων ακούστηκε το "αιωνία τους η μνήμη", ναι, αλλά όχι μόνο να το λέμε, αλλά και να το εννοούμε.
Εξαίρεση αποτελεί ο σημερινός δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, που διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Δημήτρη Φωλόπουλο και μάλιστα όπως είναι γνωστό, τοποθέτησε και την προτομή του στην πλατεία Αγίου Αντωνίου).
ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ 26.000 ΑΣΤΕΓΟΥΣ
Θα θυμίσουμε ακόμη, ότι ο μήνας Σεπτέμβρης είναι μήνας δοκιμασίας για τους Περιστεριώτες. Στις 7.9.1999 η σεισμική δόνηση που συγκλόνισε όλο το Περιστέρι, χτύπησε 4.347 σπίτια και άφησε 26.000 άστεγους, που βρήκαν προσωρινά καταλύματα στις σκηνές 72 καταυλισμών.
Είχαμε και τρεις νεκρούς Περιστεριώτες από πτώσεις σπιτιών (Αιμιλία Διονυσοπούλου, Διονύσης Καπόπουλος και Εμμανουήλ Χαραμής).
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
Μία διαφορετική Σεπτεμβριανή νότα, από το βαρύ κλίμα που μας δημιούργησαν οι αναμνήσεις, είναι απαραίτητη:
Στις 10 Σεπτεμβρίου 1993, με επικείμενη την εκπνοή της δραχμής, η τότε νομάρχης Χανίων Αλέκα Μαρκογιαννάκη πρότεινε: το νέο Ευρωπαϊκό νόμισμα (το ευρώ) να έχει απαραίτητα από την μία πλευρά του ένα «περιστέρι πλαισιωμένο με δάφνινο στεφάνι»!
Για σκεφτείτε: Τι ωραιότερο από το σύμβολο της ειρήνης στα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα!
Και αν η ιδέα είχε υποστηριχθεί και από την κυβέρνηση μας και από τη Βουλή και τους άλλους φορείς, που αδιαφόρησαν επιδεικτικά, σήμερα το έμβλημα του Δήμου μας θα κυκλοφορούσε στα χέρια όλων των Ευρωπαίων!
Να προσθέσουμε ότι υπέρμαχοι της ιδέας ήταν αρκετοί Ευρωπαίοι -προσωπικότητες κύρους- που υποστήριξαν θερμά το ειρηνικό μήνυμα του νέου νομίσματος!
Δ.Λ.
(ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023)