• smart
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛY ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΗΣ

Ο εθνικοτοπικός Σύλλογος Αδελφότης Κρητών Περιστερίου, χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε και τους υπόλοιπους συλλόγους, νομίζουμε ότι κατέχει τα σκήπτρα και στην απότιση τιμής στη γενέτειρα Μεγαλόνησο ανελλιπώς, αλλά και στα τοπικά δρώμενα, δημοτικά και εκκλησιαστικά (εθνικές γιορτές, λιτανείες, τελετές). Η εξαιρετική εμφάνιση των αντιπροσωπιών με τις περικαλλείς εθνικές φορεσιές δίνουν μια σπουδαία εικόνα επισημότητας, κύρους και περηφάνιας σε κάθε ευκαιρία και δίνουν νόημα στον όρο: «λεβεντογέννα» στη γενέτειρά τους.

Ποιος θα διαφωνήσει, αν παραβρέθηκε, στην εκδήλωση για την «Μάχη της Κρήτης», το βράδυ της 26.5.2024 στην προ του Δημαρχείου Περιστερίου πλατεία;

Επιβλητική η εμφάνιση, οι σχηματισμοί και οι τοπικοί χοροί επιδοκιμάστηκαν με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, σαν επιβράβευση μιας καλοοργανωμένης τελετής μνήμης.

Από την Κρήτη ξεκίνησε το «βατερλώ» του Χίτλερ, αφού χάρη στη σθεναρή της αντίσταση βούλιαξε τις στρατιές του στις παγωμένες εκτάσεις της Ρωσίας το χειμώνα και ναυάγησαν τα παρανοϊκά σχέδιά του. Αυτή τη μνήμη- συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη τιμά και συντηρεί με τις εκδηλώσεις της η Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου και είναι πανάξια για ό,τι της προσφέρει ο Δήμος και για ότι χαίρει εκτίμησης από τους πολίτες του Περιστερίου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η πρόεδρος του Συλλόγου κα Βικτωρία Λιλυμπάκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.

Με αφορμή την 83η Επέτειο της Μάχη της Κρήτης, η τιμητική εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Κρητικούς που συμμετείχαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας, με αναφορά στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στον ξεριζωμό της γενοκτονίας των Ποντίων και στη μάχη του Βαλτετσίου, ιστορικά γεγονότα τον Μάη διαφόρων εποχών.

Στο ιστορικό της μέρας αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Φραγκάκης υπ. Dr. Λαογραφίας του Ε.Κ.Π.Α που συντόνισε και τη ροή της εκδήλωσης και για τα ιστορικά γεγονότα της Μάχης της Κρήτης μίλησε ο κ. Αναστάσιος Κατσούγκρης- επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο τελετουργικό κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο της πόλης μας ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, η πρόεδρος της Αδελφότητας κα Βικτωρία Λιλυμπάκη, και άλλοι επίσημοι. Παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική.

Παραβρέθηκαν πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικού Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, πολίτες κ.ά.

Την εκδήλωση του Συλλόγου πλαισίωσαν τα χορευτικά και αντιπροσωπίες των πιο κάτω συλλόγων:

Σύλλογο Κρητών Βύρωνα, Χορευτικό Όμιλο Δικταίοι – Καστρινοί, Σύλλογο Λασιθιωτών «Ο Δικταίος», Όμιλος ΕΛ.ΠΑ.ΧΟ., Σύλλογο Κρητών Ιλίου, Χορευτικό Όμιλο Κ.Ε.Χ.Ο.Λ.Π., Σύλλογο Κρητών Ν. Πεντέλης, Ένωση Πελοποννησίων Περιστερίου – Δυτικής Αττικής, Ένωση Ποντίων Περιστερίου,

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πεντέλης, Σύλλογο Κρητών Πεύκης – Λυκόβρυσης.

Την μουσικοί επένδυση ανάλαβαν με επιτυχία οι πιο κάτω:

Σταύρος Σουλακιώτης (λαούτο), Νίκος Μιχελεκάκης (λαούτο), Μανώλης Βλαχάκης (λύρα), Δημήτρης Δημητρίου (λύρα), Δημήτρης Φύτσαλος (λαούτο) και Παναγιώτης Φραγκάκης (κρουστά).

Ήταν μια θαυμάσια εκδήλωση, με την οποία η Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου, δικαίωσε και πάλι την αποστολή και τη φήμη της!

 

Δ.Λ.

 

(ΜΑΪΟΣ 2024)

  • LAKIWTIS
  • GAVRAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ