• WEST
  • WEST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

Πρώτος σε αξιολόγηση κατατάχθηκε ο Δήμος Περιστερίου, που θα χρηματοδοτηθεί για την ανάπλαση των ελεύθερων χώρων της

ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΧΩΡΑΦΑΣ»

με βιοκλιματικό σχεδιασμό, από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και Ε.Σ.Π.Α. με 4.000.000 ευρώ περίπου

kirio Σε μια εποχή που η αυτοδιοίκηση παραπαίει, έχει εξουθενωθεί οικονομικά και προσπαθεί να σταθεί όρθια με επιτηρήσεις και δανεισμούς, ο Δήμος Περιστερίου πέτυχε μια πολύτιμη πρωτιά -μεταξύ 90 δήμων- στην κατάταξη της αξιολόγησης των προτάσεων για ανάπλαση ελεύθερων χώρων της περιοχής «Χωράφας» με βιοκλιματικό σχεδιασμό. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ & ΕΠΠΕΡΑΑ).

 Στην από 10.12.2012 απόφαση επικύρωσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των προτάσεων- μελετών προς χρηματοδότηση για «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1: «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικές Μεταφορές - Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβαλλοντικής & Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.), η υπ΄ αριθ. 376531 Πράξη που αφορά το Δήμο Περιστερίου, κατατάχθηκε στην πρώτη θέση, με 3.852,5 βαθμούς και θα χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα με ποσό 3.776.464,30 ευρώ, για την ανάπλαση της περιοχής της «Χωράφας», όπως προαναφέραμε.

 Να σημειωθεί, ότι η πρόταση- μελέτη του Δήμου Περιστερίου αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ 90 προτάσεων- μελετών για αναβαθμίσεις χώρων, που υπέβαλαν δήμοι, πανεπιστήμια, ΤΕΙ κ.ά., για να ενταχθούν στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ περίπου. Η μελέτη του Δήμου Περιστερίου εγκρίθηκε, αφού λήφθηκαν υπόψη 27 υπουργικές κ.ά. αποφάσεις, νόμοι κ.λπ.

 Για την ιστορία θα αναφέρουμε, ότι μετά το Δήμο Περιστερίου (1ος με 3.852,5 βαθμούς), αξιολογήθηκαν για χρηματοδότηση στις επόμενες θέσεις οι Δήμοι: Αγ. Δημητρίου, Πειραιώς, Μοσχάτου κ.λπ. με τελευταίο το Δήμο Καλαμάτας (2.447,5 βαθμούς).


 Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της 15.1.2013, ο οποίος πήρε το λόγο, με αφορμή αιτιάσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης, ότι κάποια ποσά θα μπορούσαν π.χ., αντί για έργα στο Άλσος να δοθούν για τη θέρμανση των σχολείων κ.λπ. Και διευκρίνισε, ότι από τα κονδύλια, που έχουν δοθεί στο Δήμο από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την Περιφέρεια, το ΕΣΠΑ κ.ά., με σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου στο Δήμο, δεν μπορεί να διατεθεί αλλού ούτε ένα ευρώ, γιατί χάνεται.

ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

 Και απευθυνόμενος, κυρίως στα μέλη της δημοτικής αντιπολίτευσης, είπε μεταξύ άλλων, ότι:

 «Ο Δήμος Περιστερίου διαγωνίσθηκε μεταξύ 90 δήμων από όλη την Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί από ένα εξειδικευμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και αναδείχθηκε πρώτος!

 Με τα 4 εκατ. ευρώ περίπου που θα λάβει, θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή πάνω από την πλατεία Αντύπα (Δέγλερη).

 Το να ασχολείσαι με τα κοινά και να προσπαθείς να οργανώσεις και να αναβαθμίσεις μια πόλη, εκτός από εργατικός και μεθοδικός, πρέπει να είσαι και προνοητικός.

 Όπως θα θυμάστε στην προηγούμενη θητείας μας, κάναμε αγώνα να σας πείσουμε όσους αποτελούσατε τη δημοτική αντιπολίτευση, να αγοράσουμε τους πιο σημαντικούς ελεύθερους χώρους της πόλης μας, όπως το χώρο μεταξύ Αίγλης & Ιωαννίνων, το χώρο μεταξύ Δημητροκάλλη & Ιωαννίνων και άλλα σημαντικότατα οικόπεδα για την ανάπτυξη και προοπτική της πόλης.

 Σας παρακαλέσαμε να είσαστε συμπαραστάτες, αλλά αρνηθήκατε. Εμείς επιμείναμε, τα ψηφίσαμε και τα αποκτήσαμε.

 Με αυτή την τοπική γη, καταθέσαμε αίτηση και μελέτες και διεκδικήσαμε χρηματοδότηση από ένα κορυφαίο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, για την ευρύτερη περιοχή, γιατί πολλές φορές έχουμε πει ότι Περιστέρι δεν είναι μόνο το Κέντρο και το Μπουρνάζι, είναι και ο Αγ. Ιερόθεος και η Ανθούπολη και η Ν. Ζωή κ.ά.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ 120 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

 Τελικά ο Δήμος μας αναδείχθηκε πρώτος, με 3.852,5 βαθμούς, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα και θα λάβει αυτή τη συγχρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ περίπου.

 Με το ποσό αυτό θα ξεκινήσουμε μέσα στο χρόνο αυτό, την ανάπλαση 120 στρεμμάτων πάνω από την πλατ. Αντύπα (Δέγλερη) μέχρι την Τεμπών και μεταξύ των οδών Πεύκων, Αίγλης και Σικάγου. Θα αλλάξουν τα πάντα στην περιοχή με έργα υποδομής και αναβάθμισης με βιοκλιματικό σχεδιασμό.

 Και όλα αυτά γιατί έχουμε τη γη. Αν δεν την είχαμε, δεν θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε αυτά τα χρήματα και μάλιστα πρώτοι στην επιλογή.

 Γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι και καμαρώνουμε με τους συνεργάτες μου, για τα στελέχη των Υπηρεσιών μας, που δούλεψαν σκληρά, για να πάρουμε τα 4 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει ο κάτοικος στο Βόρειο Περιστέρι να περπατήσει, να αναπνεύσει να βελτιώσει τη ζωή του».

Δ.Λ.- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • DADES
  • GAVRAS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ