• FREEDOM
 • ZWIS
 • BEKIARISST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: «ΚΑΜΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΓΕΡΟΣΤΑΘΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΣΤΑΘΟ»

Ερώτηση απηύθυνε η Παράταξη «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου» προς τη Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου, και δημόσια και στο δημοτικό συμβούλιο και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στον Άγιο Ιερόθεο υπάρχει οδός με την ονομασία «Γεροστάθη». Ξέρουμε πως επί κατοχής ήταν διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου κάποιο άτομο με το επώνυμο «Γερόσταθος», διαβόητος δωσίλογος, συνεργάτης των κατακτητών που ευθυνόταν για πολλές συλλήψεις, βασανισμούς και εκτελέσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Ρωτάμε : Σχετίζεται η οδός «Γεροστάθη» με τον Γερόσταθο; Αν ναι, η δημοτική αρχή οφείλει να καταργήσει αμέσως την ονομασία της οδού, και να δώσει στον δρόμο το όνομα ενός από τους πολλούς Περιστεριώτες ήρωες του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης».

*

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Περιστεριώτης αναγνώστης μας κ. Δημήτριος Στάθης, μάς έστειλε την πιο κάτω επιστολή, την οποία για λόγους χώρου δημοσιεύουμε περιληπτικά (στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα δημοσιεύεται ολόκληρη) και στην οποία μεταξύ άλλων μας αναφέρει, ότι:

«Αγαπητή «Αναγέννηση»,

σας στέλνω μια ομιλία της Πτυχιούχου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κας Ελισάβετ- Μαρίας Β. Λιάπατα, σχετικά με την οικογένεια ΓΕΡΟΣΤΑΘΗ, για ενημέρωση των υπεύθυνων της «Αριστερής Κίνησης Περιστερίου» και όσων μπερδεύουν το όνομα «Γεροστάθη» με τον «Γερόσταθο», η οποία έχει ως εξής:

«Στο διάβα των χρόνων και της Ιστορίας το Κομπότι της Άρτας πέρα από την μορφή του Μεγάλου Πατριώτη Νικολάου Σκουφά, Ιδρυτού και αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας έχει να επιδείξει με ιδιαίτερη καύχηση την Οικογένεια Γεροστάθη.

Ανεκτίμητη η προσφορά της οικογένειας Γεροστάθη στην εθνική συνείδηση. Αναθέρμανε την Πίστη στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ζωήρεψε τη φλόγα της ιστορικής γνώσης. Φώτισε τις ηθικές αξίες σε καιρό πνευματικού σκοταδισμού. Έχυσε αίμα για το χωριό. Αγωνίστηκε υπεράνθρωπα για τη λευτεριά της πατρίδας. Εκατόν είκοσι εννέα χρόνων αγώνες και θυσίες έχει να παρουσιάσει στο ιστορικό παρελθόν η οικογένεια Γεροστάθη του Κομποτίου.

Ο Ευστάθιος Γεροστάθης ήταν ο πατριάρχης της αρχοντικής και πλούσιας οικογένειας των Γεροσταθαίων από το Κομπότι Άρτας. Άρχοντας του Κομποτίου, σοφός άνθρωπος, με θερμό πατριωτισμό, υψηλό ήθος και βαθιά χριστιανική πίστη, άφησε στους ομοχώριους του ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσωπικότητας του.

Θέλοντας να ικανοποιήσει και να ενισχύσει το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα των συγχωριανών του, ανήγειρε με δικά του έξοδα, στο κέντρο του χωριού και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου το 1741.

………

Αξιόλογη, είναι και η συμβολή του γιού του Αναστασίου (Αναγνώστη) Γεροστάθη (Δοκίμιο «Περί Άρτης & Πρεβέζης, Σεραφείμ Ξενόπουλου) στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Τα σοφά του διδάγματα, σταχυολογημένα από το Γιαννιώτη λόγιο Λέοντα Μελά, έκαναν τη «Χρηστομάθεια Γεροστάθη», που διαπαιδαγώγησε, σαν ανάγνωσμα των Δημοτικών Σχολείων, αρκετές γενιές.

……..

Ο Αναστάσιος Γεροστάθης δολοφονήθηκε το 1807 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, κοντά στο χωριό Κομιζάδες (σημερινό Αμμότοπο) της Άρτας, επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει την περιοχή του Κομποτίου στο γιο του Αλή, Μουχτάρ πασά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πηγές ή πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο τάφος του.

Έτσι, άρχοντας γεννήθηκε και ο Κωνσταντίνος Γεροστάθης από άρχοντες γονείς το έτος 1770. Η ανατροφή του αρχοντική και η μόρφωσή του επιμελημένη. Ο Κωνσταντίνος έφυγε από το Κομπότι για την Κέρκυρα σε ηλικία 37 ετών, το 1807, με πυρωμένη την καρδιά από το πλήγμα της δολοφονίας του πατέρα του. Οι ιστορικές μας πηγές, παρουσιάζουν τον Κωνσταντίνο Γεροστάθη ως καλό και αγαθό άνθρωπο, με τη μόρφωση των γραμμάτων και το στολίδι της γλωσσομάθειας, με τον πολιτικό νου και το φλογερό πατριωτισμό, με τον κύκλο των λογίων, των αρχόντων και των υψηλών προσώπων, με τη μεγαλεμπορική δράση και την εθνική προσφορά, με την ηθική ζωή και τις ευεργεσίες του.

Στα τέλη του 1818 με αρχές του 1819, ο Κωνσταντίνος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Αριστείδη Παππά, όπου και ξεκινάει η συνεισφορά και ο αγώνας του για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.

…………………

Ήταν ο ανεκτίμητος φίλος της οικογένειας Καποδίστρια. Έμπιστος συνεργάτης του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, αντιπροσώπευε στην Κέρκυρα τη Φιλική Εταιρεία και είχε αναλάβει την αλληλογραφία με τις φιλελληνικές εταιρείες της Ευρώπης και της Αμερικής. Σώζονται 46 ιδιόχειρες και ενυπόγραφες επιστολές προς τον Ιωάννη Καποδίστρια, από τις οποίες μία γραμμένη στην ιταλική γλώσσα, που βρίσκονται και φυλάσσονται στον υπ’ αριθμόν 354 φάκελο «Ιωάννη Καποδίστρια» της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Κέρκυρας.

…………………

Ο Κων/νος Γεροστάθης πέθανε στις 22 Ιουνίου του 1870 σε ηλικία 100 ετών και κηδεύτηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων στην Κέρκυρα. Με τη διαθήκη του κληρονομεί η αδερφή του Ευφροσύνη την κτηματική του περιουσία στο Κομπότι, ενώ ο υπόλοιπος πλούτος του διατίθεται στην Παιδεία και στη Μόρφωση. Ο Κων/νος Γεροστάθης, με μετοχές του, κληροδοτεί στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Κέρκυρας για τις σπουδές μιας φτωχής νέας στο Παρθεναγωγείο και στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών τη δωρεάν φοίτηση ενός νέου από το Κομπότι, την περιφέρεια Άρτας, την Ήπειρο ή την Κέρκυρα.

……………

Για την πολύτιμη αυτή προσφορά του, οι κάτοικοι του Κομποτίου θεώρησαν χρέος τους τη μετακομιδή του τάφου του από την Κέρκυρα στο Κομπότι την 11η Μαϊου 1972.

Τα οστά του ενταφιάστηκαν στο νότιο προαύλιο του Ναού του Αγίου Γεωργίου Κομποτίου και διαμορφώθηκε με δαπάνη της Κοινότητας καλλιμάρμαρο μνημείο, στο οποίο τοποθετήθηκε η επιτύμβια στήλη, που φέρει ανάγλυφο το έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 20-5-1973.

Προς τιμήν του, στήθηκαν επίσης δύο μαρμάρινες αναμνηστικές στήλες, που φέρουν εμπρός το ιστορικό του ανδρός και δεξιά το ιστορικό της μετακομιδής του τάφου του και μαρτυρούν το τεράστιο έργο του Κων/νου Γεροστάθη».

 

(Ολόκληρη την επιστολή του κ. Δ. Στάθη με τα πάρα πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την οικογένεια Γεροστάθη, έχουμε αναρτήσει στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα www.anagenissi.gr)

 • KALLIAFAS
 • LAKIWTIS
 • EN
 • FITA
 • ST
 • ENIMERWSI
 • INTERNET

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ