• EUROPA
 • COSMOTE
 • PERLA
 • ZWIS
 • BEKIARISST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π.), ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της 29.9.2011, το διετές (2011 - 2013) πρόγραμμα δράσης της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Περιστερίου (Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π.), που περιλαμβάνει: Το στρατηγικό σχεδιασμό, τον επιχειρησιακό προγραμματισμό και τον οικονομικό προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ελεγκτικού συνεδρίου.

Κατά την εισήγησή του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΔΠ και δημοτ. σύμβουλος κ. Βασ. Παπαδόπουλος, ανέπτυξε τους σκοπούς και το πεδίο των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης, που περιλαμβάνει έξι άξονες και είναι:

-Η ανάπτυξη του πολιτισμού.

-Η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη.

-Η Παιδεία

-Το περιβάλλον. Και,

-Η εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη της περιοχής

Σκοποί της ΔΕΠΑΔΠ, όπως τους απαρίθμησε ο κ. Β. Παπαδόπουλος, είναι:

α) Η δημιουργία της απαραίτητης πολιτιστικής υποδομής, η διάδοση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας και η διασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέψουν την άσκηση και ανάπτυξη των ατομικών δημιουργικών ικανοτήτων των πολιτών στο θέατρο, στο χορό, στη μουσική, στον κινηματογράφο, στις εικαστικές τέχνες κ.λπ.

β) Η προβολή, ανάπτυξη και διάδοση των τεχνών και η ανάπτυξη της συνεργασίας με τους πολιτιστικούς φορείς και τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης μας, για την ενίσχυση και την διεύρυνση των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεών τους.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

γ) Η αξιοποίηση των υφισταμένων και η κατασκευή και διαμόρφωση νέων χώρων κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Περιστερίου.

δ) Η δημιουργία πολιτιστικών και πνευματικών σχέσεων, ανταλλαγών και συνεργασιών με ομοειδείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ

Πιο αναλυτικά σκοποί της ΠΕΔΑΠΔ είναι να δημιουργεί, εξοπλίζει, οργανώνει, αξιοποιεί και λειτουργεί:

-Πολιτιστικό Κέντρο σε επίπεδο πόλης, πολιτιστικά- πνευματικά κέντρα σε επίπεδο διαμερίσματος, συνοικίας ή γειτονιάς και κέντρα νεότητας.

-Εργαστήρια: Δημιουργικά, θεατρικό, παιδικό θεατρικό, θεατρικού παιχνιδιού, χορού και ρυθμικής γυμναστικής, εικαστικών τεχνών, ορχήστρας, χορωδίας, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, χειροτεχνίας κ.λπ.

-Προγράμματα που αφορούν στην δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και προγράμματα όπως το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) και κοινωνικής αλληλεγγύης («Βοήθεια στο Σπίτι»).

-Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Επίσης να διερευνά τα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, να εκπονεί τις απαραίτητες μελέτες και να υποβάλλει προτάσεις στη Δημοτική Αρχή.

Να ανταλλάσσει απόψεις και εμπειρίες με τους δήμους της Δυτ. Αθήνας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών μοντέλων και ενοποίησης της πολιτιστικής δράσης με αυτούς.

Να αναπτύσσει πολιτιστικές και πνευματικές σχέσεις και να πραγματοποιεί ανταλλαγές σε επίπεδο πολιτισμού και τεχνών του Δήμου Περιστερίου με άλλους δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Και να εκπροσωπεί σε πολιτιστικές - πνευματικές συναντήσεις και εκδηλώσεις το Δήμο Περιστερίου.

Να πραγματοποιεί πάσης φύσεως πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, (ατομικές, ομαδικές ή θεματικές) εκθέσεις γλυπτικής, συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και θεατρικά φεστιβάλ, λαογραφικές εκδηλώσεις, εκθέσεις βιβλίου, κινηματογραφικές εκδηλώσεις και προβολές, ανθοκομικές εκθέσεις κ.λπ.

«Βασική στρατηγική μας», όπως είπε ο κ. Β. Παπαδόπουλος, «για την ανάπτυξη του πολιτισμού, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η μέριμνα για συμμετοχικές δράσεις σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού και των κοινωνικών εκδηλώσεων, καθώς και η επαφή με όλες τις μορφές της τέχνης». ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στον τομέα του Πολιτισμού περιλαμβάνονται:

-Η πνευματική, ψυχική και σωματική καλλιέργεια των πολιτών του Περιστερίου, μέσα από την συμμετοχή τους στα δημιουργικά εργαστήρια, που θα λειτουργήσουν στους χώρους του «Θεάτρου Πολιτών», και τα Κέντρα της οδού Μαραθωνοκάμπου και της Αγίας Αναστασίας.

Τα δημιουργικά εργαστήρια περιλαμβάνουν:

-Θεατρικό ενηλίκων.

-Θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

-Χορού (Τμήματα Ευρωπαϊκών χορών - λάτιν - χορευτικής γυμναστικής, παραδοσιακών χορών - κλασσικού χορού για παιδιά κ.ά.).

-Φιλαρμονικής ορχήστρας.

-Χειροτεχνίας.

-Παραδοσιακής κεντητικής.

-Φωτογραφίας.

-Ζωγραφικής ενηλίκων. Και,

-Ζωγραφικής ανηλίκων.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η διοργάνωση των καθιερωμένων από το παρελθόν εκδηλώσεων, που έτυχαν καθολικής αποδοχής και συμμετοχής των δημοτών και οι οποίες είναι:

-Παραδοσιακός εορτασμός των Απόκρεω – Καθαράς Δευτέρας.

-Εκδηλώσεις την περίοδο της Εβδομάδας των Αγίων Παθών.

-Διοργάνωση φεστιβάλ, θεατρικών - χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων με το τίτλο «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης».

-Καλοκαιρινό μαθητικό φεστιβάλ, με τίτλο «Μαθητικές Δημιουργίες», με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων της πόλης.

-Κινηματογραφικό αφιέρωμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου «Σινέ Πέραν».

-Διοργάνωση εκδηλώσεων - αφιερωμάτων με τον τίτλο «Τεχνών Άνοιξη».

-Διοργάνωση 30ήμερου εορτασμού των Χριστουγέννων, με ανάλογο στολισμό της πόλης και με καθημερινά δρώμενα στο εμπορικό κέντρο και στις συνοικίες της πόλης, («Παραμυθένια πολιτεία», «Καρουσέλ», παγοδρόμιο, τουριστικό τρένο κ.ά.).

-Διοργάνωση τιμητικών εκδηλώσεων αφιερωμάτων σε εξέχουσες προσωπικότητες με προσφορά στην πόλη, στην Ελλάδα και στον κόσμο.

-Διοργάνωση παραδοσιακών εκδηλώσεων, αξιοποιώντας το δυναμικό των εθνικοτοπικών συλλόγων της πόλης μας.

-Διοργάνωση μουσικών, θεατρικών και διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων στους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου.

-Επετειακοί εορτασμοί.

-Αφιερώματα σε «Παγκόσμιες ημέρες».

-Μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ (θεματικό ανά έτος).

-Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων.

-Φεστιβάλ ερασιτεχνικών μουσικών σχημάτων.

-Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις (Πάσχα – Χριστούγεννα).

-Διοργάνωση τουρνουά σκάκι.

-Διοργάνωση μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων.

-Λειτουργία του Δημοτικού θερινού κινηματογράφου κ.λπ.

(Το προσωπικό της επιχείρησης που απασχολείται στον τομέα αυτό είναι 23 υπάλληλοι, διαφόρων σχετικών ειδικοτήτων).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σκοπός του τομέα παιδείας αποτελεί η μετάδοση ευρύτερης γνώσης στους πολίτες σε διάφορους τομείς για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι αναπτυσσόμενες δράσεις του τομέα είναι η διοργάνωση και λειτουργία:

-Εκθέσεων, συνεδρίων, ημερίδων, κ.λπ.

-Έντυπης, ηλεκτρονικής και μουσικής Βιβλιοθήκης, όπου παρέχει τη δυνατότητα στους δημότες να μελετούν εντός του χώρου της βιβλιοθήκης, ή και να δανείζονται βιβλία.

-Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, με σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών, σχετικά με την ασφαλή κίνησή τους στους δρόμους και την ενημέρωσή τους για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

-Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.

(Το προσωπικό της επιχείρησης που απασχολείται στον τομέα αυτό είναι 17 υπάλληλοι, διαφόρων σχετικών ειδικοτήτων).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωνικής Μέριμνας, το οποίο λειτουργεί κατ' εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) με την ονομασία «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, μέσω παροχής κατ' οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων, που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», στο οποίο εντάσσεται η λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

(Το προσωπικό της επιχείρησης που απασχολείται στον τομέα αυτό είναι 14 υπάλληλοι, διαφόρων σχετικών ειδικοτήτων).

«ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Σχετικά με το διετές πρόγραμμα δράσης της ΔΕΠΑΔΠ, η αντ/ρχος Πολιτισμού και Τεχνικών Έργων κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, μας είπε:

«Στους τόσο δύσκολους καιρούς που περνάμε, όπως όλοι γνωρίζουμε, όπου οι πολίτες της χώρας μας και ειδικότερα οι πολίτες του Περιστερίου, επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και παραμελούν την τόσο βασική αλλά και θεραπευτική αγωγή του νου και της ψυχής, θεωρούμε επιτακτικό το χρέος μας να τους προσφέρουμε έστω το ελάχιστο.

Δηλαδή πασχίζουμε να δώσουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους δημότες μας και στα παιδιά μας, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω των Εργαστηρίων Δημιουργίας, της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, αλλά και να ψυχαγωγηθούν μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων που διοργανώνουμε κ.λπ.

Εν ολίγοις είναι υποχρέωση της Διοίκησης του Δήμου και όλων μας, να διατηρήσουμε, να προάγουμε και να παράγουμε πολιτιστικές αξίες».

*

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Στυλ. Μουκουβίνας ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστήμιου. Του απάντησε η αντ/ρχος κα Μαίρη Τσιώτα, ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της ΔΕΠΑΔΠ, γιατί οι καθηγητές διδάσκουν ευγενώς προσφερόμενοι και οι ανάγκες που πιθανώς να προκύψουν (φωτοτυπίες κ.λπ.) θα καλύπτονται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Το πρόγραμμα δράσης της ΔΕΠΑΔΠ εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με 22 ψήφους, έναντι 9 λευκών, 2 αρνητικών και μιας αποχής.

Β. Αλεξανδροπούλου

 • LAKIWTIS
 • LAKIWTIS
 • EKDILWSEIS
 • ELEGXOI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ