• FREEDOM
 • ZWIS
 • BEKIARISST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΜΕ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ, ΤΙΜΗΣΕ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Πώς να μην αισθάνεσαι υπερηφάνεια, όταν διαπιστώνεις, ότι οι «ρίζες», που μετέτρεψαν αυτό το σκουπιδότοπο σε έναν από τους πιο προοδευτικούς Δήμους, έχουν χυμούς, δίνουν ζωή, καρποφορούν και τιμούν το παρελθόν για να διασφαλίζουν το μέλλον.

Η Μικρασιατική Ένωση Περιστερίου, τίμησε το πρωί της 11.9.2011, τη μνήμη του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου υπάρχει και κλίτος με την Εικόνα του Αγίου και στη συνέχεια έγινε τελετή και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα, που έχει τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Π. Τσαλδάρη & Τοσίτσα.

Παρουσία επισήμων, δημοτών και του Δ.Σ. του Συλλόγου, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Βασ. Τζιβίσκος, ο οποίος υπογράμμισε, ότι φέτος ο Σύλλογος τιμά δύο επετείους: Τα 89 χρόνια από τον ξεριζωμό των προγόνων τους από την ιερή Ιώνια γη της Μικράς Ασίας και τα 19 χρόνια από την αγιοποίηση του Ιεράρχη Χρυσοστόμου Σμύρνης και των άλλων τεσσάρων ηρώων Μητροπολιτών, που θυσιάστηκαν για τα όσια και ιερά της θρησκείας και τα ιδανικά της πατρίδας μας.

Απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους καταγόμενους από τη Μ. Ασία Περιστεριώτες να πλαισιώσουν την Ένωση, για να καταδειχθεί η αληθινή αριθμητική δύναμη των πρωτεργατών της προόδου του Δήμου μας.

Ευχαρίστησε το δήμαρχο και τον τ. δήμαρχο Περιστερίου κ.κ. Α. Παχατουρίδη και Θ. Δημητρακόπουλο για τη στήριξη που παρείχαν και παρέχουν στην Ένωση, τα μέλη του Δ.Σ. τη Ένωσης για την προσφορά τους και τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΑΓΙΟ

Ακολούθως μίλησε η αντ/δρος της Ένωσης κα Κων/να Κοντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης (κατά κόσμον Χρυσόστομο Καλαφάτη), ο οποίος γεννήθηκε το 1867 στην Τριγλεία της Προποντίδας, διετέλεσε τοποτηρητής του Πατριαρχείου, Επίσκοπος Δράμας (1902) και τον Μάιο του 1911 Μητροπολίτης Σμύρνης. Στη Σμύρνης ανέπτυξε σπουδαία 11ετή δράση, μέχρι το 1922 όπου κατά την καταστροφή της Σμύρνης αρνήθηκε, παρά τις προτροπές των συμμάχων να φύγει και υπέστη μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, 70 χρόνια μετά το θάνατό του, τον ανακήρυξε Άγιο και Μάρτυρα, μαζί με τους άλλους ήρωες Ιεράρχες και η μνήμη του τιμάται την προηγούμενη Κυριακή, προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ολοκληρώνοντας είπε: «Όσο ζει η ανάμνηση του μαρτυρίου του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης, η Ιώνια γη θα είναι ελληνική και το μαρτύριό του δεν θα λησμονηθεί ποτέ»!

ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης στο χαιρετισμό του είπε, ότι: «Είναι σε όλους γνωστό, ότι ο πυρήνας αυτής της πόλης, που γέννησε το δημοκρατικό Περιστέρι, πρωτίστως είναι οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι, οι οποίοι στα δύσκολα χρόνια ήλθαν ξεριζωμένοι, εγκαταστάθηκαν εδώ στέγασαν τις οικογένειές τους, προόδευσαν και μαζί τους προόδευσε και η πόλη μας.

Ο Δήμος μας περιβάλλει με ιδιαίτερη τιμή τους Περιστεριώτες απόγονους αυτής της γενιάς, που υπήρξε το προσάναμμα της δημιουργικής φλόγας για την εξέλιξη του Περιστερίου και θα διατηρεί τη μνήμη όλων αυτών αιώνια».

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια στον ανδριάντα του Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης: Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο κ. Παν. Μανιάτης σαν εκπρόσωπος του απουσιάζοντος τ. δημάρχου κ. Θ. Δημητρακόπουλου, ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Δημ. Κελάφας, ο περιφ. σύμβουλος κ. Μάκης Γιομπαζολιάς, η αντ/ρχος Πολιτισμού κα Μαίρη Τσιώτα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κ. Σάκης Ζορπίδης και ο ιδρυτής της Μικρασιατικής Ένωσης Περιστερίου κ. Δημ. Τικόπουλος.

Παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κεράσματα στην αίθουσα, δίπλα από το Μητροπολιτικό Ναό.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης: Οι αντ/ρχοι κ.κ. Αναστ. Θεοδωράκος, και Παν. Λύκος, οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Σάββας Αβραμίδης, Μιχ. Κακλαμάνος, Νίκος Κασουρίδης, Ξένη Κορόγιαννη, Βασ. Παπαδόπουλος, Αλεξ. Πλέστης, Βασιλεία Σαράφη Χρηστάκου, ο π. δημοτ. σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεωρ. Τζιβίσκος, η υποψ. δημοτ. σύμβουλος κα Ελένη Ξεκαλάκη Καραμανλή, κ.ά.

Δ.Λ.

 • KALLIAFAS
 • LAKIWTIS
 • EN
 • FITA
 • ST
 • ENIMERWSI
 • INTERNET

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ