• ROUSSOS
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • ΛΕΩΝΙΑ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • DR. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΛΑΛΕΝΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ «ΠΕΤΡΙΝΟΥ» ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΚΑΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ «ΝΕΚΥΔΑΛΛΟΣ»

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

Με εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου, όπως αρμόζει στην αντιπροσφορά που αποκομίζουν οι πολίτες του Περιστερίου από τη λειτουργία της, η Δημοτική Αρχή γιόρτασε, την 22.10.2010, τον ένα χρόνο από την ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης,.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

Το πρωί ανάγνωση παιδικού παραμυθιού και εγκαίνια του ιστορικού αρχείου του «Πέτρινου» Δημοτικού Σχολείου, στο χώρο που στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Παρουσία και της αντ/ρχου Πολιτισμού κας Μαίρης Τσιώτα, η ηθοποιός – παιγνιοθεραπεύτρια κα Αριστέα Κοντραφούρη, διάβασε στα παιδιά το παραμύθι του Χρ. Μπουλιώτη: «Το κορίτσι που ζήτησε μια απλή βελόνα».

Λίγο αργότερα εγκαινιάστηκε το ιστορικό αρχείο εκπαίδευσης του «Πέτρινου» Δημοτικού Σχολείου, με υλικό από αναγνωστικά, θρανία, φωτογραφίες μαθητών και μαθητριών που είχαν φοιτήσει στο 2ο Δημοτ. Σχολείο και άλλο υλικό, που με μεράκι είχε συλλέξει η π. διευθύντριά του κα Νικολίτσα Καρκούλια. Το αρχείο προκάλεσε θαυμασμό και μετέφερε τους επισκέπτες σε παιδικές μνήμες και σε στιγμές ακμής του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

  

Το απόγευμα έλαβε χώρα μια εκδήλωση- μυσταγωγία για τους προσκεκλημένους του Πνευματικού Συνεδριακού Κέντρου, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το βιβλίο της Περιστεριώτισσας συγγραφέως κας Ελένη Μαυρομμάτη: «Νεκύδαλλος- Εγχειρίδιο επιβίωσης μιας πεταλούδας».

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης ευχαρίστησε θερμά τους πολίτες του Περιστερίου, οι οποίοι με περισσή αγάπη αγκάλιασαν το όνειρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ώστε να γίνει πράξη και βοήθησαν στην πνευματική αναζωογόνηση της πόλης μας, με τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Δημοτικού Ελεύθερου Πανεπιστήμιου, που συνέβαλε και συμβάλλει στην ανωτάτου επιπέδου μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια των συνδημοτών μας.

Ο κ. Ανδρέας Παχατουρίδης πρόσθεσε:

«Ιδιαίτερα σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, έχουμε απόλυτη ανάγκη από πνευματικές εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, στις οποίες να γίνεται αναφορά σε επιτεύγματα, να ζυμώνονται ιδέες και να προτείνονται καινούργιες κατευθύνσεις.

Άλλωστε η κοινωνία μας έχει από μόνη της την τάση να ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα, να ξεπερνά τις αγκυλώσεις και να δημιουργεί, μέσα από υπόγεια ρεύματα, τα καινούργια δεδομένα και τους νέους κανόνες για τα κοινωνικά και πνευματικά δρώμενα.

Και αυτό που έχουμε όλοι μαζί πετύχει στον τελευταίο χρόνο, δημιούργησε μια νέα δυναμική στην πνευματική προοπτική της πόλης, που υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος».

Για την κα Ελένη Μαυρομμάτη, στην παρουσίαση του βιβλίου της οποίας ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, είπε, ότι:

«Πέρα από τα πνευματικά της ενδιαφέροντα, είναι και μια αγωνίστρια, που με δύναμη ψυχής κατάφερε να κερδίσει κυριολεκτικά τον αγώνα της ζωής. Και δεν γνωρίζω ποιο από τα δύο αξίζει περισσότερο έπαινο: Το βιβλίο της, ή ο αγώνας της»!

Η αντ/ρχος Πολιτισμού κα Μαίρη Τσιώτα, που πήρε το λόγο αμέσως μετά, υπογράμμισε, ότι ο ένας χρόνος που λειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη (Οκτώβριος 2010- Οκτώβριος 2011) στο «Πέτρινο» 2ο Δημοτικό Σχολείο, είναι ένας χρόνος γεμάτος δράσεις, ζωή και δημιουργία.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Η Δημοτική Βιβλιοθήκη κατέστη ένας τόπος όπου πήραν ζωή, όνειρα και φιλόδοξες σκέψεις, με ένα τρόπο ξεχωριστό.

Αναδείξαμε και αποδείξαμε ότι η ανθρώπινη φύση καταξιώνεται μέσα από την καλλιέργεια του πνεύματος και την μαθησιακή αναζήτηση. Ο βασικός μας στόχος , η δημιουργία δηλαδή βασικών δομών για μια επαρκή πνευματική παρακαταθήκη για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, είναι γεγονός

Ένα χρόνο μετά, ο απολογισμός είναι πλούσιος:

*Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη έγιναν: Παρουσιάσεις βιβλίων, Εορτασμός παγκοσμίων επετείων, Φιλοξενία αντιπροσωπίας από την Σαγκάη και ανταλλαγή απόψεων και Προετοιμασία του Πανελλήνιου Συνεδρίου Βιβλιοθηκονόμων, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2011.

*Στο Παιδικό Τμήμα «Βούλα Μανή» έγιναν: Εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Παραμυθιού», Δεκαήμερο Δράσεων τα Χριστούγεννα με επισκέψεις σχολείων, αφήγησης Χριστουγεννιάτικων ιστοριών, προβολή επίκαιρων θεμάτων και εικαστικά, βιωματικής ελεύθερης έκφρασης των παιδιών και Αναγνώσεις παραμυθιών.

*Στην Μουσική Βιβλιοθήκη «Νάνα Μούσχουρη», με πρωτεργάτες τον Παντελή Γούσα και τους συνεργάτες μου του Δημοτικού Ωδείου, οργανώσαμε μουσικές βραδιές με μεγάλη συμμετοχή.

*Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, που ξεκίνησε επίσημα στις 11.3.2010, με το πρώτο πιλοτικό εξάμηνο και ήδη βρισκόμαστε στο χειμερινό εξάμηνο της περιόδου 2011-2012.

Και προχωράμε, δεν σταματάμε:

-Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του σχεδιασμού των δράσεων της, οργανώνει Λέσχες Ανάγνωσης για παιδιά και ενήλικες, ώστε να συμβάλουμε στη καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, αλλά και στη στενή επαφή με το βιβλίο.

-Στη Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων, μπορούν να γίνουν μέλη όσοι αγαπούν το διάβασμα βιβλίων και θέλουν να μοιραστούν με άλλους ανθρώπους, τη συγκίνηση, τον προβληματισμό ή ακόμα και την δυσαρέσκεια που ένιωσαν από ένα βιβλίο.

-Στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, τα παιδιά συναντιούνται με σκοπό να γνωρίσουν τα -βιβλία, να συζητήσουν, να παίξουν, να γελάσουν, ώστε η ανάγνωση να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινότητας τους κ.λπ.».

Τέλος, έκανε έκκληση σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια (εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς και όσους έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο), να προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις και το μεράκι τους.

Το βιβλίο της κας Ελένης Μαυρομμάτη παρουσίασε, με τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού κ. Αλεξ. Πατσή, η δασκάλα της κα Νικολίτσα Καρκούλια, η οποία είπε μεταξύ άλλων, ότι:

« Το βιβλίο αποτελεί ένα χαρμόσυνο μήνυμα για την αξία της ζωής και την πάλη που χρειάζεται για να την κατακτήσει κανείς, να την σφίξει γερά στα χέρια του. Προτείνει μια άλλη στάση ζωής, μια συνταγή θα την έλεγα, με αρκετή δόση προσπάθειας, καρτερίας, αισιοδοξίας και πολλή αξιοπρέπεια!

Καταγράφει με μια σύγχρονη, αλληγορική γλώσσα, την εμπειρία της συγγραφέως σε χρόνο δοκιμασίας, αγγίζοντας τη δομή της κοινωνίας, την επικαιρότητα, τα ήθη, την παιδεία, την υγεία και γενικά το «Σύστημα», στο οποίο είναι εγκλωβισμένος ο σημερινός άνθρωπος.

Δεν κάνει αυτοβιογραφία, συναισθηματικό ρομάντζο, για να μαζέψει γύρο της ανθρωπάκια και να εκφράσουν οίκτο. Ο στόχος της είναι, μέσα από το στάδιο της οβιδιακής μεταμόρφωσής της,

όπως ο νεκύδαλλος που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα, να δώσει σε όλους μας μια άλλη διάσταση αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων, που μας επισκέπτονται στη ζωή μας και μας αφήνουν άπραγους στην πρώτη γνωριμία τους και μας παραλύουν...

Το στοίχημά της είναι να προκαλέσει τα αντανακλαστικά του αναγνώστη του βιβλίου της, για να επιστρατεύσει τις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του.

Η αντίδρασή της σε διάφορα στιγμιότυπα της ζωής της, είναι καθρέφτης της δικής της διαδρομής, λειτουργεί στα πλαίσια του σωστού και κατακεραυνώνει το «Σύστημα» που ταλαιπωρεί τους συνανθρώπους μας, δεν συμβιβάζεται με κατεστημένα και κάνει κατάθεση ψυχής, ξεδιπλώνει την δυναμική της θέλησης και μας χαρίζει μια πλούσια παρακαταθήκη θάρρους, αγάπης,

καρτερίας και αξιοπρέπειας!

Το βιβλίο της Ελένης Μαυρομμάτη είναι μια πρόταση ζωής, μια άλλη ματιά με αισιοδοξία και πίστη»!

Η συγγραφέας κα Ελένη Μαυρομμάτη στην αντιφώνησή της ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή, τη δασκάλα της κα Καρκούλια και τους προσκεκλημένους, που αγκάλιασαν τη συγγραφική της προσπάθεια, που ήταν μια εμπειρία, η οποία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος και από αρνητικό γεγονός μετατράπηκε σε γιορτή.

Σχετικά με το βιβλίο της είπε, ότι:

«Ήταν το μαγικό μέσο για να πετάω άχρηστα και περιττά πράγματα, που είχαν συσσωρευτεί τόσα χρόνια στο μυαλό μου και να μεταμορφώνω σταδιακά τον εαυτό μου.

Το περιεχόμενο του βιβλίου, δεν πρόκειται αποκλειστικά για αυτοβιογραφία και περιγραφή της δοκιμασίας μου. Απλά η δοκιμασία μου στέκεται ως αφορμή για να αγγίξω ένα «Σύστημα», στο οποίο έχουμε εγκλωβιστεί όλοι, καταγράφω τα πάντα, την καθημερινότητα, ό,τι συμβαίνει σε μένα, ό,τι απασχολούσε την επικαιρότητα τρία χρόνια πριν.

Και στο τέλος συμφιλιώνομαι με τον εαυτό μου και από Νεκύδαλλος (νεκύδαλλος είναι η χρυσαλλίδα του μεταξοσκώληκα, στα αρχαία ελληνικά) που ήμουν παλιά, απεγκλωβίζομαι από το κουκούλι μου και απελευθερώνομαι.

Άρα η συγγραφή, στην περίπτωσή μου, μάλλον λειτούργησε θεραπευτικά και, όπως είπαν κάποιοι ειδικοί- μπορεί να έπαιξε ρόλο, «εν μέρει», στην πλήρη ίαση και επαναφορά μου σε ψυχική ισορροπία.

Κλείνοντας θέλω να στείλω το παρακάτω μήνυμα:

Όποια αναποδιά και να συμβαίνει στη ζωή μας καλό είναι να τη βλέπουμε σαν ευκαιρία. Σαν ένα σκαλοπάτι που θα μας ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά, ή αν θέλετε, ως ένα μέσο που θα μας ταξιδέψει πιο βαθιά μέσα μας. Όλα εξαρτώνται από εμάς. Με τον τρόπο που χειριζόμαστε εμείς τα πράγματα δημιουργούμε εμπόδια ή ευκαιρίες ζωής.

Εγώ σε αυτήν την περίπτωση, αντί να απελπιστώ, αποφάσισα ενστικτωδώς να ξορκίσω όλα τα εμπόδια και να μετατρέψω τα "αρνητικά" σε "θετικά". Και αν το πείσμα μου και τη στάση που ακολούθησα μπορεί κανείς να τα ονομάσει: «γιατρικό», τότε σας παρακαλώ να τα υιοθετήσετε»!

Ευχαρίστησε την οικογένειά της, το σύζυγό της, τους φίλους της, τον εκδότη του βιβλίου της και την πολυαγαπημένη της δασκάλα κα Νικολίτσα Καρκούλια, με την οποία επανασυνδέθηκε μετά από 25 ολόκληρα χρόνια με αφορμή αυτήν την δημιουργική περιπέτεια, τονίζοντας, ότι στους πιο πάνω, δεν χρωστάει μόνο το «ζην» αλλά και το «ευ ζην».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον μαέστρο του Εθνικού Ωδείου Περιστερίου κ. Παντελή Γούσα στο πιάνο και την Αγγελική Αντωνοπούλου στο τραγούδι, που απέδωσαν θαυμάσια γνωστές επιτυχίες της επίτιμης δημότισσας του Περιστερίου Νάνας Μούσχουρη.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δημοτ. σύμβουλος κ. Μιχ. Κακλαμάνος, η κοινοτική σύμβουλος κα Δήμητρα Οικονομοπούλου κ.ά.

Στο χώρο λειτούργησε και Έκθεση Φωτογραφίας της Ελένης Μαυρομμάτη, Κων. Σταθούλη κ.ά.

Το βιβλίο «Νεκύδαλλος» της Ελένης Μαυρομμάτη, πωλείται στα Περιστεριώτικα βιβλιοπωλεία: «ΟΜΗΡΟΣ» Πελοπίδα 141 και «LOOK AT ME» Πελασγίας 99.

* Παρουσίαση του βιβλίου της κας Ελένης Μαυρομμάτη έγινε ενώπιον πλήθους βιβλιόφιλων και στις 18.11.2011, στο καλλιτεχνικό στέκι «Art Bar», στην Αθήνα, από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, όπου μεταξύ άλλων ομιλητών ήταν και η κα Νικολίτσα Καρκούλια.

Βασ. Αλεξανδροπούλου-Δ.Λ.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

 • LAKIWTIS
 • PROTERGIA
 • LAKIWTIS
 • IULIOS
 • SMYRNI
 • ekthesi
 • IUNIOS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ