• ROUSSOS
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • ΛΕΩΝΙΑ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • DR. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΛΑΛΕΝΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Ερωτήσεις του βουλευτή της «Ν.Δ.» κ. Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ

xatzidakisΤις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παράδοση των νέων Σταθμών στις επεκτάσεις του Μετρό, που θα εξυπηρετούν τη Δυτική Αθήνα και τα Νότια Προάστια επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε, στις 28.11.2011, προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Στο σκέλος που αφορά τους Σταθμούς του Περιστερίου ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει:

«Τον Οκτώβριο 2009 ο σχεδιασμός για την κατασκευή του μεγαλύτερου μετώπου έργων Μετρό που είχε ποτέ υλοποιηθεί στη χώρα μας με 16 νέους Σταθμούς, προχωρούσε με εντατικούς ρυθμούς. Έως το τέλος του ίδιου έτους ήταν προγραμματισμένη και η παράδοση των επεκτάσεων των υφισταμένων γραμμών προς τη Δυτική Αθήνα με 3 σταθμούς, τον τερματικό του Χαϊδαρίου, ενώ λίγο αργότερα θα παραδίδονταν δύο επιπλέον σταθμοί, «Ανθούπολη» και «Περιστέρι», που εξυπηρετούν τον Δήμο Περιστερίου, τον μεγαλύτερο της περιοχής, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε περιοχές με προβληματικές συγκοινωνιακές συνθήκες.

Στο διάστημα που πέρασε από τότε υπήρξε μεν πρόοδος, αλλά όχι αυτή που αναμενόταν με βάση τον χρονικό προγραμματισμό που υπήρχε, κυρίως λόγω της εμπλοκής της εταιρίας Siemens στο σύστημα σηματοδότησης του έργου. Παρά την παράδοση των Σταθμών (Χολαργός-Αγία Παρασκευή), την ολοκλήρωση σχεδόν, των εργασιών κατασκευής των περισσοτέρων από τους υπολοίπους, τη σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αρτιότητα του διαγωνισμού και την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη στη δημοπράτηση του τμήματος προς Πειραιά, η διαδικασία της παράδοσης και λειτουργίας των Σταθμών εξακολουθεί να καθυστερεί, ενεργοποιώντας αρκετούς κινδύνους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Ποιοι σταθμοί είναι απολύτως έτοιμοι προς λειτουργία;

-Προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε όσοι σταθμοί είναι έτοιμοι, να λειτουργήσουν; Ποιο είναι σήμερα το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και λειτουργίας;

- Έχουν υπάρξει φθορές στις υποδομές που είναι μεν έτοιμες, αλλά δεν λειτουργούν;

-Υπάρχει κίνδυνος απένταξης της κοινοτικής χρηματοδότησης των έργων, λόγω της καθυστέρησης αυτής; Επιπλέον, σε τι ύψος υπολογίζονται οι οικονομικές συνέπειες από την καθυστέρηση συνολικά (επιστροφές προς την Ε.Ε., απώλεια εσόδων από εισιτήρια και άλλου είδους εκμετάλλευση, τόκοι υπερημερίας προς τους αναδόχους κ.λ.π.);

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

Επίσης στις 4.12.2011, ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, σχετική με τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ποικίλου Όρους.

Στην Ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το Ποικίλο Όρος αποτελεί έκταση με τεράστια περιβαλλοντική σημασία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Δυτικής Αθήνας. Στους πρόποδες του έχουν αναπτυχθεί οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Άνω Λιοσίων Ασπροπύργου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Καταλαμβάνει 28.000 στρέμματα πευκώδους, θαμνώδους, και χαμηλής βλάστησης. Η Πολιτεία δεν έχει κάνει όσα θα όφειλε για την προστασία και την αναβάθμισή του.

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν νομοθετικές και άλλες διατάξεις (π.χ. Νόμος 2742/1999 και παλαιότερες) επιχείρησαν να βάλουν τάξη στον χαρακτήρα, στο χωροταξικό σχεδιασμό και στην περιβαλλοντική προστασία του Όρους, Όμως, χρόνιες εκκρεμότητες σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τμημάτων του, λόγω διεκδικήσεων τρίτων που έχουν προκαλέσει διενέξεις, χρονικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου και τελικά διαιώνιση του προβλήματος. Η κατάσταση αυτή βάζει στο ράφι κάθε ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής ανάπτυξης για το Ποικίλο Όρος και δεν δίνει περιθώριο ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Ποιες δικαστικές εκκρεμότητες υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σχετικά με διαφιλονικούμενες εκτάσεις και ποια στάση τηρεί το Υπ. Οικονομικών, ή οι εποπτευόμενοι από αυτό φορείς και Συμβούλια σε τυχόν εκκρεμείς δίκες;

-Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, ή σχετικές μελέτες για το προσεχές διάστημα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αν ναι, ποια ακριβώς»;

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 • LAKIWTIS
 • LAKIWTIS
 • NTALARAS
 • KARAGIOZIS
 • ILEKTRIKA
 • KARAGIOZIS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ