ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • biomerimna
  • GAVRAS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Σε μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε με παράλληλη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου

ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ Γ. ΝΤΑΛΑΡΑ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»


 Μια ανεπανάληπτη συναυλία καλοκαιρινής απόλαυσης και κοινωνικής αλληλεγγύης διοργάνωσε στο Θέατρο «Τέχνη στην πέτρα» του Άλσους ο Δήμος Περιστερίου, το βράδυ της 21.6.2017, τιμώντας την «Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής» στο πρόσωπο του κορυφαίου καλλιτέχνη τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα.

 Η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό που προσήλθε προσφέροντας αγαθά για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Περιστερίου, στην παραλαβή και ταξινόμηση των οποίων συνέβαλαν τα μέλη του Ε.Ε.Σ. Περιστερίου και εθελοντές.

 Ήταν μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού -όπως είπε και η δ/ντρια της ΔΕΠΑΔΠ κα Δέσποινα Βάσσου που επιμελήθηκε και συντόνισε άψογα το πρόγραμμα- στο φιλόξενο χώρο του Άλσους της αναψυχής και της ανθρωπιάς, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της μεγαλύτερης τέχνης: της μουσικής, αφιερωμένη στον πιο αγαπημένο εκπρόσωπό της: το Γιώργο Νταλάρα.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του πλουσιότατου σε μουσικές επιτυχίες και ελληνική και διεθνή αναγνώριση βιογραφικό του Γιώργου Νταλάρα. Σταχυολογούμε μεταξύ άλλων, ότι:

 Το 1983 παρακολούθησαν τη συναυλία του στο Ολυμπιακό Στάδιο 160.000 πολίτες και η οποία επαναλήφθηκε με ανάλογη συμμετοχή το 1985 και το 1987. Συνεργάστηκε με όλους τους συνθέτες, αλλά και Έλληνες και ξένους τραγουδιστές. Από το 1981 έχει δώσει πάνω από 700 συναυλίες σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία κ.ά.). Το 1994 του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο «Τζων Κέννεντυ» για την ανθρωπιστική του προσφορά. Επίσης το 1994 πραγματοποίησε σειρά συναυλιών στο Μέγαρο Μουσικής με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Γαβρά. Το 2006 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Πρεσβευτή καλής θέλησης» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη δράση του στο προσφυγικό θέμα. Έχει στο ενεργητικό του 85 προσωπικούς δίσκους που έχουν πωλήσει πάνω από 18 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, κ.ά.

 Πριν ο Γιώργος Νταλάρας απογειώσει, με την χαρακτηριστική φωνή του και τις σπουδαίες επιτυχίες του, το πρωτοφανές σε όγκο πλήθος των πολιτών που γέμισε ασφυκτικά το Άλσος και τον σιγοντάριζε και από τη σκηνή και από γιγαντοοθόνες, απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς αναφερόμενοι στο έργο και την προσωπικότητά του:

 Ο μεγάλος άσσος του ελληνικού μπάσκετ και προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο Γιώργος Νταλάρας κατάφερε με το ταλέντο και τη θαυμάσια φωνή του να αναδείξει τη χώρα μας, να δείξει πόση δύναμη έχει μέσα του ο Έλληνας και που παρά τη έλλειψη υποδομών στην πατρίδα μας, πέτυχε να την ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου.

 Συνεχάρη το Δήμαρχο Περιστερίου, γιατί βρήκε τον πιο κατάλληλο καλλιτέχνη για να αφιερώσει και να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα μουσικής.

Η «ΓΕΦΥΡΑ» ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε στην καταπληκτική φωνή του Γιώργου Νταλάρα και τη συγκίνηση που ένιωθε ευρισκόμενος διαρκώς εκτός Ελλάδος, όταν άκουγε από δίσκους τα τραγούδια του και με τον ιδιαίτερο τρόπο που τα εκτελούσε.

Τον γνώρισε, όταν πήγε στο Παρίσι για να τραγουδήσει για τους Κύπριους και συνεργάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, όπου χάρη στον Γιώργο Νταλάρα γνωρίστηκε με καταπληκτικούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης: τραγουδιστές, ηθοποιούς, ποιητές κ.ά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Νταλάρας είναι η «γέφυρα» που τον ενώνει με την Ελλάδα, από την οποία απουσιάζει λόγω των υποχρεώσεών του στο εξωτερικό. Και τον ευχαρίστησε θερμά γι’ αυτό, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα είναι πάντα η «γέφυρά» του με την πατρίδα και παντοτινοί φίλοι.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΕΣ

 Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης είπε μεταξύ άλλων:

«Το 1970, τότε που έβαζα πλώρη στα όνειρά μου άκουγα τον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά «έχω έναν καφενέ στο λιμανιού την άκρη». Και θέλω να πω στο Γιώργο Νταλάρα, ότι από τότε αγκυροβόλησε βαθιά στο λιμάνι της καρδιάς μας.

Μας δώρισες, Γιώργο, πολλά έντεχνα, μελωδικά και λαϊκά ακούσματα και η φωνή σου ταξίδεψε μοναδικά τις αισθήσεις μας. Μας έκανες να αγαπήσουμε τα τραγούδια σου, που ξεπερνούν χρόνο και γενιές, και μαζί τους και εσένα.

Είναι τα τραγούδια που θα έρχονται παντοτινά στα χείλη και τα αυτιά μας να μας θυμίζουν μια στράτα αλλιώτικη. Αυτή τη στράτα το δικό σου όνομα την ξεκίνησε, την έκανε ξεχωριστή και το όνομά σου είναι η εγγύηση για τη διαχρονική και ποιοτική της συνέχεια.

Γιώργο Νταλάρα, σε ευχαριστώ που για τρίτη φορά, αφιλοκερδώς και με μεγάλη προθυμία, ανταποκρίθηκες στο Περιστεριώτικο ανθρωπιστικό μας κάλεσμα.

Και πριν το κοινό κρεμαστεί από τα χείλη σου, θέλω να σου απονείμω το επίσημο έμβλημα της πόλης μας, τιμώντας ένα μουσικό ταξίδι που μέσα του έκλεινε και το δικό σου σεβασμό».

 Ακολούθως ο κ. Παχατουρίδης απένειμε αναμνηστική πλακέτα και το έμβλημα της πόλης -το περιστέρι- στο Γιώργο Νταλάρα.

«ΕΥΕΡΓΕΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ!»

 Ο Γιώργος Νταλάρας συνεσταλμένος και συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Περιστερίου και το κοινό για την αγάπη τους και τόνισε ότι «Με όλα αυτά που άκουσα απορώ γιατί όλη αυτή η τιμή; Γιατί όλοι θαυμάζουμε έναν άνθρωπο που έχει κάνει το αυτονόητο; Όταν ένας άνθρωπος αγαπά τη δουλειά του και τη σέβεται, αυτό είναι το αυτονόητο.

Επιτρέψτε μου, επειδή έχω συνεργαστεί με όλο αυτό το τεράστιο «ποτάμι» των ανθρώπων της μουσικής να μοιραστώ αυτή την τιμή μαζί τους. Και όσον αφορά την απονομή επιτρέψτε μου να την παραχωρήσω -και μην με ρωτάτε γιατί- στον Σταύρο Κουγιουμτζή».

 Απευθυνόμενος στο Κώστα Γαβρά τον ευχαρίστησε για τα καλά του λόγια και τόνισε, ότι «μέσα μου ακούγοντας τα λόγια σας αισθάνομαι αμηχανία, αλλά όταν σας βλέπω, ευεργετείτε την ψυχή μου»!

 Στη συνέχεια, μαζί με την τραγουδίστρια Ασπασία Στρατηγού, μαθήτρια της Χαρούλας Αλεξίου -που ήταν παρούσα- τραγούδησε παλαιά αγαπημένα τραγούδια, αλλά και νέες συνθέσεις, διακοπτόμενος συχνά από το θερμό χειροκρότημα του κοινού που τον αποθέωσε.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ»

 Αξίζει να αναφερθεί, ότι σε μια διακοπή, μεταξύ των τραγουδιών του, ο Γ. Νταλάρας είπε κάτι σημαντικό, που ισχύει για όλους μας:

«Ό,τι μεγάλο και να νομίζουμε εμείς για τον εαυτό μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πάντα, ότι είμαστε πολύ λιγότεροι από αυτό που νομίζουμε, χωρίς τους άλλους ανθρώπους δίπλα μας!» και παρουσίασε έναν - έναν τους καλλιτέχνες του μουσικού συγκροτήματός του.

 Πλήθος επισήμων παραβρέθηκε στη συναυλία, που χρειαζόμαστε πολύ χώρο για να τους αναφέρουμε, από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής μέχρι των φορέων, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους κ.ά.

 Θα περιοριστούμε να αναφέρουμε από τους παρόντες, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα κ. Σπύρο Τζόκα, την μεγάλη τραγουδίστρια Χαρούλα Αλεξίου, τους διακεκριμένους ποιητές κ.κ. Μάνο Ελευθερίου και Τίτο Πατρίκιο, τον επικεφαλής της Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» κ. Φώτη Κουγιουμτζή κ.ά.

 Δ.Λ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017