ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Απολογισμός δράσης εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς - ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΑΓΙΑΚΟΥ: «ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» ΔΙΝΕΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ»

sagiakou

Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς 2017- 2018, η πρόεδρος κα Ουρανία Ν. Σαγιάκου, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», θα ήθελε να ευχηθεί καλή δύναμη και μια δημιουργική παραγωγική χρονιά με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα.

Κάνοντας μια αναφορά - απολογισμό δράσης του «Οδοιπορικού» η πρόεδρός του κα Ουρανία Ν. Σαγιάκου, μας είπε:

«Το Κέντρο Πρόληψης «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» δίνει έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης, θεωρώντας ότι τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και χρειάζεται να ενισχυθούν όλοι: γονείς- μαθητές- εκπαιδευτικοί, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά και να εξελίσσονται δημιουργικά.

Κατά την σχολική περίοδο 2016- 2017, το Κέντρο πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα: Είχαμε την δυνατότητα να μπούμε σε 22 τμήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα -που περιλάμβαναν 7 συναντήσεις- αφορούσαν: στη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, την επίλυση συγκρούσεων στο χώρο της τάξης, τη φιλία, τα συναισθήματα, την ανάπτυξη ενδοπροσωπικής νοημοσύνης κ.ά.

Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το 6ο & 14ο, το 7ο, το 13ο & 33ο, το 15ο & 29ο, το 17ο, το 18ο, το 22ο, το 25ο και το 39ο Δημοτικά Σχολεία.

Στον τομέα της Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις στα Γυμνάσια με θέμα «Πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην εφηβεία: Ο ρόλος του σχολείου».

Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 30 τμήματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διάρκειας 1 έως 4 συναντήσεων και συμμετείχαν το 3ο, το 9ο, το 12ο, το 13ο και το 17ο Γυμνάσια.

Στα πλαίσια της Θεματικής Εβδομάδας, που οργάνωσε το Υπ. Παιδείας, πραγματοποιήσαμε ομιλίες με βάση τους θεματικούς άξονες α) Εξαρτήσεις & β) Έμφυλες ταυτότητες. Συμμετείχαν μαθητές από 44 τμήματα και συμμετείχαν: το 3ο, το 13ο, το 14ο, το 16ο Γυμνάσια και το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Αυγουλέα- Λιναρδάτου.

Στο 3ο Γυμνάσιο πραγματοποιήθηκαν 2 Ομάδες Εφήβων, με θέμα την δυναμική της ομάδας.

Όσον αφορά τα Λύκεια στο 2ο Λύκειο πραγματοποιήθηκαν δύο ομάδες εφήβων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του άγχους και μία ομάδα ευαισθητοποίησης για τη διακοπή του καπνίσματος. Στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ υλοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές Α’ τάξης. Στόχος των παρεμβάσεων ήταν η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας. Επίσης στο Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής έγινε ομιλία και συζήτηση για το επάγγελμα του ψυχολόγου.

Θεωρώντας ότι η πρόληψη αφορά όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους εκπαιδευτικούς και γονείς.

Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί: Δύο ομάδες νηπιαγωγών. Η μία αφορούσε την επιμόρφωση τους στο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων ψυχικής υγείας και η δεύτερη αφορούσε την ενδυνάμωση στο ρόλο τους. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μια ομάδα διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μία ομάδα εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ευαισθητοποίηση, συνεργασία και υποστήριξη προς τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Όσον αφορά τους γονείς πραγματοποιήθηκαν δύο Ομάδες Γονέων των 20 ατόμων. Επιπλέον οι γονείς ενημερώνονταν και ευαισθητοποιούνταν για τα προγράμματα που υλοποιούνταν στο χώρο του σχολείου, που αφορούσαν τα παιδιά τους.

Ομιλίες που αφορούσαν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα έγιναν τόσο σε νηπιαγωγεία, όσο και σε δημοτικά, όπως το 34ο Νηπιαγωγείο και τα 3ο, 6ο & 14ο Δημοτικό και 20ο Δημοτικά. Τα θέματα αφορούσαν την ενδοσχολική βία, την εξάρτηση από το διαδίκτυο, τις σχέσεις γονέων-παιδιών, την επικοινωνία κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Μια καινοτόμος δράση του Κέντρου Πρόληψης είναι η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης Αστυνομικών του Α.Τ. Περιστερίου, σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Μεγάλης σπουδαιότητας αποτελεί και το αντικείμενο της Συμβουλευτικής. Μόνο κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς ανταποκρίθηκε σε 300 περίπου αιτήματα.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», στη διαδρομή της πρόληψης συνάντησε και ευελπιστεί να συνεχίσει να συναντά συνοδοιπόρους, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, να χτίζουμε σχέσεις, να οραματιζόμαστε, να… χαιρόμαστε την ζωή.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους»!

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017