ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΡΩ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ - ΖΩ», ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ

Η Ευρωπαϊκή, η αμερικανική κ.ά. τεχνολογίες που προωθούν και αναδεικνύουν την ανακύκλωση, συναντιόνται στο Άλσος Περιστερίου με την προσπάθεια του Δήμου να κεντρίσει την ευαισθησία των παιδιών και των πολιτών στον τομέα αυτό, για τη βελτίωση της ζωής μας, της πόλης μας και του πλανήτη.

Με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» (5 Ιουνίου) προγραμματίσθηκαν μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων (ώρες 17.00 - 20.00 στο Άλσος Περιστερίου), με τίτλο «Δρω – Ανακυκλώνω – Ζω» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Περιστερίου, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου 2018

Εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της πόλης, με τη βοήθεια των δύο μασκότ «Πέρι» και «Τέρι» (Περιστέρι), θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τα μυστικά της ανακύκλωσης με διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργίες.

ΕΧΕΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Η αντ/ρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής κα Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου, αναλύοντας την όλη προσπάθεια μάς είπε τα εξής: «Ο Δήμος Περιστερίου έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών για την κοινωνική του πολιτική αλλά και για τις καινοτόμες δράσεις του σε όλους τους τομείς ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ανάγκη για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα, όμως απαιτείται η ευαισθητοποίηση αλλά και η εκπαίδευση των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς.

Για να γίνει αυτό πρέπει να μάθουμε τι είναι περιβάλλον, τι είναι ανακύκλωση και πόσο ωφελεί την ποιότητα ζωής

Για το λόγο αυτό τη γιορτή της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την κάναμε γιορτή του Μήνα και μέχρι τέλος Ιουνίου παρουσιάζουμε μια σειρά καινοτόμων και πρωτότυπων δράσεων που δεν εφαρμόζονται αλλού σε όλη την Ελλάδα.

ΚΙΝΗΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ

Τολμάμε να υπερηφανευόμαστε, ότι σαν Δ/νση Περιβάλλοντος, αξιολογώντας το γεγονός, ότι είμαστε σε μια πόλη με πυκνή δόμηση, ξεκινήσαμε προωθώντας την ανακύκλωση με το Κινητό Πράσινο Σημείο.

Είναι το σημείο ανακύκλωσης υλικών, αλλά όχι ανακατεμένα. Διαχωρίζουμε το κάθε είδος και μαθαίνουμε τον κόσμο και τα παιδιά να ξέρει τι είναι άχρηστο, τι είναι χρήσιμο και βλέπουμε ότι ελάχιστα είναι τα άχρηστα και πάρα πολλά αυτά που χρησιμοποιούνται. Έτσι υλοποιούμε την ιδέα να κάνουμε την ανακύκλωση μεταφερόμενη: Αντί να έρχεται ο δημότης στο Κινητό Πράσινο Σημείο, πάμε το Κινητό Πράσινο Σημείο στο δημότη!

Πρόκειται για ένα κοντέινερ που μόλις εγκατασταθεί και ανοίξει σε μια πλατεία, γίνεται κέντρο υποδοχής ανακυκλώσιμων υλικών. Αυτό εφαρμόζεται μόνο στην Ιταλία σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα το ξεκινάμε τώρα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το κοντέινερ υποδέχεται δέκα διαφορετικά «ρεύματα» ανακυκλώσιμων υλικών και θα μεταφέρεται σε 30 κεντρικά σημεία της πόλης μας, αλλά και στις αυλές των σχολείων. Εκεί θα διανέμοντα έντυπα και με τη βοήθεια της μασκότ «Πέρι» και με έναν ευχάριστο διαδραστικό τρόπο, θα προτρέπουμε τα παιδιά να φέρνουν από το σπίτι τους ανακυκλώσιμα υλικά ή αυτά που καταναλώνουν (πλαστικά μπουκάλια κ.λπ.) και θα αναπτύσσουμε μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των σχολείων: ποιο θα συγκεντρώνει τα περισσότερα υλικά.

ΗΛΙΑΚΟΙ ΚΑΔΟΙ, ΜΕ ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Επίσης καθιερώνουμε τους ειδικούς ηλιακούς κάδους αμερικανικής τεχνολογίας που υποδέχονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα συμπιέζουν και μας ειδοποιούν όταν γεμίσουν! Λειτουργούν αυτόνομα με φωτοβολταϊκό σύστημα και φαντασθείτε, ότι η λειτουργία διαρκεί δύο μήνες αν εκτεθούν μισή ώρα σε… συννεφιά και φορτισθούν! Σκεφθείτε εδώ στην Ελλάδα που έχουμε ήλιο πόσο θα διαρκούν.

ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΕΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Θα διανεμηθούν δωρεάν 2.000 τεμάχια Συλλεκτήρες Ανακυκλώσιμων οικιακών απορριμμάτων, που είναι κατάλληλοι για χρήση σε εσωτερικούς χώρους (οικίες, αίθουσες σχολείων, δημόσια κτίρια, γραφεία) καθώς και σε εξωτερικούς χώρους (μπαλκόνια, βεράντες, κήπους). Βοηθάει να μάθουν ειδικά τα παιδιά ότι το χαρτί είναι ένα σημαντικό «ρεύμα» ανακύκλωσης.

Η μελέτες και ο σχεδιασμός του όλου εγχειρήματος διήρκεσε 1,5 χρόνο όπου μαζί με την κα Ελένη Πάσσου και τους άλλους υπαλλήλους της Δ/νσης, συσκεφθήκαμε άπειρα πρωινά και απογεύματα.

Στο ειδικό έντυπο που διανέμουμε εκτός των άλλων δείχνει και πώς μπορούμε να κάνουμε και ανακύκλωση βιοαποβλήτων διεκδικώντας χρηματοδότηση από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Υπάρχει επίσης μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.followgreen.gr), στη οποία μπαίνουν οι χρήστες, κάνουν ανακύκλωση με μια διαδικασία παιχνιδιού και παίρνουν μπόνους, με τα οποία εξασφαλίζουν εκπτώσεις από επιλεγμένα καταστήματα του Περιστερίου.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η μετατροπή του στόλου των αυτοκινήτων μας σε ηλεκτροκίνητα! Στον τομέα αυτό έχουμε προχωρήσει και προκηρύξαμε διαγωνισμό για 3 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα φορτηγά, 3 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα επιβατικά, 3 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κλειστού τύπου VAN και 3 ηλεκτροκίνητα μοτοποδήλατα. Όλα τα ανωτέρω είναι τα πλέον σύγχρονα ηλεκτροκίνητα μηδενικών ρύπων οχήματα.

*

Υπάρχει επίσης ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, ο οποίος θα απεικονίζει τα βιοκλιματικά έργα της πόλης που έχουν βραβευτεί με περιβαλλοντικά βραβεία (Άλσος Περιστερίου, Βιοκλιματικό πάρκο «Χωράφας» κ.λπ.) και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΜΑΪΟΣ 2018

 • AUGULEA
 • DIAFIMISI
 • ΛΑΚΙΩΤΗΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • PYRODIAMANT
 • FARI
 • AGENCY
 • KAPRALOU
 • AKOUSTIKA
 • ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
 • HONDOS CENTER
 • ESYN
 • PIISI
 • AERAKI
 • MUSIKI