• PAPADEA
 • ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • KOUTAGIAR
 • LAKIWTIS
 • ROUSSOS

Επικαιρότητα

 • KAPNISMA
 • EKTAKTI
 • ANOIKTOI

Συνεντεύξεις

Άρθρα

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΙΜΗΣΕ Η 10η ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ «ΓΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΑΣ»

  

 Τη μνήμη του ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, σαν κορυφαίου ανάμεσα στην χορεία των Εθνομαρτύρων, τίμησε η 10η Σειρά των μαθητών της θρυλικής «Γενιάς της Παράγκας» στις 8.9.2018, στο ι.ν. του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Περιστερίου.

 Με την ευκαιρία τελέσθηκε και μνημόσυνο υπέρ των προσφύγων προγόνων, που ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες και  έγιναν οι πρωτοπόροι της ανάπτυξης του Δήμου μας.

 Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησαν: το Μνημόσυνο, ομιλία της προέδρου του ΟΠΑΑΠ δημοτ. συμβούλου κας Ξένης Κορόγιαννη, δεξίωση στην αίθουσα που βρίσκεται το Παρεκκλήσι του Αγίου Παρθενίου, (προστάτη των καρκινοπαθών) και η κα Δέσποινα Στεφανίδου απέδωσε Σμυρνέικα τραγούδια συνοδεία αρμονίου.

  Στο μνημόσυνο προεξήρχε ο ιερατ. προϊστάμενος του Ναού π. Χερουβείμ Μεστούσης και την επιμέλεια όλου του τελετουργικού επωμίσθηκε με επιτυχία η μαθήτρια της 10ης Σειράς κα Άννα Μπαντουβάνη.

 Στην επίκαιρη ομιλία της η κα Ξένη Κορόγιαννη ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο Χρυσόστομος έπρεπε να πεθάνει. Μόνο μετά τον θάνατό του μπορούσαν να ελπίζουν οι Τούρκοι στο οριστικό ξεκλήρισμα του Μικρασιάτικου Ελληνισμού -την καταστροφή της Σμύρνης- απόδειξη ότι το μακελειό άρχισε λίγες ώρες μετά τον θάνατό του… «οι Τούρκοι «χάλασαν» τον Δεσπότη».

Ήλπιζαν έτσι να αποκόψουν κάθε δεσμό του Ελληνισμού με την Ιωνική γη. Ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα τους. Η εγκατάλειψη της Σμύρνης, ήταν μια από τις σελίδες ντροπής της ιστορίας μας και δεν θα υπάρξει Έλληνας που να μην θέλει να τη λησμονήσει σαν ανατριχιαστικό εφιάλτη.

Ήλθε όμως το μαρτύριο του Χρυσοστόμου και ήταν αρκετό για να εξιλεώσει την ντροπή ενός ολόκληρου έθνους. Τo αίμα του που πότισε τα καλντερίμια της Σμύρνης, έγινε ο άρρηκτος δεσμός των νοσταλγών ολόκληρης της φυλής, με τις χαμένες μας και αλησμόνητες πατρίδες.

Ο ιερομάρτυς Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Τριγλία της Βιθυνίας το 1868. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος προαχθείς εις Πρωτοσύγκελλον και στη συνέχεια διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών επί δεκαετία. Εξορίσθηκε δε δύο φορές για την υπέρ πίστεως εθνική του δράση.

Πιεζόμενο το Πατριαρχείο τού ανέθεσε την διαποίμανση της περιφανούς Μητροπόλεως Σμύρνης, όπου τον περίμεναν κρίσιμες περιστάσεις για τον Ορθόδοξο λαό.

Σαν καλός Ποιμένας έγινε το εξιλαστήριον θύμα από τον μενόμενο εναντίον του Τουρκικό όχλο. Προπηλακιζόμενος ανασκολοπίσθηκε φρικτά την 27.8.1922, αρνηθείς την διάσωση που του προσφέρθηκε, πιστός στο ποιμενικό του καθήκον.

Όσο θα ζει η ανάμνηση του μαρτυρίου του Χρυσοστόμου, η Ιωνική γη θα είναι Ελληνική και το μαρτύριό του δεν θα λησμονηθεί ποτέ»!

*

 Στο Μνημόσυνο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντ/ρχος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κα Μαίρη Τσιώτα, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Περιστερίου κ. Στράτος Εγγλέζος τα μέλη κ.κ. Φωτεινή Αναγνωστάκη και Παρασκευή Αρσενοπούλου κ.ά., ο διοικητής του Αστυν. Τμήματος Περιστερίου κ. Αθαν. Ασβεστάς, ο Στρατηγός κ. Δημ. Βούλγαρης με τη σύζυγό του Δέσποινα, ο υπευθ. του Κλάδου Θεολόγων των Εκπαιδ/ρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου κ. Μιχ. Παρασκευόπουλος, η καθηγήτρια φιλόλογος κα Δήμητρα Σκαύδη, τα ζευγη κ.κ. Μαργαρίτης & Ευαγγελία Θεοφανίδου, Παναγιώτης & Δέσποινα Πανταζοπούλου, εκπρόσωποι του Συλλόγου «Γενιά της Παράγκας», του Τμήματος Εθελοντών – Διασωστών, Μικρασιάτες πρόσφυγες κ.ά.

(Οι φωτογραφίες είναι της κας Φωτεινής Αναγνωστάκη και την ευχαριστούμε)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018

 • PAPADEA
 • CHARITOS
 • ΛΕΩΝΙΑ
 • HONDOS CENTER
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • ΛΑΚΙΩΤΗΣ

Ειδήσεις

Ματιές