• LAKIOTIS
 • LAKIOTIS
 • KOUTAGIAR
 • ROUSSOS
 • HONDOS
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
 • ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ

Ενημέρωση - Φορείς

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Πάμπολα τα γεγονότα που συνέβησαν το μήνα Σεπτέμβρη που διανύουμε και θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια μικρή αναφορά, όσο μας επιτρέπει ο χώρος.

Μεταξύ αυτών «έφυγαν» και πολλές προσωπικότητες που λάμπρυναν της ιστορία του Περιστερίου και αποτελούν σελίδες στο τόμο της ιστορίας του Δήμου μας. Έτσι σε ένδειξη τιμής, πριν απαριθμήσουμε και κάποια άλλα γεγονότα, θα αναφέρουμε δυο κορυφαίους εκπροσώπους που αποδήμησαν το μήνα Σεπτέμβρη, που σημάδεψαν την μοίρα του τόπου μας και που έχουμε χρέος να τους θυμόμαστε, τουλάχιστον οι παλαιοί Περιστεριώτες…

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΕΝΑΝ…

ΑΙΩΝΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ!

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1995 απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών ο αγωνιστής δήμαρχος Δημήτρης Φωλόπουλος, που για μισό αιώνα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα δημοτικά μας πράγματα.

Γεννήθηκε το 1925 στα Πετράλωνα και όταν η εμπορική επιχείρηση του πατέρα του Κων/νου έπεσε έξω, τοποθέτησε τα λιγοστά χρήματά του στο Περιστέρι, αγοράζοντας το 1932 ένα οικόπεδο στην Κολοκυνθού.

Μέχρι 25 χρονών ο Δημήτρης Φωλόπουλος δούλεψε εργάτης, υπάλληλος φαρμακείου, μαραγκός, σιδηρουργός και τσαγκάρης.

Το 1951 έβαλε υποψηφιότητα με την Παράταξη «Δημοκρατικός Συναγερμός» και εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος.

Εξελέγη τέσσερις φορές δήμαρχος: το 1964, το 1975, το 1978 και το 1986.

Στη δικτατορία συνελήφθη από τους πρώτους και εξορίστηκε στη Γυάρο.

Χαρακτήρας ασυμβίβαστος σαν κρατούμενος είχε… εισπράξει 3.500 ημέρες (97 χρόνια) φυλάκιση και σαν δήμαρχος είχε πάει 601 φορές κατηγορούμενος, κυρίως από τις διαμάχες του με τους οικοπεδοφάγους. Αθωώθηκε σε όλες!

Κηδεύτηκε με δαπάνες του Δήμου και το ρεκόρ του σε εκλογικές νίκες σαν δήμαρχος κατέρριψε ο σημερινός δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, που εξελέγη φέτος για 5η φορά. Ο σημερινός Δήμαρχος που τον τίμησε όσο κανείς άλλος -ούτε το κόμμα που ανήκε- τοποθέτησε την προτομή στο πιο περίοπτο σημείο της πλατείας Αγ. Αντωνίου απέναντι από το σπίτι του, δίνοντας το παράδειγμα, ότι ο Δήμος Περιστερίου θυμάται, αναγνωρίζει και τιμά!

ΕΦΥΓΕ Ο ΘΑΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΝΤΑΣ

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο μοναδικός Περιστεριώτης που έφθασε στο αξίωμα το Υφυπουργού Υγείας ο Θάνος Τσουκαντάς, που βοήθησε στο έπακρο το Περιστέρι από το πόστο του.

Γεννήθηκε το 1937 στη Λύρκεια Αργολίδος. Το 1954 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθήνας, την οποία τελείωσε το 1961 με «άριστα». Το 1966 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ και το 1968 πανεπιστημιακός επιμελητής.

Για 35 χρόνια απολάμβανε της αγάπης και εκτίμησης των Περιστεριωτών με τη δράση και τη στάση του στο δημοτικό προσκήνιο.

Το 1974 εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» και πήρε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Υγείας, από όπου βοήθησε πλήθος Περιστεριωτών, στους τομείς υγείας και εργασίας.

Διετέλεσε θεράπων ιατρός όλων σχεδόν των καλλιτεχνών και πολλών πολιτικών.

Απεβίωσε… ξεχασμένος στο εξοχικό του στην Κόρινθο, με διαλλείματα της μονοτονίας του κανένα τηλέφωνο από τους ευεργετηθέντες. Όλοι οι υπόλοιποι, δεκάδες Περιστεριώτες, καλλιτέχνες, πολιτικοί κ.λ.π. που είπαν το «αιωνία του η μνήμη» στη νεκρώσιμη ακολουθία, νόσησαν από… Αλτσχάϊμερ!

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ 26.000 ΑΣΤΕΓΟΥΣ

- Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ακόμη, ότι στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 έγινε ο μεγάλος σεισμός που άφησε 26.000 άστεγους Περιστεριώτες και κτύπησε 4.347 σπίτια, κυρίως στην Ανθούπολη. Όλοι αυτοί βρήκαν καταλύματα σε σκηνές σε 73 καταυλισμούς σε πλατείες και άλλους χώρους. Και είχαμε και τρεις νεκρούς (Αιμιλία Διονυσοπούλου, Διονύση Καπόπουλο και Μανώλη Χαραμή).

- Επίσης, ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 1993, που έδυε η δραχμή και… ανέτελε το ευρώ, η τότε νομάρχης Χανίων Αλέκα Μαρκογαννάκη πρότεινε το νέο Ευρωπαϊκό νόμισμα να έχει οπωσδήποτε από την μια πλευρά του ένα περιστέρι -το έμβλημα της ειρήνης- πλαισιωμένο με δάφνινο στεφάνι.

Αν η ιδέα είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνησή μας και άλλους φορείς -κάποια κράτη την υιοθέτησαν- το έμβλημα του Δήμου μας θα κυκλοφορούσε στα χέρια όλων των Ευρωπαίων…

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Και τέλος θα αναφέρουμε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 1873 γεννήθηκε η μεγαλύτερη μαθηματική μορφή: ο Κων/ νος Καραθεοδωρή, το άγαλμα του οποίου έχει τοποθετήσει ο Δήμος στον ομώνυμο δρόμο πίσω από το Δημαρχείο. Τον τίμησαν μόνο ο Δήμος Περιστερίου και ο Δήμος Κομοτηνής.

Η δράση του είναι ατελείωτη. Μεταξύ άλλων διετέλεσε καθηγητής των Πανεπιστημίων Βελγίου και Γερμανίας και επίσης μηχανικός στην κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος του Ασσουάν στην Αίγυπτο. Μέτρησε τις πυραμίδες του Χέωπα κ.λπ.

Οργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Σμύρνης και όταν επήλθε η καταστροφή κατόρθωσε να σώσει τη βιβλιοθήκη και τα επιστημονικά όργανα, τα οποία μετέφερε στην Ελλάδα. Απεβίωσε στις 2.2.1950, σε ηλικία 72 ετών.

Το 1915 γνωρίστηκε με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν αναπτύξανε φιλικές και επιστημονικές γνώσεις, με αποτέλεσμα να τον εμπνεύσει και στις 27 Σεπτεμβρίου 1905 ο Αϊνστάιν να αναπτύξει την θεωρία της σχετικότητος (Ε=mc2).

Χαρακτηριστικό της αναγνώρισης στο πρόσωπο του Καραθεοδωρή είναι ότι μετά από την παγκόσμια επιτυχία και αποδοχή της θεωρίας, ο Αϊνστάιν έστειλε επιστολή -που σώζεται- και του έγραφε: «Θα χαρώ να σε συναντήσω και όταν συμβεί αυτό, θα γονατίσω και θα σου φιλήσω τα πόδια»!  

 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

 • ΑΥΓΟΥΛΕΑ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • ΛΕΩΝΙΑ
 • ΩΔΕΙΟ
 • ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
 • DEPADP
 • ΛΥΚΟΣ
 • ΛΩΛΟΣ
 • ΛΥΚΟΣ

Γεγονότα - Εκδηλώσεις

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
 • ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ