• LAKIOTIS
 • LAKIOTIS
 • KOUTAGIAR
 • ROUSSOS
 • HONDOS
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
 • ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ

Ενημέρωση - Φορείς

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Τη μνήμη του ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου τίμησαν με θεία λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ των αειμνήστων προσφύγων προγόνων τους, οι συνεχιστές της παρουσίας της Μικρασιατικής Ένωσης Περιστερίου στο Δήμο μας. Γεγονός που μπορεί να εκληφθεί και σαν αφετηρία για την επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου που εκπροσωπεί το προσφυγικό στοιχείο του Περιστερίου και ο οποίος αδράνησε μέχρι σήμερα, μετά την αποδημία των ιδρυτών του Δημήτρη Τικόπουλου, Βασίλη Τσιβίσκου κ.ά.

Η εκδήλωση, που περιλάμβανε και κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ιερομάρτυρα, απέναντι από τα Γραφεία της Ένωσης, πραγματοποιήθηκε στις 15.9.2019 στον Μητροπολιτικό ι.ν. της Ευαγγελίστριας.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤ/ΡΧΟΥ

κας Μ. ΤΣΙΩΤΑ ΜΑΡΚΟΥ

Για την εθνική και θρησκευτική δράση του Χρυσοστόμου Σμύρνης μίλησε η αντ/ρχος κ. Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, η οποία είπε, μεταξύ άλλων:

«Συμπληρώνονται φέτος 97 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η Εκκλησία μας στρέφει τη μνήμη της στο μαρτύριο των Εθνομαρτύρων Μητροπολιτών: Χρυσοστόμου Σμύρνης, Αμβρόσιου Μοσχονησίων, Γρηγορίου Κυδωνιών, Προκοπίου Ικονίου και των λοιπών επισκόπων, κληρικών και λαϊκών που υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. Πηγές αναφέρουν ότι «Το Κεμαλικόν καθεστώς σαν σκοπό αυτού έταξε την τελεία εκρίζωση των Χριστιανών εκ του τουρκικού κράτους».

ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ

ΤΟΥ ΔΙΑ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ

Στην Κεμαλοκρατούμενη Μικρά Ασία οι χριστιανοί διώχτηκαν, ατιμάσθηκαν, σφαγιάσθηκαν. Το αδίστακτο Κεμαλικό κίνημα, τα φανατικά και βάρβαρα στοιχεία του τουρκικού κράτους είχαν σκοπό την τελεία εκρίζωση των Χριστιανών. Ο ιερός κλήρος βασανίστηκε αγρίως. Πολλοί πέθαναν στις φυλακές και άλλοι εξορίστηκαν στα βάθη της Ανατολής. Ο διορισθείς Κεμαλικός φρούραρχος συνταγματάρχης Σαλίχ Ζεκή στη Σμύρνη, συστηματικώς κατεδίωξε τον Κλήρο. Στα έντρομα μάτια των Χριστιανών τους βασάνιζαν ανηλεώς όπως συνέβη στο Σεϊβδικιοϊ , το Κορδελιό και αλλού. Η κακούργος συμπεριφορά προς τον Κλήρο είχε σαν αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο του αειμνήστου Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου (την 27 Αυγούστου 1922).

Ο νέος ιερομάρτυρας της Εκκλησίας γεννήθηκε στην Τριγλία της Βιθυνίας (6 Ιανουαρίου 1868) από ευσεβείς γονείς. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρωτοσύγγελος επί της Πατριαρχίας του Πατριάρχου Κωνσταντίνου του Ε’.

Διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας Φιλίππων & Ζιχνών για 8 έτη (1902 – 1910). Εξορίσθηκε δια την εθνική δράση του και τους υπέρ πίστεως αγώνες του. Στους ταραγμένους καιρούς, η δυναμικότητα του ιερού ανδρός ενοχλούσε του εχθρούς του Γένους. Πιεζόμενο το Πατριαρχείο τον μετακίνησε από την εξεγερμένη Μακεδονία στην Μητρόπολη Σμύρνης. Αλλά και εκεί τον ανέμεναν εθνικοί αγώνες για τον Ορθόδοξο λαό.

Και πάλι σαν καλός ποιμήν προκινδυνεύει υπέρ των προβάτων, μετά την διπλή εξορία και τις αλλεπάλληλες θηριομαχίες, για να αχθεί εν τέλει στο μαρτύριο παραδοθείς σαν εξιλαστήριο θύμα στον μαινόμενο τουρκικό όχλο, υπό του οποίου δεινώς προπηλακιζόμενος ανεσκολοπίσθη βαναύσως και φρικτώς. Τα μέλη αυτού και την ποιμαντορική ράβδο έδεσαν πίσω από έναν αραμπά και τον περιέφεραν στις τουρκικές συνοικίες βλασφημούντες και υβρίζοντες.

Απαξίωσε να δεχθεί την προσφερθείσα διάσωση δια της φυγής, διότι βάρυνε στην αρχιερατική του συνείδηση ο λόγος του Κυρίου: «Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων» Ούτως «ετελειώθη εν Κυρίω ο Αρχιερεύς διανύσας τον θεοφιλή αυτού βίον εν αρεταίς περιπαθώς αγαπήσας την Εκκλησίαν και αγωνισθείς υπέρ του Έθνους».

Αντάξιο τέλος για έναν πανάξιο άνθρωπο! Ο Χρυσόστομος Σμύρνης έπρεπε να πεθάνει! Μόνο μετά το θάνατό του μπορούσαν να ελπίζουν οι Τούρκοι στο οριστικό ξεκλήρισμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, στην καταστροφή της Σμύρνης. Οι Τούρκοι «χάλασαν» τον Δεσπότη! Ήλπιζαν έτσι να ανακόψουν κάθε δεσμό του Ελληνισμού με την Ιωνική γη. Ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα τους. Η φυγή των προσφύγων από την Μικρά Ασία, η εγκατάλειψη της Σμύρνης -Συγγνώμη Σμύρνη- ήταν μια από τις ντροπιασμένες σελίδες της ιστορίας μας.

Το μαρτύριο του Χρυσοστόμου ήταν αρκετό για να εξιλεώσει τη ντροπή ενός έθνους. Το αίμα του που πότισε τα καλντερίμια της Σμύρνης γίνηκε ο άρρηκτος δεσμός των νοσταλγών ολόκληρου της φυλής με τις χαμένες και αλησμόνητες πατρίδες μας.

Όσο θα ζει η ανάμνηση του μαρτυρίου του Χρυσοστόμου, η Ιωνική γη θα είναι Ελληνική. Και το μαρτύριο του δεν θα λησμονηθεί ΠΟΤΕ»!!

*

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Η πρόεδρος του ΟΠΑΑΠ κα Ξένη Κορόγιαννη, ο καθηγητής θεολόγος της Σχολής Αυγουλέα Λιναρδάτου και υπεύθυνος του κλάδου των θεολόγων κ. Μιχ. Παρασκευόπουλος, μέλη του ΕΕΣ Περιστερίου με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Στράτο Εγγλέζο, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Μπορώ» κ. Δημητριάδης, η καθηγήτρια κα Δέσποινα Βούλγαρη- σύζυγος του π. Αρχηγού ΓΕΣ κ. Δημ. Βούλγαρη, η καθηγήτρια φιλόλογος κα Γεωργία Γοργολίτσα, ο επιχειρηματίας κ. Σεραφείμ Ξηρίδης, ο οδοντίατρος κ. Μ. Θεοφανίδης με τη συζυγό του, η φαρμακοποιός κα Κοραλλία Μανδαμαδιώτου, ο κ. Δημήτρης και Μαρία Χριστοδούλου (που διακόσμησε με άνθη το χώρο και την ιερή Εικόνα), αντιπροσωπεία του Συλλόγου Διασωστών, μέλη του Συλλόγου «Γενιά της Παράγκας» της 3ης και 4ης σειράς κ.ά.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

 • ΑΥΓΟΥΛΕΑ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • ΛΕΩΝΙΑ
 • ΩΔΕΙΟ
 • ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
 • DEPADP
 • ΛΥΚΟΣ
 • ΛΩΛΟΣ
 • ΛΥΚΟΣ

Γεγονότα - Εκδηλώσεις

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
 • ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ