• LAKIOTIS
 • LAKIOTIS
 • KOUTAGIAR
 • ROUSSOS
 • HONDOS
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
 • ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ

Ενημέρωση - Φορείς

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Θέατρο, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και ευρύτερο Άλσος, είναι οι ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ έργα πνοής, που περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα για το Περιστέρι του μέλλοντος. Έγκυρη αναφορά από τον αντ/ρχο Οικιστικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Λύκο

 

likosΗ ραγδαία ανάπτυξη της πόλης του Περιστερίου, με τη λειτουργία τριών σταθμών Μετρό στα σπλάχνα της, εκτός από την εξελιγμένη και σύγχρονη πλευρά της, που κάνει τους πολίτες της να καμαρώνουν, έχει και τη θεατή πλευρά των αναγκών που αναφύονται σε όλους τους τομείς όπως η κυκλοφοριακή δυσλειτουργία, το πρόβλημα στάθμευσης, η προσβασιμότητα, οι αναπλάσεις δρόμων και πεζοδρομίων, η αθλητική υποδομή κ.λπ.

Για το λόγο αυτό η ανησυχία της Δημοτικής Αρχής -που εγείρει την διορατικότητα και τη φαντασία του Δημάρχου και στηρίζεται στην αγαστή συνεργασία αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων κ.ά.- είναι διαρκής, στοχεύει στην πρόληψη μιας ενδεχόμενης κοινωνικής ασφυξίας και εκτονώνεται με μια σειρά έργων στο Τεχνικό Πρόγραμμα, για το Περιστέρι του μέλλοντος,

Αναφορά σε αδρές γραμμές για τους βασικούς στόχους, που η Δημοτική Αρχή δημιουργεί τις ράγες, πάνω στις οποίες ο «συρμός» Περιστέρι άρχισε να κινείται προς την αισθητική και λειτουργική εικόνα μιας Ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, μας παραθέτει ο καθ΄ ύλην αρμόδιος αντ/ρχος Οικιστικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Λύκος.

Και βέβαια θα ακολουθήσουν απόψεις και άλλων Αντιδημάρχων αλλά και μελών της δημοτικής αντιπολίτευσης, αν το επιθυμούν.

ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ- ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ

Μας είπε λοιπόν ο κ. Παναγιώτης Λύκος σε ό,τι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα της τρέχουσας 4ετίας:

«Οι στόχοι που έχουμε θέσει σε αυτή την 4ετία για την εξελικτική απογείωση του Δήμου μας είναι πολλοί. Θα αναφερθώ επιγραμματικά στους κυριότερους για να προϊδεάσουμε και να πληροφορήσουμε έγκυρα τους πολίτες του Περιστερίου.

Οι βασικοί μας κατά προτεραιότητα, στόχοι – έργα πνοής, είναι τρεις και που είναι άκρως απαραίτητοι για την επιτάχυνση του ρυθμού προόδου που κινείται ο Δήμος μας:

Ένα μεγάλο θέατρο, ένας μεγάλος υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και η δημιουργία ευρύτερου Άλσους, με την προσάρτηση 26,5 στρεμμάτων στο χώρο που γειτνιάζει βόρεια, εκεί που είναι σήμερα το γήπεδο του Αγ. Ιεροθέου.

Η απόκτηση αυτού του χώρου ήταν μια επιδίωξη όλων των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου χωρίς αποτέλεσμα και πιστεύω ότι η επίτευξή του εδραιώνει την επιτυχή προσπάθειά μας για το μέλλον της πόλης. Παρόμοια αγορά τόσο μεγάλου κομματιού δεν έχει γίνει ποτέ στο Δήμο μας και η ενιαιοποίηση με το χώρο του Άλσους, συν τα 5,5 στρέμματα που έχει αγοράσει ο Δήμος στη συμβολή Λάρνακος & Αναπαύσεως, θα αναδείξει και θα μεγεθύνει τον πνεύμονα πρασίνου στο Δήμο μας.

Μετά την απόκτηση της έκτασης μέσα στο 2020, θα δρομολογηθούν: η εκπόνηση των μελετών που θα προβλέπουν τη θέση και διαμόρφωση του γηπέδου, την αύξηση του πράσινου όπως προβλέπει το διάταγμα, την απομάκρυνση του δημοτικού γκαράζ κ.λπ.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ «ΞΥΛΟΤΕΧΝΙΑΣ»

Μεγάλο πολιτιστικό μας όνειρο είναι η δημιουργία ενός μεγάλου θεάτρου, 300 και πλέον θέσεων, που έχει επιλεγεί να κατασκευασθεί στην αριστερή πτέρυγα του χώρου της «Ξυλοτεχνίας» (Παρασκευοπούλου & Κ. Παλαμά, στο Ο.Τ. 419), σε μια επιφάνεια 784 τ.μ. περίπου, εκεί που σήμερα είναι το μικρό θεατράκι μέχρι τον ανοιχτό χώρο του πάρκινγκ πίσω. Τα υπάρχοντα κτίσματα θα κατεδαφιστούν και θα κατασκευασθεί ένα υπερσύγχρονο θέατρο με τα παρελκόμενα που προβλέπονται: σκηνή, παρασκήνια, βεστιάρια, αναψυκτήριο, υπόγεια γκαράζ κ.ά.

Η προμελέτη είναι έτοιμη με βασικούς άξονες: Τη διατήρηση της μνήμης της «Ξυλοτεχνίας», βιοκλιματικό σχεδιασμό, πλούσιο πράσινο, τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας κ.λπ.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΓΚΑΡΑΖ

Περισσότερο αναγκαία από ποτέ, λόγω της λειτουργίας τριών σταθμών Μετρό, είναι η ύπαρξη σταθμού γκαράζ στο Δήμο μας. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά αδήριτη ανάγκη. Η πόλη έχει αναπτυχθεί πληθωρικά και τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι τεράστια. Δημότες και ετεροδημότες γυρίζουν γύρω γύρω πολλή ώρα με το αυτοκίνητό τους για μια θέση στάθμευσης.

Για το λόγο αυτό επελέγη η πλατεία απέναντι από τον ΟΤΕ (Ο.Τ. 193, Παν. Τσαλδάρη &Τραπεζούντος) που είναι ένα ιδανικό σημείο. Πάνω από το υπόγειο γκαράζ θα διαμορφωθεί και πάλι η υπάρχουσα πλατεία, με πολύ περισσότερο πράσινο και δένδρα περιμετρικά. Θα μονοδρομηθούν οι γύρω δρόμοι για καλύτερη κυκλοφορία και η είσοδος – έξοδος του γκαράζ θα είναι από την λεωφ. Π. Τσαλδάρη.

Έχει ήδη εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και για τη μελέτη και για το έργο.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ

Ένας ακόμη στόχος του Τεχνικού Προγράμματος είναι η ανακατασκευή του πεζόδρομου της οδού Εθν. Αντιστάσεως, γιατί από τότε που κατασκευάσθηκε έχουν περάσει πολλές 10ετίες και χρειάζεται εξωραϊσμό. Είναι το στολίδι της πόλης και δέχεται χιλιάδες κόσμο κάθε μέρα. Θα στρώσουμε καινούργια υλικά, θα τοποθετηθούν καθιστικά και ήδη εκπονείται νέα μελέτη από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για καινούργιο σχεδιασμό στην όλη αισθητική βελτίωση του εμπορικού μας κέντρου.

Με τις νέες μελέτες, μέσω ΣΒΑΚ, θα αντιμετωπίσουμε σύμφωνα και με τις προτάσεις των μελετητών – συγκοινωνιολόγων τα κυκλοφοριακά προβλήματα, γιατί έχει αυξηθεί πολύ η κίνηση των οχημάτων.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

Μεταξύ άλλων προβλέπουμε την μονοδρόμηση βασικών οδικών αρτηριών, διεύρυνση των πεζοδρομίων κ.λπ. όπως π.χ. των οδών Αγίου Βασιλείου, Πελασγίας, Εθν. Αντιστάσεως, Αγ. Ελευθερίου κ.ά.

Παρεμπιπτόντως θα αναφέρω, ότι ξεκίνησε και το έργο της ανάπλασης της οδού Σοφ. Βενιζέλου, το οποίο προχωράει καλά και ήδη ολοκληρώθηκε η πλακόστρωση του πρώτου οικοδομικού τετραγώνου.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

Όσον αφορά τις ασφαλτοστρώσεις, οι μελέτες και το έργο της προηγούμενης 4ετίας τελείωσαν. Ξεκινάμε μια καινούργια εργολαβία ύψους 2 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει ασφαλτοτρώσεις 52 δρόμων στις τέσσερις δημοτικές κοινότητες (παραθέτουμε σε άλλη στήλη τους περιλαμβανόμενους δρόμους). Και θα διεκδικήσουμε και άλλα κονδύλια από υπουργεία, περιφέρεια κ.λπ. για τη συνέχιση του προγράμματος, ώστε να καλύψουμε όλο σχεδόν το Δήμο.

Επίσης θα ανακατασκευαστούν και θα πλακοστρωθούν τα πεζοδρόμια μεγάλων βασικών αρτηριών και θα αναφέρω χαρακτηριστικά τις οδούς Πελασγίας, Πελοπίδα, Αίγλης, Δωδεκανήσου, Κύπρου κ.ά.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΑ - ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Πολύ σημαντικά έργα είναι και τα αντιπλημμυρικά έργα που θα καλύψουν τις περιοχές Τσαλαβούτα και του βόρειου Περιστερίου, σ’ αυτήν την 4ετία.

Το έργο της περιοχής Τσαλαβούτα θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του προγράμματος ΕΣΠΑ και δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ έχουν χρονικό όριο, ο μελετητής είναι υποχρεωμένος να μας παραδώσει την μελέτη όσο γίνεται πιο σύντομα.

Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει μια μελέτη για το Δήμο Περιστερίου και άλλους δήμους της Δυτικής Αθήνας η οποία περιλαμβάνει και το βόρειο Περιστέρι και όλο το Περιστέρι. Σε λεπτομέρειες θα αναφερθούμε αργότερα.

ΝΕΟΙ ΤΑΠΗΤΕΣ ΓΗΠΕΔΩΝ – ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ - ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Στα έργα που περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα 2020 είναι ακόμη:

-Οι αντικαταστάσεις των ταπήτων ταρτάν περιμετρικά των γηπέδων Ατρομήτου και «Χωράφας», που έχουν φθαρεί αφού εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες αθλητές του κλασσικού αθλητισμού, μικρούς και μεγάλους. Το έργο θα ξεκινήσει το καλοκαίρι.

- Η υλοποίηση της έτοιμης μελέτης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δημοτικά και δημόσια κτήρια. Με το έργο αυτό θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση μείωση των δαπανών προς την ΔΕΗ. Τα κονδύλια που θα εξοικονομούμε θα διοχετεύονται σε άλλα δημοτικά έργα.

-Ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου της «Χαράφας» που είναι από τις πιο δαπανηρές λειτουργίες που αντιμετωπίζουμε. Η μελέτη είναι έτοιμη και μόλις χρηματοδοτηθεί θα την υλοποιήσουμε. Χάρη στη εγκατάσταση ενός πρωτοποριακού συστήματος, θα παράγεται θερμότητα και ηλεκτρικό ρεύμα δωρεάν και έτσι θα έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

-Έτοιμη είναι και η μελέτη, και θα υλοποιηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ, μέσω του ΑΣΔΑ, για την προσβασιμότητα και την αισθητική αναβάθμιση των προσφυγικών πολυκατοικιών της Ευαγγελίστριας, με πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό και επίσης εμπλουτισμό του πράσινου με κονδύλια που θα μας διαθέσει το «Πράσινο Ταμείο» κ.ά.

Προβλέπεται δε και η αξιοποίηση των δημοτικών καταστημάτων, που θα συνενωθούν -όπου είναι αναγκαίο- θα ανακαινισθούν και θα αξιοποιηθούν εμπορικά τα κενά και αναξιοποίητα γραφεία. Θα αλλάξει η εικόνα της υποβάθμισης, γιατί θα διακοσμηθούν οι μετώπες με περίτεχνες αλουμινένιες κατασκευές και κρυφό φωτισμό με νέον, σε όλο το μήκος τους από την Αισώπου μέχρι και το Σταθμό του Μετρό.

ΝΕΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Τέλος θα κατασκευασθεί βρεφονηπιακός σταθμός στο Ο.Τ. 800 (Πτολεμαΐδος & Λυκοσούρας), σε οικόπεδο του Δήμου και έχει ήδη αναδειχθεί ο μειοδότης εργολάβος. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Και βέβαια στο Πρόγραμμα έχουμε και τις αποκαταστάσεις των ζημιών στα σχολεία, τις φθορές, τις αναπλάσεις κ.λπ.

Θέλω να τονίσω την πολύτιμη συμβολή της Υπηρεσίας Αυτεπιστασίας στην πρόοδο των μικρών και μεγάλων έργων. Και καταλήγοντας να τονίσω, ότι στόχος όλων μας , με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, είναι το «καλύτερο Περιστέρι». Ένα Περιστέρι που κάθε χρόνο θα γίνεται ακόμη καλύτερο, να το απολαμβάνει ο κόσμος να το καμαρώνει, να γίνεται πιο χρηστικό στους πολίτες και πιο όμορφο».

Δ.Λ. – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

 • ΑΥΓΟΥΛΕΑ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • ΛΕΩΝΙΑ
 • ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
 • TAX
 • ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Γεγονότα - Εκδηλώσεις

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
 • ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ