• ODIGOI
 • KASOURIDIS
 • ROUSSOS
 • ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
 • ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
 • ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
 • ΛΕΩΝΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΦΟΡΕΙΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Oλοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, σε κάθε δήμο και γειτονιά της Ελλάδας, είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του προγράμματος σε ειδική εκδήλωση της ΠΕΔ Αττικής που έγινε στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (φωτογραφίες), ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση του πρωθυπουργού να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι ο ν. 4412.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι με την υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη με σύγχρονους ψηφιακούς δήμους σε όλη τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι ισχυρή προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών και ιδιαίτερα των σχολικών κτιρίων μέσω της αντισεισμικής προστασίας.

Αναφερόμενος στο σημερινό άνοιγμα των συνόρων ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε έμφαση στην ενότητα και στην πειθαρχία που επέδειξαν οι Έλληνες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, χαρακτήρισε την Ελλάδα παράδεισο ασφάλειας και σημείωσε, ότι δεν συμμερίζεται την καταστροφολογία: «Η ανθρωπότητα δοκιμάσθηκε και δοκιμάζεται από την κρίση του κορονοϊού. Καλώ, όμως, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να τηρήσουν με πειθαρχία όλα τα μέτρα προκειμένου να συμβάλουμε στην ασφαλή διαμονή των τουριστών, στη διατήρηση της δημόσιας υγείας στην πατρίδα μας, στη διατήρηση του ισχυρού κεκτημένου που πετύχαμε όλη αυτήν την περίοδο της κρίσης. Η Ελλάδα, με έγκαιρες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, με σχέδιο που εφάρμοσαν η κυβέρνηση και η Αυτοδιοίκηση, με υπευθυνότητα και με θυσίες των Ελλήνων καταφέραμε να γίνουμε από «μαύρο πρόβατο» θετικό παράδειγμα σε ολόκληρη τη γη. Όταν υπερδυνάμεις σήμερα δοκιμάζονται με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, η Ελλάδα αποτελεί παράδεισο ασφάλειας και προοπτικής. Πρέπει να σας πω ότι δεν συμμερίζομαι καθόλου την καταστροφολογία, ούτε τις προφητείες κακών. Πετύχαμε μέσα στην κρίση και μείναμε όρθιοι γιατί ήμασταν ενωμένοι. Επιδείξαμε αλληλεγγύη. Βάλαμε στην άκρη τις μικροκομματικές επιδιώξεις και συμπεριφορές. Όλοι. Θέλω να είμαι δίκαιος. Και η κυβέρνηση και σε μεγάλο βαθμό εκείνη την περίοδο και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Συμπεριφερθήκαμε σαν ένας άνθρωπος και αποδείξαμε ότι οι Έλληνες δεν είμαστε απείθαρχοι. Είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι και μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και τώρα που έχουμε μπροστά μας το πρόβλημα της ύφεσης εξ αιτίας της πανδημίας, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Θέλω να συγχαρώ τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης για τη σπουδαία συμβολή του όλο αυτό το διάστημα. Χωρίς την Αυτοδιοίκηση δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Χωρίς τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες δεν θα είχαμε επιτύχει. Εσείς είστε ο κορμός της κοινωνίας. Εσείς κρατάτε την Ελλάδα όρθια. Εσείς κάνετε τους πολίτες να νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος. Είχατε την απόλυτη στήριξη της πολιτείας, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών»

Αναφερόμενος στην αντίληψη της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι πυλώνας ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών για να διασφαλισθεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης την περίοδο της πανδημίας αρχικώς τον Μάρτιο με 15 εκατ. ευρώ και πριν ένα μήνα με 75 εκατ. ευρώ, εκτός ΚΑΠ. Για τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη χαρακτήρισε αναγκαία πράξη και διευκρίνισε ότι τα 92 εκατομμύρια που δόθηκαν με εντολή του πρωθυπουργού στους πιο χρεωμένους δήμους είναι η πρώτη δόση

Σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος σε Δήμους και Περιφέρειες με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. «Θα βάλουμε τέλος σε ένα καθεστώς διαρχίας που υπάρχει». Διευκρίνισε ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν αλλά με μειωμένες αρμοδιότητες

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε τις δυνατότητες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», επισημαίνοντας τις καινοτομίες του. Με την υλοποίηση του προγράμματος «ενώνουμε τη χώρα. Δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική σε κάθε δήμο και γειτονιά της Ελλάδας», υπογράμμισε. Επισήμανε τη δυνατότητα στήριξης των δήμων που δεν έχουν τεχνική επάρκεια με μηχανικούς του Μητρώου που δημιούργησε η ΕΕΤΑΑ και τόνισε: «Στο χέρι όλων μας μέσα από τη συνεργασία και τη δουλειά που θα κάνουμε από κοινού, είναι πέσουν τα 2,5 δισ. ευρώ του προγράμματος στους Δήμους και στις Περιφέρειες».

Σε ό,τι αφορά στην αδυναμία του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» να υποστηρίξει οικονομικά τις υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε διασφαλισμένους πόρους. «Το Φιλόδημος ΙΙ που είχε διασφαλισμένους πόρους δεν το αγγίξαμε», σημείωσε και τόνισε ότι αν δεν προχωρούσε σε αλλαγές, ο υπουργός Εσωτερικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα ήταν «αιχμάλωτοι» του προγράμματος.

Στην Περιφέρεια Αττικής 28 έργα προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στον «Φιλόδημο Ι», αλλά δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος σε μια χώρα που πλήττεται από την κρίση του κορονοϊού το να πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα είναι πολύ σημαντικό.

Χαρακτήρισε χρυσή ευκαιρία να πραγματοποιηθούν μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» έργα που θα διαμορφώσουν ένα συνολικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τα έργα της Περιφέρειας Αττικής. «Έργα που είχαν μείνει εκτός είναι ευκαιρία να μπουν τώρα. Στο «Φιλόδημος Ι» τα 4/5 του Λεκανοπεδίου Αττικής ήταν εκτός προγράμματος»

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον άξονα Αστικής Αναζωογόνησης ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τα αιτήματα των Δήμων.

Επισήμανε ακόμα τη δυνατότητα που δίνει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων. «Πρέπει να γίνει αμέσως ο έλεγχος και να κινηθούμε γρήγορα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να νιώθουν ασφαλείς οι οικογένειες ότι τα παιδιά μας που πηγαίνουν σχολείο είναι ασφαλή. Είναι μια δράση που θα καταγράψει την ευαισθησία της Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι ο ν.4412 για να διευκολυνθούν τα έργα στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τόπο που έγινε η εκδήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ χτυπά ο παλμός των πιο απλών ανθρώπων και των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από το δικό μας δημιουργικό έργο. Από τη νοοτροπία των συγκλίσεων, του διαλόγου και των συναινέσεων. Της σκληρής και αποτελεσματικής δουλειάς που δικαιώνεται όταν λύνουμε προβλήματα. Όταν οι άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολιτικό κόσμο και την Αυτοδιοίκηση».

 

 

(Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών - 1.7.2020 – Β.Α.)

 

(ΙΟΥΛΙΟΣ 2020)

 • LAKIOTIS
 • paxatouridis
 • anagenissi
 • ARSENOPOULOU
 • stauroulias
 • dimos
 • likos
 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ
 • ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ