• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Συνέντευξη Τύπου του Αντιδημάρχου Υγείας στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 

Η φοβερή έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, που πήρε δραματικές διαστάσεις σε επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής απόγνωσης, απειλεί καίρια την δημόσια υγεία, την ψυχική υγεία του πληθυσμού, τον οικογενειακό ιστό και την γενική επαγγελματική δραστηριότητα, απασχολεί σοβαρά πρωτίστως τη Δημοτική μας Αρχή.

Για το λόγο αυτό ο αρμόδιος αντ/ρχος Υγείας κ. Γεώργιος Μπεκιάρης, σε συνεννόηση με το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Περιστερίου, με αντικείμενο τις ενέργειες του Δήμου και τα μέτρα αυτοπροστασίας από την πανδημία.

ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ

Όπως είπε ο κ. Μπεκιάρης:

«Βασικές αιτίες της μετάδοσης του ιού από έναν φορέα είναι πρωτίστως το να μην φοράμε μάσκα προστασίας, το να παραμένουμε κοντά του περί τα 15΄ της ώρας και σε απόσταση μικρότερη από 1,5 μέτρο.

Σκοπός της συνέντευξης είναι η ενημέρωση του κοινού για την εξέλιξη της πανδημίας, που τελευταία εξελίσσεται σε πανανθρώπινη μάστιγα με τρομακτικές και απρόβλεπτες διαστάσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι ο covιt 19 είναι ένας ιός που έχει ιδιαίτερες ιδιότητες από τους άλλους ιούς, μεταδίδεται ραγδαία και μεταλλάσσεται πολύ εύκολα.

Είδαμε ότι πέρα από το κύριο στέλεχος που είχαμε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσουμε, έχουν προκύψει και άλλες μεταλλάξεις και θα προκύψουν και άλλες.

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ενώ με τον ιό της γρίπης, το εμβόλιο κάθε χρόνο είχε διαφορετική σύνθεση γιατί είχε στέλεχος μεταλλαγμένο. Αυτό δεν συμβαίνει με τον κορωνοϊό που μεταλλάσσεται αυτόματα. Και πιστεύαμε ότι έπρεπε να οχυρωθούμε και να φανούμε «εξυπνότεροι» από αυτόν. Όμως η πανδημία αυτή που ενέσκηψε παγκόσμια και στη χώρα μας, ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα και δεν υπήρχε προηγούμενο για την αντιμετώπισή της.

Ορθώς, λοπόν, η Πολιτεία συνέστησε μια πολυπρόσωπη επιστημονική επιτροπή από ανθρώπους καταξιωμένους στον επιστημονικό και κοινωνικό χώρο, που έθεσαν ορισμένους κανόνες για την αντιμετώπιση της αυτής της πανδημίας.

Όμως τελικά ο ιός απεδείχθη πιο «έξυπνος» και αντέδρασε με άλλους μηχανισμούς που δεν γνωρίζαμε, γιατί δεν είχαμε εμπειρία. Γι΄αυτό παρατηρείται αυτή η τραγική επιδείνωση της διασποράς με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Έχουμε φθάσει, κάθε μέρα να αρρωσταίνουν τόσοι άνθρωποι, που να υπερκαλύπτουν τις χωρητικές δυνατότητες των νοσοκομείων, των Μ.Ε.Θ., αλλά και τις ανθρώπινες αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού!

ΣΕ ΔΑΡΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Εμείς σαν Δήμος Περιστερίου συμμορφωθήκαμε από την αρχή με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση του κόσμου με ανακοινώσεις και άλλους τρόπους και έχουμε λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Συγκεκριμένα γίνεται αυξημένη καθαριότητα, γίνονται απολυμάνσεις των χώρων όπου παρουσιασθούν κρούσματα, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για να προστατευθεί το προσωπικό του Δήμου, των βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ., για να μπορεί με ασφάλεια να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες. Ιδιαίτερη είναι η προσοχή στα σχολεία με επιμέλεια και μέριμνα του αρμόδιου αντιδημάρχου Παιδείας κ. Αναστ. Θεοδωράκου κ.λπ.

Γενικά είμαστε σε μια διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα, σύμφωνα και με τις οδηγίες που μας δίνουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, για την προστασία των πολιτών του Δήμου μας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Με ενέργειες του δημάρχου μας κ. Ανδρέα Παχατουρίδη πετύχαμε να λειτουργεί πιστοποιημένο κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού στο 1ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου και να λειτουργήσουμε τρία εμβολιαστικά κέντρα με 22 ιατρικά συνεργεία, από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ καθημερινά εκτός Κυριακής. Σ΄ αυτά προσέρχονται και εμβολιάζονται πολίτες με ραντεβού.

Από την αρχή της λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων Ο ρυθμός των ατόμων που εμβολιάζονται είναι περί τους 600 κάθε ημέρα.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Είμαστε δε σε αναμονή να ξεκινήσει η λειτουργία του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στο οποίο θα εμβολιάζονται περίπου 5.000 άτομα ημερησίως!

Θα σημειώσω επίσης, ότι ο Δήμος μας έχει μεριμνήσει και για τον εμβολιασμό των ανήμπορων συνανθρώπων μας, τους οποίους μεταφέρει με αυτοκίνητα από το σπίτι τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Επίσης τα στελέχη της Υπηρεσίας του Δήμου μας «Βοήθεια στο σπίτι» σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας, κλείνουν ραντεβού στα άτομα που σιτίζουν, με βάση τον ΑΜΚΑ τους στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και τους συνταγογραφούν φάρμακα, τα παραλαμβάνουν από φαρμακεία και τους τα πηγαίνουν στο σπίτι τους.

ΕΜΒΟΛΙΟ: ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΠΛΟ…

Βασικός στόχος μας είναι να επισημάνουμε στον κόσμο, ότι το εμβόλιο δεν είναι κάτι κακό. Είναι το μοναδικό μας όπλο για να αντιμετωπίσομε τον κορωνοϊό. Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπισή του, όπως π.χ. τα αντιβιοτικά για τα μικρόβια στις επιδημίες. Στον κορωνοϊό τα φάρμακα επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου, αλλά δεν την θεραπεύουν. Για να προφυλαχθούμε από τη διασπορά του ιού αυτό θα γίνει μόνο με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνονται, δηλαδή η χρήση μάσκας, η σχολαστική καθαριότητα του σώματος μας και των μέσων που χρησιμοποιούμε στο περιβάλλον μας.

Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε σωστά τον ιό, γιατί διαφορετικά όσες μονάδες εντατικής θεραπείας, ή κλίνες νοσηλείας σε νοσοκομεία και αν διαθέτουμε, δεν υπάρχει δυνατότητα να καταπολεμηθεί το κακό.

Υπενθυμίζω κατηγορηματικά, ότι τα βασικά και ουσιαστικά μέτρα αυτοπροστασίας είναι: Να μη μένουμε κοντά σε κάποιον που πιθανώς να είναι φορέας του κορωνοϊού, πάνω από15΄ της ώρας, να κρατάμε απόσταση μεγαλύτερη από 1,5 – 2 μέτρα και προπαντός να φοράμε οπωσδήποτε μάσκα προστασίας!

ΔΟΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΑ

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Στη συνέχεια ο κ. Μπεκιάρης απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σε ερώτησή μας: «Έχουμε διαπιστώσει, ότι σε οποιαδήποτε σοβαρή πανδημία (έμπολα κ.ά.) η αντιμετώπιση ήταν με αντιβιοτικά ή άλλους μακροχρόνιους τρόπους. Στην περίπτωση του covit 19 βλέπουμε σε μικρό χρονικό διάστημα, πέντε έξι χώρες να ανακοινώνουν την παραγωγή εμβολίου και να επισπεύδεται η διάθεσή του. Πώς συμβαίνει αυτό»;

Και μας απάντησε:

«Ο κορωνοϊός είναι μια πανδημία που δεν γνωρίζαμε πώς συμπεριφέρεται και πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Και δεν υπήρχαν προβλέψεις, γιατί εκεί που πιστεύαμε ότι θα τερματισθεί, έκανε μεταλλάξεις. Η μόνη μας προστασία είναι η ατομική. Και βεβαίως είναι ανάγκη και η Πολιτεία να δώσει μεγάλη προσοχή σε ορισμένους τομείς, όπως είναι τα μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο έλεγχος στους κανόνες διενέργειας των οικογενειακών κοινωνικών και άλλων συγκεντρώσεως, συνωστισμών κ.λπ. (γάμοι, κηδείες, γιορτές κ.λπ.), που προκαλούν διασπορά του ιού και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον, αλλά πιστεύουμε, ότι με την αύξηση των εμβολιαζομένων θα τιθασευτεί η πανδημία.

Και βλέπουμε επίσης, ότι όσοι μπαίνουν στα νοσοκομεία δεν είναι οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι οι άνω των 75 ετών π.χ.. Τώρα ασθενούν και άνθρωποι μικρότερων ηλικιών και ίσως φταίει η μετάλλαξη.

Συνεπώς το εμβόλιο είναι το μοναδικό μας όπλο και νομίζω πρέπει να εμβολιασθούμε όλοι. Μέχρι σήμερα δε, δεν έχουν παρουσιασθεί και παρενέργειες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Όσον αφορά την ταχύτητα της παραγωγής των εμβολίων από διάφορες χώρες, οι αρμόδιοι το δικαιολογούν, ότι η μέθοδος παραγωγής των εμβολίων είχε αρχίσει να μελετάται την τελευταία δεκαετία.

Μέχρι σήμερα τα εμβόλια ήταν εξασθενημένοι ιοί της γρίπης π.χ. και ο οργανισμός του ανθρώπου τους αντιμετώπιζε με αντισώματα. Τώρα με τον κορωνοϊό ερεθίζουν τον οργανισμό του ανθρώπου να δημιουργήσει αντισώματα με έναν άλλο μηχανισμό. Αυτό το μηχανισμό τον μελετούσαν οι ερευνητές από 10 χρόνια πριν, από τότε που εμφανίστηκε ο ιός «έμπολα» και ήταν έτοιμοι να παράγουν με παρόμοια μέθοδο εμβόλια.

Επίσης συνετέλεσε στην γρήγορη παραγωγή του εμβολίου και το γεγονός ότι όλα τα κράτη, όλος ο κόσμος, κινδυνεύει και έπρεπε να επιταχυνθεί ο τρόπος προφύλαξης και αντιμετώπισής του, έτσι δόθηκαν πάρα πολύ μεγάλα κονδύλια στον τομέα της έρευνας. Δόθηκαν δηλαδή κίνητρα στους επιστήμονες ερευνητές και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχει και η σκοπιμότητα του κέρδους για τις εταιρείες. Γιατί αφού θα εμβολιασθεί ολόκληρος ο πλανήτης, τα κέρδη θα είναι τεράστια.

Είναι και αυτός ένας πολύ σημαντικός λόγος».

 

Δ.Λ.

 

(ΜΑΡΤΙΟΣ 2021)

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ