• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ «200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

 

Τα 51 έργα των μικρών μαθητών που επέλεξε, μεταξύ πλήθους συμμετοχών, η Επιτροπή Εικαστικών των Εργαστηρίων Ζωγραφικής της κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Περιστερίου (ΔΕΠΑΔΠ), κοσμούν την πλατεία Εθν. Αντιστάσεως (έναντι ΟΤΕ), από τις 7 Ιουνίου 2021 το βράδυ. Οι πινελιές της ψυχής των παιδιών των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων του Δήμου μας φώτισαν και ομόρφυναν το χώρο μετατρέποντάς τον στον πιο όμορφο της πόλης μας!

Με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Περιστερίου προσκάλεσε όλα τα παιδιά της πόλης στον Μαθητικό Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής, με θέμα: «200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» και τους έδωσε την ευκαιρία να φιλοτεχνήσουν.

Στους μικρούς μαθητές- ζωγράφους που συμμετείχαν θα αποσταλούν αναμνηστικοί έπαινοι για τη συμμετοχή τους. Λόγω δε της πανδημίας του κορονοϊού, ο διαγωνισμός διεξήχθη ψηφιακά.

Είναι μια καινοτόμα δράση του Δήμου Περιστερίου, εντελώς πρωτοποριακή για την χώρα μας, όπου ένας δημόσιος κοινόχρηστος χώρος δέχεται εικαστική παρέμβαση από πολίτες και ειδικότερα από τους μικρούς μαθητές της πόλης.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ

ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στα παιδιά -και στους γονείς τους- για τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, που εμπνεύστηκαν από τους Ήρωες της Επανάστασης και τα ιδεώδη της ελευθερίας και φιλοτέχνησαν, με το μοναδικό τρόπο που εκείνα ξέρουν, αξιοθαύμαστα έργα τέχνης.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η ιστορία μας είναι ο οδηγός της χώρας μας και αποφασίσαμε να βάλουμε σ’ αυτό το πνεύμα το καλύτερο Περιστέρι. Και το καλύτερο Περιστέρι ως γνωστό είναι τα νιάτα της πόλης μας.

Πιστεύω ότι το παρελθόν μάς οδηγεί στο μέλλον. Και χαίρομαι γιατί είχαμε πάνω από 2.000 συμμετοχές μικρών παιδιών των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων της πόλης σ’ αυτό το διαγωνισμό που φώτισαν, ομόρφυναν και έδωσαν ιστορικό νόημα σε αυτή την όμορφη πλατεία, με τα έργα τους».

ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ

ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ο αντ/ρχος Παιδείας κ. Αναστάσιος Θεοδωράκος μας είπε:

«Μετά 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση γνώρισαν και τα δικά μας παιδιά τι θα πει: σκλαβιά, λόγω της πανδημίας! Τι θα πει σκλαβιά και τώρα βιώνουν τι θα πει απελευθέρωση, που θα ευχηθούμε να είναι με τις λιγότερες απώλειες από εδώ και πέρα.

Με την δράση αυτή τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν ότι κανείς δεν είναι ανίκητος όταν είμαστε αγαπημένοι και μονιασμένοι.

Πρόσφατα παραβρέθηκα, στις 17.3.2021, σε μια εκδήλωση στην ιδιαιτέρα πατρίδα μου τη Μάνη, όπου ένα ομιλητής είπε: «Αν γνώριζαν οι Έλληνες με ποιους πάνε να τα βάλουν, ίσως να μην είχε ξεκινήσει η Επανάσταση»! Όμως και όταν μετά τόσον αγώνα και τις εσωτερικές διαμάχες που ακολούθησαν, κινδύνεψε η Επανάσταση να χαθεί, τελικά ενωμένοι πετύχαμε πολλά.

Αυτό θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας, ότι 200 χρόνια μετά το μήνυμα παραμένει πάντα επίκαιρο. Ότι μονιασμένοι και αγαπημένοι θα μπορέσουμε να μεγαλουργήσουμε, και εμείς και τα ίδια παιδιά μας και η κοινωνία μας».

ΝΑ ΕΜΦΥΣΗΣΟΥΜΕ

ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ

Η προϊσταμένη της ΔΕΠΑΔΠ κα Δέσποινα Βάσσου μας είπε: «Πράγματι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, γιατί λόγω πανδημίας τα παιδιά έστειλαν τα έργα τους μέσω διαδικτύου και με τον ίδιο τρόπο έγινε η ενημέρωση τους και η επεξεργασία των έργων.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι μέσα από το διαγωνισμό τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να προβληματισθούν, να μυηθούν τι είναι το 1821 και οι θυσίες των Ηρώων που μας κράτησαν ελεύθερους.

Είναι καιρός να βρούμε τρόπους να εμφυσήσουμε στους νέους ανθρώπους και κυρίως στα μικρά παιδιά κάποιες αξίες και κάποια ιδανικά.

Ο Δήμαρχός μας είχε τη έμπνευση να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να αναδείξουμε την ιστορία μας και να ξεκινήσουμε από τα μικρά παιδιά. Και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις και δράσεις, που θα αφορούν τον εορτασμό των 200 χρόνων που έχουμε χρέος να αποτίσουμε φόρο τιμής.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού συγκεντρώσαμε τα έργα των παιδιών, μεγεθύναμε εκείνα που επελέγησαν και τα αναρτήσαμε σε μια από τις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης. Εκεί θα παραμείνουν μέχρι το Νοέμβριο 2021 και θα αντικατασταθούν από τα έργα των εορτών των Χριστουγέννων, όπως έχει καθιερωθεί».

*

Στη 2η φωτογραφία μας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΔΠ πλαισιώνουν το δήμαρχο Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδη. Στην 3η φωτογραφία μας πλαισιώνουν τον κ. Αλέξ. Πλέστη και τη δημοτική σύμβουλο κα Ελίνα Ιατροπούλου Βορύλλα, οι διευθύντριες των βρεφον/κών σταθμών του Δήμου μας από αριστερά κ.κ. Μαρία Δανιήλ, Σοφία Σαμπάνη, Ιζαμπέλα Πραματευτή, Τζούλη Διονυσοπούλου, Αντωνία Νικοπούλου, Αναστασία Δρακοπούλου, ΄Εφη Αγγελοπούλου και Τατιανή Καραμπάση. Στην 4η φωτογραφία μας διακρίνονται: ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΔΠ, δημοτ. σύμβουλος κ. Αναστ. Καλλιάφας, ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, η προϊσταμένη της ΔΕΠΑΔΠ κα Δέσποινα Βάσσου και το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΠΔ κ. Στεφ. Παπαδόπουλος. Στην 5η φωτογραφία μας ο αντ/ρχος Παιδείας κ. Αναστ. Θεοδωράκος μπροστά στο έργο του δημιουργού του Γιαννάκη Πανόπουλου.

Δ.Λ.

 

(ΙΟΥΝΙΟΣ 2021)

 

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ