• TSINAS
 • AERAKI
 • LUKOPOULOS
 • ARSENOPOULOU
 • TSIWTA
 • STAVROULIAS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • TSAKA
 • GIAKUMIS
 • KAPNIAZIS
 • KIRITSIS
 • DRAMISIWTI
 • PRAMATEFTI

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΟΔΥΝΗΣ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΠΡΟΕΠΕΜΨΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΚΥΡΟ ΚΛΗΜΗ

Σε κλίμα οδύνης και θλίψης οι Περιστεριώτες προέπεμψαν το μεσημέρι της 16.8.2021 τον μακαριστό ποιμενάρχη μας κυρό Κλήμη, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, πολλών ιεραρχών, των Αρχών της πόλης και εκατοντάδων πιστών. Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες: Νικαίας κ.κ. Αλέξιος, Καισαριανής κ.κ. Δανιήλ, Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος και Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος.

Συμπροσευχήθηκαν οι Μητροπολίτες: Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, Ιλίου- Αχαρνών- Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος, Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος, Ν. Σμύρνης κ.κ. Συμεών και επίσης ο αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε με απόλυτη τάξη και υποδειγματική οργάνωση υπό την επιμέλεια των Ιερέων του Ναού, επικεφαλής ιερατ. Προϊστάμενος του οποίου είναι ο π. Στυλιανός Ταξάκης.

Την χορωδία ψαλτών συγκρότησαν οι ιεροψάλτες κ.κ. Άκης Λιλιόπουλος, Ζαχαρίας Κοντοφρύδης, Ευάγγελος Λουβέρδος και ο για μια 40ετία πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού κ. Κων. Βλάχος, πλαισιωμένοι από πλειάδα εκλεκτών ιεροψαλτών.

ΕΦΥΓΕ ΠΡΟΩΡΑ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ

Στην προσωπικότητα του μακαριστού ιεράρχη, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή μόλις δύο χρόνια από την ημέρα της ενθρόνισής του στο Περιστέρι, αναφέρθηκε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος υπογράμμισε το έργο και την προσφορά του κυρού Κλήμη στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο τοποτηρητής της χηρευούσης Μητρόπολης Περιστερίου, Μητροπολίτης Ιλίου- Αχαρνών - Πετρουπόλεως κ. κ. Αθηναγόρας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος, απαρίθμησε τις αρετές του εκλιπόντος ιεράρχη καθώς και στην πολύχρονη φιλία τους.

Από μέρους του ιερού κλήρου της Μητρόπολης Περιστερίου μίλησε και αποχαιρέτησε τον μακαριστό ιεράρχη, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου π. Ελευθέριος Κουναλάκης.

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Τέλος το λόγο πήρε ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος επεσήμανε την ξεχωριστή προσωπικότητα και το μεγαλείο του αγαπητού ιεράρχη, ο οποίος όπως τόνισε δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα σημαντικά έργα που είχε οραματισθεί.

(Την ομιλία του Δημάρχου Περιστερίου παραθέτουμε στο τέλος του παρόντος σημειώματος)

Μετά την ολοκλήρωση της νεκρώσιμης ακολουθίας η σορός του κυρού Κλήμη μεταφέρθηκε εν πομπή, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Περιστερίου, και ετάφη στο δημοτικό κοιμητήριο της πόλης.

ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΛΙΟΥ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιαρεάς Συνόδου, τοποτηρητής της Μητροπόλεως Περιστερίου αναλαμβάνει μετά την εκδημία του κυρού Κλήμεντος, ο Μητροπολίτης Ιλίου- Αχαρνών- Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, που είχε τοποθετηθεί και σαν ΄Εξαρχος.

**

 

Η ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

 

Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης είπε τα εξής στην επικήδεια τελετή:

 

«Η κομβική πόλη του Περιστερίου, η πόλη η φιλόξενη, όπως και φιλόθρησκη, αλλά και πόλη της προσήλωσης, του σεβασμού και της πίστης προς τα όσια και τα ιερά της θρησκείας μας, του έθνους μας και της φυλής μας, θλιμμένη σήμερα, Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, πενθεί για την απώλεια του σεπτού Ιεράρχη της, Κλήμεντος, και με οδύνη τον αποχαιρετά. Όπως και όλοι οι πολίτες της πόλης τούτης, που φέρω την υψηλή ευθύνη και τιμή, από εικοσαετίας να εκπροσωπώ. Όπως και όλοι οι πιστοί, οι οποίοι συνέθεσαν το ποίμνιο, του πρόωρα κοιμηθέντος Ποιμενάρχη, της ευαισθητοποιημένης και υπερήφανης πόλης μας. Της Γενέτειρας μας, πόλης του Περιστερίου.

Αξιοσέβαστε Ιεράρχα, ως συνειδητά ταγμένοι Λειτουργοί και Υπηρέτες της Δημοτικής Αρχής Περιστερίου, είχαμε την τύχη και την τιμή να σας προϋπαντήσουμε με δέος και συγκίνηση περισσή, στην είσοδο της πόλης μας, 18 Απριλίου 2019. Δηλαδή προ δυόμιση περίπου ετών.

Και μαζί να προϋπαντήσουμε και να υποδεχθούμε όλοι από κοινού, την βαρύτιμη, όσο και θεάρεστη προσωπικότητα, η οποία συνόδευε την Ιεροσύνη σας και την διακριτή διαδρομή σας, στην τέλεση της μιας και μοναδικής θείας εντολής, του Μονογενούς Κυρίου σας και Κυρίου ολοκλήρου του Σύμπαντος.

Κατάρτιση, γνώση, μεθοδικότητα, αρετή και αγιοσύνη, οριοθέτησαν το περίγραμμα της Μητροπολιτικής σας Ηγεσίας. Και ανέδειξαν την τάξη, την σωφροσύνη, την σοβαρότητα και την ευαισθησία, ως βασικούς άξονες προτύπου άσκησης, του ποιμαντορικού σας έργου.

Μητροπολιτική και Αυτοδιοικητική Αρχή, με σύμπνοια, συνέργεια και συνεργασία αγαστή, οδεύσαμε πάντοτε με κυρίαρχο και αποκλειστικό μας γνώμονα, το δημόσιο όφελος και το κοινωνικό καλό.

Κρατώντας αναλογικά στα χέρια μας το πηδάλιο της Διοίκησης, Εκκλησίας, Πόλης και Κοινωνίας, με υπερβάλλοντα ζήλο, υπευθυνότητα και σθένος. Όπως ακριβώς, από μόνη της επέβαλλε, η ανατεθειμένη επάνω μας, Μητροπολιτική και Δημοτική αποστολή, εκατέρωθεν.

Ημέρα Κοίμησης της Παναγίας. Της Υπεραγίας Θεοτόκου. Της Μεγαλόχαρης. Της Πλατυτέρας των Ουρανών. Ημέρα κοίμησης, Ιεράρχα της πόλης μας, Κλήμεντα, και δική σας.

Ημέρα, κατά την οποίαν, η Θεομήτωρ θέλησε να σας ανεβάσει εις τους ουρανούς. Μέγα το θέλημά της! Και ακόμα μεγαλύτερη, η σπουδαιότητα της ερμηνείας του!

Αξιοσέβαστε Μητροπολίτα,

Mέσα από την λαμπρή πορεία, του προσωπικού σας Ιερατικού έργου, καταλάβατε επάξια, με την κοίμησή σας μια τέτοια μέρα, την εξέχουσα θέση τιμής, δίπλα στην Θεομήτορα. Δίπλα στη Μητέρα όλου του κόσμου και ολοκλήρου της ανθρωπότητας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμος, οι σεβαστοί εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι σεβαστοί Επίσκοποι, Κλήρος , λαός, και προσωπικά εγώ, ως Δήμαρχος Περιστερίου, εκπροσωπώντας συνολικά την τοπική κοινωνία της Πόλης, αλλά και το ποίμνιο σας, εκφράζουμε βαθυτάτη την οδύνη μας, καθώς και την συγκίνησή μας, για το γεγονός της σημερινής αποδήμησής σας εις Κύριον,

Σεπτέ Μητροπολίτα Κλήμεντα.

Οφείλουμε δε, να επισημάνουμε όλοι μαζί από κοινού, το ευρύ εκτόπισμα της απώλειας, της Ιεροσύνης σας, τόσο για την εκκλησία και την Ιερά Μητρόπολη του Περιστερίου, όσο και για την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο απρόβλεπτος και αναπάντεχος κλονισμός της Υγείας σας, κοιμηθέντα Μητροπολίτα, έκοψε πρόωρα το νήμα της βιολογικής, αλλά και της Ιερατικής σας ζωής. Αφήνοντας πίσω, τον χρόνο ασυμπλήρωτο. Όπως και όσα σημαντικά είχατε προγραμματίσει να ολοκληρώσετε, ημιτελή.

Η Ιεροσύνη σας, η προσωπικότητα και η υπόστασή σας, ως Μητροπολίτου και Εντολοδόχου του Θεού, αλλά και ως ανθρώπου, παράλληλα όμως, οι αρχές και οι αξίες που σας διέκριναν, διευρύνουν αδιαμφισβήτητα τις διαστάσεις του κενού, που δημιουργεί η απώλειά σας.

Για τον λόγο τούτο, το μείζον κενό που αφήνετε σήμερα πίσω σας, μας θλίβει και μας συγκλονίζει όλους, ιδιαιτέρως. Στο θέλημα του Θεού όμως, υποκλινόμαστε και ταπεινά υποκύπτουμε, άπαντες ανεξαιρέτως. Η ποιμαντορική σας ράβδος, με όσα εχάραξε, όπου ακούμπησε, κληροδοτεί ανεξίτηλα την σφραγίδα της, εις την ιστορία της Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου.

Ολόκληρη η Εκκλησία, η Πολιτεία, η κοινωνία της Πόλης μας, σύσσωμο το ποίμνιό σας,

εδώ από τον εμβληματικό Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας του Δήμου Περιστερίου, σήμερα και δια του στόματός μου, ως Δημάρχου της πόλης που Ιερουργήσατε, λέμε το θλιβερό «αντίο», αξιαγάπητε και αξιοσέβαστε Ιεράρχα μας, Κλήμεντα.

Την δε υπεράνω όλων, συντετριμμένη μητέρα σας, καθώς και τον μοναδικό σας τεθλιμμένο αδερφό, τους οποίους συλλυπούμεθα αμέριστα, να τους στηρίζει και να τους παρηγορεί, του Θεού η Δύναμη. Δύναμη ανυπέρβλητη άλλωστε και του ιδίου της, του τέκνου και αδερφού, αντίστοιχα. Ευχόμενοι δε, στην Ιεροσύνη σας, όλοι από κοινού, γαλήνια και απαλλαγμένη άλγους και στεναγμών, επουράνια διαδρομή, αισθανόμαστε επίσης αναγκαίο να διαλαλήσουμε, ότι Σεις είστε εκείνος, που με ευλαβική προσέγγιση, αγάπη και δύναμη πίστης ισχυρή, κατοχυρώσατε τον Θώκο σας, όχι μόνον στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, αλλά και στην υπόληψη, την αναγνώριση και την αποδοχή, του καθενός μας.

Καλό Κατευόδιο, Κοιμηθέντα Ιεράρχα Κλήμεντα».

 • LAKIWTIS
 • DRAMISIWTI
 • BEKIARIS
 • KEFALIANOU
 • LWLOS
 • IATROPOULOU
 • KAPRANAS
 • DASKALAKIS
 • KALANTWNIS
 • MASTORAKIS
 • ALEXANDRATOS
 • PITTA
 • XEKALAKI
 • ZERVAS
 • KOSMIDI