• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Παρατάθηκε η λειτουργία της ΄Εκθεσης μέχρι τις 12 Νοεμβρίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΑΔΕΣ 1936 - 2020»

Παγκόσμια πρωτιά για το Δήμο Περιστερίου, που συγκέντρωσε τις Ολυμπιακές Δάδες, που διήνησαν εκατομμύρια χιλιόμετρα στα χέρια πρωταθλητών, προσωπικοτήτων κ.ά. για να μεταλαμπαδεύσουν το Ολυμπιακό Φως της ειρήνης, της άμιλλας των λαών και της αισιοδοξίας στα πέρατα της οικουμένης από το 1936 μέχρι και το 2020.

Όλες αυτές τις Δάδες, προσφορά του Περιστεριώτη κ. Στράτου Κλήμου, που με ευλάβεια στην διαδρομή των ολυμπιακών ιδεωδών και μεράκι συνέλεξε, διαμόρφωσε σε μια έξοχη έκθεση στο Δημαρχείο Περιστερίου,

Με αξιοζήλευτη επιμέλεια -ακόμα και από την κοιτίδα της πηγής και προέλευσης του ολυμπιακού φωτός Ολυμπία- χρονολογική εμφάνιση και άψογη διοργάνωση, ο Δήμος Περιστερίου έστειλε σε όλες τις πόλεις του κόσμου, που φωτίστηκαν από την κοιτίδα της ολυμπιακής εκεχειρίας για να αναμετρηθούν στους στίβους, το πνεύμα της πρωτοπορίας, γι΄αυτό και η εκπρόσωποί τους ότι το «περιστέρι της ειρήνης» ο Δήμος Περιστερίου, υπενθυμίζει, ότι ο καλύτερος δρόμος εξάλειψης των πολεμικών ανταγωνισμών είναι ο ειρηνικός.

Ο Δήμος Περιστερίου ανέδειξε με επιτυχία το πάθος του κ. Στράτου Κλήμου να συλλέξει τις αποδείξεις της μεταλαμπάδευσης των ολυμπιακών ιδεωδών, συνθέτοντας ένα συγκλονιστικό ταξίδι με όλη την γκάμα από τις Δάδες που σκιαγραφούν τη σύγχρονη ιστορία μας.

Η ΄Εκθεση «Ολυμπιακές Δάδες 1936 - 2020» που εγκαινιάστηκε στις 13.10.2021 και θα λειτουργήσει μέχρι τις φιλοξενείται στην αίθουσα τελετών του α΄ όροφου του Δημαρχιακού Μεγάρου και τελεί με την υποστήριξη του ΑΣΔΑ.

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΙΟΤΗ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΗ»!

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης είπε μεταξύ άλλων:

«Οι Ολυμπιακές Δάδες που έφεραν το φως από την Ολυμπία σε όλη την οικουμένη σηματοδότησαν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ανάμεσά μας φωτεινά πρόσωπα που ύψωσαν την ελληνική σημαία στους πιο ψηλούς ιστούς των παγκόσμιων διοργανώσεων.

Χαίρομαι που υποδέχομαι όλους εσάς τους ανθρώπους του αθλητισμού στην πόλη μας , που όλοι λένε ότι είναι η πρωτεύουσα της Δυτικής Αθήνας, μια πόλη φωτεινή και αισιόδοξη και να σας διαβεβαιώσω, ότι το

σύνθημά μας είναι: «Πολιτισμός και νιότη, επιλογή μας πρώτη!»

Και έτσι θα συνεχίσουμε»…

Επίσης ευχαρίστησε τον Περιστεριώτη κ. Στράτο Κλήμου -που απηύθυνε χαιρετισμό- για την πολύτιμη προσφορά των εκθεμάτων της συλλογής του,

 

ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού -και ολυμπιονίκης του πόλο- κ. Γιώργος Μαυρωτάς που πήρε το λόγο μετά είπε, ότι:

«Οι Δάδες με την διαδικασία της λαμπαδηδρομίας συμβολίζουν την πεμπτουσία της ζωής καθώς η μία γενιά δίνει φως στη επόμενη και εκείνη στην επόμενη, όπως και οι αθλητές δίνουν το φως της άμιλλας ο καθένας στον επόμενο μέχρι να φθάσουν στο μετάλλιο και στο βάθρο.

Αυτή η Έκθεση που οργανώσατε σήμερα είναι μοναδική και χρειάζονται να γίνονται περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά τον κόσμο του αθλητισμού, της τέχνης κ.λπ.».

Τέλος ο αντ/ρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Τσαλίκης είπε, ότι όλοι οι συνεργάτες του Δημάρχου νιώθουν σαν τις Δάδες, γιατί μεταλαμπαδεύουν την αγάπη, το όραμα και το πάθος του για την πρόοδο της πόλης που δεν σταματούν ποτέ.

Ο κ. Τσαλίκης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να επισκεφθούν την πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση

«Ολυμπιακές Δάδες 1936 – 2020», η οποία αναδεικνύει την παγκόσμια συμφιλίωση, την ενότητα και την πολιτισμική δημιουργική συνύπαρξη των λαών.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Περιστερίου, τίμησε τους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες: Χαλκιά Φανή – (στίβος), Μουρούτσο Μιχ. (ταεκβοντό), Ντανατσίδη Αλέξης (τζούντο), Πόλακ Έλεν – Κλαούντια (επί κοντώ), Πολυχρονίδη Γρηγόρη (μπότσια), Συρανίδη Νίκο (συγχρονισμένη κατάδυση), Σπανάκη Αριάδνη -Παρασκευή (ιστιοπλοΐα), Στεφανόπουλο Γιώργο (πυγμαχία), Τελτσίδου Ελισάβετ (τζούντο), Τερζιάν Αλέξη (στίβος), Γκούλη Ευθυμία (κολύμβηση), Μαυρωτά Γεώργιο (πόλο), Τσουλφά Αιμιλία (ιστιοπλοΐα), και Χριστοδούλου Εύα (ρυθμική γυμναστική).

Ευχαρίστησε θερμά: Τον κ. Στράτο Κλήμου, που προσέφερε τις Δάδες από την προσωπική του συλλογή και τον κ. Σταύρο Ποτουρίδης –συλλέκτη που διέθεσε από τη συλλογή του ολυμπιακά μετάλλια, πολλά εκ των οποίων ήταν από την «Ολυμπιάδα ΑΘΗΝΑ 2004».

Το συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης επωμίστηκε άψογα η προϊσταμένη της ΠΕΠΑΔΠ κα Δέσποινα Βάσου.

 

Ο ΗΡΩΑΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ (1968)

Παραβρέθηκαν η γυναίκα και ο γιος του εκλιπόντος Ολυμπιονίκου ακοντιστή Χρήστου Πιερράκου, ο οποίος μεταφέροντας τη Δάδα με τη φλόγα στους Ολυμπιακούς του Μεξικό (1968), ανεφλέγη το μέταλλο από αλουμίνιο έλιωσε και του έκαιγε το χέρι, αλλά αυτός παρ΄ότι καιγόταν συνέχισε σαν τελευταίος λαμπαδηδρόμος να την κρατά μέχρι το βωμό, μεταφέροντας το φως της αθλητικής συμφιλίωσης. Αυτό που του στοίχισε το μετάλλιο γιατί αχρηστεύθηκε το δεξί του χέρι. Οι Μεξικανοί τον τίμησαν δεόντως, όπως και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Μονάχου (1972) που τον κάλεσαν τιμητικά και τον βράβευσαν σε ειδική τελετή.

(Ειδική αναφορά θα κάνουμε σε άλλο σημείωμά μας).

Στην τελετή των εγκαινιών παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και πολίτες, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας κατά του κορονοϊού.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021-10-29

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από πλευράς πολιτών, εκπροσώπων του αθλητισμού (ολυμπιονίκης επί κοντώ Κ. Φιλιππίδης κ.ά.) ετεροδημοτών κ.ά. και της αθρόας συμμετοχής των σχολείων του Περιστερίου και άλλων περιοχών, για την μοναδικής σημασίας και αξίας Έκθεση, που αναδεικνύει την παγκόσμια συμφιλίωση, την ενότητα και την πολιτισμική δημιουργική συνύπαρξη όλων των λαών της υφηλίου, ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης προχώρησε στην παράταση της λειτουργίας της Έκθεσης μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2021, για να δοθεί η δυνατότητα να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές και πολίτες.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά στις ώρες 10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:30.

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων προστασίας και περιορισμού της πανδημίας (χρήση μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας).

Λόγω των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στο χώρο. Ειδικά, για τις ομαδικές επισκέψεις (σχολεία, συλλόγους και φορείς), έχει δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα προκράτησης, μέσα από το σύνδεσμο www.depadp.gr/booking Πληροφορίες στο τηλ. 2105779914, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Νίκος Λυμπερόπουλος

 

(ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021)

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ