• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

«Ωραιότερη πόλη από το Περιστέρι δεν θα υπάρχει για μένα στον κόσμο»!

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑI ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ κ.κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

 

Με λαμπρότητα, σε κλίμα επισημότητας και εγκαρδιότητας, οικογενειακό θα λέγαμε, που την διάνθισε η πραότητα και η απλότητα του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου, έλαβε χώρα στις 14.11.2021, η ενθρόνιση του κ.κ. Γρηγορίου στο Περιστέρι, με την παρουσία σύσσωμου του Κλήρου και πλήθους πολιτών που τον καλωσόρισαν με επευφημίες «Άξιος» και θερμότατο χειροκρότημα.

Τον Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριο, τον οποίο συνόδευε ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ.κ. Αθηναγόρας, υποδέχθηκαν στον χώρο προ του Μητροπολιτικού ι.ν. της Ευαγγελίστριας, ο νέος πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Περιστερίου αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Ελευθέριος Κουναλάκης και οι Κληρικοί της Μητροπόλεως Περιστερίου.

Στη συνέχεια μετέβη στον προ του Δημαρχείου Περιστερίου χώρο, όπου τον προσφώνησε ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, πλαισιωμένος από αντιδημάρχους, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους κ.ά.

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ Η ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ

Είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δήμαρχος Περιστερίου:

«Σας καλωσορίζουμε, σεβασμιώτατε, κ.κ. Γρηγόριε, στην ηγετική βαθμίδα της Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, με όλη την συνακόλουθη της Ιεροσύνης σας, ευσέβεια.

Στην πορεία του χρόνου και της ηλικίας των εννέα περίπου δεκαετιών, της όμορης των Αθηνών πόλης του Περιστερίου, ως αυτούσιας και αυτόνομης αστικής οντότητας, η ομαλή και πρόσφορη συνύπαρξη μητροπολιτικής και δημοτικής αρχής, συνιστούσε πάντοτε και εξακολουθεί να συνιστά στιβαρό πυλώνα, τόσο της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής, όσο και της κοινωνικής ιστορίας και παράδοσης, του δημοκρατικού τόπου μας.

Μια συνύπαρξη και μια συνυπηρέτηση, με αποκλειστικό γνώμονα το λαϊκό, το κοινό, το δημόσιο καλό.

ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΟΙ ΕΣΑΕΙ

Επ’ αυτής της βάσεως, Σεβασμιώτατε, θεωρούμε πως από κοινού θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε απερίσπαστοι εσαεί.

Σεις δε και η Ιεροσύνη σας με την διακριτή και πεφωτισμένη διαδρομή, την οποίαν μέχρι σήμερα έχετε διαγράψει, ενισχύετε τα εχέγγυα τούτης της ευλογημένης, αμφίπλευρης αποστολής μας.

Υπό το πλαίσιο τούτο, σε συνδυασμό με την καταξιωμένη επιστημονική και ιερατική σας δομή και συγκρότηση, διέρχεστε σήμερα πανηγυρικά την πύλη εισόδου της πόλεώς μας και της Ιεράς Μητροπόλεώς της.

Αλλά και την πύλη εισόδου στις ψυχές και την ζωή όλων των πολιτών και μελών της τοπικής κοινωνίας του Περιστερίου.

 

Όλοι μας λοιπόν ανεξαιρέτως, εκφράζουμε την επιθυμία όσο και την ανάγκη, τώρα ειδικά περισσότερο από ποτέ, να νοιώσουμε την θρησκευτική, την εκκλησιαστική, την πνευματική καθοδήγηση, προστασία και επιρροή της ποιμαντορικής σας ράβδου.

Στον Οίκο του Θεού, την Εκκλησία, την Ιερά Μητρόπολη και την κοινωνία του Περιστερίου, είστε μετά τιμής ευπρόσδεκτος να διδάξετε, να κηρύξετε και να μεταδώσετε τον Λόγο και το Θέλημα του Θεού, με την ετοιμότητα και τις περγαμηνές που σας διακρίνουν.

Αλλά και με την θεάρεστη επιλογή σας, από τούδε, θα βρίσκεστε επίσης τόσο μέσα στις προσευχές και τις ικεσίες, όσο και μέσα στην ελπιδοφόρα προσμονή όλων των πιστών του ποιμνίου της πόλεώς μας, του οποίου ιερατικά από σήμερα, κατ’ εντολήν του Κυρίου μας, θα ηγείστε».

*

Ο Δήμαρχος Περιστερίου ολοκληρώνοντας, προσέφερε «εκ μέρους σύσσωμου και ολοκλήρου του συνόλου της κοινωνίας και των πιστών της πόλης του Περιστερίου», όπως είπε. το ιερό σύμβολο της Ορθοδόξου Χριστιανικής θρησκείας και Εκκλησίας μας: Τον Τίμιο Σταυρό της Ευλογίας.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΟΛΙΤΗ, ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΗΘΟΣ

Στην αντιφώνηση του ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος είπε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Βρίσκομαι ενώπιόν σας γεμάτος ευθύνη, χαρά και αισιοδοξία. Γιατί γίνομαι από αυτή την στιγμή πολίτης μιας ξεχωριστής και ιδιαίτερης πόλης, μιας πόλης, η οποία μέσα σε έναν αιώνα, από άσημη αλλά τίμια παραγκούπολη μεταμορφώθηκε σε σύγχρονη πόλη με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της ανάπτυξης.

‘Όμως σε αυτό βοήθησαν και οι πολίτες, οι συμπολίτες μας πλέον, που ήλθαν εδώ από τις διάφορες περιοχές του ευρύτερου ελληνισμού και εργάσθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Στην περίοδο των 100 χρόνων μέσα από αυτό το πολιτισμικό περιβάλλον διαμορφώθηκε ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό ήθος, ένας ξεχωριστός τύπος πολίτη: Ο Περιστεριώτης!

Στη δημιουργία αυτής της πραγματικότητας ήταν σημαντικότατος ο ρόλος των δημοτικών αρχών ιδιαίτερα μετά την Μεταπολίτευση.

Αναλογίζομαι τη συμβολή του αειμνήστου δημάρχου Δημήτρη Φωλόπουλου και του αμέσως προκατόχου σας κ. Θεοδώρου Δημητρακόπουλου.

Όμως, κ. Δήμαρχε, οφείλω να σταθώ στη δική σας ουσιαστική συμβολή που πιστοποιείται από το σπάνιο γεγονός, ότι οι πολίτες του Περιστερίου σας εκλέγουν στο θώκο του Δήμου Περιστερίου για 20 συναπτά έτη.

Στο διάστημα της Δημαρχίας σας δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει την αλλαγή της όψης της πόλης σε πολλαπλά επίπεδα: οικοδομής, ανάπτυξης αισθητικής, λειτουργίας σταθμών μετρό κ.λπ.

Πριν λίγες ημέρες που σας συνάντησα για πρώτη φορά είχα την ιδιαίτερη χαρά να θαυμάσω τη σκέψη σας, την ενεργητικότητα και τη διορατικότητά σας.

Από τούδε και στο εξής ωραιότερη πόλη από το Περιστέρι δεν θα υπάρχει για μένα στον κόσμο! Γιατί η αγάπη δεν επιβάλλεται από την αξία ή την απαξία του άλλου, αλλά από τη ελεύθερη επιλογή. Και εγώ δοξάζω τον Θεό που μου επιτρέπει να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου μαζί σας.

Σας ευχαριστώ για την υποδοχή σας, αγαπητέ κ. Δήμαρχε, και σας εύχομαι να ζήσετε χρόνια πολλά και να θεωρήσετε δεδομένη την προθυμία μου για συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και με όλους τους φορείς της σπουδαίας και παγκοσμίως γνωστής πόλης του Περιστερίου».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες που του φώναζαν «Άξιος» είπε:

«Αγαπητοί μου, θα σας αποκαλύψω, πως όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά με τον κ. Δήμαρχο διαπιστώσαμε ότι έχουμε μια κοινή αγάπη. Και η κοινή αγάπη που έχουμε είσαστε όλοι εσείς! Ο λαός του Περιστερίου!

Να είσαστε όλοι καλά και να σας ευλογεί ο Θεός»!

**

Η τελετή της ενθρόνισης συνεχίστηκε μέσα στο Ναό της Ευαγγελίστριας, παρουσία και των Μητροπολιτών: Νικαίας κ.κ. Αλέξιο, Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, Νέας Ιωνίας κ.κ. Γαβριήλ, Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο, Κηφισίας κ.κ. Κύριλλο, Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, Γλυφάδας κ.κ. Αντώνιο, Θηβών κ.κ. Γεώργιο, Κορίνθου κ.κ. Διονύσιο, Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών, Μαρωνείας κ.κ. Παντελεήμονα, Μεσογαίας κ.κ. Νικόλαο, Νέας Κρήνης κ.κ. Ιουστίνο, Φίλιππων κ.κ. Στέφανο, Μεγάρων κ.κ. Κωνσταντίνο και Πτολεμαΐδος κ.κ. Εμμανουήλ.

Ακολούθησε η ανάγνωση της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου από τον αρχιγραμματέα Επίσκοπο Ωρεών κ.κ. Φιλόθεο και απηύθυναν χαιρετιστήριες ομιλίες, ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας και ο γεν. αρχιερατικός επίτροπος π. Ελευθέριος Κουναλάκης .

(Οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Παρασκευή Αρσενοπούλου και Ηλίας Κυρίτσης, ο πρωτοψάλτης κ. Ακης Λιλιόπουλος και η υπαστ/μος Α’ του Α΄Τμήματος Τροχαίας Δ.Α. κα Παναγιώτα Γαστεράτου με τον σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Γρηγόριο)

 ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ, ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

Από τον ενθρονιστήριο λόγο του νέου Μητροπολίτου Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου, σταχυολογούμε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ἵσταμαι ἐνώπιον τοῦ Λαοῦ τοῦ Περιστερίου σὲ μία ἐκκίνηση σχέσης, ποὺ ἡ Ἐκκλησία μας τὴν θέλει ἀγαπητική, τὴν ἐννοεῖ ὡς σχέση γάμου Νυμφίου καὶ Νύμφης, ὡς σχέση ἀμοιβαίας ἀγάπης ἀνάμεσα στὸν Ἐπίσκοπο καὶ τὴν Τοπική του Ἐκκλησία. Τόσο δὲ στενὸς εἶναι ὁ δεσμὸς αὐτὸς μεταξὺ τοῦ Ἐπισκόπου καὶ τοῦ Λαοῦ τῆς Τοπικῆς του Ἐκκλησίας, ποὺ αὐτὸς καὶ μόνον ἀποτελεῖ τὸ θεμέλιο αὐτῆς τῆς σχέσης. Γύρω ἀπὸ αὐτὸν τὸν δεσμὸ τῆς πνευματικῆς πατρότητας καὶ υἱικότητας οἰκοδομεῖται ἡ ζωή μας. Πιστεύω ὅτι αὐτὴ ἡ σχέση, ἐμφορούμενη ἀπὸ πνεῦμα ἀμοιβαιότητας, θὰ ἀποτελέσει τὴν ἀπαρχὴ παντὸς ἔργου ἀγαθοῦ καὶ τὸ μυστικὸ κάθε ἐπιτυχίας. Ἡ σχέση αὐτὴ θὰ ἐπιτρέψει ἀκόμη καὶ τὴν ἀλήθεια νὰ ποῦμε καὶ τὸν ἔλεγχο νὰ ποιήσουμε, τὴν ἀκρίβεια νὰ κρατήσουμε καὶ τὴν ἐπιείκεια νὰ προσφέρουμε τὴν πίστη νὰ τηρήσουμε καὶ τὴν ἀγάπη νὰ αὐξήσουμε. Αὐτὴν ἀκριβῶς τὴν ὀντολογικὴ σχέση εὔχομαι καὶ ἐπιθυμῶ νὰ ἀναπτύξουμε.

Ἡ Ἐκκλησία, καὶ πολὺ περισσότερο ἡ Τοπικὴ Ἐκκλησία, δὲν εἶναι ὑπόθεση ἑνὸς μόνον ἀνθρώπου, τοῦ ἐπισκόπου της, ἀλλὰ εἶναι ὑπόθεση ἑνὸς λαοῦ, εἶναι ὑπόθεση ὅλου τοῦ λαοῦ, κλήρου καὶ λαοῦ!

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Γνωρίζω ἤδη καλά, καὶ εἶναι αὐτὸ σὲ ὅλους γνωστό, ὅτι ἐσεῖς, ὁ λαὸς τοῦ Περιστερίου, εἶσθε λαὸς πρῶτα ἀπ’ ὅλα εὐσεβὴς καὶ φιλόθεος. Εἶσθε λαὸς φίλεργος καὶ πρωτοποριακὸς σὲ κάθε κοινωνικὴ πρωτοβουλία. Εἶσθε οἱ Περιστεριεῖς σὲ ὅλους γνωστοὶ καὶ ἀξιέπαινοι γιὰ τὴν κοινωνικότητά σας καὶ τὴν μεγαλοψυχία σας, ποὺ πηγάζουν ἀπὸ δύσκολες στιγμὲς τῆς ἱστορικῆς πορείας τοῦ Γένους μας, ἰδιαίτερα δὲ μετὰ ἀπὸ ἐκεῖνον τὸν ξεριζωμὸ τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς, ἀπὸ τὸν ὁποῖο ὄχι μόνον δὲν καμφθήκατε μὲ τὶς ἀντιξοότητες καὶ τὶς δυσκολίες, ἀλλὰ σταθήκατε δημιουργικὰ ὄρθιοι 100 χρόνια τώρα, ὡς ἄξιος μεγαλομάρτυς Ἑλληνικὸς λαός. Γνωρίζω ἀκόμη πόσο ἔχετε δοκιμασθεῖ στὴν πορεία σας αὐτὴ μέσα σὲ πάμπολλες θεομηνίες καὶ δοκιμασίες, καὶ πόσο ἀνώτεροι ἐξέρχεσθε ἀπ’ ὅλες αὐτὲς τὶς δοκιμασίες».

ΘΑ ΕΡΓΑΣΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ

Αναφέρθηκε με συγκίνηση στις ρίζες καταγωγής του και υπογράμμισε:

«Θέλω ὅλοι σας νὰ γνωρίζετε ὅτι στὸ Περιστέρι, αὐτὸ τὸ ἑλκτικὸ ἄγνωστο μέχρι αὐτὴν τὴν στιγμὴ γιὰ μένα, ἔρχομαι ἀπροϋπόθετα, μὲ πανσέληνες προσδοκίες, γιὰ νὰ ὑπηρετήσω ἕναν λαό, ὁ ὁποῖος ἀξίζει ἀπύθμενα τὴν ἀγάπη καὶ τὴν χάρη τοῦ Θεοῦ, καὶ νὰ μεταφέρω τὸ μήνυμα ὅτι «τοῦτό ἐστι τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ, ὁ ἁγιασμὸς ἡμῶν».

Ἀναλαμβάνω τὴν ποιμαντικὴ εὐθύνη τῆς Μητροπόλεως τοῦ Περιστερίου σὲ μιὰ ἐποχή, κατὰ τὴν ὁποία ἡ Ἐκκλησία μας καλεῖται νὰ ἀντιμετωπίσει καινὲς προκλήσεις ποὺ προέρχονται ἀπὸ ὁλοένα ἐξελισσόμενες ἐπιστημονικὲς ἀνακαλύψεις μέσα στὸν μεταβαλλόμενο κόσμο καὶ ἀπὸ τὰ νέα δεδομένα τῆς ἐποχῆς τῆς μετανεωτερικότητας, ποὺ προχωρᾶ ἀναπτυσσόμενη πολυμερῶς καὶ πολυτρόπως.

Θὰ ἐργασθοῦμε ὅλοι μαζὶ ἑνωμένοι, χέρι μὲ χέρι, παραμένοντας καὶ ἐγὼ σὲ αὐτὸ ποὺ ἦταν προσφιλὲς στὸν Χριστό μας νὰ εἶμαι διάκονος ὅλων σας. Ὁ ἐπίσκοπος εἶναι γιὰ νὰ διακονεῖ, ὄχι γιὰ νὰ τὸν διακονοῦν. «Οὐκ ἔρχομαι διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι».

 10

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Ὡς διάκονος, ἀντιλαμβάνομαι πολὺ καλὰ τί σημαίνει ὁ Ἐπίσκοπος νὰ εἶναι πατέρας καὶ ἀδελφός, καὶ ὄχι δεσπότης καὶ ἐξουσιαστής. Πιστεύω δὲ ἀκράδαντα ὅτι καμμία ἐπιτυχία στὴν διαποίμανση τοῦ λαοῦ δὲν εἶναι ἐφικτὴ χωρὶς τὸ μοναδικὸ μέσο καὶ ἐφόδιο, τὸ ὁποῖο λέγεται ἀγάπη τοῦ Ποιμένα πρὸς τὸ Ποίμνιό του. Καὶ αὐτῆς τῆς ποιμαντικῆς ἀγάπης μου στόχος εἶναι ἡ κατὰ Χριστόν αὔξηση καὶ ἡ σὲ ὅλα προκοπὴ πάντων. Ἐξ ἄλλου, «ἡγεμονίς ἐστι τῶν ἀρετῶν τὸ πάντας εὐεργετεῖν». Καὶ ὅλα αὐτὰ μὲ πιστότητα πρὸς τὴν μακροχρόνια ἱστορία καὶ τὶς παραδόσεις μας, τῶν ὁποίων θὰ εἶμαι συνεχιστὴς καὶ πιστὸς διάκονος».

Αναφέρθηκε στους μακαριστούς προκατόχους του και επισήμανε: «Συστρατεύομαι μὲ τοὺς συλλειτουργούς μου συγκυρηναίους, Πρεσβυτέρους καὶ Διακόνους τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Περιστερίου, ἔχοντας πολλὴ ἐμπιστοσύνη στοὺς ἀδελφούς μου Κληρικούς, ποὺ ὁ Θεὸς μοῦ ἐνεπιστεύθη νὰ ἔχω».

**

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι βουλευτές: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Λοβέρδος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Καφαντάρη. Επίσης πολλοί αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» κ. Θαν. Καποτάς, εκπρόσωποι φορέων, αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Σ. Περιστερίου με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Στράτο Εγγλέζο κ.ά.

*Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε για την εκκλησιαστική χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελίστριας, υπό τη δ/νση του πρωτοψάλτου κ. Άκη Λιλιόπουλου, που απέδωσε με μοναδική αρμονία ιδιαίτερα επιλεγμένους εκκλησιαστικούς ύμνους, ανέδειξε εξαιρετικό πανηγυρικό τόνο, λάμπρυνε την τελετή και απέσπασε κολακευτικά σχόλια και επαίνους!

 5

ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΕΙ

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρ. Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος δήλωσε: «Η πόλη του Περιστερίου υποδέχτηκε σήμερα τον νέο Μητροπολίτη της, τον σεβασμιώτατο κ.κ. Γρηγόριο, η ενθρόνιση του οποίου έγινε δεκτή με αγάπη και ενθουσιασμό.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην αρχιερατική του αποστολή. Θα είμαι αρωγός στο θεάρεστο έργο που καλείται να επιτελέσει. Άξιος»!

(Το τραπέζι με τους αντ/ρχους και δημοτικούς συμβούλους δίπλα το τραπέζι με τους κ.κ. Παν. Κουρουμπλή, Μιχ. Καρχιμάκη, Γιάν. Λοβέρδο και Χαρά Καφαντάρη)

**

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου ολοκληρώθηκε με δείπνο, το οποίο παρέθεσε σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, λόγω των μέτρων της πανδημίας, στην αίθουσα δεξιώσεων του Κ.Υ.Β.Ε.

 

**

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος Δ. Παπαθωμάς γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1960 στα Νάματα Βοϊου- Ασκίου Κοζάνης και είναι Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2010, στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων από το 1994, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών ΣΩΚΡΑΤΗΣ- GRATIANUS (Παρίσι XI) από το 2000.

Η σπουδαστική του διαδρομή (1965 - 1997) ήταν στα Νάματα (Δημοτικό Σχολείο), στην Πτολεμαΐδα (Γυμνάσιο και Λύκειο), στη Θεσσαλονίκη (Θεολογία και Νομική) και το Παρίσι (Master, Διδακτορικό και Μετα- Διδακτορικό [Υφηγεσία] στην Θεολογία και την Νομική).

Η εκπαιδευτική του διαδρομή (1985 - 2015) ήταν στο Τσοτύλι Κοζάνης (Γυμνάσιο και Λύκειο), στην Καστοριά (1ο και 2ο Λύκειο), στο Παρίσι (Ελληνικά Σχολεία της Γαλλίας και Θεολογική Σχολή του Αγίου Σεργίου Παρισίων), στην Ταλλίνη (Ελληνικό Σχολείο Εσθονίας και Πανεπιστήμια της Ταλλίνης και του Ταρτού), στην Ρίγα (Ελληνικό Σχολείο Λεττονίας) και στην Αθήνα (Θεολογική Σχολή, ως Τακτικός Καθηγητής, του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Σαν Υφηγητής της Νομικής Σχολής Jean Monnet του Πανεπιστημίου Paris XI από το 1997, δημοσίευσε μονογραφίες και άρθρα στους τομείς της Θεολογίας, του Κανονικού Δικαίου και της Θρησκειολογίας.

Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFOST) και μέλος του Πανεπιστημιακού Κέντρου «Δίκαιο και Θρησκειακές Κοινωνίες» («Droit et Societes Religieuses»-DSR) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris XI, καθώς και του «Ινστιτούτου Ερευνών για την Μελέτη των Θρησκειών» (Institut de Recherches pour l’Etude des Religions-I.R.E.R.) του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης.

Ως κληρικός, υπηρέτησε στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας.

Στην 25ετία που έζησε στο εξωτερικό, δίδαξε σε 20 Πανεπιστήμια τριών Ηπείρων (Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής) και είναι συγγραφέας 21 βιβλίων και άνω των εκατό (100) επιστημονικών άρθρων, σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, με ιστορικό, θεολογικό και θρησκειολογικό περιεχόμενο.

Το αντικείμενο της ειδικότητάς του, που είναι το Κανονικό Δίκαιο, μεταφράστηκε σε 16 διαφορετικές γλώσσες!

Έχει συμμετάσχει σε περίπου 90 επιστημονικά Συνέδρια με εισήγηση μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι Επιστημονικός Διευθυντής σε τρεις εκδοτικές Επιστημονικές Σειρές, στην “Νομοκανονική Βιβλιοθήκη” (των Εκδόσεων Επέκταση- Θεσσαλονίκη/ Κατερίνη· 33 δημοσιευμένοι τίτλοι), στα “Νομοκανονικά Ανάλεκτα” (των Εκδόσεων Γρηγόρη- Αθήνα· 8 δημοσιευμένοι τίτλοι) και στην “Θεολογία και Ιστορία” των Εκδόσεων του Θεολογικού Σεμιναρίου «Αγίου Πλάτωνος» Ταλλίνης της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας· 5 δημοσιευμένοι τίτλοι).

* Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σαν Έφεδρος Αξιωματικός του Πυροβολικού.

Γνωρίζει άριστα τα Αρχαία Ελληνικά και επίσης τα Λατινικά. Και από ξένες γλώσσες γνωρίζει και ομιλεί απταίστως: Την Εβραϊκή, την Αγγλική, την Γαλλική, την Ιταλική και τη Ρωσική!

 

Δ.Λ.

 

(ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021)

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ