|
ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ»
Με επίκαιρο θέμα: «Το μήνυμα της αγάπης του Χριστού για τον σύγχρονο άνθρωπο», ο Δήμος Περιστερίου διοργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση στις 18.12.2021, στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, με διακριτικά την επισημότητα, την θρησκευτική ευαισθησία και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το συντονισμό της εκδήλωσης επωμίστηκε με επιτυχία η αντ/ρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κα Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, η οποία είπε μεταξύ άλλων, ότι «Τα τελευταία δύο χρόνια η προσοχή μας έχει δώσει προτεραιότητα στα θέματα της πανδημίας. Όμως η ζωή συνεχίζεται παράλληλα με το καλό και το κακό.
Στην πόλη μας έχουν τη δική τους θέση τα μικρά και τα μεγάλα, τα σπουδαία και τα ασήμαντα.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ- ΕΥΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Ανάμεσα όμως στα σπουδαία, η πόλη μας είχε την τιμή και τη τύχη, μέσα στη λαίλαπα που μόνο κακά προοιωνούσε, να υποδεχθεί μια τεράστια παρουσία, η οποία για την πόλη μας είναι ευλογία, αυτήν του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου, του οποίου σήμερα είναι η πρώτη επίσημη παρουσία, στο χώρο αυτό.
Πιστεύουμε ότι η παρουσία του σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Γρηγορίου στο Περιστέρι, θα είναι ο συνδετικός κρίκος της κοινωνίας με την Εκκλησία και θα συμβάλει στο να έλθουν οι άνθρωποι κοντά μεταξύ τους και να δημιουργήσουμε στην πόλη μας ό,τι το πιο σπουδαίο».
Επίσης η κα Τσιώτα αναφέρθηκε στον ρόλο του Ανοικτού Ελεύθερου Δημοτικού Πανεπιστημίου Περιστερίου και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Περιστερίου για τη συμμετοχή του στη Χριστουγεννιάτικη αυτή εκδήλωση.
ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Στο καλωσόρισμά του, ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης αναφέρθηκε στο μήνυμα και την ανάγκη της αγάπης, τονίζονταςμεταξύ άλλων, ότι: «Οι άγιες μέρες που ακολουθούν, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, εκπέμπουν ηχηρά, ένα κυρίως μήνυμα: Το μήνυμα και την ανάγκη της αγάπης.
O Θεάνθρωπος και Κύριός μας, εγεννήθη και μέσα από την ιδίαν Του θυσία για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, μας δίδαξε και μας έδειξε τον δρόμο της αγάπης.
Οι καιροί που διανύουμε είναι ιδιόμορφοι και εξαιρετικά δυσχερείς. Με την υγεία, το πολυτιμότερο τοις πάσι αγαθό και την ανθρώπινη ζωή, να βάλλονται πρωτόγνωρα και επικίνδυνα, από τη σαρωτική και παρατεταμένη λαίλαπα της πανδημίας, σε παγκόσμια κλίμακα.
Σε τόσο κρίσιμες λοιπόν συγκυρίες, η ανάγκη να εκδηλώνουμε την αγάπη μας προς τον συνάνθρωπό μας, βοά.
Με κάθε δυνατότητά μας, σκύβουμε πάνω σε όποιον μας χρειάζεται. Του απλώνουμε το χέρι μας, στεκόμαστε δίπλα του και με τον προβολέα της αγάπης μας, φωτίζουμε την ψυχή του.
Έτσι, το δίδαγμα Εκείνου, κερδίζει ανθρωπιστικό και κοινωνικό έδαφος εφαρμογής. Έτσι μετουσιώνεται έμπρακτα, σε προσφορά και συμπεριφορά αλληλεγγύης, υποστήριξης και αρωγής. Έτσι αιτιολογείται η έλευσή μας στον κόσμο τούτο. Και έτσι αποκτά σκοπό, η υπόσταση και η ύπαρξή μας.
Ώστε τούτες οι φετινές γιορτές, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, να γίνουν γιορτές αγάπης για όλους».
*
Στη συνέχεια ο κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής κ. Μανώλης Βαρβούνης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του νέου Μητροπολίτου Περιστερίου, τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην εκκλησιαστική του λαμπρή πορεία.
«ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος με θέμα: «Οι τρεις γεννήσεις του Χριστού», αναλύοντας με ιδιαίτερα γλαφυρό, βαθυστόχαστο, αλλά ταυτόχρονα σαφή και κατανοητό λόγο, δίνοντας μια εικόνα του σήμερα και του αύριο, ξεκινώντας από τις ρίζες της δημοτικής παράδοσης.
Συσχέτισε με τρόπο αξιοθαύμαστο τη δημοτική μας παράδοση , το δημοτικό τραγούδι «Το γεφύρι της Άρτας» με την γέννηση του Χριστού.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του, ότι το συγκεκριμένο παραδοσιακό τραγούδι «με τους 45 μάστορες και 60 μαθητάδες» από της αρχές του 17 αιώνα πέρασε από τη Δυτική Ελλάδα, στη Αλβανία, στην Σερβία, στην Ρουμανία και είχε αντίστοιχη απόδοση και στις Αραβικές χώρες μέχρι και την Τεχεράνη!
Ο κ.κ. Γρηγόριος καθήλωσε το ακροατήριο με το θέμα που επέλεξε να κάνει την εναρκτήρια δημόσια εμφάνισή του στο Περιστέρι, τόσο με το πατρικό μειλίχιο ύφος του, όσο και με τα θεμελιωμένα επιχειρήματά του για τις τρεις γεννήσεις του Χριστού. (Σχετική αναφορά θα κάνουμε στο μέλλον).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τον ιερέα και λυρικό τραγουδιστή π. Ζαφείριο Κουτελιέρη και στο πιάνο τον Παναγιώτη Κραμπή.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου κ. Βασ. Λώλος, οι αντ/ρχοι κ.κ. Α. Θεοδωράκος, Π. Λύκος, Γ. Τσίνας, ο δήμαρχος Ιλίου κ. Νικ. Ζενέτος, Ιερείς, πολλοί δημοτικοί (Ε. Τσάκα Αποστολοπούλου, Αργ. Αϊβάτογλου, Αλ. Πλέστης κ.ά.), κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.
Δ.Λ.
(ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021)