• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

 Μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν, το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Δ.Ε.Α.Π.) Περιστερίου και το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στις 31.1.2022, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στόχος η περαιτέρω πνευματική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

 

Κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, η αντ/ρχος και συντονίστρια της Επιστημονικής Επιτροπής κα Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, τόνισε ότι επιθυμία του Δημάρχου δεν ήταν απλά η δημοτική βιβλιοθήκη να δανείζει βιβλία, αλλά να παρέχει στους δημότες ουσιαστική δωρεάν επιστημονική μάθηση, με την βοήθεια εθελοντών πανεπιστημιακών καθηγητών.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ-

ΔΙΔΑΞΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 270 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Είπε, ότι με την συμμετοχή πολλών πανεπιστημιακών δασκάλων που έχει το Περιστέρι, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Περιστερίου, λειτουργεί για12 χρονιά φέτος, έχουν διδάξει πάνω από 270 καθηγητές πανεπιστημίων και έχει παρακολουθήσει μαθήματα πολύ μεγάλος αριθμός δημοτών.

Μάλιστα το Δημοτικό Πανεπιστήμιο ήταν το πρώτο και μοναδικό, από όλα τα δημοτικά πανεπιστήμια της χώρας, που διοργάνωσε το 1ο Συνέδριο Ανοικτών Δημοτικών Πανεπιστημίων.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σημείωσε, ότι η ήδη επιτυχημένη λειτουργία του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Περιστερίου αναβαθμίζεται περαιτέρω με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θράκης με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός Εργαστηρίου Λαογραφίας, καθώς ο Δήμος Περιστερίου είναι μια περιοχή γεμάτη Ελλάδα.

Η αφετηρία της συνεργασίας θα αφορά την καταστροφή της Σμύρνης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την μαύρη επέτειο.

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον παριστάμενο Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριο για την παρουσία του στην τελετή και την αποδοχή του να αποτελέσει μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Δημοτικού Πανεπιστημίου, καθώς και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής κ.κ. Δήμητρα Μόσχου, Νικολίτσα Καρκούλια και Αλέξανδρο Πατσή που αποτελούν τους βασικούς συντελεστές της επιτυχημένης πορείας του Δημοτικού Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Περιστερίου για την πρόθυμη συνεργασία του και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία του Δημοτικού Πανεπιστημίου –που έχει σκοπό τη διάσωση και διάδοση του πολιτιστικού πλούτου του λαϊκού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας- και χάρη στο οποίο τα αποτελέσματά του και ο Δήμος Περιστερίου έγιναν γνωστά σε όλη την Ελλάδα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΔΟΥΣ ΜΕ… ΤΡΙΑΛΟΓΟ!

Με έξυπνο λογοπαίγνιο ξεκίνησε την ομιλία του ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, ο οποίος ευχαρίστησε για την τιμή να συμμετέχει -μετά από πρόταση του Δημάρχου- στην επιστημονική επιτροπή του ΔΕΑΠ, και προοιώνισε, ότι χάρη στο Δήμο Περιστερίου, την Ι. Μητρόπολη και το Πανεπιστήμιο Θράκης, το Δημοτικό Πανεπιστήμιο Περιστερίου θα σημειώνει εξαιρετικές προόδους, όχι απλά με διάλογο, αλλά με… τριάλογο!

Μάλιστα προσφέρθηκε να ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής επιμορφωτικών μαθημάτων, σαν πανεπιστημιακός διδάσκαλος που είναι και ο ίδιος.

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ο καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, σαν εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θράκης, που χαιρέτησε στη συνέχεια, υπογράμμισε, ότι είναι υποχρέωση των πανεπιστημιακών διδασκάλων να προσφέρουν υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία μέσω του προγράμματος σπουδών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την ιστορία και τη λαογραφία του Πόντου και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος. Και πρόσθεσε, ότι στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας προβλέπεται και η δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου της πόλης.

Μάλιστα ανακοίνωσε, ότι ανέθεσε σε διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπ. Αθηνών να εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα: «Το Περιστέρι, οι Ναοί του και το φιλανθρωπικό έργο των Ναών του Περιστερίου».

*

Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών εμβλημάτων της πόλης και των πρωτοκόλλων του μνημονίου συνεργασίας.

Από πλευράς Ι. Μητροπόλεως έγινε δωρεάν διανομή των ημερολογίων του 2022, που είναι αφιερωμένα στις αλησμόνητες πατρίδες, είναι πάρα πολύ καλά επιμελημένα και εύχρηστα.

Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης πραγματοποίησε στην αίθουσα διαλέξεων του Δημοτικού Πανεπιστημίου μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα « Οι Τρεις Ιεράρχες».

Παραβρέθηκαν στην τελετή, το μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου πρωτοπ. π. Θεόδωρος Σχοινάς, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Περιστερίου (ΔΕΠΑΔΠ) κ. Αναστάσιος Καλλιάφας, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πανεπιστημίου κ.ά.

Δ.Λ.

 

(ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022)

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ