• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»

 Η πανδημία -που είναι μεν παρούσα- απετέλεσε ένα διάλειμμα για τη δραστηριότητα του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου, το οποίο επανακάμπτει, όπως αποδείχθηκε από τη διοργάνωση της εξαιρετικής επιστημονικής εκδήλωσης -υπό την αιγίδα του Δήμου- με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας», την 7.4.2022, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχείου Περιστερίου.

 

Στην κατάμεστη από πολίτες αίθουσα του Κέντρου, έθιξαν το καίριο αυτό θέμα τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες, που κατέστησαν τελικά ένα ακροατήριο πιο ενημερωμένο, πιο προβληματισμένο και πιο πεπεισμένο στα οφέλη της προφύλαξης και της πρόληψης.

Ο καθηγητής της Καρδιολογίας και τ. πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Παπαευαγγέλου και η παιδίατρος πανεπιστημιακή υπότροφος κα Αφροδίτη Κοντάκη ανέπτυξαν τις επιστημονικές τους απόψεις στα θέματα Υγείας, αλλά και ευκαιρίας δοθείσης λόγω πανδημίας, τα αίτια του προβλήματος της κακοποίησης των παιδιών.

Τις εντυπώσεις κέρδισε ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, ο οποίος με λόγο γλαφυρό, εκπλαϊκευμένο και χιουμοριστικό, κέρδισε τις καρδιές των παρευρισκομένων, εισάγοντάς τους σε ελάχιστο χρόνο στα της λειτουργίας και προστασίας του πιο ζωτικού οργάνου του σώματός μας, που είναι το κέντρο της κυκλοφορίας του αίματος, αλλά και σίγουρα, η «έδρα των συναισθημάτων μας».

Το συντονισμό της εκδήλωσης επωμίσθηκε επιτυχώς και άρτια, ο αντ/ρχος Υγείας κ. Γιώργος Μπεκιάρης, ο οποίος παρουσιάζοντας τα βιογραφικά στοιχεία των επισήμων και των ομιλητών, τους έδινε αλληλοδιαδόχως τη «σκυτάλη» στο Βήμα. Οι επίσημοι που χαιρέτησαν την εκδήλωση, όλοι ανεξαιρέτως, εκθείασαν τον ενεργό ρόλο και τη μεγάλη συμβολή του κ. Μπεκιάρη στην βελτίωση των συνθηκών υγείας της περιοχής Περιστερίου, αλλά και την επιστημονική και κοινωνική του προσφορά διαχρονικά.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Στην εισήγησή του ο κ. Μπεκιάρης, κατά την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι:

«Στο Δήμο μας έχουμε δώσει προτεραιότητα στην Υγεία.

Συμμετέχουμε στην προσπάθεια αναμόρφωσης των μονάδων παροχής πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας. Υποστηρίζουμε τις ιδιωτικές δομές υγείας της πόλης, ελέγχοντας συγχρόνως τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε να είναι σύννομος και ωφέλιμος για τους πολίτες που εξυπηρετούνται σ ’αυτές.

Παράλληλα λειτουργούμε Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο για να υποστηρίζουμε τους ανήμπορους συμπολίτες μας.

Με την λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Προσυμπτωματικού ελέγχου των παθήσεων, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την υγεία και ολοκλήρωσε λέγοντας:

«Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας, είναι τα θεμελιώδες δικαιώματα κάθε ανθρώπου και δεν υπόκειται σε διακρίσεις φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης και οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης.

Χωρίς την υγεία δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να πιστεύουμε ότι για όλα τα προβλήματα της υγείας μας, οξέα ή χρόνια, πάντα υπάρχει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα μας».

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

Ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, ο οποίος εκλήθη να ευλογήσει την εκδήλωση, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Όταν είμαστε μαθητές στο Λύκειο και κάναμε Λατινικά, είχαμε μάθει την φράση: «Mens sanα in corpore sano». Ένα λατινικό απόφθεγμα το οποίο είναι αντίγραφο από το συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει οι αρχαίοι μας πρόγονοι, όταν έλεγαν: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Είχαν επομένως ξεχωρίσει τον νουν και το σώμα. Και ήθελαν να έχουν ένα υγιές σώμα που θεραπεύει η ιατρική και έναν νουν υγιή που θεραπεύει η υγεία.

Στη συνέχεια ο Πλάτωνας, για να αντιμετωπίσει τη ιδέα του θανάτου, ξεχώρισε το σώμα από την ψυχή. Και είπε αυτό που ακολουθούμε μέχρι και σήμερα, ότι υπάρχει υγεία στο σώμα και υγεία στην ψυχή.

Όμως σήμερα θα ήθελα να καταθέσω μία μαρτυρία: Ο Χριστός έκανε ένα βήμα ακόμη πιο πέρα: Διατηρεί την ενότητα του σώματος και της ψυχής ως «Είναι». Και μιλάει για την υγεία του «Είναι».

Τι είναι το «Είναι» για το οποίο ο Χριστός αναφέρεται; Είναι, όχι μόνο το σώμα μας, η ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά είναι κάτι ευρύτερο. Σε αυτό αναφερόμαστε και αγγίζει πάρα πολλές πτυχές, όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και στα έσχατα.

Με την Ανάστασή του λοιπόν ο Χριστός έρχεται και δίνει ένα εύρος και προοπτική υπέρβασης του θανάτου.

Ο Πλάτωνας έλεγε: Μην ανησυχείτε, το σώμα μπορεί να πεθαίνει, αλλά η ψυχή παραμένει αθάνατη. Αυτό ήταν ένα ψέμα παρηγοριάς, το οποίο παραμένει και μέχρι τις μέρες μας.

Και έρχεται ο Χριστός και λέγει: Θα αναστηθεί και το σώμα.

Γι’ αυτό πρέπει το σώμα να το φροντίζουμε».


ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ, ΔΥΣΑΝΑΠΛΗΡΩΤΟ, ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ

Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, που πήρε το λόγο στη συνέχεια,είπε μεταξύ άλλων:  

«Υγεία! Το πολύτιμο, το δυσαναπλήρωτο, το αναντικατάστατο αγαθό! Σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε λαό, σε κάθε κοινωνία, ανά την οικουμένη όλη.

Εδώ, λοιπόν, στην ευαισθητοποιημένη, την ανθρώπινη πόλη του Περιστερίου, έναν από τους δέκα μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μας, με μια λαοπληθέστατη τοπική κοινωνία, και υπό την εικοσαετή αυτοδιοικητική πλοήγησή μου, ως Δημάρχου, στον διακαή πυρήνα του ενδιαφέροντος και της φροντίδας μας, βρίσκεται διαχρονικά ο συμπολίτης. Βρίσκεται ο συνάνθρωπός μας.

Η υγεία του δε και η διασφάλισή της, πρωτίστως μας απασχολούν και στιγμή δεν παύουν να κυριαρχούν στη σκέψη μας, τις δράσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας.

7η Απριλίου: Καθιερωμένη, ως Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας.

Στο νόημα και την αξία της συγκεκριμένης ημέρας, οφείλουμε όλοι μας ανεξαιρέτως, να καταθέτουμε την προσήλωση, τον σεβασμό μας, τις δυνάμεις, τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες μας.

Στο σημείο αυτό, θεωρώ αναγκαίο πως πρέπει επίσης να ρίξουμε τα φώτα μας, δυνατά και με όλη τους την έμφαση, πάνω στα παιδικά πλάσματα.

Πάνω στην κάθε τρυφερή, παιδική ύπαρξη, που έρχεται ως εκ θαύματος αγάπης και μεταμορφώνει μαγικά την ζωή μας.

Το φαινόμενο «παιδική κακοποίηση», αποτελεί για την εποχή μας μελανή κηλίδα και εκτεταμένη μάστιγα, η οποία είναι αυτονόητα καταδικαστέα και χρήζει απόλυτου αφορισμού.

Τα παιδιά είναι αυτή καθ΄εαυτή η ζωή. Ποτέ δεν πολεμάμε, ποτέ δεν κακοποιούμε την ίδια τη ζωή.

Επομένως, φίλες και φίλοι μας, παρευρισκόμενοι και εκλεκτοί, ας τιμήσουμε και ας υπηρετήσουμε την υγεία και τον ρόλο της τον υπερβατικό, προσπαθώντας όσο καλύτερα και περισσότερο μπορούμε, σε όλους τους τομείς».

 

Οι πλήρεις ομιλίες του σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου, του Δημάρχου Περιστερίου και του Αντ/ρχου Υγείας, περιλαμβάνονται στο τέλος του παρόντος ρεπορτάζ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης: Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο… «χειμαρρώδης» ομιλητής πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. κ. Αντώνιος Αυγερινός και ο εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας, υποψ. βουλευτής κ. Χαραλ. Καραθάνος.

Ακολούθησαν οι επιστημονικές αναλύσεις των κυρίως ομιλητών, που περιλάμβαναν εντυπωσιακά επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία για την προστασία της υγείας και την πρόληψη, στοιχεία τα οποία έδωσαν στην εκδήλωση την χροιά της επιτυχίας και κατέστησαν τους διοργανωτές αποδέκτες των ευμενών σχολίων και συγχαρητηρίων του ακροατηρίου.

*

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου κ. Βασίλης Λώλος, ο βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Ν.Δ. κ. Γιάννης Λοβέρδος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, η περιφερειακή σύμβουλος κα Μαίρη Αγγελοπούλου, ο δήμαρχος Αιγάλεω κ. Γιάννης Γκίκας, οι αντ/ρχοι κ.κ. Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, Τάσος Θεοδωράκος, Παναγ. Λύκος, Βασ. Μπέτσης και Γεωρ. Τσίνας, ο υποψ. βουλευτής Δυτικού Τομέα κ. Δημ. Καλογερόπουλος, πολλοί Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Δ.Λ.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ κ.κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

«Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την όμορφη αυτή επικοινωνία, η οποία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας».

Θα κάνω τρεις προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε τρεις χρονικές περιόδους που τέθηκε και η υγεία.

Όταν είμαστε μαθητές στο Λύκειο και κάναμε Λατινικά είχαμε μάθει την φράση: «Mens sanum in corpore sano». Ένα λατινικό απόφθεγμα το οποίο είναι αντίγραφο από το συμπέρασμα στο οποίο είχαν καταλήξει οι αρχαίοι μας πρόγονοι, όταν έλεγαν: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Είχαν επομένως ξεχωρίσει τον νουν και το σώμα. Και ήθελαν να έχουν ένα υγιές σώμα που θεραπεύει η ιατρική, και έναν νου υγιή που θεραπεύει η παιδεία.

Στη συνέχεια ο Πλάτωνας, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τού θανάτου, ξεχώρισε το σώμα από την ψυχή. Και είπε αυτό που ακολουθούμε μέχρι και σήμερα: να υπάρχει υγεία στο σώμα και υγεία στην ψυχή. Από επηρεασμούς νεοπλατωνικούς το υιοθέτησε και η Εκκλησία στην πρώτη χιλιετία, όπου έχουν τον Ωριγένη και επικράτησε η φράση υγεία: κατ΄άμφω. Είναι και αυτό νεοπλατωνισμός.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ ΩΣ «ΕΙΝΑΙ»

Όμως σήμερα θα ήθελα να καταθέσω μία μαρτυρία: Ο Χριστός έκανε ένα βήμα ακόμη πιο πέρα: Διατηρεί την ενότητα σώματος και ψυχής ως «Είναι». Και μιλάει για την υγεία τού «Είναι».

Τι είναι το «Είναι», για το οποίο ο Χριστός αναφέρεται; Είναι, όχι μόνο το σώμα μας, η ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά είναι κάτι ευρύτερο. Σε αυτό αναφερόμαστε και αγγίζει άλλες πολλές πτυχές, όχι μόνο στην ιστορία, αλλά και στα έσχατα.

Με την Ανάστασή του, λοιπόν, ο Χριστός έρχεται και δίνει ένα εύρος και προοπτική υπέρβασης του θανάτου, γιατί αυτό ήταν η ταλαιπωρία που είχε όλος ο αρχαίος κόσμος και έφθασε στο πλατωνικό «ψέμα» -μη με παρεξηγείτε- γιατί όταν ο Πλάτωνας, για να μπορέσει να ξεγελάσει τους ανθρώπους τους έλεγε: Μην ανησυχείτε, το σώμα μπορεί να πεθαίνει, αλλά η ψυχή παραμένει αθάνατη. Αυτό ήταν ένα ψέμα παρηγοριάς, το οποίο, δυστυχώς, έφθασε και μέχρι τις μέρες μας.

Και έρχεται ο Χριστός και λέγει: «Θα αναστηθεί και το σώμα»!

Γι’ αυτό το σώμα το φροντίζουμε…

Γι’ αυτό, αυτό που κάνουν οι γιατροί να φροντίζουν την υγεία, αυτό είναι αποστολή και ευχή, όχι ευχή δική μου, είναι ευχή του Χριστού.

Για την διακονία του ανθρωπίνου σώματος το οποίο ο Απόστολος Παύλος το αποκάλεσε «Ναό του Αγίου Πνεύματος».

Άρα το σώμα το φροντίζουμε κατά προτεραιότητα, γιατί είναι αυτό που αποτελεί τη φάση του «Είναι» μας.

Με αυτή την έννοια η κοινωνία, η οποία κτυπήθηκε λόγω κορονοϊού και την χάσαμε, το «Είναι» θέλει να την θεραπεύσει.

Γι’ αυτό η Εκκλησία μιλάει για κοινωνία. Γιατί η κοινωνία με τα άλλα πρόσωπα είναι αυτή που δίνει μια δυναμική, διαπροσωπική κοινωνία για την υπέρβαση του θανάτου.

ΝΑ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Τελειώνω με μια ιδέα που έχω σαν καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών: Θα έπρεπε να έχουμε μια Σχολή, η οποία να στεγάζει την Ιατρική και τη Θεολογική Σχολή μαζί.

Γιατί αυτές οι δύο Σχολές είναι που διακονούν αυτό που μόλις είπα, το «Είναι» του ανθρώπου σε όλο το μήκος και το πλάτος που κατέχει αυτή η λέξη: Το ανθρώπινο «Είναι».

Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον άνθρωπο όλοι μαζί, θεολόγοι και γιατροί, Εκκλησία και Πολιτεία, Εκκλησία και Δήμος, Εκκλησία και Περιφέρεια. Και εννοείται με όλο τον ιατρικό κόσμο, που είναι όντως οι «στρατιώτες» που υπηρετούν και διακονούν αυτήν την προοπτική.

Με αυτή την έννοια ευλογώ και εγώ μαζί με την τοπική μας Εκκλησία, και εύχομαι να μας δίνει ο Θεός δύναμη, κουράγιο και προ παντός υγεία, για να συνεχίζετε αυτόν τον τόσο σπουδαίο αγώνα που κάνετε, κυρίως εσείς που είστε στη πρώτη γραμμή, το ιατρό σώμα και το νοσηλευτικό σώμα.

Ευχαριστώ και ο Θεός να σας ευλογεί»!

 **

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗ

«Υγεία!

Το πολύτιμο, το δυσαναπλήρωτο, το αναντικατάστατο αγαθό! Σε κάθε άνθρωπο. Σε κάθε λαό. Σε κάθε κοινωνία, ανά την οικουμένη όλη.

Εδώ λοιπόν, στην ευαισθητοποιημένη, την ανθρώπινη πόλη του Περιστερίου, έναν από τους δέκα μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μας, με μια λαοπληθέστατη τοπική κοινωνία, και υπό την εικοσαετή αυτοδιοικητική πλοήγησή μου, ως Δημάρχου, στον διακαή πυρήνα του ενδιαφέροντος και της φροντίδας μας, βρίσκεται διαχρονικά ο συμπολίτης.

Βρίσκεται ο συνάνθρωπός μας.

Η υγεία του δε και η διασφάλισή της, πρωτίστως μας απασχολούν και στιγμή δεν παύουν να κυριαρχούν στη σκέψη μας, τις δράσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας.

ΑΝΕΞΟΔΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Μέσα από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Περιστερίου, στελεχωμένο από αρμόδιους, όπως και ανάλογα καταρτισμένους, ιατρικούς και επιστημονικούς ιθύνοντες, λειτουργούς και συνεργάτες, δίνουμε την ώθηση και τις προϋποθέσεις, της ανέξοδης διενέργειας πολλών και ποικίλων εξετάσεων και προγραμμάτων υγείας.

Τα οποία αποσκοπούν σε προληπτική, διαγνωστική, θεραπευτική, αλλά και συμβουλευτική προσέγγιση και κάλυψη.

Προπαντός όμως, στην μείζονα ωφέλεια όλων των πολιτών, σε έναν τομέα εξέχουσας σημασίας, όπως ακριβώς ο τομέας της υγείας. 

Γεγονός, το οποίο μάλιστα την τελευταία διετία έχει λάβει εδώ στη δική μας πόλη, ακόμη πιο διευρυμένες διαστάσεις.

Μέσα από την εκπόνηση και την αξιοποίηση ενός πλαισίου πάμπολλων και έμπρακτων ιατρικών εφαρμογών.

Χάριν βεβαίως, του δημοσίου και κοινωνικού καλού, σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνον.

Ειδικότερα μάλιστα, υπό την απειλή άκρως επιθετικών και πρωτόγνωρων υγειονομικών κινδύνων, λόγω της ραγδαία επελαύνουσας πανδημίας, παγκοσμίως.

Από τα σαρωτικά πλοκάμια της οποίας, επλήγη ολόκληρη η υφήλιος.

Καθώς και η πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης αναπόφευκτα και της τοπικής κοινωνίας, της πόλεως του Περιστερίου.

7η Απριλίου: Καθιερωμένη, ως Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας.

Στο νόημα και την αξία της συγκεκριμένης ημέρας, οφείλουμε όλοι μας ανεξαιρέτως, να καταθέτουμε την προσήλωση, τον σεβασμό μας, τις δυνάμεις, τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες μας.

Ώστε όχι μόνον το έτος 2022, αλλά και μακροπρόθεσμα ο 21ος αιώνας που διανύουμε, να γίνουν άλλοθι πανίσχυρο των προσπαθειών μας.

Το ισχυρότερο που θα μπορούσε να υπάρχει.

Έναντι της υγείας, της εδραίωσης και της προαγωγής της.

Έναντι της ανθρώπινης ευημερίας.

Σε τοπική, εθνική, όσο και παγκόσμια κλίμακα.

Όταν λοιπόν μιλάμε για την Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, ειδικά σήμερα, μόνον έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να διαλογιζόμαστε, να διενεργούμε και να αποβλέπουμε.

Τόσο, ως φορείς και ιθύνοντες πολιτειακής, αυτοδιοικητικής και δημόσιας εμβέλειας, όσο και ο καθένας μας προσωπικά και εξατομικευμένα.

Και μάλιστα, ρίχνοντας εντονότερα τους προβολείς μας, στην παρούσα φάση και συγκυρία, αφού στον ορίζοντα της γεωπολιτικής επικαιρότητας, υπάρχει δυστυχώς, ζοφερό εμπόλεμο σκηνικό.

Το οποίο καταρρίπτει προφανώς και ανεπίτρεπτα, τα απαραβίαστα σημερινά δεδομένα, περιφρούρησης και ενίσχυσης, του αγαθού της ανθρώπινης υγείας. Υποσκάπτει τα εχέγγυα της ανθρώπινης ασφάλειας και τους πυλώνες του ανθρωπισμού. Πανηπειρωτικά και διεθνώς.

ΜΕΛΑΝΗ ΚΗΛΙΔΑ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Στο σημείο αυτό, θεωρώ αναγκαίο πως πρέπει επίσης να ρίξουμε τα φώτα μας, δυνατά και με όλη τους την έμφαση, πάνω στα παιδικά πλάσματα.

Πάνω στην κάθε τρυφερή, παιδική ύπαρξη, που έρχεται ως εκ θαύματος αγάπης και μεταμορφώνει μαγικά την ζωή μας.

Το φαινόμενο «παιδική κακοποίηση», αποτελεί για την εποχή μας μελανή κηλίδα και εκτεταμένη μάστιγα. Η οποία είναι αυτονόητα καταδικαστέα και χρήζει απόλυτου αφορισμού.

Έστω και μια τρίχα παιδικής κόμης να πειραχτεί, έστω και ένα δάκρυ σε παιδικό μάγουλο να κυλίσει, έχουμε κατά κράτος ηττηθεί.

Έχουμε χάσει κάθε λόγο, να υπάρχουμε και να λεγόμαστε άνθρωποι.

Το παγκόσμιο κοινωνικό χρέος, εξαντλώντας όλη του την βαρύτητα, πέφτει στο «να ανθίζουν χαμόγελα και μόνον, στα παιδικά πρόσωπα και τις παιδικές ψυχές».

Τα παιδιά είναι αυτή καθ΄εαυτή η ζωή.

Ποτέ δεν πολεμάμε, ποτέ δεν κακοποιούμε, την ίδια τη ζωή.

Επομένως, φίλες και φίλοι μας, παρευρισκόμενοι και εκλεκτοί, ας τιμήσουμε και ας υπηρετήσουμε την υγεία και τον ρόλο της τον υπερβατικό, προσπαθώντας όσο καλύτερα και περισσότερο μπορούμε, σε όλους τους τομείς.

Σας ευχαριστώ».

 **

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΚΙΑΡΗ

«Με ιδιαίτερη χαρά και περισσή εκτίμηση, σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση του Δήμου μας και σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συμμετοχή σας.

Βεβαίως ευχαριστούμε και τον Δήμαρχό μας για την συνεχή συμπαράστασή του σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Και άλλες φορές έχω δηλώσει, ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε Δήμαρχο τον Ανδρέα Παχατουρίδη.

Δεν είναι μόνο ένας επιτυχημένος Δήμαρχος, αλλά ο Πατριάρχης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με τις δημιουργικές ιδέες του και τις αποτελεσματικές του παρεμβάσεις,

καινοτόμησε στην εξέλιξη της πόλης του Περιστερίου και στην βελτίωση της διαβίωσης των Περιστεριωτών.

ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στο Δήμο μας έχουμε δώσει προτεραιότητα στην Υγεία.

Συμμετέχουμε στην προσπάθεια αναμόρφωσης των μονάδων παροχής πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας.

Υποστηρίζουμε τις ιδιωτικές δομές υγείας της πόλης, ελέγχοντας συγχρόνως τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε να είναι σύννομος και ωφέλιμος για τους πολίτες που εξυπηρετούνται σ’αυτές.

Παράλληλα λειτουργούμε Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο για να υποστηρίζουμε τους ανήμπορους συμπολίτες μας.

Με την λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα «Προληπτικής Ιατρικής και Προσυμπτωματικού ελέγχου των παθήσεων, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

7 Απριλίου σήμερα.

Ο Δήμος μας τιμά την σημαντική και συμβολική αυτή ημερομηνία στον αξιοπρεπή αυτό χώρο του Δημαρχείου μας.

Εορτάζουμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, εορτή που επικεντρώνεται στα σημαντικά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας που απασχολούν όλο τον Κόσμο.

Την 7ην Απριλίου του 1948 γεννήθηκε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αποτελεί εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ για θέματα Δημόσιας Υγείας.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Στο καταστατικό του έχει σαν βασικό στόχο, την εξασφάλιση και διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου, υποστηρίζοντας την καθολική περίθαλψη, την παρακολούθηση των κινδύνων για την δημόσια υγεία, τον συντονισμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας.

Ο ΠΟΥ έχει επιδείξει μέχρι σήμερα επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της Ευλογιάς, και σχεδόν η ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδος όπως και η ανάπτυξη εμβολίου για τον Έμπολα.

Στις σημερινές του προτεραιότητες περιλαμβάνονται η πανδημία του Covid-19 αλλά και οι μεταδοτικές ασθένειες όπως HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως είναι οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.

Παρακολουθεί τις συνέπειες του ξεσπάσματος του πολέμου στην Ουκρανία και παρεμβαίνει με διαφόρους τρόπους. Μπορεί η σύρραξη αυτή να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 λόγω του ότι δεν τηρούνται οι προφυλάξεις. Συνωστίζονται οι πολίτες αυτής της χώρας η οποία έχει και πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, μόλις 35%.

Αλλά τι είναι υγεία;

Κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, ο Ιπποκράτης θεωρούσε ότι η υγεία είναι το αποτέλεσμα της ισορροπίας των τεσσάρων σωματικών χυμών.

Χυμοί ήταν το αίμα (που είχε ιδιότητες ζεστού και υγρού),το φλέγμα (με ιδιότητες ψυχρό και υγρό),η κίτρινη χολή (ζεστή και στεγνή)και η μαύρη χολή (ψυχρή και υγρή).

Πίστευε λοιπόν ότι όταν η «κράση» (δηλ. η ανάμειξη) των χυμών αυτών δεν ήταν ισορροπημένη, τότε εμφανίζεται η ασθένεια.

Ο Πλάτων αναφέρει ότι η αρρώστια προκαλείται από τον πολιτισμό. Όσο ο άνθρωπος ζούσε στην φύση ήταν υγιής και δεν είχε την ανάγκη Ιατρικής φροντίδας. Η μαλθακότητα και η υπερβολική και εξεζητημένη διατροφή αποτελούσαν κατά του Πλάτωνα τις βασικές αιτίες της νοσηρότητας.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές φιλοσοφικές συζητήσεις σχετικά με την έννοια της υγείας.

Έτσι λοιπόν η υγεία δεν αποδίδεται μόνο από την Ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, οι συνθήκες εργασίας, η κατοικία, η ρύπανση του περιβάλλοντος, οι συνθήκες της ζωής (διατροφή, κάπνισμα, άσκηση, χρήση εθιστικών ουσιών, συμπεριφορά κ.ά,) παράγοντες σχετιζόμενοι με το σύστημα υγείας, και παράγοντες εκπαίδευσης στην υγεία.

Όλα αυτά επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου και την κοινωνική αναπαράσταση του δίπολου υγείας- ασθένειας.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΟΥ η υγεία είναι: «Η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας ».

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Παρ΄ όλη όμως την καθομολογουμένη αξία της:

-Ο Μισός πληθυσμός της γης εξακολουθεί να μην μπορεί να αποκτήσει τις βασικές υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται.

-Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του πληθυσμού) δαπανά το 10% του οικονομικού οικογενειακού προϋπολογισμού για να πληρώνει υγειονομική περίθαλψη.

-5,4 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη της αναγκαίας περίθαλψης, ομοίως για τον ίδιο λόγο,

-Το 80% των περιστατικών καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού επεισοδίου και Σ.Δ. μπορούν να προληφθούν αν οι παροχές υγείας είναι σωστά οργανωμένες.

Η απόλαυση, αγαπητοί φίλοι, του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας, είναι τα θεμελιώδες δικαιώματα κάθε ανθρώπου και δεν υπόκειται σε διακρίσεις φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης και οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης.

Κατά την πανδημία του covid-19, ο ιός πέρασε από τα κράτη, τις κοινότητες και τις ζωές μας, εκμεταλλευόμενος τα κενά στην ετοιμότητα μας και τις αδυναμίες στα συστήματα υγείας και τις ανισότητες της κοινωνίας. Και μας δίδαξε ότι η Υγεία δεν είναι κάτι που μπορούμε να το θεωρήσουμε δεδομένο και πως η υγειονομική περίθαλψη είναι πραγματικά αποτελεσματική, μόνο όταν έχουν την ίδια πρόσβαση σε αυτή όλοι.

Χωρίς την υγεία δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να πιστεύουμε ότι για όλα τα προβλήματα της υγείας μας, οξέα ή χρόνια, πάντα υπάρχει η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

(ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022)

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ