• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ -ΑΡΒΕΛΕΡ

 Ο χαρακτηρισμός: καταπληκτική και ό,τι άλλο αυτή η λέξη προσδιορίζει, είναι λίγη για να αποτυπώσει την επιτυχία της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Περιστερίου (ΔΕΠΑΔΠ), για να τιμήσει τη γυναίκα σύμβολο, την παγκόσμια Ελληνίδα κα Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

 

Φωτογραφία δεξιά, κ.κ. Η. Σαΐα, Σ. Ξαρχάκος, Τ. Πατρίκιος, Μητροπολίτης Γρηγόριος, Α. Παχατουρίδης, Ε. Γλύκατζη- Αρβελέρ

 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, το βράδυ της 18.5.2022 και η γεύση όσων τυχερών παραβρέθηκαν κατά την αποχώρησή τους, είχε κάτι από το επώνυμο της τιμωμένης. Ήταν διάχυτη μια γλυκιά, ανεπανάληπτη εμπειρία που διάνθισε την αίθουσα η χαρισματική προσωπικότητα μιας αναντικατάστατης Ελληνίδας. Μιας Ελληνίδας μεταξύ εκείνων που συγκαταλέγονται στο ελληνικό απαύγασμα και τις οποίες ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης έχει την έμπνευση -και το προνόμιο- να τιμά εν ζωή, όπως επισημάνθηκε.

Οι αναφορές των ομιλητών για την κα Γλύκατζη – Αρβελέρ ήταν τόσο γλαφυρές, περιγραφικές, ενδιαφέρουσες και απέριττες -με ψήγματα χιούμορ- που σταμάτησαν τον χρόνο, μάγεψαν το ακροατήριο που χάρηκε ολόψυχα τη ροή μιας εξαιρετικά ποιοτικής εκδήλωσης και την καταχειροκρότησε.

Την επιμέλεια και παρουσίαση του προγράμματος επωμίσθηκε άψογα ο έμπειρος επικοινωνιακά αντ/ρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Τσαλίκης, που προλόγιζε τον κάθε ομιλητή, αναφερόμενος στα βιογραφικά και τα πνευματικά του επιτεύγματα.

Αρχικά παρουσιάσθηκε ο βίος, τα χαρίσματα και τα ύπατα αξιώματα που κατέκτησε η βυζαντινολόγος - ιστορικός κα Γλύκατζη - Αρβελέρ, με κορυφαίο την ανάδειξή της ως Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Παρίσι, 1976).

 

Οι κ.κ. Μητροπολίτης Γρηγόριος, Τίτος Πατρίκιος, Θεοδ. Φορτσάκης, Νίκος Κούκης

 

«ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ» ΚΑΙ «ΕΥ ΖΗΝ»

Έξοχος ο ποιητής – φιλόσοφος κ. Τίτος Πατρίκιος αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από την αντιστασιακή συμπόρευση με την τιμώμενη κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, την πνευματική συμβολή της, το δυναμικό χαρακτήρα και την φωτισμένη ευχέρειά της στην διαπαιδαγώγηση.

Ακολούθησε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, π. πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστ. Αθηνών και π. βουλευτής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχία της κας Γλύκατζη Αρβελέρ να συνδυάσει το «Αιέν αριστεύειν» του Ομήρου με το «Ευ ζην» του Αριστοτέλη. Στο ότι διαπαιδαγώγησε υποδειγματικά πλήθος επιστημόνων, ότι ανέδειξε την Βυζαντινή ιστορία και κυρίως στο ότι

«στη συνείδηση του απλού λαού ενσάρκωσε το πρόσωπο που θα ήθελε να έχει η Ελλάδα»!

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑ

Ο φιλόλογος καθηγητής και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης, που μίλησε μετά, υπογράμμισε τις τρεις κατευθύνσεις που συνδύασε η κα Γλύκατζη Αρβελέρ: Τις Μικρασιατικές μνήμες που μας προσδιορίζουν, την αντιστασιακή της δράση στη διάρκεια της Κατοχής για την ελευθερία της πατρίδας και την κοσμοπολίτικη Ευρώπη με την πρυτανική της δράση κ.λπ. «Και όλα αυτά χωρίς ποτέ να ξεχάσει τις ρίζες της. Το συγγραφικό και ποιητικό της έργο είναι γεμάτο Ελλάδα», πρόσθεσε.

*

Η Περιστεριώτισσα φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστ. Αθηνών κα Χριστίνα Μυκωνιάτη εκθείασε τον χαρακτήρα και το έργο της τιμωμένης και κατέληξε λέγοντας ότι: «Με το έργο της άφησε σημαντική παρακαταθήκη για την ιστορία μας. Ήταν η γυναίκα που κατέκτησε τη θέση της Πρυτάνεως και δίδαξε, ότι ο καθένας μπορεί να κατακτήσει πολλά περισσότερα από αυτά που ονειρεύεται, καθώς η ιστορία γράφεται στη διάρκεια μιας ζωής».

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ

Αιφνιδίασε ευχάριστα ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, και την κα Γλύκατζη Αρβελέρ και το ακροατήριο, προσφωνώντας την στην Γαλλική γλώσσα -που γνωρίζει άπτεστα- και της θύμισε, ότι τον βοήθησε, όταν σαν φοιτητής σπούδαζε, μαζί με το Κανονικό Δίκαιο και Εθνογραφία και Συντηρητική Εθνολογία, τα οποία εκείνη δίδασκε. Αποκόμισε δε ανεκτίμητα στοιχεία από τα ιστορικά βιβλία της στις σπουδές του στη Θεολογία. Τον ενθάρρυνε -όπως είπε- όταν σπούδαζε τη Γαλλική γλώσσα και την αποκάλεσε: «Εξαίρετη δασκάλα, που όταν την προσεγγίσεις έχει το χάρισμα να σε δυσκολεύει πολύ, για να μπορέσεις και εσύ ο ίδιος, αυτό που υπάρχει μέσα σου να μπορέσεις να το αναδείξεις».

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο εμπνευστής της εκδήλωσης, δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, που πήρε το λόγο μετά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Μέσα από έναν αγώνα διαχρονικής παιδείας, διάπλασης πνεύματος, αντιλήψεων και ιδεών, διανοητικής ανέλιξης, διάκρισης και υπεροχής, στον οποίο απερίσπαστα ταχθήκατε.

Φτάνοντας σε ύπατα επίπεδα, σε ύπατα αξιώματα της μάθησης, της γνώσης, της επιστήμης, της έρευνας και της ιστορίας. Φτάνοντας σε καταξιωμένες θέσεις, αναγγελίες και αναγορεύσεις, αναρίθμητων ιδρυμάτων, καθιερωμένων σε πανεπιστημιακό, πολιτισμικό και ερευνητικό κύρος.

Για όλα όσα συμβολίζετε και εκπροσωπείτε, κυρία Αρβελέρ, σας αναγνωρίζουμε ως Πρέσβειρα της Ελλάδας, ανά τον κόσμο»!

(Την πλήρη ομιλία του Δημάρχου Περιστερίου παραθέτουμε στο τέλος του ρεπορτάζ)

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Περιστερίου απένειμε στην κα Γλύκατζη Αρβελέρ το Ασημένιο Μετάλλιο και το Έμβλημα της πόλης μας, καθώς και το λεύκωμα «Περιστέρι: Όψεις της Ιστορίας της πόλης και του Δήμου».

ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Ο κ. ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ!

Με τρόπο απλό, πνευματώδη και χιουμοριστικό η κα Γλύκατζη Αρβελέρ ευχαρίστησε το Δήμαρχο Περιστερίου και τους υπόλοιπους ομιλητές, για την τιμητική τους αναφορά και τα κολακευτικά τους σχόλια στο πρόσωπό της.

Εισέπραξε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα με ένα ευφυέστατο ανέκδοτο. Και,

-Επισήμανε ότι επίκειται η θλιβερή επέτειος της «γενοκτονίας των Ποντίων», η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από την Ελλάδα.

-Τόνισε, ότι ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης είναι ο μοναδικός ΄Ελληνας πρύτανης που κατά τη θητεία του έβαλε τάξη στα πανεπιστήμια, βγάζοντας έξω τους… μπαχαλάκηδες. Και το σημαντικότερο, ότι:

-Ο κ. Τίτος Πατρίκιος θα είναι σε λίγο διάστημα, ο τρίτος ΄Ελληνας νομπελίστας ποιητής!

9

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα - αφιέρωμα στην κα Ελένη Γλύκατζη –Αρβελέρ.

Η συμμετέχουσα εθελοντικά ερμηνεύτρια κα Ηρώ Σαΐα, που απέδωσε έξοχα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου και ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, συνεχάρη στην αρχή το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, που, όπως είπε: «Είναι εξαιρετικός και ο μόνος που επιλέγει και τιμά σπουδαίες προσωπικότητες εν ζωή! Γιατί σε αυτή τη χώρα -δυστυχώς- τιμούν τις προσωπικότητες μετά θάνατον»!

*

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο μουσικοσυνθέτης κ. Σταύρος Ξαρχάκος, ο υποψ. βουλευτής κ. Μπάμπης Καραθάνος, οι αντ/ρχοι κ.κ. Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, Παναγ. Λύκος, Τάσος Θεοδωράκος, Γεωρ. Τσίνας, οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Αναστ. Καλλιάφας (και πρόεδρος της ΔΕΠΑΔΠ), Μαρία Αεράκη, Ειρήνη Τσάκα Αποστολοπουλου, Αλέξ. Πλέστης, Παν. Παναγιωτόπουλος κ.ά., η π. δημοτ. σύμβουλος κα Ξένη Κορόγιαννη κ.ά.

10

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης:

«Κυρία Αρβελέρ, είστε μία από εκείνες τις Ελληνίδες που κάνουν τη διαφορά!

Για εσάς μπορούμε να το πούμε, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, και με πλήρη τη συναίσθηση της αξιολόγησής μας.

Με φλέβα Μικρασιάτικη, έρχεστε να τιμήσετε τον ερχομό, την προέλευσή σας, τις γενετήσιες ρίζες σας, από τις λαμπερές, από εκείνες τις αλησμόνητες πατρίδες, που γέννησαν προσωπικότητες μεγάλες.

Γέννησαν ένα γνήσιο, ένα τιμημένο ελληνικό κομμάτι, που διέπρεψε όπως συμπεριφέρθηκε, όπου κι αν βρέθηκε, όπου κι αν κινήθηκε, βγάζοντας ασπροπρόσωπους, τους αυτόφωτους προγόνους και προπάτορές μας. Γεγονός που κι εγώ προσωπικά, μπορώ να το επικαλεστώ. Αφού η οικογενειακή φωλιά και η ανεξάντλητη δεξαμενή ποντιακών αξιών των παππούδων μου, ήταν και θα παραμένει πάντα παρούσα και αλησμόνητη.

Το ταξίδι σας, κυρία Αρβελέρ, μακρύ και οι πνευματικοί του σταθμοί, ο ένας σπουδαιότερος από τον άλλο.

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΙΜΩΝ

Ακαδημαϊκές κατακτήσεις και επιτυχίες! Τίτλοι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιστημονικές περγαμηνές! Επίτιμες αξιολογήσεις και επιβραβεύσεις! Αξιώματα διατριβών πνεύματος και επιστήμης! Μείζονες αναρριχήσεις σε βαθμίδες ακαδημαϊκές, χώρων γραμμάτων και τεχνών, πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής! Πρυτανικές αναγορεύσεις! Προεδρικοί θώκοι επιστημονικών ενώσεων και επιτροπών, εθνικών πολιτισμικών κέντρων και θεατρικών ιδρυμάτων! Ένας ολόκληρος λεγεώνας τιμών, που σας περιβάλλει και σας έχει αποδοθεί, κυρία Αρβελέρ.

Μέσα από έναν αγώνα διαχρονικής παιδείας, διάπλασης πνεύματος, αντιλήψεων και ιδεών, διανοητικής ανέλιξης, διάκρισης και υπεροχής, στον οποίο απερίσπαστα ταχθήκατε.

Φτάνοντας σε ύπατα επίπεδα, σε ύπατα αξιώματα της μάθησης, της γνώσης, της επιστήμης, της έρευνας και της ιστορίας. Φτάνοντας σε καταξιωμένες θέσεις, αναγγελίες και αναγορεύσεις, αναρίθμητων ιδρυμάτων, καθιερωμένων σε πανεπιστημιακό, πολιτισμικό και ερευνητικό κύρος.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΥΨΗ

Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, και όλοι εμείς, οι Έλληνες, κυρία Αρβελέρ, ανεβαίνουμε μαζί με τα δικά σας ύψη.

Ειδικότερα εδώ, η πόλη του Περιστερίου, η δική μας πόλη, με σταθερή την πορεία της, μέσα σε στοχευμένα και αξιολογήσιμα πλαίσια ανάπτυξης, μεταρρύθμισης και προόδου, γνωρίζει να τιμά ιδιαιτέρως, τα εθνικά αντιπροσωπευτικά μεγέθη αξιών, στα οποία ‘σεις και η προσωπικότητά σας, κυρία Αρβελέρ, δίκαια ανήκετε.

Ως Δήμαρχος Περιστερίου, επί είκοσι συναπτά έτη, αλλά και προσωπικά, ως άνθρωπος ενσωματωμένος με την πόλη και την κοινωνία που με γέννησαν, θέλησα και συνειδητά αφοσιώθηκα εμμονικά, σ’ ένα όνειρο φιλόδοξο. Σ’ ένα ονειρεμένο ταξίδι για το Περιστέρι. Για να μπορέσει να γνωρίσει και να οδηγηθεί, σε προορισμούς προστιθέμενης αξίας.

Όπως ακριβώς είναι η δική σας, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, αξία.

Ικανή να δώσει στον τόπο μας και την κοινωνία των συμπολιτών μας, μεγαλείο, όφελος ξεχωριστό και αίγλη περιζήτητη.

Για όλα όσα συμβολίζετε και εκπροσωπείτε, κυρία Αρβελέρ, σας αναγνωρίζουμε ως Πρέσβειρα της Ελλάδας, ανά τον κόσμο!

Ως Ελληνίδα διανοούμενη, με προφανή την επίτευξη πνευματικών υπερβάσεων, αλλεπάλληλων επάθλων σοφίας και αυθεντικών υπηρεσιών σας, προς την επιστήμη και τα γράμματα.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να το γνωρίζετε και να το τονίσω ιδιαιτέρως, πως τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας, εδώ στο Περιστέρι, εμείς δίχως όριο, τους αγαπάμε.

ΤΙΜΗ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Η αγάπη μας λοιπόν, είναι εκείνη που αυτονόητα πάντοτε θα τους σπρώχνει σε πρότυπα μοναδικά και εξαιρετέα, όπως ακριβώς είστε εσείς.

Τόση αξία, τόση αρετή και τόση γνώση, θα τους σπρώχνει να προσπαθούν όλοι τους να προσεγγίζουν, αρκεί να ατενίζουν εσάς και μόνο, κυρία Αρβελέρ.

Σας συγχαίρουμε όλοι μαζί ανεξαιρέτως, για το συνολικό πολυεπίπεδο έργο σας. Και σας θεωρούμε ανεπιφύλακτα, τιμή εξέχουσα και κίνητρο μοναδικό, τόσο για την κοινωνία των συμπολιτών μας του Περιστερίου, όσο και για την εντός, αλλά και εκτός Ελλάδος, ανθρώπινη κοινωνία, ευρύτερα και οικουμενικά.

Σας ευχαριστώ».

 

Δ.Λ.

 

(ΜΑΪΟΣ 2022)

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ