• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Σε εκδήλωση της Ι. Μητρόπολης Περιστερίου και του Υπ. Εξωτερικών, με θέμα: «Θρησκεία – Διάλογος – Ευρώπη»

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

 Ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, στους λίγους μήνες της ποιμαντορίας του στο Περιστέρι, με μοχλό τα ποιοτικά του προτερήματα, το σπουδαίο μορφωτικό του επίπεδο και την πηγαία απλότητά του, έχει καταστεί δημοφιλής στους φορείς και τους πολίτες του Περιστερίου. Με δεδομένα τα πιο πάνω πλεονεκτήματα του χαρακτήρος του και την δημιουργική του φαντασία, άνοιξε ήδη την αυλαία της αναμόρφωσης της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου σε πρωταγωνιστικό παράγοντα στην τοπική κοινωνία και την Ευρωπαϊκή επικράτεια, με μια σπουδαία εξαγγελία που θα περιγράψουμε πιο κάτω.

Πρόσφατα η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου και το Υπ. Εξωτερικών υπό τον αναπληρ. υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, συνδιοργάνωσαν μια πρωτοποριακή εκδήλωση με θέμα: «Θρησκεία - Διάλογος - Ευρώπη», στην συνεδριακή αίθουσα της Ι. Μητρόπολης Περιστερίου (5.7.2022), Εθν. Αντιστάσεως 96 στο, Περιστέρι.

Την εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, άνοιξε ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, και με την ιδιότητα τού καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπ. Αθηνών.

Προανήγγειλε, ενημερώνοντας το ακροατήριό του:

«Σας καλοσωρίζουμε στην κοινή διαβούλευση: θρησκεία και διάλογοι στην Ευρώπη, και στο πλαίσιο των θεσμικών διαδικασιών των προβλεπόμενων από την ελληνική κείμενη νομοθεσία, προαναγγέλλουμε την ίδρυση Ινστιτούτου Εκκλησιαστικού Κανονικού Δικαίου και σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το Ινστιτούτο ευρισκόμενο στο λεκανοπέδιο της Αττικής (προφανώς με Έδρα το Περιστέρι) θα διευκολύνει την πρόσβαση και την εύρυθμη λειτουργικότητα και τη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Θα το στελεχώνουν ειδήμονες του αυτού γνωστικού αντικειμένου, διδάκτορες της ειδικότητας και ομόλογοι ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα απαρτίζεται από τρεις πυλώνες:

Πρώτος: Η συνολική ανάπτυξη των εκδοθεισών και ανέκδοτων πηγών εκκλησιαστικού και κανονικού δικαίου των δύο χιλιετιών.

Δεύτερος: Ευρωπαϊκό συγκλητικό εκκλησιαστικό και Κανονικό Δίκαιο και το Δίκαιο των θρησκειών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και,

Τρίτος: Οι σχέσεις θρησκείας εκκλησίας και πολιτείας σε Ελλάδα, σε Ορθόδοξες πλειοψηφικά χώρες και σε Ευρώπη».

Για τους τρεις πυλώνες του Ινστιτούτου, ο κ.κ. Γρηγόριος έδωσε εντυπωσιακές και κατατοπιστικές διευκρινίσεις, για τις οποίες θα αναφερθούμε σε επόμενες αναρτήσεις μας.

3

 Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κατά την έναρξη της ομιλίας του, προλόγισε την εξαγγελία του Ινστιτούτου και είπε μεταξύ άλλων:

«Πιο αναλυτικός τίτλος για το «Θρησκεία – Διάλογος – Ευρώπη», είναι το Θρησκεία- Εκκλησία & Πολιτεία διασταυρούμενες στο δημόσιο χώρο, πολιτειακό και Ευρωπαϊκό.

Εδώ και μια εκατονταετία η θρησκεία δεν είναι μια επιλογή- επίκληση στην ιδιωτική σφαίρα, αλλά αντίθετα είναι υπόθεση που αφορά στο δημόσιο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι η θρησκευτική ταυτότητα είναι μεν ζήτημα προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα διαποτίζει και στη δημόσια σφαίρα, εμπνέει στάση ζωής και υπαγορεύει συμπεριφορές του ανθρώπινου υποκειμένου στον κοινό βίο. Ενώ διαμορφώνει απαντήσεις σε ερωτήματα για τον προσανατολισμό της κοινωνίας.

Εξυπακούεται ότι κάθε θρησκευτική ταυτότητα έχει τα δικά της κριτήρια και το δικό της ήθος, γι΄αυτό και συναντάμε πλήθος θρησκευτικών ταυτοτήτων τόσο φωτεινών όσο και σκοτεινών.

Για την χριστιανική οπτική η παρουσία της θρησκευτικής πίστης στον δημόσιο χώρο δεν μπορεί να σημαίνει θεοκρατία, αλλά συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του δημόσιου χώρου και της κοινωνίας, με γλώσσα η οποία να δίνει μεν χρηστή μαρτυρία, αλλά αυτόχρημα να είναι η κοινή γλώσσα της κοινωνίας, και στην προοπτική του χρέους της να συναντιέται με το σήμερα και το μέλλον αυτής της κοινωνίας».

4

 ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στο Βήμα ακολούθησε ο αναπληρ. υπουργός Εξωτερικών σε θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Οι ανησυχίες, οι αγωνίες και οι προσδοκίες του Ελληνικού λαού για το ποια είναι η Ευρώπη και γιατί διάφορες χώρες με διαφορετική ιστορία, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές θρησκείες κ.λπ., ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως αυτή του κορονοϊού, οι συρράξεις στα γεωπολιτικά ζητήματα, τα ενεργειακά ζητήματα, η μετανάστευση κ.λπ..

Σε μια κοινωνία όπου ασχολούμεθα με την χλιδή, την καλοπέραση και λιγότερο με την ψυχή μας, γεννήθηκε η ιδέα να συζητήσουμε, να δώσουμε φωνή στην Εκκλησία της Ελλάδος, να μάθουμε τι περιμένουμε από την Ευρώπη».

Και πρόσθεσε:

«Λένε ότι η Ευρώπη έχει χάσει τον Χριστιανικό της χαρακτήρα, και ξεχνάνε ότι η Ευρώπη γεννήθηκε χάρη σε μια ιστορία 2,5 χιλιάδων ετών πάνω στις αρχές και τη φιλοσοφία της Αρχαίας Ελλάδος και τις αρχές του Ρωμαϊκού Δικαίου, τις αρχές της αγάπης, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στον άνθρωπο, της ειρηνικής συμπόρευσης.

Την Ευρώπη ενώνει μεταξύ άλλων και το σημαντικό γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας οικισμός, κανένα χωριό, καμιά κωμόπολη, καμιά πρωτεύουσα, που στο κεντρικότερο σημείο τους, στην πιο κεντρική τους πλατεία να μην υπάρχει ένας χριστιανικός ναός!

Αυτό δεν μπορεί κανείς να το βγάλει από το Ευρωπαϊκό DNA, όσο και αν λένε ότι η Ευρώπη είναι αδιάφορη προς τη θρησκεία.

Το να φανατιζόμαστε, να μισαλλόδοξουμε, να μισούμε, αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τη συμπεριφορά μας και την χριστιανική μας παράδοση».

(Θα επανέλθουμε, με άλλο σημείωμά μας, με την πλήρη ομιλία του κ. Υπουργού).

*

Στη συνέχεια μίλησαν για το συγκεκριμένο αντικείμενο, οι κ.κ.:

-Δημήτρης Νικολακάκης - καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

-Βασιλική Σταθοκώστα - αν. καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

-Μιχάλης Μαριόρας- αν. καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και,

-Ιωάννης Παναγιωτόπουλος -αν. καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ.

*

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων:

Οι Μητροπολίτες: Ν. Ιωνίας – Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβιήλ, Ιλίου – Αχαρνών κ.κ. Αθηναγόρας, Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Καθολικών κ.κ. Θεόδωρος, ο τοποτηρητής της εν Ελλάδι Αρμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κ. Χορέμ κ.ά., οι βουλευτές κ.κ. Χαραλ.

Αθανασίου, Χαρά Καφαντάρη και Παναγ. Κουρουμπλής, οι αντ/ρχοι κ.κ.

Αναστ. Θεοδωράκος, Παναγ. Λύκος, Γεωρ. Μπεκιάρης, Αλέξης Σταυρούλιας και Γεωρ. Τσίνας, ο δ/ντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλεξ. Κατσιάρας, πολλοί δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, κληρικοί κ.ά.

Δ.Λ.

 

(ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ