• TSINAS
 • AERAKI
 • LUKOPOULOS
 • ARSENOPOULOU
 • TSIWTA
 • STAVROULIAS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • TSAKA
 • GIAKUMIS
 • KAPNIAZIS
 • KIRITSIS
 • DRAMISIWTI
 • PRAMATEFTI

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ»

 

Η απειλή των «επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» ωχριά μπροστά στα επικίνδυνα φαινόμενα της κακοποίησης των παιδικών ψυχών, που ενέσκηψε και μας καταβαραθρώνει κοινωνικά και συναισθηματικά.

Για το λόγο αυτό δόθηκε μεγάλη σημασία στο επίκαιρο αυτό θέμα από το Δήμο Περιστερίου σε συνεργασία με το «Αττικόν» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με τη συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Οδοιπορικό» και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Οι πιο πάνω φορείς διοργάνωσαν στις 24.10.2022 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου μια πολλή ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Φροντίζοντας τα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά», με εξαιρετική επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή αντιδημάρχων, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων και πολιτών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο καρδιολόγος - αντιδήμαρχος Υγείας, πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Οδοιπορικό» και υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου κ. Γεώργιος Μπεκιάρης.

Χαιρέτησαν στην έναρξη κατά σειρά: Ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. κ. Αντώνης Αυγερινός, ο υποψ. βουλευτής κ. Χαρ. Καραθάνος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Λοβέρδος και κατά την ολοκλήρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής κα Βάνα Παπαευαγγέλου. Επίκεντρο της ομιλίας όλων: το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών.

Βασικές ομιλήτριες ήταν οι κ.κ. Κοντάκου Αφροδίτη, Πελεκανάκη Μαρία

Γαλανοπούλου Χριστίνα και Καρποντίνη Ειρήνη.

Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν εκτενώς στα θέματα της κάθε μορφής κακοποίησης, στους παράγοντες του φαινομένου, τους τρόπους πρόληψης και στις μεθόδους αντιμετώπισης του από τους ειδικούς επιστήμονες και την πολιτεία.

 

 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ο κ. Γιώργος Μπεκιάρης στην εισαγωγική του προσφώνηση είπε μεταξύ άλλων, ότι:

«Η σημερινή εκδήλωση, έχει βασικό της θέμα την «κακοποίηση των παιδιών», ένα ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και την μετέπειτα ζωή του παιδιού μετατρέποντας το σε έναν προβληματικό ενήλικα .

Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τελευταία ανησυχητικές διαστάσεις και

αποτέλεσε το βασικό ερέθισμα να δεχθούμε ανεπιφύλακτα και με μεγάλη χαρά, ο δήμαρχός μας Ανδρέας Παχατουρίδης και εγώ, την επίκαιρη πρόταση της καθηγήτριας Παιδιατρικής κας Βάνας Παπαευαγγέλου να συνδιοργανώσουμε την σημερινή ενημερωτική ημερίδα.

Θα πρέπει να αναφέρω ότι, η κακοποίηση, η κακομεταχείριση του παιδιού, περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής, συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης, εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς , η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη , ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά την ζωή και την ανάπτυξη του παιδιού στο πλαίσιο της ευθύνης και της εμπιστοσύνης.

Επίσης ότι ένα στα 5 κορίτσια και ένα στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18 ετών αλλά καταγγέλλεται μόνο το ένα στα 3 περιστατικά!

Καταγράφεται ότι τις 9 από τις 10 κακοποιήσεις τις κάνουν άτομα του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος.

Σίγουρα η θερμή αγκαλιά, η ενθάρρυνση και η ασφάλεια σε συνδυασμό με την στοχευμένη θεραπευτική παρέμβαση, ίσως μπορούν να κάνουν θαύματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Να γνωρίζουν τα παιδιά πότε τους δίνουν αγάπη και πότε τα δωροδοκούν.

Εμείς πρέπει να τους δίνουμε τα σωστά μηνύματα και την απαιτούμενη ενημέρωση».

Παρουσιάζοντας τις ομιλήτριες σημείωσε, ότι:

Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής του Υπ. Υγείας, που εισηγήθηκε τα μέτρα στην Υπουργό Παιδείας, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας κατά την πορεία του κορονοϊού.

Μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ μετέβη στις ΗΠΑ όπου εκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική και στη συνέχεια στις παιδιατρικές λοιμώξεις.

Έχει υπηρετήσει και στις τρεις Πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ (Παίδων, Αγία Σοφία και Αγλαΐας Κυριακού και στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχει αναλάβει την διεύθυνση της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής.

Η κα Κοντάκου Αφροδίτη είναι παιδίατρος ακαδημαϊκή υπότροφος φροντίδας ασφαλείας και Αναπτυξιακής παρακολούθησης.

-Μέλος της Μονάδας Αναπτυξιακής Ιατρικής, που λειτουργεί στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο.

Η κα Πελεκανάκη Μαρία είναι κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια,

επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Οδοιπορικό».

Ειδικεύεται στην μελέτη «Η κακοποίηση σαν συμπεριφορά στα σχολεία» και επιμελείται τα προγράμματα του «Οδοιπορικού» για την αντιμετώπιση της παιδικής επιθετικότητας και της σεξουαλικής κακοποίησης στα σχολεία.

Η κα Γαλανοπούλου Χριστίνα είναι οικογενειακή θεραπεύτρια, προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Περιστερίου και δραστηριοποιείται στην Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων. Επεξεργάζεται τους τρόπους συνεργασίας της Ομάδας αυτής με τους πολίτες και τους εκπαιδευτικούς. Και

Η κα Καρποντίνη Ειρήνη είναι κοινωνική λειτουργός, μέλος της ομάδας προστασίας ανηλίκων του Δήμου Περιστερίου».

(Την βασική ομιλία του κ. Μπεκιάρη που μίλησε μετά τον Δήμαρχο Περιστερίου και περιλάμβανε στοιχεία απολογιστικά, παραθέτουμε στο τέλος της περιγραφής μας).

 

 Α. ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Ακολούθησε στο Βήμα ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης που εκθείασε την επιτυχημένη συμβολή του αντ/ρχου κ. Μπεκιάρη σε όλους τους τομείς που συμμετέχει και τόνισε:

«Τα παιδιά σηματοδοτούν την ίδια τη ζωή. Είναι το μέλλον μας και όλη μας η ζωή. Ξεκινάμε λοιπόν απ’ αυτό και απλώνουμε όλη την προσοχή, την φροντίδα και την αγάπη μας πάνω στα παιδιά, ως κόρην οφθαλμού.

Βροντοφωνάζουμε στην κοινωνία μας, ότι αν θέλει να λέγεται, αλλά και να είναι ανθρώπινη, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά να έχει στο σώμα της παιδιά παραμελημένα. Ούτε δε, κατά διάνοια, παιδιά κακοποιημένα.

Το έγκλημα της παιδικής κακοποίησης είναι βαρύ, αποτρόπαιο και καταδικαστέο.

Πουθενά δεν μπορούμε να το κατατάξουμε, σε καμία περίπτωση να το αιτιολογήσουμε, ούτε καν να επινοήσουμε κυρώσεις και ποινή, για τον δράστη ενός τέτοιου εγκλήματος.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΟΣΗΡΗΣ ΕΞΑΡΣΗΣ

Το τελευταίο διάστημα, διανύουμε μια περίοδο νοσηρής έξαρσης του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης.

Ως Δήμαρχος μιας κομβικής μεγαλούπολης όπως είναι η πόλη του Περιστερίου, που εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια ζω και αναπνέω μαζί της, σκύβω πάνω σε κάθε τι που απασχολεί την κοινωνία των συμπολιτών μου και πρώτα και πάνω απ’ όλα, αφουγκράζομαι με υπερβάλλουσα ευαισθησία τις παιδικές ανάγκες και τα παιδικά ζητήματα, έχω να τονίσω πως πολιτεία, αυτοδιοίκηση, ιατρικοί και κοινωνικοί φορείς και υπηρεσίες, με σύμπνοια, συλλογική συνεργασία και συμμετοχή, οφείλουμε προς όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως, χαμόγελο, ζεστή αγκαλιά, στοργή και αγάπη.

Για να προλάβουμε, για να σώσουμε, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επιθετική ή κακοποιητική συμπεριφορά, με στόχο και θύματά της, τα παιδιά μας.

Καθώς επίσης και οποιαδήποτε ενδεχόμενη εκδήλωση ή διαπίστωση ελλειμματικής φροντίδας, από οικογένεια, εκπαίδευση και κοινωνία, εις βάρος των παιδιών.

Το 2022, στην κλίμακα που έχουμε οδηγηθεί από τα επιτεύγματα του πολιτισμού, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου, δεν υπάρχει χώρος για παιδική δυστυχία, παραμέληση και κακοποίηση. Καμία σκέψη και καμία ενέργεια επιζήμια και επιβλαβής, ούτε κατά φαντασία δεν συγχωρείται, σε σχέση με τα πιο τρυφερά, τα πιο αξιαγάπητα παιδικά πλάσματα. Και δεν είναι συμβατή με τις συνθήκες του εκσυγχρονισμένου 21ο αιώνα που διανύει ο πλανήτης μας, ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός μας, όπως και η επιβεβλημένη ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνιών της οικουμένης.

Θερμά συγχαρητήρια στην επίκαιρη σημερινή εκδήλωση, Αντιδήμαρχε Γιώργο Μπεκιάρη.

ΝΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΒΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΖΩΕΣ

Το «Αττικό» Νοσοκομείο, το «Οδοιπορικό» - κυψέλη κοινωνικής αρωγής και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, με ενεργοποιημένες τις κεραίες τους στο έπακρον, μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ηφαιστειακή επικαιρότητα και μας θέτουν προ των ευθυνών μας, να πολεμήσουμε όλοι μαζί από κοινού, για να κατασβέσουμε τη λάβα που καίει και καταστρέφει παιδικές ζωές, αγνές και αθώες παιδικές ψυχές.

Συγχαίρουμε και επικροτούμε την σημερινή δράση, και παράλληλα παραμένουμε σύσσωμοι στις επάλξεις, ακοίμητοι στρατιώτες και φρουροί, ώστε κανένα παιδί να μη γίνεται ποτέ στη ζωή του, στόχος και αντικείμενο αδικίας, κακοποίησης, απάνθρωπης και κακόβουλης μεταχείρισης».

*

7

 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΕΚΙΑΡΗ

Ο αντ/ρχος κ. Γιώργιος Μπεκιάρης υπογράμμισε στην απολογιστική ομιλία του με την ευκαιρία της εκδήλωσης:

«Αγαπητοί φίλοι, εκμεταλλευόμενος την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση, θα σας ενημερώσω για δυο σημαντικές δομές Υγείας που λειτουργούν στο Δήμο μας:
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Άρχισε να λειτουργεί πριν 8  χρόνια περίπου. Τότε η οικονομική κρίση δημιούργησε πολλούς ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι είχαν επιτακτικές ανάγκες βοήθειας.  
Με τον Δήμαρχο μας κ.Ανδρέα Παχατουρίδη, έγκαιρα αποφασίσαμε την λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου. Στελεχώθηκε με εθελοντές γιατρούς και νοσηλεύτριες οι οποίοι με μεγάλη προθυμία προσέφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί πολλοί συμπολίτες μας.
Στα μετέπειτα χρόνια τα προβλήματα των ανασφάλιστων αντιμετωπίζονται από τις κρατικές δομές και σωστά γίνεται τούτο.
Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ συνεχίζει να λειτουργεί καθημερινά και εξυπηρετεί όσους έχουν ανάγκη

*
ΤΟ ΚΕΠ Υγείας ( Κέντρο Πρόληψης Υγείας).
Είναι δομή που λειτουργεί στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΕΔΔΥΠΥΥ (Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας) στο οποίο και συμμετέχουμε σαν Δήμος.

Το ΚΕΠ Υγείας Περιστερίου είναι από τα πρώτα που λειτούργησαν σε όλη την Ελλάδα και το πρώτο για την Δυτική Αττική και τους όμορους Δήμους  
Μάλιστα βραβεύεται σχεδόν κάθε χρόνο για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του έργου του.
Κατά την διάρκεια του φετινού Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΥΥ η Οργανωτική Επιτροπή βράβευσε τον Δήμαρχο μας για το σημαντικό κοινωνικό του έργο.
Ο Ανδρέας Παχατουρίδης ήταν ο μοναδικός Δήμαρχος που βραβεύτηκε.
Εφαρμόζουμε όλα τα προγράμματα πρόληψης που υποδεικνύει ο Π.Ο.Υ.
Η δράση του είναι αναγνωρισμένα μεγάλη.

Σύμφωνα με τις καταγραφές μας οι ωφεληθέντες συμπολίτες μας το 2021 ήταν 32.372 και το 2022 ήταν 51.861, παρά την πανδημία που διανύαμε.

ΠΛΗΘΩΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

  Θα σας αναφέρω επίσης λίγες από τις δράσεις μας:

  -Πληθώρα δωρεάν εξετάσεων συντονισμένα σε μεγάλες ομάδες πολιτών και στους εργαζόμενους στο Δήμο.

   -Βοήθεια των ατόμων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, από πνευμονοπάθειες, από καρδιοπάθειες, από σακχαρώδη διαβήτη, από καρκίνους, από νόσο του Parkinson και πολλές άλλες παθήσεις.
    -Ψηφιακές  μαστογραφίες σε μεγάλο αριθμό αναξιοπαθούντων γυναικών.
   -Υπερηχογραφικούς ελέγχους για ανευρύσματα της αορτής και των λοιπών αγγείων.

   -Βοήθεια ατόμων που εμφανίζουν σύνδρομο Dawn και προσπάθεια στατιστικής αποτύπωσης των νοσούντων στο Περιστέρι.
   -Συστηματικούς εμβολιασμούς στα μέλη των ΚΕΦΙ και τους υπαλλήλους του Δήμου.
  - Περιοδικά κάθε μήνα εξετάσεις για ηπατίτιδες και HIV.
  -Λειτουργία σταθμών άνοιας στο 7ο, στο 9ο και το 8ο ΚΕ.ΦΙ.
Πιλοτικά σε συνεργασία με την «σίγκιουλαρ λόντζικ» υλοποιούμε πρόγραμμα διάγνωσης της άνοιας με χρήση εικόνων σε υπολογιστές και Πιλοτικά Μουσικοθεραπεία με μετρήσιμα ευνοϊκά αποτελέσματα.

5.450 ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ!

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά όμως λάβαμε περί τις 3.700 τηλεφωνικές κλήσεις για οδηγίες σχετικά με τον κορονοϊό και άλλες 1.750 από εργαζόμενους στο Δήμο για το ίδιο θέμα.
Οργανώσαμε την διενέργεια πολλών test για κορωνοϊό σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Αυτά συνεχίζονται καθημερινά στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις κρατικές και ιδιωτικές δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας που λειτουργούν στην πόλη μας.
Όλα γίνονται με την ουσιαστική βοήθεια του Δημάρχου μας Ανδρέα Παχατουρίδη και με την άοκνη  συμπαράσταση των Εθελοντών Γιατρών και Νοσηλευτριών.

Οι δράσεις συνεχίζονται.
Σας θέλουμε όλους κοντά μας. Εγραφείτε σαν μέλη του ΚΕΠ Υγείας.

Έτσι θα ενημερώνεστε για τα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει  να ακολουθείτε ανάλογα με την ηλικία σας».

 

Δ.Λ.

 

(ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022)

 • LAKIWTIS
 • DRAMISIWTI
 • BEKIARIS
 • KEFALIANOU
 • LWLOS
 • IATROPOULOU
 • KAPRANAS
 • DASKALAKIS
 • KALANTWNIS
 • MASTORAKIS
 • ALEXANDRATOS
 • PITTA
 • XEKALAKI
 • ZERVAS
 • KOSMIDI