• WEST
 • WEST
 • BEKIARIS
 • VELPA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • KARAGIOZIS
 • NEMO

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

Συνέντευξη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ: ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΥ

1

Ποιο είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο υποσυνείδητο των Περιστεριωτών από την παρουσία του δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη στο πηδάλιο του Περιστερίου 21 χρόνια, ώστε να του απογειώσουν το εκλογικό ποσοστό; Φυσικά η αέναη προσπάθεια και ο αγώνας του να μεταλλαχθεί το Περιστέρι από τον «φτωχό συγγενή» της Δυτικής Αθήνας, από τον «παρία» της χώρας μας, σε μια σύγχρονη πόλη με υποδειγματική καθαριότητα, με καλαίσθητες πλατείες και δενδροφυτευμένους δρόμους, με συνεδριακά κέντρα, με πολλά γήπεδα, αθλητικούς χώρους και κολυμβητήρια, με σύγχρονα πάρκα και παρά πολλά αλλά, που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας. Και ακόμη,

Η επιδίωξη να καταστήσει το Περιστέρι με Ευρωπαϊκή παρουσία και βράβευση, σαν ο πιο ραγδαία εξελισσόμενος και οικολογικά πρωτοπόρος Δήμος, μαζί με την Βιέννη, τη Μαδρίτη και το Παρίσι!

Το βραβείο τότε απένειμε στο Δήμαρχό μας, στην Ευρωπαϊκή έδρα, η Ελληνίδα π. Πρέσβειρα Καλής Θέλησης κα Νάνα Μούσχουρη.

Και ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του επιτεύγματος: Το γεγονός ότι το «θαύμα» συνέβη παρά τα δύο καίρια πλήγματα στη θητεία του κ. Παχατουρίδη: Η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορονοϊού…

Η οικονομική κρίση αντιμετωπίστηκε, γιατί τα εξαιρετικό οικονομικό επιτελείο της δημοτικής αρχής πήρε τα απαραίτητα μέτρα και ο Δήμος μας δεν καταποντίστηκε.

2

Η υγιειονομική κρίση όμως του κορονοϊού αντιμετωπίστηκε και ξεπεράστηκε, γιατί «κυματοθραύστης» ήταν ένα έμπειρο πρόσωπο που επωμίστηκε την ευθύνη και με αντίμετρα που υλοποίησε, έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να καταστεί πιο ανώδυνη η υγειονομική λαίλαπα που έπληξε τη χώρα, και το Περιστέρι.

ΣΥΝΕΒΑΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Αναφερόμαστε στον μοναδικό Γιατρό που διέθετε και διαθέτει η Δημοτική Αρχή, τον αντιδήμαρχο Υγείας κ. Γιώργο Μπεκιάρη, με τον οποίο κάναμε μια συνομιλία μια ανάσα πριν τις κάλπες. Η κρίση σε εσάς…

«Από το 2014 που με εξέλεξαν οι Περιστεριώτες». μας είπε, «και συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου, αρχικά σαν εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Υγείας και εν συνέχεια σαν Αντιδήμαρχος Υγείας, που με περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του ο διορατικός μας δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, μέχρι τότε κανένας άλλος γιατρός δεν είχε ορισθεί για να διαχειρίζεται τα σημαντικά ομολογουμένως υγειονομικά προβλήματα της πόλης μας.

΄Ετσι ανέλαβα και πιστεύω ότι κατά το διάστημα αυτών των ετών και μέχρι σήμερα, συνέβαλα ουσιαστικά στην διαχείριση κάθε προβλήματος Υγείας που απασχόλησε τους πολίτες, δίνοντας πάντα την ενδεδειγμένη λύση. Και αυτό με παρεμβάσεις και προτάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και εκπροσωπώντας το Δήμο σε συσκέψεις δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

3

Σταθμούς της θητείας μου απετέλεσαν, πέραν των θέσεων στο Δήμο, η επιλογή μου στη θέση του Προέδρου του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Οδοιπορικό» και η τοποθέτησή μου στη θέση του Προέδρου του 2ου Κέντρου Υγείας μετά από σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας.

΄Ετσι συντονίζοντας και συνεργαζόμενος με όλους αυτούς τους σημαντικούς φορείς, είχα ευχερέστερα την δυνατότητα να διοργανώνω ένα ουσιαστικότερο πρόγραμμα πρόληψης και θεραπείας».

ΟΡΓΑΝΩΣΑΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να ξεκινήσουμε με την οδυνηρή έλευση του κορονοϊού.

Ποια ήταν η συνολική αντίδραση:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Στην πορεία της προσπάθειας να βοηθήσουμε υγειονομικά τους συμπολίτες μας, εμφανίστηκε και η πανδημία του κορονοϊού.

Σαν ο μοναδικός -επαναλαμβάνω- γιατρός για τα θέματα Υγείας του Δήμου, δραστηριοποιήθηκα και ενημέρωσα άμεσα τον ρέκτη και εξαιρετικό δήμαρχο μας Ανδρέα Παχατουρίδη, και από κοινού οργανώσαμε και συντονίσαμε μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εφαρμόσαμε άμεσα τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και ελέγχαμε σχολαστικά την πιστή εφαρμογή τους.

Ενημερώναμε συνεχώς με προφορικές και γραπτές οδηγίες, για τα μέτρα που έπρεπε να λαμβάνονται από όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου και από όλους τους πολίτες. Δεχόμαστε καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα και εκκλήσεις για βοήθεια και οδηγίες για τα σχετικά με τον κορονοϊό προβλήματα. Και ανταποκρινόμαστε επαρκώς.4

Με παρέμβαση μας, και ιδιαίτερα με την σθεναρή επιμονή του Δημάρχου, το 1ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου έγινε Κέντρο αναφοράς Covid 19. Και εκεί γινόντουσαν τα μοριακά tests και δίνονταν οι σχετικές κατευθύνσεις.

Ζητήσαμε από τον ΕΟΔΥ συνεργεία επιστημόνων, συγκροτήθηκαν και έκαναν συνεχώς εκατοντάδες rapid tests στην πλατεία Δημαρχείου και αλλού και όλα φυσικά δωρεάν.

Στη συνέχεια κατορθώσαμε να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν 13 εμβολιαστικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας του Δήμου. Μάλιστα με εισήγησή μου και με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου μας, συγκροτήθηκε και το ΜΕΓΑ εμβολιαστικό κέντρο στο Εκθεσιακό μας Κέντρο.

Εκεί μπόρεσαν να εμβολιαστούν άνετα όλοι οι Περιστεριώτες και οι κάτοικοι όμορων δήμων, μέχρι που εξασθένησε η πανδημία.

Να προσθέσω, ότι κάναμε έναν τιτάνιο αγώνα για να θωρακίσουμε τον πληθυσμό του Περιστερίου από το ολέθριο πέρασμα του κορονοϊού, από το οποίο είχαμε 5.548.487 κρούσματα εκ των οποίων 34.779 θανάτους»!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν την πανδημία, ποια ήταν η όλη φροντίδα σας, σαν υπεύθυνου Αντιδημάρχου Υγείας, για τη διασφάλιση της Υγείας των πολιτών του Περιστερίου:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Πριν δέκα χρόνια περίπου, που είχε εμφανιστεί η οικονομική κρίση στη χώρα μας, πολλοί συνάνθρωποί μας που είχαν προβλήματα Υγείας δεν είχαν τη δυνατότητα να εξετάζονται από γιατρούς και να αγοράζουν φάρμακα, γιατί ήταν ανασφάλιστοι, ή οικονομικά ανήμποροι κ.λπ.

Η επέμβασή μας ήταν να δημιουργήσουμε το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου.

Ένα ιατρείο στελεχωμένο με εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, και με 20 εθελόντριες- νοσηλεύτριες.

5

Μπορούσε στο Ιατρείο αυτό να εξετασθεί δωρεάν ο κάθε πολίτης που είχε ανάγκη και να του χορηγηθούν και τα αναγκαία φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο, που είχαμε συστήσει.

Το Κοινωνικό Ιατρείο εξυπηρέτησε τότε ένα πολύ σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας. Βέβαια με την πάροδο των ετών -ευτυχώς- διάφορες κυβερνητικές παρεμβάσεις βελτίωσαν την κατάσταση στα θέματα αυτά.

ΟΡΓΑΝΩΣΑΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Εμείς παράλληλα, διαπιστώνοντας τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας, οργανώσαμε και άλλες δράσεις προσφοράς, όπως :

-Δωρεάν διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιωτικούς φορείς για τους ανασφάλιστους και τους ασφαλισμένους, χωρίς συμμετοχή (αιματολογικές, βιοχημικές, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες κ.λπ.)

-Δωρεάν νοσηλεία σε ιδιωτικές δομές, χωρίς την καταβολή του 25% σαν συμμετοχή.

-Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, μαζικά για τα μέλη των ΚΕ.ΦΙ. (π. ΚΑΠΗ).

-Δωρεάν εξετάσεις για ηπατίτιδες και HIV, σε ανασφάλιστους και μη.

-Δωρεάν μαστογραφίες και PAP TESTS.

-Δωρεάν επίσης:

Μαζικούς εμβολιασμούς, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Σπιρομετρήσεις σε πνευμονοπαθείς.

Triplex αγγείων για διάγνωση ανευρυσμάτων, και

Ολοκληρωμένους καρδιολογικούς ελέγχους.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕ.Π. ΥΓΕΙΑΣ

Από το 2014 ενεργοποιήσαμε την λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου. Ένα θεσμό του ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικού Διαδημοτικού Δίκτυο Υγειών Πόλεων Παροχής Υγείας), στο οποίο ο Δήμος μας συμμετέχει και το οποίο ασχολείται με την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας.

6

Εφαρμόζει τα προγράμματα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι πολίτες ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό τους ιστορικό.

Για την υλοποίηση των στόχων του ΚΕΠ Υγείας συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια, με νοσοκομεία, με ιδρύματα και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

ΠΡΟΣΘΕΣΑΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με το ΚΕΠ Υγείας αφενός μεν ενισχύσαμε τις προηγούμενες δράσεις που αναφέραμε, αφετέρου δε προσθέσαμε και τις εξής:

-Ειδικές εξετάσεις για καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς κ.λπ.

-Διαγνωστικές εξετάσεις και φυσική θεραπευτική βοήθεια σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

-Εξετάσεις για αρθροπάθειες.

-Ελέγχους ακουστικής λειτουργίας

-Προσπάθεια προσδιορισμού και αποτύπωσης των πασχόντων από αυτισμό στο Δήμο μας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχος

-Μελέτες για τον σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Να σημειώσω, ότι για την εργασία αυτή βραβεύτηκε ο Δήμος μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Δράσεις ευαισθητοποίησης των παχύσαρκων παιδιών για τον κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη.

-Προληπτικές εξετάσεις στα σχολεία από παιδιάτρους, ορθοπεδικούς και οδοντιάτρους.7

-Διάγνωση και αντιμετώπιση της Άνοιας. Σε συνεργασία με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, οργανώσαμε και λειτουργήσαμε 3 κέντρα άνοιας σε 3 ΚΕ.ΦΙ.

-Επίσης, σε συνεργασία με την Singular Logic εφαρμόσαμε σύστημα ηλεκτρονικής βοήθειας των πασχόντων με άνοια , όπως και φροντιστήριο μνήμης, πιλοτικά.

Εξ άλλου χρησιμοποιήσαμε και την «Ιπποκράτεια μέθοδο» της Μουσικοθεραπείας στην άνοια με ικανοποιητικά μετρήσιμα αποτελέσματα».

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με το βλέμμα στο μέλλον, ποιος είναι ο προγραμματισμός σας, εφ’ όσον η εμπιστοσύνη και η στήριξη των ψηφοφόρων του Περιστερίου σας δώσει τη δυνατότητα της συνέχειας στον τομέα της Υγείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Αν η εμπιστοσύνη των Περιστεριωτών και φυσικά του δημάρχου μας κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, μου δώσει αυτή τη δυνατότητα, οι επιδιώξεις μας στρέφονται στις πιο κάτω δράσεις:

-Λειτουργία Σταθμού Α’ Βοηθειών σε 24ωρη βάση, άρτια οργανωμένου και στελεχωμένου με όλες τις ειδικότητες γιατρών και συνδυασμένου με Μονάδα βραχείας νοσηλείας.

-Στελέχωση των Κέντρων Υγείας Περιστερίου με τους αναγκαίους γιατρούς και με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

-Δημιουργία Κέντρου Προαθλητικού Ελέγχου Νέων.

Σε αυτό το Κέντρο -που είναι απόλυτα αναγκαίο- θα εξετάζονται λεπτομερώς και πλήρως, όσοι μετέχουν στους αθλητικούς ομίλους του Περιστερίου, στα κολυμβητήρια και τα γυμναστήρια. Με την απλή εξέταση ενός παθολόγου, ή ενός παιδιάτρου θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα υγιούς άθλησης, και δεν θα συμβαίνουν τα γνωστά περιστατικά απώλειας ζωών.

-Δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων στα μέλη των ΚΕ.ΦΙ.

Το μέτρο αυτό το είχαμε επιτύχει στο παρελθόν με πληρότητα από πλευράς γιατρών. Η εξυπηρέτηση των μελών των ΚΕ.ΦΙ. ατόνισε ένα μεγάλο διάστημα και κατέβαλα, με την συμπαράσταση του Δημάρχου μας, μεγάλες προσπάθειες με υπομνήματα και παραστάσεις, επανόδου, όσο ήμουν πρόεδρος στο Β΄ Κέντρο Υγείας.

Διαπίστωσα με χαρά ότι ξεκίνησε και πάλι αυτή η λειτουργία, αλλά είναι απαραίτητη η συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού γιατρών, γιατί τα χρονικά διαστήματα εξυπηρέτησης της τρίτης ηλικίας είναι μεγάλα και οι ανάγκες τους απαιτούν πιο συχνή φροντίδα.8

-Τοποθέτηση απινιδωτών σε σημεία της πόλης που συγκεντρώνεται κόσμος (Άλσος κ.λπ.), αθλητικούς χώρους, καθώς και σε όλα τα ΚΕΦΙ.

-Εκπαίδευση των πολιτών και των μαθητών στην παροχή Α’ Βοηθειών και στην χρήση του απινιδωτή. Και τέλος,

-Δημιουργία Δημοτικών Ιατρείων».

ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΟΥ: «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ»!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κρίνετε απαραίτητο ένα μήνυμα προς τους πολίτες του Περιστερίου, εν όψει και των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, στις οποίες μετέχετε σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Παράταξη «Με την Κοινωνία Μπροστά» του δημάρχου μας κ. Ανδρέα Παχατουρίδη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ασφαλώς.

Κατ΄ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου που με τίμησαν στις προηγούμενες εκλογές και μου δόθηκε η ευκαιρία να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους και στα οράματα του Δημάρχου μας. Αλλά η προσπάθεια αυτή δεν τελείωσε και δεν πρέπει να τελειώσει, γιατί οι ανάγκες διαρκούν και συνεχώς αυξάνονται.

Από την πλευρά μου αισθάνομαι ικανοποιημένος από τη συμβολή μου στην τεράστια αυτή υγειονομική προσπάθεια, για την οποία απολαμβάνω καθημερινά την αγάπη και την αναγνώριση των συμπολιτών μου.

Επιθυμώ να επαναλάβω και να υπενθυμίσω, ότι όπως και στις προηγούμενες έτσι και στις επόμενες το σύνθημα μου ήταν και είναι:

«Ο Άνθρωπος για τον Άνθρωπο».

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες, ότι η ίδια αλτρουιστική διάθεση και ο ζήλος με διακατέχουν και έχω την πεποίθηση, ότι έπραξα και πράττω το καθήκον μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και στο ακέραιο.

Τολμώ να ζητήσω και πάλι την αγάπη και την στήριξή όλων των συμπολιτών μου στις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρώσω το πρωταρχικό μέλημά μου, που είναι να μπορέσουμε μαζί με τον Δήμαρχό μας Ανδρέα Παχατουρίδη:

Να κάνουμε τα όνειρα των Περιστεριωτών πραγματικότητα και όσον αφορά και εμένα, να θωρακίσουμε, με μια νέα σειρά πρωτοβουλιών και πρωτοποριακών μέτρων, ακόμη περισσότερο την Υγεία τους.

Ευχαριστώ».

 

ΔΛ

 

(ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023)

 • LAKIWTIS
 • LAKIWTIS
 • DRAMISIWTI
 • ODIPORIKO
 • COVID
 • PAHISARKIA
 • DIMOS
 • MATHITIKOS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ