• WEST
 • WEST
 • BEKIARIS
 • VELPA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • KARAGIOZIS
 • NEMO

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΄40

Με γενικό σημαιοστολισμό, φωταγώγηση της πόλης και επίκαιρες ομιλίες, στις 27 και 28 Οκτωβρίου η Δημοτική Αρχή οργάνωσε ημέρα μνήμης και τιμής στους Ήρωες του ΄40, καθώς συμπληρώθηκαν 83 χρόνια από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και την έναρξη της Εθνικής Αντίστασης κατά της φασιστικής κατοχής, για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Επίκεντρο των κορυφαίων εκδηλώσεων ήταν το μέλλον της πόλης (μαθητές, σπουδαστές, πρόσκοποι, Οδηγοί, εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων), που τίμησε την παραμονή της Εθνικής Επετείου με προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Με την παρουσία των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής το πρόγραμμα της τελετής περιλάμβανε:

Επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία του δημάρχου Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη (την παραθέτουμε στο τέλος της περιγραφής), κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική, που έκανε μια εξαιρετική παρουσία και την επομένη στην μαθητική παρέλαση.

Ο δήμαρχος κ. Παχατουρίδης είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τους μαθητές και να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουμε στο παρόν σημείωμα.

Το πρωί της 28.10.2023 τελέσθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό ι.ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου, παρουσία των αρχών. Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη της ηρωικής γενιάς τού ΄40 στο Ηρώο της πόλης, κατάθεση στεφάνων και έναρξη της παρέλασης των σχηματισμών των σχολείων, εθνικοτοπικών συλλόγων και άλλων φορέων και συλλόγων, ενώπιον της Γαλανόλευκης, των επισήμων και του λαού.

Η όλη διαδικασία ήταν θαυμάσια, την επιμέλεια της οποίας επωμίσθηκε επιτυχώς ο αντ/ρχος Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας κ. Γεώργιος Τσίνας.

Την παρέλαση παρακολούθησαν και εκφράστηκαν με κολακευτικά σχόλια κατά την ολοκλήρωσή της, ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οι βουλευτές (με την κοινοβουλευτική σειρά) κ.κ. Γιάννης Λοβέρδος, Ρένα Δούρου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μαρία Αθανασίου, Γιώργος Μανούσος και Ανδρέας Βορύλλας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 27.10.2023

 «Αγαπητά μας παιδιά, σας νιώθω δίπλα μου. Βλέπω μπροστά μου και θαυμάζω,τα μαθητικά νιάτα της πόλης μας. Την πεμπτουσία και τη δύναμη της ίδιας της ζωής. Το πιο εύρωστο δυναμικό της κοινωνίας και του μέλλοντός μας.

Η σημερινή ημέρα, είναι μέρα σπουδαία για τη γαλανόλευκη και την ιστορία μας.

Οι Έλληνες του 1940, προτάσσοντας τα στήθη τους, τα κατορθώματα και την ψυχή τους, έγραψαν και χάραξαν λαμπρές σελίδες στην ελληνική ιστορία. Και έγιναν οι επιφανείς, ηρωικοί συγγραφείς του Έπους του ’40. Σκορπώντας ηχηρό ιστορικό αντίλαλο, μέχρι και τα πέρατα της οικουμένης.

Η έπαρση της γαλανόλευκης σημαίας και ο κυματισμός της πάνω στο ιστό, σημαίνει πάντοτε τη συμπόρευση της Ελλάδας, με τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, της τιμής, της εθνικής περηφάνιας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Ανά τους αιώνες, οι Έλληνες, με αγώνες αίματος και αυτοθυσίας, περιφρούρησαν και κράτησαν πολύ ψηλά και αλώβητες, αυτές τις τόσο αδιαπραγμάτευτες αξίες. Όπως επίσης και απέτρεψαν κάθε εχθρική ή επεκτατική επιβουλή, από οπουδήποτε κι αν εκδηλώθηκε στην πορεία των ετών, εις βάρος της εθνικής και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

28η Οκτωβρίου 1940.

Ένα ιστορικό ορόσημο, στο οποίο όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να υποκλινόμαστε.

Και κυρίως εσείς, η νεότερη, η πιο γόνιμη και πιο δημιουργική γενιά. Αγαπημένα μας, δυναμικά και ρωμαλέα νιάτα, της πόλης μας και της πατρίδας μας. Στραμμένα πάντοτε, σε όσα μεγαλειώδη εκπέμπει και σηματοδοτεί το ορόσημο και το έπος του 1940, να το ‘χετε διαχρονικά, ανεξίτηλο σύμβολο ήθους, πατριωτικής τιμής και πίστης ακλόνητης, προς τα ελληνικά ιδεώδη και ιδανικά. Προς τα όσια και τα ιερά της πατρίδας μας.

Σήμερα, σοβαρές παγκόσμιες αναταράξεις μας συγκλονίζουν και μας ταρακουνούν. Σε όλο αυτό, η χώρα μας, με τη δική της γεωστρατηγική θέση και το δικό της χαρακτηριστικό στίγμα, αποτυπώνεται πάνω στον πανευρωπαϊκό, αλλά και τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Στις, ιδιαίτερης σοβαρότητας, συγκεκριμένες λοιπόν, συγκυρίες και συνθήκες, όλοι εσείς, οι νεότεροι, οι ισχυρότεροι κλώνοι, του ελληνικού γένους και της Περιστεριώτικης κοινωνίας, αγαπημένα μας παιδιά, έχετε ύψιστο εθνικό χρέος και καλείστε, εσείς ιδίως, να σηκώσετε επάξια το μέγα ειδικό βάρος της ιστορικής κληρονομιάς, που άφησαν πίσω τους και πάνω μας, οι γενναίοι Έλληνες προγονοί μας. Οι μείζονες πατριώτες, ανδρείας και αυταπάρνησης ξεχωριστής. Και αυτό για να συμβεί, πρέπει να κατοχυρώσετε τη γνώση, μαζί και την αρετή. Το ήθος, μαζί και την κατάρτιση, τη διάκριση και την υπεροχή.

Η επιμελής μάθηση και γνώση, η επιστημονική σπουδή και διατριβή, η τεχνολογική κατάκτηση και πρόοδος, σε συνδυασμό με την εντιμότητα, τον ενάρετο χαρακτήρα, την ευαισθητοποίηση και την ανθρώπινη αλληλεγγύη, αποτελούν κανόνα και προϋποθέσεις αυστηρής τήρησης και εφαρμογής, στον βηματισμό και την πορεία της ζωής σας. Οι ήρωες του 1940 έδειξαν το δρόμο.

Εσείς σήμερα, αγαπημένα μας παιδιά, θα αποδείξετε με τη δική σας προσπάθεια και τη δική σας αγωνιστικότητα, πόσο άξιοι είστε να τον ακολουθήσετε. Και μέσα απ’ αυτόν, με ασφάλεια, επιτυχία, σθένος και πυγμή, να οδηγήσετε την τοπική κοινωνία του Περιστερίου, την ελληνική κοινωνία, αλλά και ολόκληρο το έθνος μας, στους αλματώδεις προορισμούς του μέλλοντος και τους υψομετρικούς πατριωτικούς στόχους, της ελληνικής ιστορίας.

Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω στους Ήρωες, πεσόντες του 1940! Ζήτω στην αθάνατη ελληνική μας ιστορία! Ζήτω και στους σημερινούς Έλληνες!

Διότι όσο κι αν δοκιμάζονται, χωρίς να υποκύπτουν, συνεχίζουν να κρατούν στα στιβαρά τους μπράτσα, του ελληνικού μόχθου το πηδάλιο. Της ζωής τους και της ελληνικής ιστορίας τη πυξίδα. Συνεχίζουν να επιβιώνουν, να αναγεννώνται, να προχωρούν και να πρωτοπορούν.

Ζήτω στην πόλη του Περιστερίου, σε όλες τις Περιστεριώτισσες και όλους του Περιστεριώτες!

Με ενότητα, αδελφοσύνη, αγωνιστική σύμπνοια και ομοψυχία, ποτέ δεν θα πάψουμε να σεβόμαστε, να τιμάμε και να μνημονεύουμε τα ηρωικά πρότυπα του έθνους και της ιστορίας μας.

Ποτέ δεν θα πάψουμε να το βροντοφωνάζουμε, όπως και στην πράξη να το ενσαρκώνουμε, το πόσο πολύ Περιστεριώτες και πόσο πολύ Έλληνες είμαστε όλοι μας!

Χρόνια πολλά στο Περιστέρι και στην πατρίδα μας, που όλοι οι Έλληνες απανταχού της γης, με τον ίδιο δυνατό παλμό, της καταθέτουμε την πίστη μας, την αγάπη μας και την ψυχή μας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Σας ευχαριστώ».

 

(ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023)

 • LAKIWTIS
 • LAKIWTIS
 • DRAMISIWTI
 • ODIPORIKO
 • COVID
 • PAHISARKIA
 • DIMOS
 • MATHITIKOS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ