• TSINAS
 • AERAKI
 • LUKOPOULOS
 • ARSENOPOULOU
 • TSIWTA
 • STAVROULIAS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • TSAKA
 • GIAKUMIS
 • KAPNIAZIS
 • KIRITSIS
 • DRAMISIWTI
 • PRAMATEFTI

ΤΜΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

karak

Προς τους αγαπητούς μας φίλους και ασθενείς:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στα Ιατρεία μας λειτουργούν ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:

 1. -Ψυχοδερματολογίας και Εναλλακτικών Θεραπειών. Και,

2.    - Ψυχολογικό Εργαστήρι Παιδιών και Εφήβων

Στο Τμήμα Ψυχοδερματολογίας και Εναλλακτικών Θεραπειών συνεργάζονται δερματολόγοι και ψυχολόγοι και θεραπεύουν ασθενείς με δερματικές ψυχοσωματικές παθήσεις, ενώ στο Ψυχολογικό Εργαστήρι Παιδιών και Εφήβων συνεργάζονται ψυχολόγοι και ειδικοί παιδαγωγοί, οι οποίοι βοηθούν παιδιά που εμφανίζουν προβλήματα στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον αλλά και στην αναπτυξιακή τους πορεία.

Τα Τμήματα λειτουργούν με ατομικά και ομαδικά προγράμματα:

Α: Τμήμα Ψυχοδερματολογίας:

Ψυχολογική Υποστήριξη σε Ψυχοδερματολογικές Παθήσεις όπως Ψωρίαση, Ατοπική δερματίτις, Αλωπεκία, Προκλητές δερματοπάθειες, Τριχοτιλομανία κ.λπ.

Εναλλακτικές Θεραπείες

Ρεφλεξοθεραπεία, Ηλεκτροβελονισμός, Θεραπείες χαλάρωσης όπως Βιοσυντονισμός, Βιοανάδραση κ.λπ.,

*

Β: Ψυχολογικό Εργαστήρι Παιδιών και Εφήβων (προσχολικής και σχολικής ηλικίας) με προγράμματα :

Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και παιδιών με ειδικές ανάγκες

Παιγνιοθεραπεία

Πρώιμη Παρέμβαση Αυτισμός

Διαχείριση σχολικού stress, αποδοχή – απόρριψη – εκφοβισμός (bullying)

Εξάρτηση από το διαδίκτυο (internet)

Μαθησιακά Προβλήματα, δυσλεξία, δυσορθογραφία κ.λπ.

Test Νοημοσύνης- Προσωπικότητας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

Διαχείριση διαζυγίου και πένθους

Συμβουλευτική Γονέων

*

Παιγνιοθεραπεία: Μια διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος.

Όταν τα παιδιά παίζουν, εκφράζουν τα συναισθήματά τους και διαλέγουν ρόλους που σημαίνουν για αυτά κάτι.

Όταν ο ειδικός επιστήμων παρατηρήσει και αξιολογήσει το παιδί που παίζει, θα βγάλει συμπεράσματα για την ψυχική του κατάσταση. Αυτό είναι το θέμα της Παιγνιοθεραπείας!

Η Παιγνιοθεραπεία δηλαδή δεν είναι μια απλή απασχόληση αλλά ένας εκφραστικός και αποκαλυπτικός διάλογος του παιδιού με το παιχνίδι του και αυτό ακριβώς την μετατρέπει σε ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό μέσο της Ψυχολογίας ως επιστήμης και τέχνης.

Την ασκούν ψυχολόγοι Πανεπιστημίων, που έλαβαν ειδική μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Παιγνιοθεραπεία.

Αποτελεί ένα θαυματουργό εργαλείο για τη βοήθεια των παιδιών που δεν μπορούν να περιγράψουν με λόγια τα συναισθήματα τους όπως οι ενήλικες.

Ένα παιδί με πρόβλημα στην ομιλία ή ένα παιδί που δεν μπορεί ή που φοβάται να μιλήσει ή ακόμη δεν μπορεί να διευκρινίσει τι του συμβαίνει θα μπορέσει μέσα από το παιχνίδι και κάτω από την καθοδήγηση του ειδικού ψυχολόγου να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να οργανωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση του όποιου προβλήματος του παιδιού.

*

Εισαγωγή στην Ψυχοδερματολογία

Όλοι γνωρίζουμε από την προσωπική μας πείρα αυτό που πολυάριθμες ιατρικές μελέτες βεβαιώνουν, ότι οι δερματολογικές παθήσεις έχουν αντίκτυπο στη ψυχική μας κατάσταση και ότι το stress και η ψυχική επιβάρυνση επιδεινώνουν όποιο δερματολογικό πρόβλημα ήδη έχουμε.

Αυτή η σχέση δέρματος και νου είναι αρχέγονη και αρχίζει ήδη από την εμβρυική μας ανάπτυξη, δεδομένου ότι ο νευρικός ιστός και ο δερματικός ιστός προέρχονται από το ίδιο τμήμα του αναπτυσσόμενου εμβρύου που λέγεται εξώδερμα.

Σε όλες τις ηλικίες και τα στάδια ανάπτυξης ενός ανθρώπου αυτός ο άξονας εγκεφάλου- δέρματος λειτουργεί και αυτή η στενή σχέση νευρικού συστήματος και δέρματος υπάρχει πάντα και εκδηλώνεται συχνά αρχίζοντας, είτε πρώτα από το δέρμα, είτε πρώτα από την ψυχική σφαίρα.  

Στην επιστήμη της Δερματολογίας το τμήμα, το οποίο ασχολείται με τις δερματοπάθειες, που προέρχονται ή που προκαλούν ψυχική νόσο, καλείται Ψυχοδερματολογία.

Μέσα στη γενική έννοια του ανθρώπου ως ψυχοσωματικού συνόλου θα πρέπει, με την ευρύτερη σημασία, όλες οι παθήσεις του να θεωρούνται ψυχοσωματικές. Η διαφορά στη δερματολογική νόσο είναι ότι η βλάβη είναι ορατή στον πάσχοντα και τους γύρω του και αυτό έχει σχέση με την κοινωνική του εικόνα και αποδοχή, επηρεάζοντας και την εικόνα που έχει για τον εαυτό του με ανάλογο αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και κατ’ επέκταση στις σχέσεις του μέσα στο κοινωνικό επαγγελματικό και οικογενειακό κύκλο αλλά και στη σχέση του με το άλλο φύλο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, ενώ η δερματολογική νόσος σχεδόν ποτέ ή σπανιότατα είναι απειλητική για την ζωή, επιφέρει δυσανάλογα μεγάλη ενόχληση έως και δυστυχία σε όποιον την έχει.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια θέματα της Ψυχοδερματολογίας.

Το δέρμα μας είναι λοιπόν ένα όργανο- σύνορο που μας ενώνει αλλά και που μας απομονώνει σε σχέση με ό,τι άλλο γύρω μας. Είναι έδρα πολύπλοκων βιολογικών νεύρο- άνοσο- ενδοκρινικών μηχανισμών, στους οποίους συμμετέχουν και αλληλεπιδρούν πολλαπλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, κυτταρικοί πληθυσμοί, χημικές διεργασίες, ενεργειακά κύματα, μετατρέποντας αμφίδρομα την ύλη σε αίσθηση και τη βιολογική διαδικασία σε ορατή δερματική κατάσταση. Όταν οι μηχανισμοί αυτοί δεν λειτουργούν όπως πρέπει τότε εκδηλώνεται πάθηση.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Μια κλινική ταξινόμηση των πιο γνωστών Ψυχοδερματολογικών διαταραχών, γενικά αποδεκτή από τους δερματολόγους αν και στην κλινική πράξη δεν διακρίνονται τόσο σαφή τα όρια:

-Δερματοπάθειες ως ψυχοσωματικό δίπολο όπου η δερματολογική πάθηση πυροδοτείται ή επιδεινώνεται από την ψυχική επίδραση και αντίστροφα.

Εδώ ανήκουν οι πιο γνωστές Δερματολογικές παθήσεις όπως ψωρίαση, ατοπική δερματίτις, σμηγματορροική δερματίτις, κνίδωση, αλωπεκία, κοινή ακμή, ροδόχρους ακμή, λεύκη, υπεριδρωσία, λειχήν κ.ά.

-Ψυχικές διαταραχές που έχουν ως γενεσιουργό αίτιο υπάρχουσα δερματοπάθεια και καλούνται δευτερογενείς ψυχιατρικές νόσοι. Η ύπαρξη της δερματοπάθειας προκαλεί στον ασθενή άγχος, κοινωνική φοβία, κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό, παράνοια κ.α.

-Νόσοι του δέρματος που ξεκινούν από την ψυχική σφαίρα, έχουν δηλαδή ψυχιατρικό υπόστρωμα και καλούνται πρωτογενείς ψυχιατρικές νόσοι.

α. νευρωτικές εκδορές λόγω ψυχαναγκαστικής νεύρωσης όπου ο ασθενής ξύνει το δέρμα του δημιουργώντας πληγές και σοβαρές κακώσεις.

β. προκλητή δερματοπάθεια λόγω διαταραχής της προσωπικότητας όπου ο ασθενής προκαλεί με διάφορους τρόπους και τραυματισμούς σοβαρές κακώσεις στο δέρμα του.

γ. τριχοτιλομανία όπου ο ασθενής αποκόπτει με τα νύχια του τις τρίχες και αποψιλώνει τμήματα του τριχωτού δέρματος.

δ. ονυχοφαγία όπου ο ασθενής με τα δόντια του τραυματίζει τα νύχια του και δεν αφήνει τα νύχια του να αναπτυχθούν.

ε. τραυματική ακμή.

στ. παραισθήσεις παρασίτωσης όπου ο ασθενής έχει την ψευδαίσθηση ότι περπατούν παράσιτα στο δέρμα του, τα βλέπει και έχει μεγάλο κνησμό.

ζ. παραίσθηση κακοσμίας όπου ο ασθενής πιστεύει ότι έχει κακοσμία στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα κ.λπ.

η. παραίσθηση δυσμορφίας όπου ο ασθενής έχει παραμορφωτική ιδέα για τον εαυτό του και μεγαλοποιεί μικρά και ασήμαντα δερματολογικά ή αισθητικά προβλήματα.

*

-Ψευδο- ψυχοδερματολογικές νόσοι, όπου μία πάθηση όχι δερματική, προκαλεί και προβάλλει στο δέρμα συμπτώματα που μιμούνται ψυχοδερματολογική πάθηση όπως:

α. σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία ενίοτε μιμείται παραίσθηση παρασίτωσης.

β. κροταφική επιληψία η οποία μπορεί να μιμηθεί παραίσθηση κακοσμίας.

γ. κακοήθης αναιμία και νευρολογικά σύνδρομα που εκδηλώνουν στο δέρμα παραισθησίες και δυσαισθησίες.

δ. κνησμός ως παρενέργεια φαρμάκων χωρίς εμφανή δερματίτιδα.

*

Στο Ιατρείο μας έχουμε οργανώσει το τμήμα της Ψυχοδερματολογίας έτσι ώστε η διάγνωση και η θεραπεία να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Δερματολόγου και Ψυχολόγου.

Ειδικότερα στο Παιδο- ψυχοδερματολογικό τμήμα έχει οργανωθεί Εργαστήρι Παιγνιοθεραπείας και άλλων εξειδικευμένων μεθόδων τόσο για την αξιολόγηση και ανίχνευση της διάγνωσης όσο και για την θεραπεία, διότι οι μικροί ασθενείς αλλά και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα προβλήματά τους με τον προφορικό λόγο όπως μπορούν οι ενήλικες.

Με την εισαγωγή αυτή στην Ψυχοδερματολογία πρέπει να τονισθεί, ότι αν είναι κανόνας ότι όλοι οι ασθενείς -όπως κι εγώ πιστεύω- έχουν ανάγκη και δικαιούνται την αγάπη μας και την προσοχή μας, τότε ιδιαίτερα ο ψυχοδερματολογικός ασθενής είναι η απόδειξη της ανάγκης ύπαρξης αυτού του κανόνα.

 

Με εκτίμηση

Καρακώστα Ευφροσύνη - Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Εγγλέζου Μαρία- Ψυχολόγος

Πελασγίας 1 - Περιστέρι, Τ.Κ. 12131

Τηλ: 210 574 6916 - www.karakosta.gr

 

(ΙΟΥΝΙΟΣ 2021)

 • LAKIWTIS
 • DRAMISIWTI
 • BEKIARIS
 • KEFALIANOU
 • LWLOS
 • IATROPOULOU
 • KAPRANAS
 • DASKALAKIS
 • KALANTWNIS
 • MASTORAKIS
 • ALEXANDRATOS
 • PITTA
 • XEKALAKI
 • ZERVAS
 • KOSMIDI