• FREEDOM
 • VELPA
 • PANAGOPOULOS

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»

 

 Σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης και συγκινησιακής φόρτισης έλαβε χώρα την 11.9.2022, η Θεία Λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου, της οποίας προεξήρχε ο σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Γρηγόριος.

Μετά το πέρας αυτής τέλεσε το Μνημόσυνο των Μικρασιατών προσφύγων και πατέρων μας, αφού η εν λόγω Κυριακή είναι αφιερωμένη στους Εθνοϊερωμάρτυρες Μητροπολίτες και όλους του Μαρτυρήσαντες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, με συγκίνηση αναφέρθηκε στους πρόσφυγες της Ιωνίας και του Πόντου. (Η ομιλία περιλαμβάνεται στο τέλος).

Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο.

 

 Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γρηγόριο και τον ευσεβή Κλήρο.

Στεφάνια τιμής και μνήμης κατέθεσαν:

-Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.

-Μικρασιατική Ένωση (κα Ξένη Κορόγιαννη).

-Αδελφότης Κρητών (πρόεδρος κα Βίκυ Λιλιμπάκη).

-Ένωση Ποντίων (κα Μαίρη Τσίτουρα). Και,

-Ένωση Ηπειρωτών «Ο Πύρρος» (πρόεδρος κ. Ζήκος Κόντης).

Στην εκδήλωση στον Ιερό Ναό αλλά και στη δεξίωση που παρέθεσε η Μικρασιατική Ένωση στην αίθουσα του Ναού, παραβρέθηκαν:

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Λώλος Βασίλειος, η αντ/ρχος Περιβάλλοντος κα Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου (την ευχαριστούμε για όλα), η δ/ντρια της Β/θμιας Εκπαίδευσης Γ. Αθήνας κα Δήμητρα Μακρή, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ.

Αϊβάτογλου Αργύρης, Αμαξοπούλου Ζωή και Αλεξοπούλου Σοφία, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Περιστερίου κ. Εγγλέζος Στράτος, η θεολόγος κα Αλευρομαγείρου Αγγελική (Σχολή Αυγουλέα-Λιναρδάτου),

μέλη του Συλλόγου «Γενιά της Παράγκας» κ.ά.

Τέλος από καρδιάς ευχαριστούμε τους κ.κ. Ζηκοβέλη Δημήτρη και Μαρλίν από Καναδά, επίσης τους κ.κ. Ζήση και Καίτη Γκιάτη από Αμερική που τίμησαν τους προπάτορές μας.

Χαιρετίζω τα μέλη και τους φίλους της Μικρασιατικής Ένωσης που δάκρυσαν στη θύμηση της χαμένης Ιωνίας και στο ξεκληρισμό των οικογενειών.

Αν και αργά, ας πούμε όλοι μαζί: «Σμύρνη, συγγνώμη»!

Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε όλους γνωστούς και άγνωστους που τίμησαν και λάμπρυναν την εκδήλωση μνήμης και τιμής.

Άννα Μπαντουβάνη

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ

«100 ολόκληρα χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Ένα εθνικό ιστορικό μνημόσυνο που επαναφέρει στο προσκήνιο, μνήμες διαχρονικά ανεξίτηλες, γεγονότα οδυνηρά, αλλά και ένα δυνατό σκίρτημα από συγκίνηση και αναπόληση.

Ειδικότερα εδώ, στο Περιστέρι, έγραψαν ξεχωριστό κομμάτι για την ιστορία του τόπου, του δικού μας, τα βαθιά ριζωμένα χνάρια της προσφυγιάς από όλους εκείνους που αναγκάστηκαν βίαια ν’ αφήσουν πίσω τους ζωή ολόκληρη, μόχθο και προκοπή μεγάλη.

Βλέπετε, τούτη την ιερή στιγμή, μιλάω όχι μόνον, ως Δήμαρχος της πόλης και εκπρόσωπος των συμπολιτών μας, τα είκοσι τελευταία συνεχόμενα χρόνια, αλλά και ως γόνος αντιπροσωπευτικής οικογένειας προσφύγων.

Από πρώτο χέρι δηλαδή, είμαι σε θέση να γνωρίζω τη στράτα του διωγμού την ανελέητη, που ήταν γραφτό από τη μοίρα τη σκληρή, να πάρουν εκείνα τα μαρμαρωμένα χρόνια οι ίδιοι οι προπάτορές μου.

Στο σημείο ακριβώς που βρισκόμαστε, τούτο το σημερινό Κυριακάτικο πρωινό, και μπροστά στον αδριάντα του Μητροπολίτου Σμύρνης, Χρυσοστόμου, αναβιώνει μια ολόκληρη γενιά ατρόμητων συνανθρώπων μας, Μικρασιατών και προσφύγων Περιστεριωτών.

Στη μνήμη και την ιστορία, τη τρανή τους, τελούμε όλοι μαζί σήμερα με διέγερση συναισθηματική και νοσταλγία πόνου και ψυχής μαζί, τούτη την επιμνημόσυνη δέηση.

Παππούδες και γονείς που κατάφεραν να στήσουν και πάλι τα νοικοκυριά τους και της ζωής τους τα θεμέλια ξανά, μέσα και κάτω από τη στέγη «της παράγκας», μας έδειξαν περίτρανα για μία ακόμη φορά, την μεγάλη αξία που κουβαλούσαν πάνω τους, μέχρι εδώ που ξαναρίζωσαν.

Αφήνοντας πίσω τους, πατρίδες αλησμόνητες και φτιάχνοντας από την αρχή καινούργιες, περήφανες, δημιουργικές και τιμημένες, εδώ, στα φιλόξενα και καρποφόρα Περιστεριώτικα χώματα και τη γόνιμη Περιστεριώτικη γη.

Αιωνία τους η μνήμη, η ψυχή και η γενναιότητά τους!

Άνθρωποι πονεμένοι, πανάξιοι και εργατικοί, μέσα από τη στάχτη τους, ξαναγεννήθηκαν.

Και ύψωσαν ανάστημα προκοπής, ανάπτυξης και προόδου.

Μεγάλη μας τιμή, άλλο τόσο όμως και υποχρέωση, που είμαστε παιδιά τους.

Την ιστορία τους έχουμε χρέος να τη συνεχίζουμε, όσο πιο αυθεντικά και αντάξιά τους. Το οφείλουμε στις καταβολές και τις ιστορικές παρακαταθήκες που μας άφησαν.

Ο δρόμος τους θα μας οδηγεί πάντοτε σε νικηφόρους άθλους, για το Περιστέρι των Μικρασιατών, της προσφυγιάς, αλλά και των ονειρεμένων στόχων και προσδοκιών, του μέλλοντος όλων των σημερινών Περιστεριωτών, μέσα στον συγκλονιστικό 21ο αιώνα που διανύουμε».

    

(ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022)

 • ASDA
 • ASDA
 • LAKIWTIS
 • ANAGENISSI
 • despotis
 • pita
 • KASOURIDIS
 • ARSENOPOULOU
 • KARAKWSTAS
 • STAVROULIAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ