• FREEDOM
 • ZWIS
 • BEKIARISST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΓΚΙΖΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΦΙΝΑΚΟΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
 • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΓΓΛΕΖΟΥ
 • ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΚΥΒΕ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»

                                                

«Δεν υπάρχουν “σωτήρες”, ούτε “παλιοί”, ούτε “νέοι”. Υπάρχει μόνο ο λαός που, αν το αποφασίσει, μπορεί να σώσει το λαό!» τόνισε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε πολιτική ομιλία του στο ΚΥΒΕ στο Περιστέρι το απόγευμα της 7.2.2022, καλώντας το λαό να πάψει με την ψήφο του να ενισχύει τις δυνάμεις που τον έφεραν έως εδώ.

«Μόνο με τη συλλογική δράση μπορούμε να εμποδίσουμε κάτι κακό, ακόμα και να κερδίσουμε μια ανάσα, ένα θετικό», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σε σύσκεψη μαζικών φορέων και εργαζομένων στις δομές Υγείας, που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Περιστερίου, Νοτιοδυτικών (Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγ. Βαρβάρα) και Δυτικών Συνοικιών (Πετρούπολη, Ίλιον, Αγ. Ανάργυροι - Καματερό) του ΚΚΕ, με θέμα «Δυο χρόνια πανδημία και η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Ειδικά για την Υγεία σημείωσε ότι για το ΚΚΕ εφικτό και ρεαλιστικό είναι ό,τι συμφέρει, ό,τι ωφελεί το λαό και πως «η θέση μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι απολύτως ρεαλιστική, γιατί είναι αυτή που έχει ανάγκη ο λαός μας και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και μπορεί να αναπτυχθεί σήμερα σ’ αυτή εδώ τη χώρα».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε με την ευκαιρία, στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην COSCO και την Λάρκο, καθώς και των αγροτών: «Μόνο με τη συλλογική δράση, που σήμερα μπορεί να ξεκινάει από λίγους κι αύριο να συσπειρώνει περισσότερους, μπορούμε κάτι κακό να εμποδίσουμε, ακόμα και να κερδίσουμε μια ανάσα, ένα θετικό.

Μέτρα στήριξης των λαϊκών οικογενειών

Στη συνέχεια και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ότι, στο θέμα της ακρίβειας, «παίζουν την κολοκυθιά», όπως χαρακτηριστικά είπε, ο γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών με συγκεκριμένα μέτρα:

«-Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, των φόρων στα καύσιμα και την ενέργεια.

-Κατάργηση των έμμεσων φόρων και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο.

-Αύξηση των συντάξεων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, με παράλληλη μετακύλιση αυτών στην μεγάλη εργοδοσία.

-Να μπει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης και ουσιαστική παρέμβαση κατά των διαφόρων καρτέλ.

Στο θέμα της υγείας κατηγόρησε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ /ΠΑΣΟΚ ότι «πορεύτηκαν με σημαία τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας».

Με αφορμή δε, το γεγονός, ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται στο Περιστέρι, ο Δ. Κουτσούμπας περιέγραψε αναλυτικά την εικόνα των κέντρων υγείας στο συγκεκριμένο δήμο, αλλά και στη Δυτική Αθήνα εν γένει, διαπιστώνοντας υποστελέχωση και απηρχαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό - κατάσταση από την οποίαν επωφελούνται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

«Θα περίμενε ίσως κανείς ότι λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ θα έπαιρνε έστω ορισμένα μέτρα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για ιατρική φροντίδα. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά φόρτωσε και στα Κέντρα Υγείας μέρος του προγράμματος εμβολιασμού, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα».

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στη συνέχεια, ο γ.γ. του ΚΚΕ προχώρησε καταθέτοντας τις προτάσεις του κόμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδικότερα, «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων 'κοινωνικών συνεταιρισμών'.

Ανέφερε ακόμη, ότι χρειάζεται ένα Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο, με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ. Ένα Κέντρο Υγείας που να έχει πλήρη καταγραφή στην περιοχή ευθύνης του, για:

- Tο βρεφικό και παιδικό πληθυσμό.

- Τους χρόνια πάσχοντες και το είδος της πάθησης.

- Τα ΑμεΑ, τα άτομα με αναπηρία.

- Τους ηλικιωμένους.

- Τους ψυχικά πάσχοντες.

- Τις έγκυες, τις λεχώνες.

Η θέση μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι απολύτως ρεαλιστική, γιατί είναι αυτή που έχει ανάγκη ο λαός μας και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και μπορεί να αναπτυχθεί σήμερα σ' αυτή εδώ τη χώρα. Και μια τέτοια θέση που εξασφαλίζει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στο λαό, δεν υπάρχει σε κανένα κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ιδιαίτερα δε, τώρα σε συνθήκες πανδημίας, το ΚΚΕ διεκδικεί:

«- Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς. Καμία οικονομική επιβάρυνση όλων των εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ, κανένας διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

- Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.

- Να ενταχθούν τα δημοτικά ιατρεία στον ενιαίο σχεδιασμό των Κέντρων Υγείας στελεχωμένα με το απαραίτητο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό.

- Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Αύξηση των δρομολογίων στα λεωφορεία.

- Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις.

- Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των σχολικών επιτροπών για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής και υποδομών στα σχολεία. Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την επαρκή θέρμανση των σχολείων».

Ειδικότερα, για τη Δυτική Αθήνα, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την αποφασιστική ενίσχυση του νοσοκομείου «Αττικόν», με άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

*

Παρεμβάσεις έκαναν οι: Δημήτρης Κυπραίος- πρόεδρος σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Λευτέρης Σιδέρης- μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Περιστερίου, κ.ά.

Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, έδωσε τη δέσμευση ότι το ΚΚΕ θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, και θα παλεύει για όλα τα ζητήματα που αναδείχθηκαν.

 

(Δελτίο Τύπου 8.2.2022)

 

(ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022)

 • KALLIAFAS
 • LAKIWTIS
 • EN
 • FITA
 • ST
 • ENIMERWSI
 • INTERNET

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ