ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

Μια συνέντευξη για τις δράσεις, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τη μεταφορά του δημοτικού γκαράζ

ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΩΤΑ ΜΑΡΚΟΥ: Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

tsiotaΤο ανησυχητικό γεγονός των ατυχημάτων που συμβαίνουν σε γειτονικούς μας δήμους εκ των οποίων μερικά είναι θανατηφόρα, έχει προβληματίσει την επικεφαλής της Υπηρεσίας Καθαριότητας αντ/ρχο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, η οποία προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου η λειτουργία της αποκομιδής των απορριμμάτων να καταστεί πιο ασφαλής για τους εργαζόμενους.

Με το απρόσμενο και μη ευρέως γνωστό επιχείρημα, ότι το επάγγελμα των εργατών απορριμματοφόρων είναι το πέμπτο (!) πιο επικίνδυνο, η κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου μάς ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει σαν Υπηρεσία για την ασφάλεια της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Μας είπε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν έλαβε χώρα ένας κύκλος ενημέρωσης που αφορούσε την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων, των ανθρώπων που έχουν επωμισθεί το δύσκολο και επικίνδυνο έργο της καθαριότητας της πόλης, της εικόνας δηλαδή του πολιτισμού της πόλης, αλλά και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι οι άνθρωποι που είναι διαρκώς στο δρόμο με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, που χειρίζονται μηχανήματα και είναι ευάλωτοι στα εργατικά ατυχήματα.

Η βασική μας επιδίωξη είναι η τακτική και σωστή ενημέρωση, ώστε οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι πρέπει να τηρούν ορισμένους κανόνες για την αυτοπροστασία τους, και σε θέματα υγείας και σε αποφυγή ατυχημάτων.

Το να φορούν τα μποτίνια, τα φωσφορούχα γιλέκα και τα γάντια τους δεν είναι επειδή αρέσει σε μας ή θέμα εμφάνισης, είναι προς το συμφέρον τους.

ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ήδη έγινε πρόσφατα στο Δημαρχείο μια συγκέντρωση με θέμα την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των εργαζομένων της Υπηρεσίας Καθαριότητας και ειδικά των εργατών των απορριμματοφόρων, που αφορούσε τον προσεκτικό και σωστό χειρισμό των μηχανημάτων, τα οποία είναι υπερσύγχρονα και απαιτούν ειδικούς χειρισμούς.

Η ενημέρωση έγινε από την κατασκευαστική εταιρεία των απορριμματοφόρων που συνεργαζόμαστε, στελέχη της οποίας με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού εξήγησαν ενδελεχώς στους εργαζόμενους τους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να τηρούν και τον σωστό τρόπο χειρισμού των οχημάτων.

Φυσικά πρέπει να τονισθεί, ότι για την προστασία των εργατών καθαριότητος υπάρχουν: ο τεχνικός ασφαλείας, ο γιατρός εργασίας, γίνονται επαναλαμβανόμενες εξετάσεις υγείας, εμβολιασμοί κ.λπ.

Γενικά δόθηκαν οι ενδεδειγμένες οδηγίες αυτοπροστασίας στον ευαίσθητο χώρο της Καθαριότητας και στους εργαζόμενους στο δημοτικό γκαράζ, και στους εργάτες των απορριμματοφόρων και στις οδοκαθαρίστριες, που είναι όλη μέρα στους δρόμους και διατρέχουν κινδύνους.

Έγιναν δύο ακόμη ενημερώσεις και θα επακολουθήσουν και άλλες.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης έθεσε πρώτη προτεραιότητα την καθαριότητα της πόλης. Σημασία έχει όχι να δείχνεις χλιδή και τα σκουπίδια να είναι από κάτω.

Η καθαριότητα της πόλης είναι ένας διαρκής αγώνας. Αδειάζεις π.χ. έναν κάδο και σε λίγο υπάρχουν πεταμένες σακούλες με σκουπίδια απ’ έξω. Είναι γνωστό ότι η επιτυχία στην καθαριότητα φαίνεται από το αποτέλεσμα. Και μια πόλη για να είναι καθαρή θέλει μια τεράστια υποδομή με σύγχρονο εξοπλισμό, γιατί η προσπάθεια είναι αέναη, αλλά χρειάζεσαι και ανθρώπους που να καταθέτουν ψυχή. Και τους διαθέτουμε…

Η όποια προμήθεια γίνεται τα τελευταία χρόνια, είναι τις μετρητοίς λόγω των ανταποδοτικών τελών. Εισπράττουμε τα χρήματα των δημοτών και τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο και με πνεύμα νοικοκυρέματος, όπως λειτουργεί γενικά ο Δήμος.

Κάθε χρόνο διαθέτουμε 1.000.000 έως 1.200.000 ευρώ για εξοπλισμό και επειδή είναι καινούργιος είναι λιγότερες οι βλάβες, έτσι μας περισσεύουν λεφτά και κάνουμε νέες προμήθειες οχημάτων.

Πιστεύω, ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε για μια 5ετία έναν στόλο απορριμματοφόρων και άλλων μηχανημάτων απόλυτα εκσυγχρονισμένο.

Παράλληλα προχωράμε σε μετατροπές και αξιοποιήσεις οχημάτων που αγοράστηκαν πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου, που δεν τα έχουμε σε πρώτη ανάγκη. Αγοράστηκαν π.χ. οχήματα που επειδή εκσυγχρονίστηκε ο τρόπος αποκομιδής έμεναν στην άκρη, παρά το γεγονός ότι ήταν καινούργια. Με ελάχιστα χρήματα και αλλάζοντας έξυπνα τις υπερκατασκευές, δημιουργήσαμε απορριμματοφόρα εναλλακτικής χρήσης που έχουν αξιοποιηθεί και έχει ανέβει το επίπεδο απόδοσης της Καθαριότητας.

ΑΡΩΓΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Θα σημειώσω, ότι μέσα στον κύκλο της δράσης της Υπηρεσίας μας ερχόμαστε αρωγοί σε άλλους δήμους που χωλαίνουν στον τομέα της καθαριότητας. Τους δίνουμε απορριμματοφόρα παλαιάς τεχνολογίας, που είναι μεν σε άριστη κατάσταση πολύ καλά συντηρημένα, αλλά είναι ασύμφορη η μετατροπή τους ώστε να ενταχθούν στη δική μας τεχνολογική ροή της αποκομιδής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα δώσαμε στο Δήμο Ζαχάρως ένα απορριμματοφόρο και στο ΚΤΕΟ που το πέρασαν, μας έδωσαν συγχαρητήρια!

Ο δικός μας στόλος απορριμματοφόρων -Euro 6, Scania- είναι από τους πλέον σύγχρονους, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Δεν υπάρχουν πιο πολυτελή και τεχνολογικά εξελιγμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα βοηθάμε και τους άλλους δήμους, από όποιους δεχόμαστε εκκλήσεις βοήθειας, οι οποίοι δεν έχουν εξοπλισμό, γιατί ο Δήμαρχός μας έχει ευρεία σκέψη και δεν αρνείται κάθε βοήθεια.

Στο Δήμο Αίγινας π.χ. που στείλαμε πρόσφατα απορριμματοφόρα και καθάρισαν το νησί, έλεγαν χαριτολογώντας, ότι εμείς έχουμε απορριμματοφόρα, που μοιάζουν σαν… νοσοκομειακά!

Το ίδιο κάνουμε και στο Δήμο Χαϊδαρίου -που δεν έχει ούτε μηχανική σκούπα- και τον συνδράμουμε κάθε εβδομάδα στην καθαριότητα. Αλλά και σε άλλους δήμους παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια».

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ

Για το θέμα του Σπαστήρα που λειτουργεί στο δημοτικό γκαράζ, η κα Τσιώτα Μάρκου μάς είπε:

«Τελικά, παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε, με το νόμο που αφορούσε κατασκευές πριν το 2011, η εγκατάσταση θα μπορεί να λειτουργεί νόμιμα για τα επόμενα 30 χρόνια!

Θα προσθέσω, ότι με τις μεθόδους καθαριότητας που εφαρμόζουμε, τα απορριμματοφόρα και οι κάδοι πλένονται με οικολογικά φάρμακα, απολυμαίνονται και οι οσμές έχουν εκμηδενισθεί».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΚΑΡΑΖ

Τέλος η κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου μάς είπε για το θέμα της μεταφοράς του δημοτικού γκαράζ από το Άλσος:

«Η μεταφορά του δημοτικού γκαράζ είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, που εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύση, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και νομοθετικές αγκυλώσεις.

Φαντάζεστε το δημοτικό γκαράζ να ήταν π.χ. στον Ασπρόπυργο, πόση ώρα θα χρειάζονταν να πάνε και να έλθουν 150 οχήματα για να αδειάσουν 600 κάδους, πέρα από το κόστος των καυσίμων;

Ορισμένοι λένε για το λατομείο Μαλατέστα. Φαντάζεστε καθημερινά 150 απορριμματοφόρα να περνάνε από τα στενά δρομάκια της Νέας Ζωής για να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης και να επανέλθουν, τι κυκλοφοριακό χάος και οδικές φθορές θα δημιουργούσαν;

Έναν άλλο χώρο που εξετάσαμε στον Ελαιώνα, εκτός ότι δεν μας το επιτρέπει το Υπουργείο νομοθετικά, από την άλλη έχουμε δύο εισόδους στο Περιστέρι: η μία από τη συμβολή λ. Κηφισού & λ. Αθηνών και η άλλη από την λ. Εθν. Μακαρίου -αφού μας χωρίζει το ποτάμι. Φαντασθείτε τι κυκλοφοριακό κομφούζιο θα προκαλούσαμε στα ρεύματα της λ. Κηφισού με τη διέλευση 150 απορριμματοφόρων και των άλλων οχημάτων.

Συνεπώς, η σημερινή θέση του δημοτικού γκαράζ στο κέντρο της πόλης, που δυστυχώς ή ευτυχώς είναι σε ένα χώρο πράσινου, διευκολύνει τη γρήγορη αποκομιδή των απορριμμάτων από τους 600 κάδους που έχουν κατανεμηθεί στην πόλη, ενώ η γρήγορη διασπορά των απορριμματοφόρων δεν δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα. Φεύγουν, αδειάζουν τους κάδους και ξαναγυρίζουν γρήγορα στη βάση τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην διαδικασία εξοικονόμησης καυσίμων, χρόνου και πόρων.

Δεν σημαίνει ότι επιδοκιμάζουμε την υπάρχουσα κατάσταση, όμως είναι μια αναγκαστική λειτουργική διαδικασία. Εξακολουθούμε να αναζητούμε λύσεις, που να είναι όμως εφικτές και σαφώς καλύτερες από τη σημερινή».

Δ.Λ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ