ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ι.ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ

  

Ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός, που πλαισιώθηκε από πλήθος πιστών, ήταν η έλευση, το απόγευμα της 8.3.2018, της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Μητροπολιτικό ι.ν. της Ευαγγελίστριας Περιστερίου.

Η όλη διαδικασία οργανώθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού σε συνεργασία με την «Πυρρίχιο Ακαδημία».

Η λαμπρή υποδοχή έγινε στη συμβολή των οδών Π. Τσαλδάρη & 25ης Μαρτίου (πλατ. π. Λουτρών), από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου, εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, άγημα του Ελληνικού Στρατού και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Περιστερίου και πλήθος πιστών.

Μετά από ένα θαυμάσιο πρόγραμμα με Ποντιακούς χορούς από διακεκριμένους συλλόγους του Ποντιακού Ελληνισμού, η Εικόνα τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Ναό.

Την συμβολική αξία της Ι. Εικόνας για τον Ελληνισμό του Πόντου τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος κ. Α. Παχατουρίδης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κύριος ομιλητής ήταν ο ιερατ. προϊστάμενος του Ναού π. Στυλιανός Ταξάκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Μεγάλη ευλογία, χαρά και συγκίνηση μας διακατέχει απόψε που υποδεχόμαστε στον Ι. Ναό μας ένα κειμήλιο του Ποντιακού Ελληνισμού, τη θαυματουργή Εικόνα από την Ι. Μονή του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βερμίου στο Ροδοχώρι της Νάουσας.

Οι Ι. Μονές του αλησμόνητου Πόντου έχουν να δώσουν, μέσα από την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία πλούσια στοιχεία της ισχυρής και καθοριστικής συμβολής του Χριστιανισμού, όπως φάνηκε από τα τραγούδια και τους λεβέντικους χορούς, ενώπιον της Ι. Εικόνος που συνδέουν την Ορθοδοξία με την παράδοση.

Έχει αποτυπωθεί η ιστορία με αγώνες για την Ορθοδοξία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, εκ μέρους ενός σημαντικού πολιτισμού που παραμένει ελεύθερος, με διαχρονικό πνεύμα που διαχέει το άρωμά του και τη συμβολή του στην μακρόχρονη παρουσία του Ελληνισμού στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και της Μ. Ασίας».

(Η πλήρης ομιλία στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα www.anagenissi.gr)

Ευχαρίστησε του σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αποστολής της Ι. Εικόνος στο Περιστέρι, τον Ποντιακό πολιτισμικό οργανισμό «Πυρρίχιος Ακαδημία», τον πρόεδρό της κ. Όμηρο Παχατουρίδη και την αντ/δρο κα Μαρία Τζαβάρα. Επίσης το Σωματείο «Αγ. Γεώργιος» και τον πρόεδρό του κ. Θεοδόση Κυριακίδη, τον δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και όσους συνέβαλαν στην διαδικασία άφιξης του ανεκτίμητου κειμηλίου της Πίστης μας.

Προσέφερε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στον κ. Νικ. Σιδερόπουλο, που μετέφερε την Ι. Εικόνα, αντίγραφο της Εφεστείου Εικόνας της Παναγίας, την οποία έφεραν στο Περιστέρι οι πρόγονοι μας μετά την Μικρασιατική καταστροφή και με την ευλογία της ξεκίνησαν και ανήγειραν τον Ι. Ναό της Ευαγγελιστρίας.

Η Ι. Εικόνα παρέμεινε στο Ναό της Ευαγγελίστριας μέχρι τις 12.3.2018 και στη διάρκεια των ημερών αυτών έγιναν πολλές λατρευτικές εκδηλώσεις με αθρόα προσέλευση πιστών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΤΑ

Η Ιερά Mονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ή Περιστερά (ή Περιστεριώτη), δεύτερη σε μέγεθος μετά την Παναγία Σουμελά, βρίσκεται σε απόσταση 28 χιλιομ. από την Τραπεζούντα και είναι χτισμένη στην κορυφή απότομου βράχου, στην πλαγιά του όρους Πυργί Γαλλίαινας Ματσούκας, σε υψόμετρο 1.210 μέτρων.

Ονομάστηκε «Περιστερεώτα» , γιατί κατά την παράδοση, τρία περιστέρια οδήγησαν τους ισάριθμους ιδρυτές μοναχούς, από τα δάση των Σουρμένων, σε απόσταση 50 χλμ από την τοποθεσία της Μονής.

Με την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας η Μονή του Περιστερεώτα υπέστη ζημιές από επιθέσεις και αρπαγές από ληστές, για να την αποτεφρώσει τελείως μια πυρκαγιά το 1483. Τότε χάθηκαν και καταστράφηκαν χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και της Τραπεζούντας, τα σιγγίλια των οικουμενικών πατριαρχών καθώς και άλλα πολύτιμα κειμήλια, σκεύη και χειρόγραφα βιβλία.

Κατά τον 19ο αιώνα η Μονή, στην οποία υπάγονταν 943 οικογένειες συντηρούσε σε κάθε χωριό ένα μικρό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν αγόρια και κορίτσια, με δάσκαλο που τον πλήρωνε η Μονή από τις εισφορές των κατοίκων.

Στην ακμή της η Μονή έφτασε να έχει 392 κελιά και δωμάτια και πλουσιότατη βιβλιοθήκη με περίπου 7.500 τόμους βιβλίων, γραμμένους σε μεμβράνη, χαρτί και πάπυρο.

Το 1965 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο με την ονομασία «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα». Το 1968 ο Σύλλογος ανιστόρησε την Ιερά Μονή στους πρόποδες του όρους Βερμίου, στο Ροδοχώρι Ναούσης, σε μια ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία.

Οι κάτοικοι Ροδοχωρίου πρόθυμα δώρισαν στη Μονή δύο θεαματικά υψώματα βόρεια του χωριού, κατάφυτα με θαυμάσια θέα προς την Έδεσσα, τη Νάουσα και τον κάμπο της Θεσσαλονίκης, εκτάσεως περίπου 300 στρεμμάτων.

Τα επίσημα εγκαίνια της Ιεράς Μονής έγιναν στις 16 Ιουνίου 1978. Εκεί φυλάσσονται κειμήλια, όπως η Εικόνα του Αγίου Γεωργίου, δυο μαρμάρινα περιστύλια από το Ιερό Βήμα της Μονής στον Πόντο, καθώς και λείψανα πέντε Αγίων.

(Εκτενείς περιγραφές στις ιστοσελίδες: PONTOS- NEWS.GR και lelevose.gr).

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

 

 • AUGULEA
 • DIAFIMISI
 • ΛΑΚΙΩΤΗΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • PYRODIAMANT
 • FARI
 • AGENCY
 • KAPRALOU
 • AKOUSTIKA
 • ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
 • HONDOS CENTER
 • ESYN
 • PIISI
 • AERAKI
 • MUSIKI