ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • KIAGIA

Επικαιρότητα

 

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

Πολυσχιδής ο τομέας της Δημόσιας Εκπαίδευσης στο Περιστέρι και ΤΙΤΑΝΙΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ η προσπάθεια της ομαλής λειτουργίας 150 σχολείων και η συντήρηση 100 περίπου κτηρίων που υποδέχονται 18.000 παιδιά!


Πρόσφατα χειροκροτήσαμε την μαθητιώσα νεολαία, που παρήλασε για την Εθνική μας Επέτειο και καμαρώσαμε τη θεατή πλευρά της εκπαίδευσης, μια εικόνα που ενθουσίασε. Όμως υπάρχει και η αθέατη πλευρά της δημόσιας εκπαίδευσης που είναι πολυσχιδής και τεράστια σε όγκο δουλειά, που έχει να κάνει με το κτηριακό, την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, τη συντήρηση, την ασφάλεια κυρίως των μαθητών και πλήθος άλλων προβλημάτων που καθημερινά αναφύονται και ζητάνε επίμονες και επείγουσες λύσεις.

Αν φανταστεί κανείς, ότι στον τέταρτο Δήμο της χώρας μας, το Περιστέρι, λειτουργούν περίπου 150 σχολεία, σε 100 και παραπάνω κτήρια, που όλα αυτή υφίστανται καθημερινά φθορές και ζημιές και χρειάζονται άμεση επισκευή και συντήρηση, αλλά και το γεγονός ότι σε αυτά μορφώνονται 18.000 μαθητές (!) μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της τιτάνιας, θα λέγαμε, προσπάθειας, Μιας προσπάθειας για να διατηρείται η εκπαίδευση στο Δήμο μας στο επιθυμητό επίπεδο που πρέπει να παραδεχθούμε, ότι βαθμολογείται με «βαθμό προακτέο και διαγωγή κοσμιωτάτη», όπως θα λέγαμε στην εκπαιδευτική ορολογία.

Όλο αυτό το έργο έχει επωμιστεί ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Τάσος Θεοδωράκος, που δέχτηκε -και τον ευχαριστούμε- να μας δώσει απαντήσεις και να μας μπάσει στα άδυτα του καθημερινού έργου που συντελείται στην παιδεία και την εκπαίδευση. Και αφήνουμε στον αναγνώστη να κρίνει αν είναι επιτυχημένο ή όχι το συνολικό έργο του, αρκεί να είναι καλός στα… μαθηματικά για να απαριθμήσει και να ταξινομήσει τα προβλήματα, αφού κάθε σχολείο και κάθε κτήριο είναι και ένα πρόβλημα, που ευτυχώς δεν είναι δυσεπίλυτο, όταν διαθέτει κανείς πάθος και σθένος.

Να τι μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Θεοδωράκος, που είναι γνωστό πόσο αγαπητός είναι στο χώρο του Περιστερίου και ο οποίος τιμήθηκε από τους Περιστεριώτες, με πρωτιά σε ψήφους, στις τελευταίες εκλογές.

ΦΩΤΕΙΝΑ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Η προσπάθειά μας τείνει σε μια γενικότερη παρέμβαση στην παιδεία, ώστε να της δώσει ζωή, πνοή και άνεση. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σχολεία φωτεινά, χαρούμενα και κυρίως ασφαλή για τα παιδιά μας, από τα πρώτα τους μαθητικά βήματα, μέχρι να καταξιωθούν εισαγόμενα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι οι φθορές, που δεν είναι φυσιολογικές, στα σχολικά κτήρια. Είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στο έργο που έχουμε επωμισθεί βασικά από την οικονομική πλευρά, σε συνάρτηση με το λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό.

Τα σπασμένα τζάμια, οι φθορές στις βρύσες και τα υδραυλικά, τα γράφιτις και τα συνθήματα που ρυπαίνουν τους τοίχους, ακόμα και τα ακραία περιστατικά, όπως το να κόβουν τα κάγκελα με τροχό, οι φωτιές, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και οι κεραυνοί, οι κλοπές κ.ά. είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που αν αυτά δεν υπήρχαν έχουμε κοστολογήσει ότι θα μπορούσαμε να παράγουμε διπλάσιο έργο!

Ευχής έργο θα ήταν να είχαν προσληφθεί σχολικοί φύλακες, ώστε θα υπάρχει επιτήρηση των κτηρίων από το μεσημέρι μέχρι την επομένη το πρωί, αλλά τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας δεν εγκρίνουν προσλήψεις και έτσι οι φθορές κοστίζουν περισσότερο στα κράτος.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που προκαλούν φθορές, ότι τα σχολεία είναι η φωτογραφία, ο καθρέφτης της γειτονιάς, του Δήμου και όλων μας. Και όποιος προκαλεί φθορές σε ένα σχολείο είναι σαν να προκαλεί φθορές στο ίδιο του το σπίτι, γιατί από δικά του χρήματα και των γονιών του γίνονται οι αποκαταστάσεις.

Εμείς βέβαια δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε το έργο μας, και εγώ σαν εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής και αρμόδιος αντιδήμαρχος, με τους συνεργάτες μας που είναι οι διευθυντές των σχολείων, οι γονείς κ.ά. ενώνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τα παιδιά μας. Οι πιο πάνω έχουν συνταχθεί δίπλα μας, στην πορεία να βελτιώνουμε τις συνθήκες στους ζωντανούς οργανισμούς που είναι τα σχολεία και τα παιδιά μας. Και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Υπάρχουν σχολικά κτήρια… γερασμένα, με ηλικία πάνω από 50 χρόνια και έχουμε καταφέρει να τα κάνουμε όμορφα, φωτεινά, χαρούμενα και όπως είπα κυρίως ασφαλή για τα παιδιά.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όπως προείπα, εμείς έχουμε επωμισθεί τη συντήρηση των σχολείων (μονώσεις, βάψιμο, φθορές, ζημιές, θέρμανση κ.λπ.), που είναι 100 και παραπάνω κτήρια που στεγάζουν 18.000 παιδιά. Παλαιότερα τα παιδιά ήταν 20.000, αλλά συνέπεια της κρίσης είναι η υπογεννητικότητα και αυτή φαίνεται και στις τάξεις των σχολείων.

Το σπουδαίο είναι ότι οι γονείς «βάζουν πλάτες» στις δυσκολίες και τα προβλήματα και συλλειτουργούμε άψογα. Γιατί η παιδεία δεν θέλει διαχωρισμούς και δεν έχουμε αντιπαραθέσεις. Η προσπάθειά μας είναι να εξασφαλίσουμε στα παιδιά αξιοπρεπείς και ασφαλείς χώρους.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΕΣ

Ένα άλλο θέμα που θέλω να θίξω είναι η διαμόρφωση των αύλειων χώρων των νηπιαγωγείων. Ήδη τοποθετήσαμε συνθετικούς χλοοτάπητες γύρω στα 80 τ.μ. σε 21 σχολεία και δημιουργήσαμε στην ουσία μικρές παιδικές χαρές. Αυτό σε συνδυασμό με τις επισκευές, το βάψιμο κ.λπ. έγιναν οι χώροι πολύ ελκυστικοί για τα παιδιά.

ΘΩΡΑΚΙΣΑΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΑ

Το θέμα για το οποίο μπορούμε να καυχηθούμε, ότι καταφέραμε να θωρακίσουμε την ασφάλεια των παιδιών, είναι η τοποθέτηση των αλεξικέραυνων.

Παλιά υπήρχε μια χάλκινη γραμμή στο κτήριο, που προστάτευε μόνο το κτήριο, αλλά λόγω της υψηλής τιμής του χαλκού είχαν κλαπεί από όλα τα κτήρια.

Αλεξικέραυνα δεν υπάρχουν σε κανένα σχολείο στην Ελλάδα! Εμείς τοποθετήσαμε σε όλα τα κτήρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο 90% της δευτεροβάθμιας, αλεξικέραυνα από αλουμίνιο. Το αλουμίνιο δεν κλέβεται λόγω της χαμηλής του τιμής, παρέχει περισσότερη και καλύτερη προστασία, μπορεί εύκολα και με μικρό κόστος να αντικατασταθεί σε περίπτωση απώλειας και σεβόμαστε και τα χρήματα του κόσμου. Αν συμβεί δε να είναι κοντά κοντά δύο- τρία σχολικά κτήρια θωρακίζονται με έναν ιστό, οπότε το κόστος πέφτει στο μισό. Σημειωτέον, ότι προστατεύονται από κεραυνούς και τα γύρω σπίτια.

Τα έχουμε τοποθετήσει στο πιο ψηλό σημείο των κτηρίων, σε ιστό 6 μέτρων, με μια ελληνική σημαία πάνω. Προστατεύουν και τα παιδιά και το κτήριο σε μια εμβέλεια 220 τ.μ. και με τη φετινή μελέτη θα θωρακιστεί το 100% των σχολικών κτηρίων.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ένας ακόμη τομέας, που μας απασχολεί και ειδικά εμένα σαν αντ/ρχο Κοινωνικής Μέριμνας, είναι οι οικογένειες που βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης. Στην Κοινωνική Υπηρεσία έρχονται δεκάδες πολίτες και καταγράφουμε περιστατικά για τα οποία προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα τους. Γιατί ερχόμαστε στη θέση του κάθε πολίτη που ένα πρωί στη δουλειά του τον περίμενε η απόλυση!

Συγκροτήσαμε ένα Δίκτυο Αγάπης και Αλληλεγγύης σε συνεργασία με διευθυντές σχολείων και γονείς, η λειτουργία του οποίου είναι πιο σημαντική από ένα βάψιμο σχολείου ή κάποιο έργο. Αυτή η τεράστια «αλυσίδα αγάπης» μάς γνωστοποιεί το πρόβλημα και ερχόμαστε αρωγοί.

Είμαστε λάτρεις της στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής και πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει παιδάκι στο Περιστέρι που να κτύπησε την πόρτα της Κοινωνικής Υπηρεσίας και να μην του πηγαίνει μια μερίδα φαγητό στο σπίτι του!

Η Κοινωνική Υπηρεσία κάνει τεράστια δουλειά. Στείλαμε ήδη τα πακέτα με τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης στα παιδιά του προγράμματος «Σε έχω έννοια», το ίδιο και με το πρόγραμμα «baby δίνω», ή τις εορταστικές παροχές στους δικαιούχους του προγράμματος του κοινωνικού παντοπωλείου. Όλα διεκπεραιώθηκαν άψογα.

*

Δημιουργήσαμε δύο Δημοτικά και ένα Γυμνάσιο, στα οποία κάνουν μαθήματα τα παιδιά που έρχονται από τα hot spots, τα οποία είναι παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, ξέρουν καλά τη γλώσσα μας και σιγά σιγά εντάσσονται στα κανονικά τμήματα των σχολείων. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο θέμα αυτό.

ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Ο όγκος δουλειάς αλλά και οι υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται, καθώς εκτός των ήδη λειτουργούντων σχολικών μονάδων, λειτουργήσαμε και άλλα πέντε νηπιαγωγεία σε τρία ολοκαίνουργα κτήρια, στην οδό Φιλικών και στο π. κτήμα Πόθου. Επίσης λειτούργησε αυτή τη σχολική χρονιά το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο στην περιοχή του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, αλλά και το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο.

ΣΕ 2-3 ΜΗΝΕΣ Η ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 28ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Βεβαίως υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις που εκκρεμούν, για τις οποίες δεν έχει ευθύνη ο Δήμος μας.

Το κτήριο του 28ου Δημοτικού Σχολείου π.χ. που είναι το μοναδικό σχολείο σε ενοικιαζόμενο κτήριο. Η εταιρεία Κτηριακές Υποδομές έστειλε την επιτροπή καταλληλότητας σε ένα χώρο όπου σκοπεύει να ανεγείρει το διδακτήριο, γιατί η αγορά οικοπέδων και οι ανεγέρσεις των κτηρίων είναι αρμοδιότητας των Κτηριακών Υποδομών (π. ΟΣΚ). Αυτή γνωμοδότησε θετικά. Το ελληνικό δημόσιο δαπάνησε κάποιες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει το χώρο. Προέκυψε ένα πρόβλημα για ένα κτήριο που είναι στη μέση του ακινήτου που δεν το αγόρασε η εταιρεία. Εμείς σαν Δήμος κάναμε αλλεπάλληλες επισκέψεις και αιτήσεις για να υλοποιηθεί το έργο και τώρα οι Κτηριακές Υποδομές απάντησαν και σε εμάς, και στο Δημόσιο και στο Σύλλογο Γονέων, ότι σε 2- 3 μήνες θα είναι έτοιμη η προμελέτη!

Συνεπώς το θέμα δεν καθυστερεί από πλευράς Δήμου, αντίθετα επιμένουμε στις εκκλήσεις το κτήριο αν ήταν δυνατόν να λειτουργούσε από… χθες!

ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ!

Επίσης για το διδακτήριο του ΕΕΕΚ, στο κτήμα Πόθου, αγοράστηκε το οικόπεδο ώστε να ανεγερθεί το διδακτήριο όπως προέβλεπε ο νόμος, αλλά ψηφίστηκε άλλος νόμος που… απαγορεύει τα σχολείο να γειτνιάζουν με νεκροταφείο. Και στο μεταξύ δίπλα λειτουργούν άλλα σχολεία που είχαν ανεγερθεί με βάση τον προηγούμενο νόμο! Και εμείς ψάχνουμε πώς θα λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Να προσθέσω επίσης, ότι προσλάβαμε έναν εξειδικευμένο τεχνικό, ο οποίος επισκέπτεται διαδοχικά τα σχολικά κτήρια και κάνει συντήρηση. Δηλαδή επισκευάζει τα σπασμένα τζάμια, τα αλουμινένια κουφώματα, αλλάζει τα φθαρμένα βουρτσάκια, κλείνει τις ρωγμές με σιλικόνη, κάνει μονώσεις, επισκευάζει τις πόρτες κ.ά. Και έτσι έχουμε μεγάλες ωφέλειες από τη θερμομόνωση των κτηρίων και προλαβαίνουμε και τα πιθανά ατυχήματα.

*

Καταλήγοντας θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη που μου εμπιστεύθηκε αυτή την αντιδημαρχία, αλλά κυρίως γιατί είναι καθοριστικός και δυναμικός συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθειά μας. Και επίσης τους γονείς και εκπαιδευτικούς που συλλειτουργούμε στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία στην ουσία έχει να κάνει με το να ενεργούμε πιο καλά, πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προς όφελος των παιδιών μας».

*

Αυτά μας είπε ο κ. Θεοδωράκος, για θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε πιο αναλυτικά σε επόμενα φύλλα μας και με περισσότερες πληροφορίες για τον ευαίσθητο αυτό τομέα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ