ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

Σε ένδειξη τιμής προς την επιχείρηση - αρωγό σε Δήμο και δημότες

ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ «ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» ΣΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

sklavΤην ονοματοδοσία στην ανώνυμη οδό και το δημοτικό πάρκο στο ΟΤ 1 (Σικυώνος- Κρυστάλλη- Τσαλαβούτα), σε «Στέλιου και Σπύρου Σκλαβενίτη», αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της 26.4.2018, μετά από πρόταση της Διοίκησης και του ΔΣ της 4ης Δημοτικής Κοινότητας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντ/ρχος Οικονομικών κ. Αλέξης Σταυρούλιας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ότι με αφορμή τον απρόσμενο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη και παλαιότερα του πατέρα του Σπύρου, που απεβίωσε το 2006, να δοθούν τα ονόματά των δύο αυτών επιτυχημένων επιχειρηματιών στην ανώνυμη οδό (ΟΤ1) και στο πάρκο (ΚΠ1), «σαν ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού στους δύο αυτούς επιτυχημένους επιχειρηματίες, που με έδρα το Περιστέρι από το 1969 λειτούργησαν το πρώτο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, μεγαλούργησαν, απασχολούν πάρα πολλούς υπαλλήλους και έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία. Θεωρούσαν το Περιστέρι σαν πατρίδα τους και βοήθησαν αμέσως και εμμέσως πάρα πολύ το Δήμο Περιστερίου, τους φορείς και τους συλλόγους του Δήμου μας, αλλά και τους απλούς δημότες».

Ο δημοτ. σύμβουλος κ. Βασ. Μουκουβίνας είπε, ότι «Το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη δεν είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ή μη κερδοσκοπικό σωματείο, αλλά μια εταιρεία με στόχο την κερδοφορία.

Συμφωνώ να δοθεί το όνομα στο δρόμο, αλλά με το δημοτικό πάρκο ιστορικά η εταιρεία δεν έχει καμιά σχέση. Γιατί να δώσουμε στο πάρκο το όνομα ενός επιχειρηματία, όταν τον πρωτεργάτη των αγώνων που διεκδίκησε και κατάκτησε πλατείες, τον αείμνηστο δήμαρχο Δημήτρη Φωλόπουλο δεν αξιώθηκε κανένα δημοτικό συμβούλιο να δώσει το όνομά του σε ένα πάρκο ή οτιδήποτε άλλο».

Ο δημοτ. σύμβουλος κ. Φιλ. Φλουσκούνης είπε, ότι «δεν αρμόζει να δοθεί το όνομα ενός δρόμου του Δήμου μας σε ένα επιχειρηματία, όταν για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Κατοχής δεν έχει δοθεί το όνομά τους -όπως π.χ. του Χαραλαμπίδη- σε κανένα δρόμο».

Ο επικεφαλής της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου κ. Παν. Παπανικολάου είπε ότι «είναι τραγικό να χάνεται ένας νέος άνθρωπος, όμως με ξενίζει το γεγονός, ότι το θέμα έρχεται πρόωρα, όταν δεν έχει κλείσει ακόμα ούτε μήνας που απεβίωσε ο επιχειρηματίας».

ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΦΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Παρέμβαση έκανε ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, σε αυτά που είπαν οι κ.κ. Μουκουβίνας και Παπανικολάου, λέγοντας, ότι «ενώ είχαν μεσολαβήσει πολλά χρόνια από τότε που «έφυγε» ο Δημήτρης Φωλόπουλος, έμενε ξεχασμένος από τη δημοτική αρχή. Και μόνο η δική μας Παράταξη ήταν αυτή, που με το που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, τον τίμησε τοποθετώντας την προτομή του απέναντι από το σπίτι του!

Όσον αφορά την οικογένεια Σκλαβενίτη πήραμε αυτή τη απόφαση, γιατί συνεκτιμήσαμε, πέρα από την προσφορά της στο Δήμο, τους συλλόγους και τους δημότες, και το γεγονός, ότι σε λίγο καιρό η επιχείρηση συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας στο Περιστέρι».

ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

Το θέμα έκλεισε ο αντ/ρχος κ. Σταυρούλιας, ο οποίος είπε, ότι «αν όλοι οι επιχειρηματίες έκαναν αυτά που έκανε ο Στέλιος Σκλαβενίτης, θα είχαμε μια καλύτερη Ελλάδα!

Εμείς σαν δημότες και σαν Δήμος δεν ψάχνουμε τα αίτια, βλέπουμε το αποτέλεσμα. Και βλέπουμε μια οικογένεια επιχειρηματιών να στέκεται δίπλα στο Περιστέρι και να ανταποκρίνεται σε όποιο κάλεσμα ανάγκης δήμου, φορέα ή δημότη, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, και μάλιστα χωρίς να το διατυμπανίζει, χωρίς να το μαθαίνει κανένας. Γι’ αυτό κάναμε αυτή την εισήγηση».

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 26 ψήφους υπέρ και 9 λευκά.

*

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ:

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ, ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΣ, ΣΕΜΝΟΣ

Θα θυμίσουμε, ότι ο 52χρονος επιτυχημένος επιχειρηματίας και οικογενειάρχης πατέρας 4 παιδιών, Στέλιος Σκλαβενίτης απεβίωσε την 1.4.2018 από γρίπη τύπου Β’ προκαλώντας άφατη θλίψη στη οικογένειά του και σε όλο το προσωπικό της εταιρείας. Διακρινόταν για την εμμονή του -μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο που ήταν επικεφαλής του ομίλου-να κρατάει την επιχείρησή του σε ελληνικά χέρια, παρά τις δελεαστικές με ιλιγγιώδη ποσά, προτάσεις που είχε δεχθεί για την εξαγορά της από την βρετανική Tesco, τη γερμανική Lidl, την γαλλική Carrefour κ.ά. Η φιλοϋπαλληλική του διάθεση και η αρωγή στους υπαλλήλους του ήταν έξω από κάθε φαντασία. Ήταν επίμονα αρνητικός να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές σεβόμενος τους υπαλλήλους, αλλά και την Εκκλησία, την οποία ενίσχυε παντοιοτρόπως, και του Περιστερίου και γενικότερα. Ήταν ιδιαίτερα εργατικός, πολύ σεμνός και απεχθανόταν κάθε δημοσιότητα. Η απώλειά του ήταν ένα πλήγμα για τη λειτουργία της επιχείρησης την οποία διηύθυνε με εξαιρετική ικανότητα και διορατικότητα, ωστόσο άφησε παρακαταθήκες που ήδη εφαρμόζονται, γιατί ο τρόπος που διοικούσε ήταν αποδεδειγμένα επιτυχής.

Στις 31.3.2018 εισήχθη εσπευσμένα στο Νοσοκομείο «Υγεία» με δυσκολία στην αναπνοή, εκεί διεγνώσθη λοίμωξη από τον ιό, και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας.

Η είδηση του θανάτου του άφησε άναυδους τα συγγενικά του πρόσωπα και τους εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι τον αποχαιρέτησαν συγκινημένοι με εκατοντάδες μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κηδεία του έγινε στις 4.4.2018 στον ι.ν. Αγ. Νικολάου Πειραιά και τον αποχαιρέτησε, μεταξύ πλήθους εκπροσώπων όλων των τάξεων, και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Περιστερίου με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 540 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ -

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ 25.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!

Για την ιστορία θα αναφέρουμε, ότι τα αδέλφια Γιάννης και Σπύρος, που κατάγονταν από την Λευκάδα, ξεκίνησαν το 1954 την επιχείρηση πώλησης τροφίμων μαζί με τον Μικρασιάτη Μιλτιάδη Παπαδόπουλο στα Πετράλωνα. Αργότερα καθιέρωσαν πρώτοι την παράδοση ειδών κατ΄ οίκον -με την εταιρεία ΤΗΛΕΞΥΠ- και την χονδρική πώληση Τον Φεβρουάριο του 1969 λειτουργούν το πρώτο σούπερ μάρκετ στη λεωφ. Κηφισού 80 και η επιχείρηση δημιουργεί και νέα καταστήματα σε όλη την Αττική.

Μετά το θάνατο του Γιάννη Σκλαβενίτη (1993) και αργότερα του Σπύρου, ανέλαβαν τα παιδιά του δεύτερου Μαρία, Στέλιος και Γεράσιμος, που δημιούργησαν μια κολοσσιαία επιχείρηση με νέα καταστήματα από την αγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, Χαλκιαδάκη και άλλων επιχειρηματιών. Και έφθασαν μετά και την εξαγορά και των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου, η εταιρεία Σκλαβενίτης που λειτουργούσε καταστήματα μόνο στην Αττική, να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί περίπου 540 καταστήματα (υπερμάρκετ, σούπερ μάρκετ, cash and carry) και απασχολεί περί τους 24.000 εργαζόμενους.

“ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΜΑΪΟΣ 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

 

 • AUGULEA
 • DIAFIMISI
 • ΛΑΚΙΩΤΗΣ
 • ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ
 • PYRODIAMANT
 • FARI
 • AGENCY
 • KAPRALOU
 • AKOUSTIKA
 • ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
 • HONDOS CENTER
 • ESYN
 • PIISI
 • AERAKI
 • MUSIKI