ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • KIAGIA

Επικαιρότητα

 

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

Επικρίθηκαν οι τροποποιήσεις του άρθρου 73

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι)

 

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή κατά την ψήφιση -την 12 Ιουλίου 2018- του Νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ» το γνωστό σαν Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι».

Η Αντιπολίτευση κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζει ένα εκλογικό σύστημα που φέρνει το διχασμό στις τοπικές κοινωνίες, ακυβερνησία, συναλλαγή και τεχνητή πόλωση και μάλιστα ασκήθηκε σκληρή κριτική από την ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και από την ΑΣΚ-ΟΤΑ.

Η κριτική επικεντρώθηκε στην κατάτμηση της Β΄ Περιφέρειας και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Αναφορά για τη Δυτική Αθήνα και το Περιστέρι στη συζήτηση έγινε από τον βουλευτή της «ΝΔ» κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, που είπε μεταξύ άλλων:

«Αντί, κύριε Υπουργέ, να φέρετε ένα νομοσχέδιο που να δίνει αρμοδιότητες, να λύσει τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, όπως το πρόβλημα των εποχικών, φέρνετε το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική για να διαλύσετε το δημοτικό συμβούλιο και μην μπορεί να βγάλει απόφαση. Ήδη, σήμερα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι με αυτήν την απλή αναλογική τι αποσταθεροποίηση θα υπάρχει.

Έχετε αντιληφθεί ότι σήμερα οι δήμοι είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνικής πολιτικής; Θα σας πω από την εμπειρία μου. Υπάρχει το παράδειγμα της Δυτικής Αθήνας, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, οι Άγιοι Ανάργυροι κ.α., εκεί που είναι η φτώχεια. Εκεί ο Δήμος κάνει το κοινωνικό παντοπωλείο, αντικαθιστώντας το κράτος, κάνει το κοινωνικό φαρμακείο και δίνει βοήθεια στους φτωχούς. Και βέβαια, όλα αυτά τα κάνει και με τη μεγάλη βοήθεια της Εκκλησίας που βοηθάει τα μέγιστα σε αυτές τις περιοχές.

Χιλιάδες άτομα την ημέρα τρώνε από το κοινωνικό συσσίτιο. Εκεί καταντήσατε τον κόσμο, να καταφεύγει σε αυτά τα πράγματα. Και φέρατε και την απλή αναλογική για να απαλείψετε τα πάντα.

Κάντε μια βόλτα κάτω στη Δυτική Αττική να δείτε πώς σας περιμένουν με «ανοιχτές αγκάλες». Ελάτε να δείτε τον άνθρωπο που είναι στην ουρά με το δισάκι για να πάρει το συσσίτιό του. Αυτή είναι η Αριστερά».

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ

Ιδιαίτερα επικρίθηκε το άρθρο 73 του νομοσχεδίου, που νομιμοποιεί τη μετακίνηση ενός δημοτικού συμβούλου από τη μια Παράταξη στην άλλη, κάτι το οποίο απαγόρευε ο «Καλλικράτης», που επέτρεπε μόνον την αποχώρηση και την ανεξαρτητοποίησή του.

Επίσης δίνει τη δυνατότητα στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη να ορίζουν αντιδήμαρχο ή αντιπεριφερειάρχη από άλλον Συνδυασμό. Αυτό χαρακτηρίστηκε ανήκουστο και πρωτοφανές, γιατί ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη συναλλαγή και στη διαφθορά, όχι μόνον σε επίπεδο προσώπων, αλλά και σε επίπεδο συνδυασμών και παρατάξεων.

Τελικά μετά μακρά συζήτηση το νομοσχέδιο που είχε 256 άρθρα, συν τις τροπολογίες όσες έγιναν δεκτές, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

“ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ