ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

  • KIAGIA

Επικαιρότητα

 

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΦΥΛΛΟ

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο «ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ» ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 a.k.perist

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου ο «Ιστορικός Περίπατος Μνήμης» που οργάνωσε πρόσφατα η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου.

Ο περίπατος ξεκίνησε από την πλατ. Δημαρχείου και κατέληξε στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης (θεατράκι ΟΤΕ), αφού πέρασε από χώρους - σταθμούς για την τοπική ιστορία, όπως: Τα Παλιά Λουτρά όπου έγινε το λαϊκό δικαστήριο και η εκτέλεση του αρχιδωσίλογου Γερόσταθου, το κτίριο «Μπιζού» στη συμβολή των οδών Κ. Βάρναλη & Μεγ. Αλεξάνδρου, όπου διανέμονταν τα λαϊκά συσσίτια του ΕΑΜ, τον πεζόδρομο της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου όπου είχε γίνει η μάχη της παλιάς αγοράς και διατηρούνταν σε κοντινό χώρο η οπλοθήκη του ΕΛΑΣ.

Στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου, Φλέμινγκ & Πίνδου η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων στη μάχη (φωτογραφίες).

Οι μετέχοντες με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την αφήγηση του συντρόφου Κώστα Βελοπετρόπουλου και τις αυθεντικές και αυθόρμητες μαρτυρίες αγωνιστών, όπως του κ. Θ.Κ. τότε «αετόπουλου», αλλά και του εγγονού του Ν.Β. μαχητή του ΕΛΑΣ. Οι ιστορικές μαρτυρίες ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους συμπολίτες μας που ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα αποδεικνύοντας πως πρωτοβουλίες σαν κι αυτή ακουμπούν στα αριστερά αντανακλαστικά ενός λαού, που εμπνέεται από την ιστορία του.

Ο «Ιστορικός Περίπατος Μνήμης» δεν ήταν -όπως αποδείχθηκε- απλό μνημόσυνο, αλλά μια έμπνευση για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Γιατί όπως τονίστηκε και από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου, μόνο ένας λαός σωστά πληροφορημένος για το δοξασμένο του παρελθόν, αλλά και για τα λάθη που γίνανε, ένας λαός που στοχάζεται την ιστορία του τόπου του και μαθαίνει να ξεχωρίζει τους φίλους από τους εχθρούς, την πολιτική της προόδου από τη φτηνή δημαγωγία, μπορεί να επηρεάσει και να βαρύνει πάνω στα γεγονότα. Γιατί χωρίς τη γνώση του παρελθόντος, το παρόν και το μέλλον γίνονται θαμπά και λίγο μπορούν να επηρεαστούν.

Αυτός ο «Περίπατος» δεν ήταν παρά ένα μικρό βήμα στο δρόμο για την ανάκτηση και ανάδειξη της ιστορίας μας, των δρόμων μας και των γειτονιών μας. Όλα αυτά δυναμώνουν την απόφασή μας σήμερα να αγωνιστούμε για να αντιστρέψουμε την «κανονικότητα» την οποία κυβέρνηση και θεσμοί θέλουν να μας συνηθίσουν.

Ο «Περίπατος», κατέληξε στο θεατράκι απέναντι από τον ΟΤΕ και ολοκληρώθηκε με την ομιλία του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη, με την προβολή φωτογραφιών της εποχής 1940- 44, καθώς και με έκθεση φωτογραφίας από ιστορικά γεγονότα στο Περιστέρι.

Κατατέθηκαν δύο στεφάνια από την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, ένα στο Μνημείο Πεσόντων και ένα στο μνημείο της Άννας Παρλιάρου, ενώ ο κόσμος φώναζε «Και τώρα και πάντα, και όπως το ’40, την φτώχεια και τον φασισμό θα πολεμάμε πάντα» και «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Την ίδια στιγμή που με μαζική συμμετοχή πλήθους Περιστεριωτών και Περιστεριωτισσών, το Περιστέρι του αγώνα και της διεκδίκησης βάδιζε στο δρόμο και στους σταθμούς της ηρωικής ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης φωνάζοντας τα πιο πάνω συνθήματα, η δημοτική αρχή Παχατουρίδη διοργάνωνε φτηνιάρικη «φιλανθρωπική» γκλάμουρους στρας «πολιτιστική πανδαισία» με τον Λε Πα και συμμετοχή «πελατείας από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου», όπως αρέσκονται να λένε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι για τέτοια «ιβέντς», όταν μοιράζουν «άρτον και θεάματα» στην πλέμπα.

Δυο Περιστέρια - δυο Ελλάδες: Αντίσταση, Αγώνας, Αξιοπρέπεια και αό την άλλη Υποταγή, Εξαγορά, Συναίνεση. Αυτοί είναι οι δύο Δρόμοι – Δεν υπάρχει τρίτος.

 

(Δελτίο Τύπου Αριστερής Κίνησης Περιστερίου)

“ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ