• smart
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

 

Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ

Καμία μνεία για την δράση τιμής και μνήμης του Δήμου Περιστερίου προς τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό

ΝΟΜΙΣΜΑ 2 ΕΥΡΩ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΟ 2023 ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

 

Όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, μέσα στο 2023 θα εορτασθούν τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (13 Σεπτεμβρίου 1873). Και για το λόγο αυτό από το Νομισματοκοπείο θα κυκλοφορήσει νόμισμα των 2 ευρώ με τη μορφή του.

Το αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με θέμα: «150 Χρόνια από τη Γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά σε 745.500 τεμάχια!

k

Θα ξεκινήσουμε με μια σύντομη αναφορά στον μεγάλο Έλληνα Μαθηματικό που κράτησε το επώνυμό του σαν «Καραθεοδωρή» και όχι «Καραθεοδωρής», λόγω του ότι στο Βέλγιο που μεγάλωσε, οι καταλήξεις των ονομάτων δεν δέχονται τελικό «ς».

Γεννήθηκε στις 13.9.1873 στο Βερολίνο και απεβίωσε στα 2.2.1950 στο Μόναχο.

Ήταν από τα λαμπρότερα μαθηματικά μυαλά. Το έργο του αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και επεκτείνεται σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στα μαθηματικά, στη φυσική, στην αρχαιολογία κ.λπ.

Ήταν αυτός που ενέπνευσε και βοήθησε τον Αϊνστάιν -που έγινε διάσημος- όσον αφορά στη «Θεωρία της Σχετικότητας». Μάλιστα σε επιστολές που βρέθηκαν στην Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, σε μία από αυτές ο Αϊνστάιν έγραφε προς τον Καραθεοδωρή: «Αγαπητέ Συνάδελφε, με καταπλήξατε! Όταν συναντηθούμε, θα γονατίσω μπροστά σας με σταυρωμένα χέρια, για να σας ευχαριστήσω»!

Μαθηματική ιδιοφυία ο Κ. Καραθεοδωρή, σε ηλικία 16 ετών κέρδισε για δύο συνεχόμενα χρόνια το βραβείο του Πανεθνικού Διαγωνισμού Μαθηματικών του Βελγίου!

Το 1898 υπηρέτησε στην Αίγυπτο και συνέβαλε καθοριστικά στα αρδευτικά έργα του Νείλου, στο Φράγμα του Ασουάν και στην Πυραμίδα του Χέοπα. Για να μην αναφερθούμε -λόγω χώρου- στην προσφορά του στο Ελληνικό πανεπιστημιακό επίπεδο.

Στην Κομοτηνή έχει ιδρυθεί Μουσείο Καραθεοδωρή, στο οποίο εκτίθενται βιβλία, επιστολές, φωτογραφίες, έγγραφα κ.λπ. που τον αφορούν.

ka2

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Και εδώ εντάσσεται η ένστασή μας:

Ψάξαμε όλες τις ιστοσελίδες και εφημερίδες που αφορούν τον Καραθεοδωρή. Και ακόμη και σήμερα, ενώ υπάρχουν και οι παραμικρές λεπτομέρειες από τον βίο του, τις διακρίσεις και το έργο του, καμιά αναφορά στο Δήμο Περιστερίου! Τονίζεται δε και το ανακριβές ότι: «Ο μοναδικός ανδριάντας του Καραθεοδωρή, σε όλη την Ελλάδα, έχει στηθεί στην Κομοτηνή»!

Και ο Δήμος Περιστερίου πού είναι;

Δεν είναι πασίγνωστο ότι ο Δήμος Περιστερίου εκτός από την οδό Καραθεοδωρή, πίσω από το Δημαρχείο, με πρωτοβουλία του δημάρχου μας κ. Ανδρέα Παχατουρίδη έχει στηθεί και ο ανδριάντας του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού;

Ο Δήμος Περιστερίου ήταν αυτός που οργάνωσε στις 2.2.2008, με μεγάλη επισημότητα παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, Συνέδριο - αφιέρωμα, κατά το οποίο έγιναν πάρα πολλές ομιλίες για τον Καραθεοδωρή από εκπροσώπους του Συλλόγου Φίλων Καραθεοδωρή που εδρεύει στην Κομοτηνή, ακαδημαϊκούς εκπροσώπους των Πανεπιστημίων Ευρώπης και ΗΠΑ κ.ά.

Μετά το πέρας του Συνεδρίου έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Καραθεοδωρή -που φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Ιωάννης Μπάρδης- στη συμβολή των οδών Καραθεοδωρή & Σοφοκλέους, παρουσία επισήμων.

Επίσης στις 13.9.2008 ο Δήμος Περιστερίου οργάνωσε το «1ο Διεθνές Συμπόσιο Φυσικομαθηματικής Επιστήμης» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Περιστερίου, με τη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, ακαδημαϊκών κ.ά.

Στη φωτογραφία μας από τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κ. Καραθεοδωρή, διακρίνονται μεταξύ άλλων ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο τότε υπ. Παιδείας και βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.ά.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1950

Για την ιστορία θα αναφέρουμε, επίσης ότι:

-Ο τότε πρόεδρος του Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής Αθαν. Λιπορδέζης, είπε πει στην ομιλία του απευθυνόμενος στον δήμαρχο Περιστερίου κ. Παχατουρίδη: «Κύριε Δήμαρχε, χάρη στην πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τον Κ. Καραθεοδωρή, από το Περιστέρι εξακτινώθηκε στο Πανελλήνιο και Παγκόσμια, το αέναο φως της μαθηματικής γνώσης»!

- Όπως είπε τότε ο επίσημα προσκεκλημένος ιδρυτής της Μικρασιατικής ΄Ενωσης Περιστερίου Δημήτρης Τικόπουλος, η ονομασία της οδού Καραθεοδωρή δόθηκε, σε ειδική τελετή, στις 13 Σεπτεμβρίου 1950, ημερομηνία γέννησης του σπουδαίου μαθηματικού, επί Δημαρχίας Σωτήρη Γολεμάτη και μετά από πρόταση του Συλλόγου «Γενιά της Παράγκας».

Προηγουμένως η οδός ελέγετο «Ματρόζου», προς τιμήν του Περιστεριώτη Ματρόζου, που δώρισε ολόκληρο τον χώρο όπου κτίσθηκαν το Δημαρχιακό μέγαρο, ο ι.ν. της Ευαγγελίστριας, η παλαιά αγορά κ.ά.,

Λεπτομερείς περιγραφές, ομιλίες και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις, του 2008 είχαμε δημοσιεύσει στα φύλλα μας εκείνης της περιόδου και τα είχαμε αποστείλει και στα αρμόδια Υπουργεία και στους φορείς της Κομοτηνής. Γιατί τέτοια αδιαφορία;

Εξ άλλου στις εκδηλώσεις βράβευσης μαθητών που έκανε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στο ΚΥΒΕ, στα τελευταία 3 χρόνια, δεν έγινε καμία μνεία για την πρωτοβουλία του Δήμου Περιστερίου να τιμήσει τον «Μέγα Αλέξανδρο των Μαθηματικών» όπως αποκλήθηκε ο Καραθεοδωρή!

Μάλιστα με παρέμβασή μας κατά την εκδήλωση, γνωστοποιήθηκε η ουσιαστική συμβολή του Δήμου Περιστερίου για τον μεγάλο μαθηματικό. Τότε δηλώθηκε άγνοια και συνεχίζεται…

Θεωρούμε, ότι με αφορμή την κυκλοφορία του νομίσματος των 2 ευρώ, θα πρέπει να κινητοποιηθεί ο Δήμος μας, να γνωστοποιηθεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης, και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, η δράση τιμής και μνήμης για τον Καραθεοδωρή και η ύπαρξη του ανδριάντα του στο κέντρο του Περιστερίου.

Γιατί ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευσήμων στο Δήμο μας για την ανάδειξη της παγκόσμιας καταξίωσης του σπουδαίου μαθηματικού, του ανήκει δικαιωματικά…

Δ.Λ.

 

(ΜΑΡΤΙΟΣ 2023)

  • LAKIWTIS
  • GAVRAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ