• smart
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

 

Ε Ι Δ Η Σ Ε Ι Σ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ 2021 ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε πρόσφατα τα από 17.3.2023, αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών του 2021 και ο Δήμος Περιστερίου που απογειώθηκε αριθμητικά στην τρέχουσα δεκαετία, βρέθηκε με 7.858 κατοίκους λιγότερους!

Στη απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 139.981 κατοίκους και στην απογραφή του 2021 έχει 133.630 κατοίκους!

peris

Ο 4ος Δήμος της χώρας που αγγίζει σε πληθυσμό τις 350.000 και πλέον κατοίκους και είναι όσο το Μονακό -που είναι κρατίδιο- που διαθέτει τρεις Σταθμούς Μετρό- μαγνήτη για εγκατάσταση λόγω της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και που δεν βρίσκεις σπίτι να νοικιάσεις, απογραφικά, τελικά, συρρικνώθηκε! Αν είναι δυνατόν!

ΕΧΕΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΟΣΟ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ!

Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δήμος Περιστερίου:

Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 139.981 κατοίκους (68.563 άνδρες και 71.418 γυναίκες) και,

Στην απογραφή του 2021 βρέθηκε πληθυσμός 133.630 (65.077 άνδρες και 68.553 γυναίκες). Δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία ο πληθυσμός του Περιστερίου μειώθηκε κατά 6.351 άτομα.

Όσον αφορά τον πληθυσμό των 4 Κοινοτήτων του Περιστερίου τα πληθυσμιακά δεδομένα είναι: 1η Δημοτική Κοινότητα 40.186, 2η Δημοτική Κοινότητα 43.722, 3η Δημοτική Κοινότητα 29.584 και 4η Δημοτική Κοινότητα 20.138. Σύνολο 133.630 κάτοικοι.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΟΣΟ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ!

Αν κάνουμε σύγκριση δε, ο Δήμος Περιστερίου έχει απογραφικά πληθυσμό περίπου όσο τρεις Δήμοι του Δυτικού Τομέα: Αγ. Βαρβάρα 26.759, Αιγάλεω 65.831 και Χαϊδάρι 47.051.

Επίσης το Περιστέρι, έστω και με αυτά τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ, έχει πληθυσμό όσο όλη η ενότητα του Δυτικού Τομέα της Αττικής (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Μέγαρα και Φυλή).

ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Γενικότερα και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μας είναι 10.482.487 εκ των οποίων το 92,7% έχει την ελληνική ιθαγένεια.

Το υπόλοιπο ποσοστό ιθαγένειας, όσοι βρέθηκαν και απογράφηκαν, είναι από τις πιο κάτω χώρες:

Αλβανία 374.926, Βουλγαρία 35.444, Πακιστάν 35.309, Ρουμανία 28.250, Γεωργία 26.083, Μπαγκλαντές 17.189, Ουκρανία 16.408, Αφγανιστάν 15.457, Αγγλία 13.517, Ρωσία 13.415 κ.λπ.

ΤΑ 2/3 ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ

Φυσικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τα πλέον αξιόπιστα και βάση αυτών τα 2/3 των Περιστεριωτών που ζουν εδώ, που απαιτούν καθαριότητα, πράσινο, έργα κ.λπ., απογράφηκαν -δυστυχώς- στα χωριά τους…

Και βέβαια είναι γνωστό, ότι η κρατική επιχορήγηση στους δήμους καθορίζεται σύμφωνα με τα πληθυσμιακά δεδομένα. Όταν όμως τα 2/3 των Περιστεριωτών δεν απογράφηκαν στον τόπο τους, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μειωμένες, με συνολικές επιπτώσεις και όχι οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Μήπως -λέμε εμείς- οι απογραφές στο μέλλον θα πρέπει να γίνονται και σύμφωνα με τους απογραφόμενους κατοίκους, αλλά και βάση των μετρητών της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ ή τα ΑΦΜ; ΄Η ό,τι άλλο δείχνει τα πραγματικά μεγέθη;

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθαν. Κ. Θανόπουλος, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής 2021, στο μήνυμά του αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, διενήργησε την απογραφή Πληθυσμού- Κατοικιών με σκοπό την συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασης τους.

Η απογραφή αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία, καθώς καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας (ηπειρωτική, νησιωτική, παραμεθόριες περιοχές) όπου υπάρχουν κάτοικοι. Τα αποτελέσματα απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, εννοώ πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασυνδέσεις με διοικητικές πήγες κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής, διαχρονικά, την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές.

Η Απογραφή του 2021 αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη σε δύο, κυρίως, επίπεδα:

Σε επίπεδο τεχνικό, οι σημαντικές καινοτομίες της, ιδίως στο σκέλος της διασυνδεσιμότητας με άλλες βάσεις δεδομένων, συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία ενός δυναμικά εξελισσόμενου Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού, το οποίο εμπεριέχει πληροφορία η προστιθέμενη αξία της οποίας, για πρώτη φορά, υπερβαίνει τον περιορισμό του χρονικού στιγμιότυπου διενέργειας της απογραφής και δύναται να συνεξελίσσεται με την ανάπτυξη άλλων βάσεων δεδομένων.

Σε επίπεδο θεσμικό, είναι η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε βάσει νόμου του ελληνικού κράτους (Ν. 4772/2021), ο οποίος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, απολαμβάνοντας μάλιστα ευρεία διακομματική συναίνεση. Μέσω αυτής, και με απόλυτη διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου, έγινε η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας, προσωρινά αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στο παρόν δελτίο τύπου, και ταυτόχρονα, η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας (δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και δημοτικής ενότητας), σύμφωνα με την οποία προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν την βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Δ.Λ.

 

(ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022)

  • LAKIWTIS
  • GAVRAS

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ