• WEST
  • WEST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Η Κ.Ο. ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.- ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

 

Αν τα χειροκροτήματα στη συναυλία - αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που οργάνωσε στις 4.3.2024 η Κ. Ο. Αττικής του Κ.Κ.Ε. ήταν… σφαίρες, το Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας «Γ. Στεφανόπουλος» στο Περιστέρι, θα είχε μείνει χωρίς… στέγη!

Ήταν μια τόσο εκρηκτική, άρτια οργανωμένη και σφαιρικά περιεκτική συναυλία που άγγισε την τελειότητα, όπως άξιζαν: η πολυτάλαντη ερμηνευτική πορεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση και η σεμνή, αξιοπρεπής, αψεγάδιαστη εμφάνιση του Γιώργου Νταλάρα που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά τα της διοργάνωσης της συναυλίας.

Το κατάμεστο -επικράτησε το αδιαχώρητο- από χιλιάδες κόσμο, Ολυμπιακό Κέντρο, έζησε τον φόρο τιμής στον διαχρονικό συνθέτη και ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαθάς… βάφτισε «σερ» και είχε πει πως «αν ερμήνευε τον Εθνικό μας Ύμνο, αυτός θα είχε γίνει… σουξέ σε ολόκληρο τον κόσμο»!

1

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Χαιρετισμό απηύθυνε στην αρχή ο γεν. γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος με μια ομιλία εξαιρετική, που περιλάμβανε δημιουργίες μεγάλων ποιητών, σκιαγράφησε την προσωπικότητα και την πολυτάλαντη ερμηνευτική αξία του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Στην δωρική αρχοντιά, στην αγέρωχη εμφάνιση, στον αυστηρό ρυθμό, στην χροιά και στο μέτρο της φωνής του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο λαός μας αναγνώρισε και αναγνωρίζει το καθάριο πρόσωπο κάθε γενιάς λαϊκών ανθρώπων.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης παιδί λαϊκής καταγωγής, ήξερε τι σημαίνει φτωχογειτονιά, τι σημαίνει ξενιτειά, τι σημαίνει παράγκα. Ήξερε πόσο βάσανο μεγάλο, το βάσανο είναι της ζωής για τους ταπεινούς αυτής της κοινωνίας. Ήξερε πόσο δύσκολο είναι να τρέξεις να προλάβεις τον καιρό.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήξερε τι σημαίνει Μακρόνησος, τι σημαίνει είναι πικρό το κύμα, τι σημαίνει καταστολή από στρατό και αστυνομία,

Μέσα από αυτή την πείρα της ζωής συνέβαλε και συνέλαβε διαισθητικά πρώτα και στη συνέχεια με τη βοήθεια μεγάλων συνθετών και δημιουργών, κατανόησε την ανεκτίμητη αξία των μεγάλων έργων που ερμήνευσε.

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης που με τη φωνή του προκαλούσε ηλεκτρικές εκκενώσεις στις χιλιάδες λαού που τον άκουγαν, μας έμαθε να είμαστε υπερήφανοι για την εργατική λαϊκή καταγωγή μας. Μας έμαθε πως με 9/8 βαδίζει στη ζωή ο αναστεναγμός μας, που δεν τον χωρά ο ψεύτης κι άδικος ντουνιάς. Μας έμαθε πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε μέχρι να οξειδωθούμε μεσ΄ τη νοτιά των ανθρώπων.

Η ερμηνεία της ξύλινης φωνής του Γρηγόρη Μπιθικώτση ήταν ευθύβολη

και σε αυτή τη φωνή συναντήθηκαν μεγάλοι ποιητές και μεγάλοι συνθέτες: Ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Οδυσσέας Ελύτης και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Μιχάλης Κατσαρός και ο Κώστας Βάρναλης, ο Νίκος Γκάτσος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μπάμπης Βασιλειάδης και ο Κώστας Βίρβος, ο Μπόστ, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Άκης Πάνου, ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός κ.ά. Η ερμηνεία του ήταν παιδί της κοινωνικής ανάγκης της εποχής του. Όπως το ίδιο ήταν και η μελοποιημένη ποίηση, αλλά και η επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη στο πρόσωπο του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

2

Ο λαός κράτησε άσβεστη στο ύψος που της έπρεπε, τη φλογίτσα της υπομονής και της εγκαρτέρησης των πέτρινων χρόνων. Όμως με νέους αγώνες έφερε ξανά στο προσκήνιο, πέρασε στην αντεπίθεση, όρθωσε το ανάστημα του και δεν χρειαζόταν πια την τόσο μεγάλη ζεστή αγκαλιά, όσον αφορά το παράπονο του αητού χωρίς φτερά, αλλά ένα πυρακτωμένο βέλος που να σκίσει το σκοτάδι της κοινωνικής νύχτας. Αυτό το βέλος που εκτοξεύτηκε ψηλά ήταν η ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση και με την επιλογή του αναδείχθηκε η ευφυΐα του Μίκη Θεοδωράκη, που ήθελε να αποδώσει μελωδικά τους μεγάλους ταξικούς αγώνες, στους οποίους και ο ίδιος είχε πάρει μέρος.

Κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να φθάσει την ποιότητα της ερμηνείας του Γρηγόρη Μπιθικώτση, κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να μας πει με σιγουριά πως όταν σφίγγουν το χέρι, ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχει πολιτισμό, που περπάτησε και περπατά με την ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση στου φεγγαριού την αμμουδιά που χαράζει το όνομά του πάνω στην άμμο την ξανθή.

Αυτή την παρακαταθήκη κρατάμε από την μεγάλη ερμηνευτική δημιουργία του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Τιμώντας τον τιμάμε κάθε άνθρωπο του λαού μας που πορεύεται αδιάκοπα ενάντια στις δυσκολίες για να βρει της ψυχής του το τετράφυλλο δάκρυ. Σε μια κοινωνία καλύτερη που θα κτίσει ο ίδιος, μια κοινωνία που πραγματικά του αξίζει.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους σπουδαίους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΑΣ

Και θα ολοκληρώσω με μια ακόμη παρακαταθήκη, αυτή που άφησε ο ίδιος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Είπε:

«Ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται, να ψάχνει και να ψάχνεται, να εκμεταλλευθεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του και να προσπαθεί να ξεπεράσει στο δάσκαλό του. Γιατί ο άνθρωπος που δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το δάσκαλό του δεν είναι τίποτα. Θα γνωρίζει στη ζωή αυτά που διδάχθηκε και τίποτα παραπάνω. Πρέπει να ξεπεράσουμε το δάσκαλό μας για να πάμε παραπάνω. Ο καθένας πρέπει να έχει στη ζωή ένα πρότυπο, έναν πνευματικό άνθρωπο.

Το πρότυπό μου εμένα ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, Δεν έγινα Μάρκος Βαμβακάρης, όμως τον άγγιξα»…

Επιμένω, αγαπητοί φίλοι και φίλες: αγγίξτε και εσείς τα πρότυπά σας στη ζωή!

Γεια σας, καλή δύναμη, καλή υγεία».

3

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ

Ευχαριστίες απηύθυνε στη συνέχεια ο γιός του Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γρηγόρης.

Τέλος μίλησε ο Γιώργος Νταλάρας που είπε, μεταξύ άλλων:

«Εδώ είναι η γειτονιά που ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης αγωνίστηκε σαν εργάτης για τα προς το ζειν. Και αυτές οι γειτονιές, όπως και του Αιγάλεω, της ιστορικής Κοκκινιάς, της Καισαριανής, είναι οι γειτονιές που ξεκινήσαμε όλοι μας, οι λαϊκοί άνθρωποι, οι ταλαιπωρημένοι, οι πρόσφυγες. Μην το ξεχνάμε αυτό. Πρέπει να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε. Για να πάμε μπροστά δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε»…

Και απευθυνόμενος στον κ. Κουτσούμπα, του είπε:

«Αυτό πού κάνεις τα τελευταία χρόνια είναι σπουδαίο. Σε παρακαλούμε να συνεχίσεις. Πάντα χρειάζεται ένας οδηγός να οδηγήσει το καραβάκι να πάει μπροστά. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με ψυχή, όραμα, γνώση και φιλότιμο. Ο κόσμος ακολουθεί και θα ακολουθήσει όταν βλέπει το καλό, το δίκαιο, το τίμιο, το αληθινό»…4

Ακολούθησε η συναυλία, που διήρκεσε μέχρις αργά, με τους Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Μπάση, Φωτεινή Βελεσιώτου, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Ασπασία Στρατηγού, Σταυρούλα Εσαμπαλίδη και Γρηγόρη Μπιθικώτση, που απέδωσαν διαχρονικές επιτυχίες όλων των συνθετών και ποιητών που ερμήνευσε ανεπανάληπτα ο μεγάλος και απροσπέραστος Γρηγόρης Μπιθικώτσης, καθώς και δικές του συνθέσεις που έγιναν επιτυχίες.

Συμμετείχε επίσης η χορωδία «Ρυθμός» του Νίκου Χιώτογλου.

 

Δ.Λ.

 

(ΜΑΡΤΙΟΣ 2024)

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • DADES
  • GAVRAS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ