• WEST
  • WEST

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Προαναγγελίες του αντ/ρχου Οικιστικής Ανάπτυξης κ. Παν. Λύκου που μας απογειώνουν αισθητικά, κυκλοφοριακά και κοινωνικά

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΡΙΖΙΚΑ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 Κοσμογονικές αλλαγές στον τομέα των έργων προαναγγέλλει η Δημοτική Αρχή Περιστερίου, που κάποια θα ξεκινήσουν μέσα στο 2022 και κάποια άλλα εν ευθέτω χρόνο, θα αναπλάσουν αισθητικά, κυκλοφοριακά, κοινωνικά κ.ά. την επικράτεια του Δήμου μας. Μια σειρά από εντυπωσιακά έργα που θα βελτιώσουν ριζικά τον ρυθμό διαβίωσης και ασφάλειας των πολιτών.

 Πρωτεργάτης και συντονιστής όλων των δράσεων θα είναι ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, που επιβεβαίωσε πρόσφατα την υποψηφιότητά του για την επόμενη μετεκλογική 5ετία, στο πηδάλιο της Παράταξης «Με την Κοινωνία Μπροστά».

Α. Παχατουρίδης- Π. Λύκος: Αγνή φιλία, αγαστή συνεργασία, καθοριστική συμβολή στην επίτευξη της οικιστικής ανάπτυξης

 

ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

Συγκεκριμένα και όπως μας πληροφόρησε ο αντ/ρχος Οικιστικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Λύκος, μέσω της χρηματοδότησης διαφόρων Προγραμμάτων -εθνικών και Κοινοτικών- που διεκδίκησε και εξασφάλισε ο Δήμος, προγραμματίζονται έργα, τα οποία πολλά θα ξεκινήσουν μέσα σε αυτή τη χρονιά και περιλαμβάνουν χοντρικά τις πιο κάτω παρεμβάσεις:

«Πολλοί κεντρικοί δρόμοι, που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν κυκλοφοριακά και εγκυμονούν κινδύνους για δυστυχήματα και πρωτίστως απειλούν την ασφάλεια των πολιτών, όπως π.χ. η Πελασγίας, η Ηρακλέους, η Βασ. Αλεξάνδρου, η Σαρανταπόρου, η Αγ. Βασιλείου κ.ά. είναι απαραίτητο -και προβλέπεται στο σχεδιασμό που εκπονούμε σαν Δήμος- να μονοδρομηθούν!

Ταυτόχρονα θα διευρυνθούν τα πεζοδρόμια, θα οριοθετηθούν θέσεις στάθμευσης, θα πέσουν νέοι ασφαλτοτάπητες κ.λπ., θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα με άπλετο φωτισμό και όπου το μέρος προσφέρεται θα φυτευτούν δέντρα, θα τοποθετηθούν καθιστικά κ.λπ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ

Σύμφωνα με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο μετά από διαβουλεύσεις θα ξεκινήσει να υλοποιείται στο εγγύς μέλλον, επέρχεται μια ανανέωση και εκσυχρονισμός του τρόπου ζωής των Περιστεριωτών, όσον αφορά:

Το οδικό δίκτυο, το κυκλοφοριακό, τη στάθμευση των οχημάτων, την εξυπηρέτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και προ παντός την προστασία και ασφάλεια των πολιτών.

Η βασική μας φιλοσοφία είναι: Περισσότερος χώρος για τους πεζούς, και λιγότερος για τα οχήματα.

Η συμβολή Θηβών- Π. Τσαλδάρη- Αναπαύσεως: Φωτογραφία τα ξημερώματα, γιατί η πυκνή ροή κάνει αδύνατη την φυσιογνωμία του χώρου. Δεξιά η λεωφόρος Θηβών. Μονοδρόμηση και των δύο ρευμάτων μέχρι την Κων/πόλεως

 

ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΒΩΝ, ΠΑΝ. ΤΣΑΛΔΑΡΗ κ.ά.

Γι΄αυτό υλοποιώντας το ΣΒΑΚ, θα προχωρήσουμε σε σημαντικές μονοδρομήσεις βασικών οδικών αξόνων.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι θα μονοδρομηθούν:

- Η λεωφόρος Θηβών, η οποία θα είναι άνοδος και στα δύο ρεύματα, από τη συμβολή της με την Πελοπίδα (& Πελασγίας) μέχρι επάνω στην συμβολή της με την Κωνσταντινουπόλεως.

- Η Δωδεκανήσου, που θα είναι κάθοδος, από τη συμβολή της με την Κωνσταντινουπόλεως μέχρι την Πελοπίδα.

- Η Παν. Τσαλδάρη θα μονοδρομηθεί μόνο άνοδος, από Σαρανταπόρου μέχρι τη Δωδεκανήσου.

- Η Σαρανταπόρου, από την Βασ. Αλεξάνδρου μέχρι την Παν. Τσαλδάρη.

- Η Αγίου Βασιλείου από τη Λάρνακος μέχρι επάνω στο βουνό. Και επίσης από την Δωδεκανήσου μέχρι την Σαρανταπόρου.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ

Το τμήμα της οδού Αγ. Βασιλείου μπροστά από το Άλσος θα καταργηθεί κυκλοφοριακά και θα γίνει ενιαίος χώρος με τους απέναντι αθλητικούς χώρους και το γκαράζ, το οποίο θα μεταφερθεί σε σύντομο διάστημα.

Το Άλσος θα επεκταθεί και θα αποτελέσει ένα σπουδαίο και το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα τοπικό πάρκο αναψυχής, περιπάτου και άθλησης.

Επίσης θα μονοδρομηθουν:

- Η οδός Αναπαύσεως, από την Θηβών μέχρι το Κοιμητήριο.

- Η Αιμιλίου Βεάκη, από την Σαρανταπόρου μέχρι την Παν. Τσαλδάρη.

Ακόμη η Ηρακλέους, η Χίου, η Πελασγίας, η Πελοπίδα κ.ά.

Όλες αυτές οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην κυκλοφοριακή ανακούφιση και στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

 

Καθημερινή εικόνα των κεντρικών δρόμων του Περιστερίου: Μποτιλιάρισμα, εκνευρισμός, επεισόδια, αργοπορία. Δεξιά η Παν. Τσαλδάρη μεταμεσονύχτιες ώρες, γιατί την ημέρα η πυκνή ροή των οχημάτων εξουδετερώνει το φακό

 

ΤΟ Σ.Β.Α.Κ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το Σ.Β.Α.Κ. είναι το μέλλον της πόλης και οι χρηματοδοτήσεις, είτε από τα διάφορα Υπουργεία, είτε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ήδη έχουν εξασφαλισθεί γιατί έχουμε υποβάλει ώριμες μελέτες και πολλές έχουν εγκριθεί.

Οι βελτιώσεις που θα επέλθουν θα είναι: Πρώτα από όλα οι περιβαλλοντικές, καθώς θα υπάρξει εξοικονόμηση της κατανάλωσης καυσίμων στις μετακινήσεις. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Κίνητρα για την μετακίνηση πεζή και με ποδήλατο -προβλέπεται μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων- των πολιτών που θα έχουν στην διάθεσή τους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης θα επιτευχθεί βελτίωση του επιπέδου της υγείας και της οδικής ασφάλειας, διευκόλυνση των ΑμΕΑ στις μετακινήσεις τους κ.λπ. Και,

Φυσικά θα υπάρξουν οικονομικές βελτιώσεις από τον τρόπο της κυκλοφοριακής λειτουργίας, που θα ενισχύσει τους τοπικούς επιχειρηματίες, καθώς θα αναπτυχθεί η τοπική αγορά, λόγω της εύκολης πρόσβασης του αγοραστικού κοινού σ΄αυτήν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Αυτό που θα επιφέρει εντυπωσιακή μεταβολή στην αστική αναβάθμιση, στην ποιότητα ζωής των Περιστεριωτών κ.λπ., είναι τα έργα που θα γίνουν μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Είχαμε έτοιμες μελέτες για ανακατασκευή των υποδομών και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των έργων υποδομής με ένα κονδύλι περίπου 20.000.000 ευρώ. Επίκειται η δημοπράτηση ορισμένων έργων.

Η πεζοδρόμηση ενός μεγάλου δικτύου δρόμων δίνει τη ευκαιρία στα άτομα όλων των ηλικιών, στα άτομα με αναπηρία κ.λπ. να αισθάνονται ασφαλείς κατά τη διέλευσή τους και θα ευνοεί ουσιαστικά την επισκεψιμότητα και την εμπορικότητα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ

Οι παρεμβάσεις χωρίζονται σε δύο υποέργα:

Το πρώτο, προϋπολογισμού 9.000.000 περίπου ευρώ και το δεύτερο 3.000.000 ευρώ περίπου, είναι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το άλλο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα,

Οι παρεμβάσεις αφορούν εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και ανακατασκευή πολλών πεζοδρομίων στο κέντρο και στις γειτονιές του Δήμου μας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Η ανάπλαση του πεζόδρομου της Μεγ. Αλεξάνδρου, από την πλατ. Μπουρναζίου μέχρι την Παν. Τσαλδάρη. Και μέσω της Εθν. Αντιστάσεως θα διαμορφωθεί ένας μεγάλος πεζόδρομος που θα φθάνει μέχρι την Κηπούπολη.

Οι χώροι στα ΟΤ 1592 και 1533α Καρυάτιδος & Αμφιτρίτης, και Καρυάτιδος & Αγ. Βασιλείου, που θα αναπλαστούν σε κέντρα αναψυχής και αθλητισμού. Φυσικά θα οριοθετηθούν και χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων

 

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΣΕ ΝΕΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΩ ΛΟΦΟ

Η πρόβλεψη αφορά και τις αναπλάσεις των πλατειών: Θ. Κολοκοτρώνη (Γιαννάκου) στο 0Τ 697 και Αγ. Μαρίνας (Αμαρίου & Αρτοξίνου).

Θα γίνει ουσιαστική ανάπλαση της οδού Καρυάτιδος. Στον δρόμο αυτό θα διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια, θα τοποθετηθεί άπλετος φωτισμός και θα οριοθετηθούν χώροι στάθμευσης. Στη διαδρομή θα γίνει ανάπλαση και τεσσάρων πλατειών, μεταξύ των οποίων στην Αναπαύσεως και στη διπλή πλατεία στις συμβολές με την Αγ. Βασιλείου και την Αμφιτρίτης (ΟΤ 1592 & 1533α), τις οποίες αγοράσαμε πρόσφατα.

Επίσης στο ίδιο Πρόγραμμα προβλέπεται η ανάπλαση της οδού Πάρνηθος μέχρι την Λεωφ. Καβάλας. Και θα πεζοδρομηθούν τμήματα της Παλ. Καβάλας (από Μεσσηνίας μέχρι Παλ. Καβάλας) και Πατρ. Ιωακείμ, Παρνασσίδος και Μπαρουξή (από Τζών Κέννεντυ μέχρι Παλ. Καβάλας), η πλατεία στο ΟΤ 870 (Παρθενίου & Μονοφατσίου) και άλλων δρόμων με ανακατασκευή και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Επίσης θα ανακατασκευαστούν τμήματα των οδών: Αιγίνης, ΚώσταΒάρναλη, Δωδεκανήσου, Αναπαύσεως, Αγ. Κηρύκου, Αίγλης κ.ά.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει και την κατασκευή δύο υπερσύγχρονων βρεφονηπιακών σταθμών. Όπως π.χ. ο νέος σταθμός στο ΟΤ 800 (Λυκοσούρας & Πτολεμαΐδος).

 

Η «Ξυλοτεχνία» όπως είναι σήμερα, που δεν μας τιμά οπτικά και χρηστικά. Δεξιά το Πολυδύναμο Κέντρο – Θέατρο 200 θέσεων, ένα πολιτιστικό κόσμημα Ευρωπαϊκών προδιαγραφών

 

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ «ΞΥΛΟΤΕΧΝΙΑ»

Το σημαντικότερο έργο όλων είναι η κατασκευή του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου στον χώρο του υπάρχοντος μικρού θεάτρου της «Ξυλοτεχνίας», που θα κατεδαφιστεί (Παρασκευοπούλου & Κ. Παλαμά- ΟΤ 419).

Θα είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο που έχει κατασκευαστεί στην πόλη μας!

Θα περιλαμβάνει μεγάλο θέατρο 300 και πλέον θέσεων (194 στην πλατεία και 102 στους εξώστες).

Από πάνω προβλέπονται δύο μικρότερες αίθουσες για πολιτιστικές κ.ά. εκδηλώσεις. Θα διαμορφωθούν σκηνή, καμαρίνια, θεωρεία, γκαλερί, βοηθητικοί χώροι κ.ά. Και από κάτω θα χωροθετηθούν δύο μεγάλοι υπόγειοι χώροι στάθμευσης 100 και πλέον αυτοκινήτων.

Το θέατρο θα λειτουργεί και σαν χώρος κοινωνικής συνάθροισης, πολιτισμού, και συνδιαλλαγής. Θα έχει πολυδιάστατη χρήση.

Θα τονίσω, ότι η κατασκευή θα τηρήσει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση!

Σύμφωνα με την προμελέτη τα δύο υπόγεια γκαράζ θα είναι 3.986 τ.μ., το ισόγειο, ο πρώτος και δεύτερος όροφος θα είναι συνολικής επιφάνειας 2.136 τ.μ., ο τρίτος όροφος επιφάνειας 659 τ.μ. και ο περιβάλλων χώρος περίπου 2.000 τ.μ.

Η χρηματοδότηση θα γίνει εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο υπόλοιπος χώρος της Ξυλοτεχνίας θα ανακαινιστεί ριζικά με θερμομονώσεις και γενικά προβλέπονται: ενεργειακή αναβάθμιση, σύγχρονες διαρρυθμίσεις, γραφεία κ.λπ., γιατί πρόκειται για πολύ γερό κτήριο. Σκεφθείτε, ότι μετά από τόσους σεισμούς, δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία ρωγμή!

Εκεί θα στεγαστούν η Τεχνική Υπηρεσία, οι κοινωνικές και άλλες Υπηρεσίες, χώροι πάρκινγκ κ.λπ.

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται και πολλά άλλα έργα, όπως:

Η κατασκευή του ΕΕΕΕΚ, στο χώρο του π. 3ου Δημοτ. Σχολείου, για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Οι χώροι των δύο γηπέδων στον Αγ. Ιερόθεο κ.ά.

Παρά το τεράστιο πρόβλημα που προκαλεί η γραφειοκρατική διαδικασία προσπαθούμε δύο χρόνια να αποκτήσουμε το γήπεδο του Ιεροθέου, και κάτω από το Κοιμητήριο, όπου οι ιδιοκτήτες του έχουν… εξαφανιστεί. Έχει εμπλακεί η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αλλά ελπίζω σύντομα θα λύσουμε και αυτό το θέμα, ώστε το γήπεδο να γίνει κτήμα του Δήμου μας.

Προωθούμε τις αποκτήσεις και άλλων ελεύθερων χώρων, παρά το γεγονός, ότι ο νόμος του 2001 μας υποχρεώνει να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες των δεσμευμένων χώρων μέσα σε 6 μήνες, αλλιώς θα χαρακτηρίζονται οικοδομήσιμοι!

Εμείς με τους πόρους που διαθέτει ο Δήμος και με ένα πιθανό δάνειο θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε όλους τους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα δοθούν στους δημότες για ελεύθερη χρήση.

Επίσης θα κατασκευάσουμε δύο υπόγεια πάρκινγκ κάτω από το γήπεδο μπάσκετ Βιλιώτη στο ΟΤ 666 (Πρόνοια), που θα λύσει και το μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης στον παρακείμενο Σταθμό Μετρό «Ανθούπολη». Το γήπεδο θα αναβαθμιστεί και θα παραμείνει από πάνω κανονικά σε χρήση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Μια ακόμη παρέμβαση, που αξίζει να αναφέρω, έγινε ήδη στις προσφυγικές πολυκατοικίες, απέναντι από την Ευαγγελίστρια, όπου φυτεύτηκαν και φυτεύονται περίπου 800 δενδρύλλια σε μια συνολική έκταση 400 στρεμμάτων. Θα τριπλασιαστεί ο φωτισμός, τοποθετήθηκαν υπόγειοι κάδοι κ.λπ.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΣΑΛΑΒΟΥΤΑ- ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Και,

Δίνουμε βαρύτητα και επισπεύδουμε τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Τσαλαβούτα. Είναι ένα μεγάλο έργο και θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πρόκειται μάλιστα να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. γιατί έχουμε έτοιμη τη μελέτη.

Στην περιοχή διαμορφώνεται και η Σοφ. Βενιζέλου, που θα εντυπωσιάσει η εικόνα της μετά την ολοκλήρωσή της και την φύτευση δένδρων. Ήδη προκάλεσε κοινωνικό ενδιαφέρον, ξεκίνησε η εμπορική ανάπτυξή της με ενοικιάσεις καταστημάτων, ανοικοδομήσεις κ.λπ., δράσεις που θα αλλάξουν τελείως την όψη της και θα βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων όλης της νότιας περιοχής.

Αυτά προς το παρόν, που ξεκινούν μέσα στο 2022 και συνεχίζουμε»…

 

Δ.Λ.

 

(ΙΟΥΝΙΟΣ 2022)

 

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • DADES
  • GAVRAS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ