• WEST
  • KARAKWSTA

ΓΕΓΟΝΟΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

  • BEKIARIS

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΥΛΛΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΕΠΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ www.anagenissi.gr

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΤΟΥ, ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ

Χιλιάδες πολίτες του Περιστερίου και της Δυτικής Αθήνας κατέκλυσαν το Άλσος Περιστερίου, στην τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος για τον πολυτάλαντο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, τον οποίο πρόσφατα με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό μας Συμβούλιο αναγόρευσε επίτιμο δημότη Περιστερίου.

Η συναυλία που οργανώθηκε στις 11.7.2022 το βράδυ δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση του κοινού, στο καλλιτεχνικό μέρος, καθώς δύο από τα μεγάλα «ονόματα», η Ελένη Βιτάλη και ο Κώστα Μακεδόνας απουσίασαν για λόγους υγείας.

Κατά τα λοιπά εμφανίστηκαν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ηρώ Σαΐα και ο Χρήστος Θηβαίος, που απέδωσαν γνωστές επιτυχίες του μεγάλου συνθέτη και χειροκροτήθηκαν δεόντως.

Το πρόγραμμα συντόνισε ο Αλέξης Κωστάλας και ξεκίνησε με την προβολή βίντεο με την ζωή και το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου. Ακολούθησαν οι ομιλίες του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Τσάμπρα -περιεκτική μεν αλλά μακροσκελής- και του δημοσιογράφου π. υπουργού κ. Γιώργου Λιάνη.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΣΗ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΣΗΜΑΙΑ!

Εκτός προγράμματος παραβρέθηκε και μίλησε ο γεν. γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος χαρακτήρισε το Σταύρο Ξαρχάκο «σπουδαίο συνθέτη και μεγάλο δημιουργό, από τους κορυφαίους στην μουσική μας, που πραγματοποίησε τεράστιο άλμα στην αποκαλούμενη έντεχνη λαϊκή μουσική».

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων για να καταχειροκροτηθεί ολοκληρώνοντας,, ότι:

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσουν τα εγκώμια και οι μεγαλοστομίες. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος θεωρεί πως δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η Σημαία μας!

Χαρακτηριστικό δείγμα του μεγέθους της αξίας που αποδίδει ο Σταύρος Ξαρχάκος στην λαϊκή μουσική μας παράδοση, αλλά και για τον τολμηρό, ατίθασο, πρωτοποριακό τρόπο που καταπιάνεται μαζί της, είναι το έργο του: «Τσιτσάνη διάλογοι», όπου με αξεπέραστο τρόπο μπολιάζει την λόγια και την κλασσική μουσική με την ρεμπέτικη. Τα τρία αυτά είδη συνυπάρχουν στο έργο του.

Το έργο του μιλάει βαθιά στη λαϊκή ψυχή, γιατί στη δημιουργία του βρίσκει απόλυτη έκφραση ο καημός της φτωχολογιάς, μέσα από ένα μοναδικό συνδυασμό, του ερωτισμού και της πίκρας από την βασανισμένη ζωή της.

ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ

Πριν λίγες ημέρες συνέβησαν δύο γεγονότα:

Από την μια διοργανώθηκε από ένα κανάλι μια συναυλία για την νεολαία, όπου τελικά η σκηνή μετατράπηκε σε αρένα και οι νότες έγιναν μπουνιές. Και,

Από την άλλη, στη Σύρο, ο Σταύρος Ξαρχάκος, με το αστείρευτο πάθος του, διηύθυνε μια παρέα έφηβων μουσικών για να παίξουν την Φραγκοσυριανή.

Δυο κόσμοι ολοζώντανοι: Από τη μια το φανταχτερό καταγώγιο των εταιρειών που προσπαθούν να εκφυλλίσουν την μουσική, να βρομίσουν τη συνείδηση της νεολαίας μας, νομιμοποιώντας το λαθρεμπόριο, την οπλοκατοχή, το σεξισμό, την απαξίωση της μόρφωσης.

Και από την άλλη η ταπεινή αυλή με τα «λουλούδια» των ανθρώπων που πιστεύουν και αγωνίζονται -όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος- για να μπορέσει η νεολαία μέσα από το δρόμο του πολιτισμού μας να σηκωθεί ψηλότερα».

 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ

Στο Βήμα ακολούθησε ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ο πολιτισμός πάντοτε ενώνει με την πανίσχυρη δύναμή του. Αυτό ανέκαθεν το πίστευα αταλάντευτα.

Και η αποψινή σας παρουσία, εκλεκτοί παρευρισκόμενοι και αγαπητοί μας φίλοι, τούτη τη βραδιά, εδώ στο Περιστέρι, την πόλη τη δική μας και πόλη τού πολιτισμού, έρχεται αυτό να το αναδείξει για μία ακόμη φορά, με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Το Περιστέρι υποδέχεται τον Σταύρο Ξαρχάκο!

Η Ελλάδα ανεβαίνει στο φως της τέχνης και του πολιτισμού, χάρη σε κάποιους συγκεκριμένους Έλληνες και προσωπικότητες.

Κύριε Σταύρο Ξαρχάκο, η δική σας παρουσία, όπως και οι επίλεκτες υπηρεσίες σας, προς τον χώρο, της τέχνης της μουσικής, έχουν χαράξει το κεφαλαίο αποτύπωμά τους, μέσα στον ελληνικό μουσικό πολιτισμό.

Είναι εξαιρετική υπόθεση για την πατρίδα μας και για την πόλη μας, να μπορούν να διακρίνουν και να κρατούν ψηλά, όσο τους πρέπει, αξίες που με το ξέχωρο στίγμα τους, διαμορφώνουν την ελληνική μουσική παιδεία, την άποψη και την γνώση.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Που κάνουν τον Έλληνα και τον Περιστεριώτη πολίτη, περήφανο, μέσα από νότες, ήχους και ακούσματα, που είναι στην εθνική προνομιακή θέση, να ταξιδεύουν την Ελλάδα, την τέχνη της και τον πολιτισμό της, εκτός συνόρων. Σε πανηπειρωτική εμβέλεια!

Κύριε Σταύρο Ξαρχάκο, για την ιδιαίτερη και αντιπροσωπευτική σημασία και αξία του έργου και της προσφοράς σας στον ελληνικό μουσικό πολιτισμό, πριν από δύο μήνες, η φιλότεχνη πόλη του Περιστερίου, και η μυημένη στον πολιτισμό κοινωνία των συμπολιτών μας, σας αναγόρευσαν επίτιμο δημότη της πόλης, με ειδική απόφαση που έλαβε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου, προς τιμήν σας.

ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΓΕΘΗ

Ως Δήμαρχος Περιστερίου τα 20 τελευταία συνεχόμενα χρόνια, οδηγώντας πάντοτε τη γενέτειρα πόλη μου, προς τα μεγάλα μεγέθη του πολιτισμού και τα προφανή οφέλη του, ως άνθρωπος με ιδίαν προσωπική προσέγγιση, σε σχέση με τους στιβαρούς πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού και όσους τον εκπροσωπούν επάξια, και τέλος, ως νεαρός που σκίρτησε κάποτε από το δικό σας μουσικό απόσταγμα «Με τι καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω…» και τόσες άλλες ιδεώδεις, δικές σας μουσικές δημιουργίες, σας σφίγγω σήμερα το χέρι δυνατά, σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου».

 


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΠΟΝΟΜΗ

Στη συνέχει κάλεσε τον π. πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και μαζί απένειμαν στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη την απόφαση αναγόρευσης Επίτιμου Δημότη από το Δημοτικό Συμβούλιο και ένα γλυπτό του Βαγγέλη Μουστάκα που συμβολίζει τη διαρκή έμπνευση, κάτι που χαρακτηρίζει τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου, γι’ αυτήν την τιμή.

Στην συνέχεια τραγούδησαν ο Χρήστος Θηβαίος, η Ηρώ Σαΐα, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Γιώργος Νταλάρας, που απέδωσαν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες του μεγάλου συνθέτη.

Παραβρέθηκαν ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα κ. Λεωτσάκος, πολλοί βουλευτές και π. βουλευτές, πολλοί δήμαρχοι και π. δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και χιλιάδες πολιτών.

*

m ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Ο ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΥΛΟΣ!

Παρών στην εκδήλωση, όπως προαναφέραμε ήταν και ο σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ. Γρηγόριος , ο οποίος μας τόνισε:

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι θρύλος! Και δεν φυλακίζεται ούτε στο χρόνο, ούτε σε πλαίσια τοπικά. Γι’ αυτό και είναι κάθε χρόνου, κάθε εποχής και κάθε ηλικίας.

Να ευχηθούμε ό,τι το καλύτερο στον αγαπητό Ξαρχάκο.

Μας έθρεψε μουσικά από τα παιδικά μας χρόνια».

 

Δ.Λ.

 

(ΙΟΥΛΙΟΣ 2022)

  • LAKIWTIS
  • LAKIWTIS
  • IMNOI
  • MOURIES
  • DADES
  • GAVRAS
  • DIMOS
  • PERISTERI

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ